Numãrul minim de probe primare ce trebuie prelevate dintr-un lot
┌──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│ │ Numãrul minim de probe primare│
│ │ ce trebuie prelevate │
│ │ din lot │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ Produse ambalate sau în vrac, care │ 1 (un lot poate fi amestecat │
│ pot fi considerate ca fiind bine amestecate │ prin sortare sau prin │
│ sau omogene │ procesul de fabricaţie) │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Produse ambalate sau în vrac, care pot │ Pentru produsele alimentare │
│sã nu fie bine amestecate ori omogene │ primare constituite din │
│ │ unitãţi mari, numãrul minim │
│ │ de probe primare trebuie sã │
│ │ respecte numãrul minim de │
│ │ unitãţi cerute pentru proba │
│ │ de laborator (a se vedea │
│ │ tabelul nr. 2). │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Greutatea lotului în kg │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│< 50 │ 3 │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│50-500 │ 5 │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│> 500 │ 10 │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│sau: │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Numãrul de cutii, cartoane sau alte │ │
│recipiente din lot │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│1-25 │ 1 │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│26-100 │ 5 │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│> 100 │ 10 │
└──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘
Tabelul nr. 2
Descrierea probelor primare şi greutatea minimã a probelor de laborator
┌──┬───────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┐
│Nr│ │ │ Natura probei │ Greutatea │
│c │ │ │ primare │ minimã a │
│r │ Clasificarea produsului │Exemple │ care trebuie │ fiecãrei │
│t │ │ │ prelevatã │ probe de │
│ │ │ │ │ laborator │
├──┴───────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤
│Produse alimentare primare │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. Toate fructele proaspete │
│ Toate legumele proaspete, inclusiv cartofi şi sfeclã de zahãr, │
│ fãrã plante aromate │
├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤
│1.1 Produse proaspete de │Bace, mazãre, │Unitãţi întregi │ 1 kg │
│ dimensiuni mici │mãsline │sau produse │ │
│ În general, │ │ambalate ori │ │
│ unitãţi < 25 g │ │unitãţi prelevate │ │
│ │ │cu un instrument │ │
│ │ │de prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│1.2.Produse proaspete de │Mere, │Unitãţi întregi │1 kg (cel │
│ dimensiuni medii, │portocale │ │puţin 10 │
│ în general unitãţi │ │ │unitãţi) │
│ de 25-250 g │ │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│1.3.Produse proaspete de │Varzã, │Unitãţi întregi │2 kg (cel │
│ dimensiuni mari, │castraveţi, │ │puţin │
│ în general > 250 g │struguri │ │5 unitãţi) │
│ │(ciorchini) │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│2. Leguminoase │Fasole uscatã,│ │1 kg │
│ │mazãre uscatã │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ Cereale boabe │Orez, grâu │ │1 kg │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ Nuci │Cu excepţia │ │ │
│ │nucilor de │ │1 kg │
│ │de cocos │ │ │
│ ├──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ │Nuci de cocos │ │5 unitãţi │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│Seminţe oleaginoase │Arahide │ │0,5 kg │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│Seminţe pentru bãuturi şi │Boabe de cafea│ │0,5 kg │
│dulciuri │ │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│3. Plante aromate proaspete │Pãtrunjel │Unitãţi întregi │0,5 kg │
│ ├──────────────┤ ├────────────┤
│ │Altele │ │0,2 kg │
├──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤
│ (pentru plante aromate uscate a se vedea secţiunea a 4-a din tabel) │
├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤
│ Condimente │Condimente │Unitãţi întregi │0,1 kg │
│ │uscate │sau unitãţi │ │
│ │ │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument de │ │
│ │ │prelevare │ │
├──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤
│Alimente procesate │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Produse alimentare secundare de origine vegetalã, fructe, legume, │
│ verdeţuri uscate, produse cerealiere mãcinate │
│ Produse derivate de origine vegetalã, ceai, plante pentru ceai, uleiuri │
│ vegetale, sucuri şi produse diverse, de exemplu mãsline prelucrate şi │
│ melasã de citrice │
│ Alimente de origine vegetalã fabricate (un singur ingredient), cu sau fãrã│
│ agenţi de condiţionare sau ingrediente secundare ca agenţi de aromatizare,│
│ condimente şi plante aromate, care sunt în mod normal preambalate şi │
│ gata de consum, gãtite sau ca atare │
│ Alimente de origine vegetalã fabricate (din mai multe ingrediente), │
│ inclusiv produse cu ingrediente de origine animalã, în care predominã │
│ ingredientele de origine vegetalã, pâine şi alte produse preparate din │
│ cereale │
├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤
│4.1.Produse cu valoare mare │ │Pachete sau │ │
│ pe unitate │ │unitãţi prelevate │ 0,1 kg*) │
│ │ │cu un instrument │ │
│ │ │de prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│4.2.Produse solide cu │Hamei, ceai, │Unitãţi ambalate │0,2 kg │
│ densitate micã în vrac │plante pentru │sau unitãţi │ │
│ │ceai │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument de │ │
│ │ │prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│4.3.Alte produse solide │Pâine, fãinã, │Ambalaje sau alte │0,5 kg │
│ │fructe uscate │unitãţi întregi │ │
│ │ │ori unitãţi │ │
│ │ │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument de │ │
│ │ │prelevare │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤
│4.4. Produse lichide │Uleiuri, │Unitãţi ambalate │0,5 l sau │
│ │vegetale, │sau unitãţi │0,5 kg │
│ │sucuri │prelevate cu un │ │
│ │ │instrument │ │
│ │ │de prelevare │ │
└──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┘