┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ │Numarul minim de probe primare│
│ │ ce trebuie prelevat │
│ │ din lot │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ Produse ambalate sau in vrac, care │ 1 (un lot poate fi amestecat│
│ pot fi considerate ca fiind bine amestecate │ prin sortare sau prin │
│ sau omogene │ procesul de fabricatie) │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│Produse ambalate sau in vrac, care pot │ Pentru produsele alimentare │
│sa nu fie bine amestecate ori omogene │ primare constituite din │
│ │ unitati mari, numarul minim │
│ │ de probe primare trebuie sa │
│ │ respecte numarul minim de │
│ │ unitati cerute pentru proba │
│ │ de laborator (a se vedea │
│ │ Tabelul nr. 2). │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│Greutatea lotului in kg │ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│< 50 │ 3 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│50-500 │ 5 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│> 500 │ 10 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│sau: │ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│Numarul de containere de metal, cutii de │ │
│carton sau alte containere din lot │ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│1-25 │ 1 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│26-100 │ 5 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│> 100 │ 10 │
└──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┘
┌──┬───────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┐
│Nr│ │ │ Natura probei │ Greutatea │
│c │ │ │ primare │ minima a │
│r │ Clasificarea produsului │Exemple │ care trebuie │ fiecarei │
│t │ │ │ prelevata │ probe de │
│ │ │ │ │ laborator │
├──┴───────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤
│Produse alimentare primare │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. Toate fructele proaspete │
│ Toate legumele proaspete, inclusiv cartofi si sfecla de zahar, │
│ fara plante aromate │
├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤
│1.1 Produse proaspete de │Bace, mazare, │Unitati intregi │ 1 kg │
│ dimensiuni mici │masline │sau produse │ │
│ în general, │ │ambalate ori │ │
│ unitati < 25 g │ │unitati prelevate │ │
│ │ │cu un instrument │ │
│ │ │de prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│1.2.Produse proaspete de │Mere, │Unitati intregi │1 kg (cel │
│ dimensiuni medii, │portocale │ │putin 10 │
│ in general unitati │ │ │unitati) │
│ de 25-250 g │ │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│1.3.Produse proaspete de │Varza, │Unitati intregi │2 kg (cel │
│ dimensiuni mari, │castraveti, │ │putin │
│ in general > 250 g │struguri │ │5 unitati) │
│ │(ciorchini) │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│2. Leguminoase uscate │Fasole uscata,│ │1 kg │
│ │mazare uscata │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ Cereale boabe │Orez, grau │ │1 kg │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ Nuci │Cu exceptia │ │ │
│ │nucilor de │ │1 kg │
│ │de cocos │ │ │
│ ├──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ │Nuci de cocos │ │5 unitati │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│Seminte oleaginoase │Arahide │ │0,5 kg │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│Seminte pentru bauturi si │Boabe de cafea│ │0,5 kg │
│dulciuri │ │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│3. Plante aromate proaspete │Patrunjel │Unitati intregi │0,5 kg │
│ ├──────────────┤ ├────────────┤
│ │Altele │ │0,2 kg │
├──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤
│ (pentru plante aromate uscate a se vedea sectiunea a 4-a din Tabel) │
├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤
│ Condimente │Condimente │Unitati intregi │0,1 kg │
│ │uscate │sau unitati │ │
│ │ │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument de │ │
│ │ │prelevare │ │
├──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤
│Alimente procesate │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Produse alimentare secundare de origine vegetala, fructe, legume, │
│ verdeturi uscate, produse cerealiere macinate │
│ Produse derivate de origine vegetala, ceai, plante pentru ceai, uleiuri │
│ vegetale, sucuri si produse diverse, de exemplu masline prelucrate si │
│ melasa de citrice │
│ Alimente de origine vegetala fabricate (un singur ingredient), cu sau fara│
│ agenti de conditionare sau ingrediente secundare ca agenti de aromatizare,│
│ condimente si plante aromate, care sunt in mod normal preambalate si │
│ gata de consum, gatite sau ca atare │
│ Alimente de origine vegetala fabricate (din mai multe ingrediente), │
│ inclusiv produse cu ingrediente de origine animala, in care predomina │
│ ingredientele de origine vegetala, paine si alte produse preparate din │
│ cereale │
├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤
│4.1.Produse cu valoare mare │ │Pachete sau │ │
│ pe unitate │ │unitati prelevate │ 0,1 kg*) │
│ │ │cu un instrument │ │
│ │ │de prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│4.2.Produse solide cu │Hamei, ceai, │Unitati ambalate │0,2 kg │
│ densitate mica in vrac │plante pentru │sau unitati │ │
│ │ceai │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument de │ │
│ │ │prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│4.3.Alte produse solide │Paine, faina, │Ambalaje sau alte │0,5 kg │
│ │fructe uscate │unitati intregi │ │
│ │ │ori unitati │ │
│ │ │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument de │ │
│ │ │prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│4.4. Produse lichide │Uleiuri, │Unitati ambalate │0,5 l sau │
│ │vegetale, │sau unitati │0,5 kg │
│ │sucuri │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument │ │
│ │ │de prelevare │ │
└──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┘
_________
*) Poate fi prelevata o proba de laborator mai mica dintr-un produs cu
valoare exceptional de mare. In acest caz motivul va fi specificat in
procesul-verbal de prelevare.
──────
la metode
──────────
REPREZENTAREA SCHEMATICA A PRELEVARII DE PROBE
NOTA CTCE
Reprezentarea schematica a prelevarii de probe, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 1.103 din 7 decembrie 2005 la pagina 47, a se vedea imaginea asociata
ANEXA 2
────────
- model -
────────
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
PROCES -VERBAL
de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuãrii
analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de
reziduuri de pesticide
Nr. ..... din ....., localitatea ........
Subsemnatul .................., în calitate de inspector fitosanitar
din cadrul ..........., atest cã în ziua de ........., ora .........,
s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuãrii analizelor de
laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot
de ..........., în cantitate de .................. .
Datele de identificare ale lotului: .................................
.....................................................................
.....................................................................
Cantitatea de probe prelevate a fost de ...........................
Prelevarea probelor a fost fãcutã de la agentul economic: persoanã
juridicã/persoanã fizicã ............., cu sediul în .............,
înmatriculat la Oficiul registrului comerţului ................. sub
nr. ...., codul fiscal ....., reprezentat de domnul/doamna .........,
nãscut/nãscutã la data de .......... în localitatea ..............,
judeţul/sectorul ......., domiciliat/domiciliatã în localitatea .....,
str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ....., judeţul/sectorul
......, cu reşedinţa în ....., legitimat/legitimatã cu actul de
identitate ........ seria ..... nr. ....., eliberat de ......... la
data de ...................
Menţiuni:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
Inspector fitosanitar, Reprezentatul agentului economic,
........................ .................................