Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei, denumite în continuare pãrţi,
luând cunoştinţã cu mare satisfacţie despre evoluţia cooperãrii dintre România şi Suedia în domeniul apãrãrii,
recunoscând dorinţa unei colaborãri apropiate la nivel guvernamental pentru a sprijini aceastã cooperare,
având în vedere scopul statelor de a întãri încrederea, stabilitatea şi securitatea în Europa, în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi cu Carta pentru Securitate Europeanã a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (1999), şi de a dezvolta dimensiunea de apãrare a Uniunii Europene (UE) şi a Programului Parteneriatului pentru Pace al NATO,
reafirmând interesul Guvernului României şi al Guvernului Regatului Suediei de a identifica potenţiale domenii de interes reciproc şi de a explora şi dezvolta modalitãţi şi mijloace pentru sprijinirea şi facilitarea acestei cooperãri,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Scopul şi domeniile de cooperare
(1) Pãrţile vor promova activ cooperarea dintre statele lor prin instituţiile de execuţie autorizate - Ministerul Apãrãrii şi Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru partea românã şi Ministerul Apãrãrii pentru partea suedezã -, în conformitate cu prevederile prezentului memorandum de înţelegere (MoU) şi cu respectarea legislaţiei, angajamentelor şi a reglementãrilor naţionale şi internaţionale.
(2) În privinţa domeniilor de interes reciproc, pãrţile decid sã exploreze urmãtoarele domenii de cooperare:
a) schimb de experienţã şi informaţii;
b) cercetare şi dezvoltare;
c) tehnico-militar şi economico-militar;
d) instruire şi operaţii;
e) învãţãmânt şi pregãtire;
f) logisticã şi mentenanţã;
g) industrie de apãrare.
(3) Pãrţile pot decide şi asupra altor domenii de activitate.
(4) Atunci când pãrţile au identificat un domeniu specific de cooperare, va fi pregãtit un aranjament de implementare la prezentul MoU pentru a dezvolta acel potenţial domeniu de cooperare.
ART. 2
Management şi întâlniri
(1) Pentru a monitoriza şi implementa prevederile prezentului MoU, pãrţile se vor întâlni atunci când este necesar. Dupã consultãri, pãrţile pot decide, de asemenea, cu privire la schimbul de informaţii referitoare la aspectele legate de apãrare de interes reciproc.
(2) Pentru a promova cooperarea în scopul şi domeniile incidente conform prezentului MoU, pãrţile pot decide sã stabileascã grupuri ad-hoc de experţi, care sã cuprindã reprezentanţi ai fiecãrei pãrţi.
ART. 3
Protecţia informaţiilor clasificate
Protecţia informaţiilor clasificate schimbate în baza prezentului MoU va fi asiguratã în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind protecţia informaţiilor secrete din domeniul apãrãrii, semnat la Bucureşti la 9 aprilie 2002.
ART. 4
Drepturile de proprietate intelectualã
Fiecare parte va respecta drepturile de proprietate intelectualã la care cealaltã parte sau o terţã parte este îndreptãţiţã în conformitate cu legislaţia şi reglementãrile naţionale şi cu acordurile internaţionale în vigoare dintre cele douã state. În ceea ce priveşte protecţia şi transferul acestor drepturi, se vor aplica legislaţia şi reglementãrile naţionale ale fiecãrei pãrţi.
ART. 5
Prevederi financiare
Prezentul MoU nu impune responsabilitãţi financiare niciuneia dintre pãrţi cu privire la cealaltã parte. Fiecare parte va fi responsabilã pentru propriile costuri legate de implementarea prevederilor prezentului MoU.
ART. 6
Jurisdicţie
Pe timpul staţionãrii pe teritoriul statului pãrţii gazdã, statutul reprezentanţilor forţelor armate ale pãrţii care trimite va fi supus prevederilor Acordului dintre statele pãrţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor, încheiat la Bruxelles la 19 iunie 1995 (PfP SOFA).
ART. 7
Interpretare
Orice divergenţe care reies din interpretarea şi implementarea prevederilor prezentului MOU vor fi soluţionate prin consultãri între pãrţi.
ART. 8
Prevederi finale
(1) Prezentul MoU va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile confirmã îndeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea acestuia în vigoare.
(2) Prezentul MoU poate fi amendat oricând, în scris, cu consimţãmântul pãrţilor. Intrarea în vigoare a amendamentelor se va face în conformitate cu prevederile alin. (1).
(3) Prezentul MoU este încheiat pe o perioadã nedeterminatã. Oricare parte poate notifica, în scris, despre intenţia de a-l denunţa, denunţarea producând efecte la 6 luni de la primirea notificãrii.
(4) Responsabilitãţile şi obligaţiile fiecãrei pãrţi cu privire la un eveniment sau incident care este legat de implementarea prezentului MoU vor continua sã se aplice, deşi acesta a ieşit din vigoare.
(5) Responsabilitãţile şi obligaţiile fiecãrei pãrţi cu privire la înţelegerile de securitate şi la protecţia informaţiilor clasificate vor continua sã se aplice, în pofida ieşirii din vigoare a prezentului MoU.
Încheiat la Bucureşti la 9 noiembrie 2007 şi la Stockholm la 20 noiembrie 2007, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, suedezã şi englezã, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe de interpretare, textul în limba englezã va prevala.
Pentru Guvernul României,
Teodor Viorel Meleşcanu,
ministrul apãrãrii
Pentru Guvernul Regatului Suediei,
Mikael Odenberg,
ministrul apãrãrii
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: