Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGEA Nr. 6 din 12 noiembrie 1982  privind asigurarea calitatii obiectivelor si instalatiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGEA Nr. 6 din 12 noiembrie 1982 privind asigurarea calitatii obiectivelor si instalatiilor nucleare

EMITENT: Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania
PUBLICAT: Buletinul Oficial nr. 106 din 20 noiembrie 1982
EXPUNERE DE MOTIVE

Programul Partidului Comunist Roman de faurire a societãţii socialiste multilateral dezvoltate şi inaintare a României spre comunism prevede realizarea unor importante programe de investiţii în domeniul folosirii energiei nucleare în scopuri paşnice.
Înfãptuirea acestor programe face necesare realizarea şi exploatarea obiectivelor nucleare în concordanta cu cele mai noi cuceriri ale revoluţiei tehnico-ştiinţifice contemporane, în condiţiile asigurãrii unui înalt nivel de calitate, specific domeniului nuclear, în scopul asigurãrii securitãţii instalaţiilor, protecţiei populaţiei, mediului înconjurãtor, bunurilor materiale, precum şi al obţinerii unei înalte eficiente economice la exploatarea acestor instalaţii. În acest scop, o atentie deosebita trebuie sa se acorde asigurãrii calitãţii produselor şi serviciilor utilizate în realizarea obiectivelor nucleare.
Prezenta lege cuprinde reglementãrile menite sa asigure în proiectare, fabricaţie, construcţii-montaj şi exploatare nivelul de calitate cerut de criteriile de securitate nucleara, de siguranta în exploatare şi de eficienta economicã a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare.
Legea reglementeazã autorizarea unitãţilor care participa la realizarea şi exploatarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, stabileşte mãsuri privind desfãşurarea activitãţilor de asigurare a calitãţii în proiectare, în fabricatia produselor, la lucrãrile de construcţii-montaj, în exploatare, în manipularea, transportul şi depozitarea produselor destinate acestor obiective şi instalaţii, obligaţiile şi rãspunderile ministerelor şi celorlalte organe centrale, precizeazã atribuţiile organelor de control şi prevede sancţiuni pentru abateri de la prevederile legii.
Totodatã, legea stabileşte sarcinile cercetãrii ştiinţifice şi ingineriei tehnologice pentru asigurarea calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare.
Programul Partidului Comunist Roman de faurire a societãţii socialiste multilateral dezvoltate şi inaintare a României spre comunism, în condiţiile promovãrii ferme a progresului tehnic, corespunzãtor cuceririlor tehnico - ştiinţifice contemporane, stabileşte realizarea unor importante programe de investiţii în domeniul folosirii energiei nucleare în scopuri paşnice.
Înfãptuirea acestor programe face necesare realizarea şi exploatarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare în condiţiile asigurãrii securitãţii instalaţiilor, protecţiei populaţiei şi mediului înconjurãtor, precum şi a unei eficiente economice sporite.
În acest scop este necesarã instituirea unui regim de autorizare şi control care sa asigure respectarea stricta a cerinţelor de calitate specifice în construcţia şi exploatarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, în execuţia produselor şi serviciilor utilizate la realizarea acestora.
Pentru creşterea contribuţiei şi întãrirea raspunderilor ce revin ministerelor, celorlalte organe centrale şi locale, centralelor industriale, întreprinderilor, institutelor de cercetare şi de proiectare, celorlalte unitãţi economice şi personalului muncitor în domeniul asigurãrii calitãţii produselor şi serviciilor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare,
Marea Adunare Naţionale a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Asigurarea calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, a produselor şi serviciilor utilizate la construcţia şi exploatarea lor constituie o obligaţie permanenta pentru ministere, celelalte organe centrale şi locale, centrale industriale, întreprinderi, pentru toate unitãţile socialiste participante la realizarea acestora.
ART. 2
Produsele şi serviciile destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, precum şi exploatarea acestor obiective şi instalaţii, sînt supuse regimului de autorizare şi control prevãzut la prezenta lege.
ART. 3
Toate activitãţile de construcţii-montaj şi exploatare a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare şi de execuţie a produselor şi prestare a serviciilor destinate acestor obiective sau instalaţii se desfãşoarã pe baza programelor de asigurare a calitãţii.
Prin programul de asigurare a calitãţii se stabileşte ansamblu de mãsuri tehnice şi organizatorice necesare în fiecare unitate pentru asigurarea calitãţii produselor şi serviciilor, pentru prevenirea şi detectarea oricãrei abateri fata de cerinţele din documentaţiile tehnice de execuţie, precum şi corectarea tuturor neconformitatilor, în vederea îndeplinirii cerinţelor de securitate nucleara, siguranta în funcţionare şi eficienta economicã a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare.
Programul de asigurare a calitãţii cuprinde manualul de asigurare a calitãţii, procedurilor şi planul de control de calitate, verificãri şi încercãri.
Programul de asigurare a calitãţii va fi actualizat periodic, în vederea creşterii eficientei acestuia.
ART. 4
Controlul activitãţii de asigurare a calitãţii se organizeazã şi se exercita pe toatã durata proiectãrii, construcţiei şi exploatãrii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, precum şi în timpul executãrii produselor şi prestãrii serviciilor destinate acestora, pentru respectarea întocmai a cerinţelor de calitate şi prevenirea oricãror abateri de la norme, standarde, caiete de sarcini sau documentaţii tehnice.
Controlul se exercita în temeiul planului de examinari tehnice şi inspecţii, obligatoriu pentru fiecare unitate autorizata, şi consta în acţiuni efectuate sistematic sau inopinat, ori în stadii fizice prestabilite, potrivit dispoziţiilor legii.
ART. 5
Comitetul de Stat pentru Energia Nucleara controleazã şi rãspunde de realizarea cerinţelor de asigurare a calitãţii în activitãţile de proiectare, construcţii-montaj şi exploatare a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare şi de executare a produselor şi prestare a serviciilor pentru aceste obiective şi instalaţii.
ART. 6
Ministerele şi celelalte organe centrale infaptuiesc şi rãspund, împreunã cu Comitetul de Stat pentru Energia Nucleara, de îndeplinirea sarcinilor ce le revin din programul de energetica nucleara, de respectarea stricta a cerinţelor de asigurare a calitãţii la obiectivele şi instalaţiile nucleare.
ART. 7
Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie coordoneazã şi rãspunde de desfãşurarea activitãţii de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru realizarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, a produselor şi serviciilor destinate acestora, în condiţii de deplina asigurare a calitãţii.
CAP. 2
Autorizarea unitãţilor care participa la realizarea şi exploatarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare
ART. 8
Proiectarea, fabricatia produselor şi prestarea serviciilor, lucrãrile de construcţii-montaj pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare, precum şi exploatarea acestor obiective şi instalaţii, se pot efectua numai în baza autorizaţiei de asigurare a calitãţii, eliberata de Comitetul de Stat pentru Energia Nucleara.
Autorizaţia se elibereazã pentru o perioada determinata şi numai unitãţilor cu personalitate juridicã.
Autorizaţia se elibereazã la cererea unitãţilor solicitante, pe baza manualului de asigurare a calitãţii şi a planului de examinari tehnice şi inspecţii de asigurare a calitãţii, dupã îndeplinirea de cãtre solicitant a dispoziţiilor prezentei legi.
ART. 9
Autorizaţia emisã potrivit art. 8 nu exclude obligaţia de a obţine şi celelalte autorizaţii prevãzute de lege.
Pãrţile din instalaţiile nucleare care, prin specificul lor, se supun unor norme speciale şi au funcţiunile prevãzute de acestea, cum sînt instalaţiile de ridicat, instalaţiile sub presiune, instalaţiile de gaze sau altele asemenea, se supun în continuare regimului de control şi autorizare prevãzut de dispoziţiile legale, pentru acest fel de instalaţii, precum şi dispoziţiilor prezentei legi.
ART. 10
Autorizaţia de asigurare a calitãţii poate fi suspendatã sau retrasã de cãtre Comitetul de Stat pentru Energie Nucleara, în cazul în care:
a) nu au fost respectate prevederile prezentei legi;
b) nu au fost respectate întocmai condiţiile în care a fost eliberata;
c) nu au fost îndeplinite mãsurile dispuse de organele de control pentru asigurarea calitãţii.
ART. 11
Unitãţile beneficiare au obligaţia sa achizitioneze produse şi sa angajeze servicii destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare numai prin contracte încheiate cu unitãţi autorizate în acest scop şi sa precizeze în documentele contractuale ca produsele sau serviciile contractate sînt supuse prevederilor prezentei legi.
ART. 12
Unitãţile autorizate sa execute produse sau sa presteze servicii destinate obiectivelor sau instalaţiilor nucleare sînt obligate sa îndeplineascã toate cerinţele cuprinse în documentaţia tehnica anexatã la comanda şi sa încheie contractul numai dupã îndeplinirea acestor cerinţe.
ART. 13
Unitãţile autorizate vor efectua analiza comenzilor primite de la unitãţile beneficiare, elaborarea documentelor contractuale şi lansarea în fabricaţie numai pe baza de proceduri scrise.
ART. 14
Pentru îndeplinirea obligaţiilor contractuale, unitãţile care executa produse sau presteazã servicii pot subcontracta, cu acordul unitãţilor beneficiare, realizarea unor pãrţi din aceste produse sau servicii; subcontractarea se poate face numai cu unitãţi autorizate.
Unitatea care a încredinţat altei unitãţi, prin subcontractare, executarea unor pãrţi din produse sau servicii este obligatã ca la receptionarea acestora sa efectueze controlul de calitate şi încercarea lor. Rãspunderea pentru asigurarea calitãţii incumba, în acest caz, fiecãreia dintre unitãţi, pentru obligaţiile ce-i revin direct.
ART. 15
Unitãţile care executa produse sau presteazã servicii pot utiliza în procesul de producţie produsele sau serviciile pe care unitatea beneficiara le pune la dispoziţie în vederea îndeplinirii obligaţiilor contractuale. Rãspunderea pentru asigurarea calitãţii revine, în acest caz, în mod solidar, ambelor unitãţi.
ART. 16
Unitãţile beneficiare de import de produse şi servicii destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare şi întreprinderile de comerţ exterior vor include în contractele externe prevederi care vor avea în vedere dispoziţiile prezentei legi.
Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale şi Comitetul de Stat pentru Energia Nucleara vor veghea ca în contractele cu partenerii externi sa fie incluse obligatoriu şi clauze corespunzãtoare privind îndeplinirea prevederilor prezentei legi.
ART. 17
Încheierea sau modificarea contractelor cu partenerii externi pentru importul produselor sau serviciilor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, precum şi utilizarea de produse sau servicii din import la obiectivele şi instalaţiile nucleare din ţara, se fac cu acordul Comitetului de Stat pentru Energie Nucleara în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor de asigurare a calitãţii prevãzute în prezenta lege.
CAP. 3
Desfãşurarea activitãţilor de asigurare a calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare şi a produselor şi serviciilor destinate acestora
ART. 18
Obiectivele şi instalaţiile nucleare cãrora li se aplica prevederile acestei legi se stabilesc prin decret al Consiliului de Stat.
Produsele şi serviciile destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, care sînt supuse autorizãrii şi controlului potrivit prezentei legi, sînt cuprinse în anexa nr. 1.
Conţinutul programului de asigurare a calitãţii şi al planului de examinari tehnice şi inspecţii este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 19
Documentele cuprinse în programul de asigurare a calitãţii şi planul de examinari tehnice şi inspecţii din activitãţile de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã, proiectare, executarea produselor şi serviciilor, construcţii-montaj şi exploatare a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare se întocmesc de cãtre unitãţile executante, cu acordul unitãţilor beneficiare, şi se aproba de cãtre Comitetul de Stat pentru Energie Nucleara.
Documentele cuprinse în programul de asigurare a calitãţii şi planul de examinari tehnice şi inspecţii pentru fiecare obiectiv nuclear sau instalatie nucleara se elaboreazã de cãtre unitatea beneficiara a obiectivului nuclear sau instalaţiei nucleare şi se supun aprobãrii Comitetului de Stat pentru Energia Nucleara.
Modificarea documentelor prevãzute în prezentul articol se poate face în aceleaşi condiţii în care au fost emise.
ART. 20
Desfãşurarea tuturor activitãţilor de asigurare a calitãţii va respecta obligatoriu cerinţele prezentei legi cu privire la:
a) proiectarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, precum şi a produselor destinate acestora;
b) fabricatia, omologarea şi recepţia produselor;
c) prestarea serviciilor;
d) lucrãrile de construcţii-montaj;
e) exploatarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare;
f) alte faze şi operaţiuni.
A. Cu privire la proiectarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, precum şi a produselor destinate acestora
ART. 21
Unitãţile de proiectare autorizate sa elaboreze documentaţii tehnice pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare, precum şi pentru produsele destinate acestora, au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa elaboreze proiecte care prin soluţiile constructive adoptate şi cerinţele tehnice de calitate prevãzute în documentaţii sa asigure funcţionarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare în condiţii de securitate şi eficienta economicã;
b) sa prevadã în proiecte controalele de calitate, verificãrile şi incercarile ce trebuie efectuate în uzine şi pe santiere pentru a asigura funcţionarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare în condiţii de securitate;
c) sa stabileascã cerinţe de calitate pentru montajul, punerea în funcţiune, exploatarea, întreţinerea, repararea şi scoaterea din funcţiune a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare.
ART. 22
Unitãţile autorizate sa elaboreze lucrãri de proiectare pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare, precum şi pentru produsele destinate realizãrii acestora, vor efectua urmãtoarele activitãţi numai pe baza de proceduri scrise:
a) controlul datelor necesare pentru proiectare;
b) elaborarea proiectelor;
c) controlul activitãţii de proiectare;
d) controlul lucrãrilor de proiectare elaborate de unitãţile subcontractante;
e) întocmirea, verificarea, aprobarea, distribuirea, utilizarea, pãstrarea şi circulaţia documentelor care au stat la baza proiectãrii;
f) evidenta şi aprobarea modificãrilor la proiectele aprobate;
g) retragerea pãrţilor din proiecte ieşite din uz prin modificãrile aprobate;
h) aplicarea, în proprie activitate, a acţiunilor corective rezultate din examinarile tehnice de asigurare a calitãţii.
B. Cu privire la fabricatia, omologarea şi recepţia produselor
ART. 23
Unitãţile care executa produse destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare rãspund de aplicarea programului de asigurare a calitãţii pentru produsele contractate.
ART. 24
Unitãţile autorizate sa execute produse destinate obiectivelor sau instalaţiilor nucleare vor efectua urmãtoarele activitãţi numai pe baza de proceduri scrise:
a) întocmirea, verificarea, aprobarea, distribuirea, utilizarea, pãstrarea şi circulaţia tuturor documentelor privind asigurarea calitãţii;
b) etalonarea sau verificarea metrologica, marcarea şi utilizarea mijloacelor de mãsurare folosite în execuţia, controlul de calitate şi încercarea produselor, în conformitate cu cerinţele metrologice prevãzute de lege, cu indicarea datei la care expira valabilitatea etalonarii sau verificãrii metrologice;
c) execuţia produselor;
d) tratamentul termic, sudarea, brazarea, controlul nedistructiv, curãţirea, acoperirea suprafeţelor, precum şi alte procese speciale care trebuie sa fie realizate în condiţii controlate;
e) identificarea şi marcarea produselor;
f) manipularea şi depozitarea de produse subcontractate, a celor puse la dispoziţie de beneficiar, a produselor aflate în diferite faze de fabricaţie, precum şi a produsului final;
g) conservarea, ambalarea, precum şi expedierea şi transportul produselor;
h) marcarea distinctã a produselor neconforme cu cerinţele de asigurare a calitãţii, conservarea lor în stadiul în care s-a constatat abaterea, depozitarea separatã, precum şi remedierea sau respingerea lor, dupã caz.
ART. 25
Unitãţile autorizate vor putea începe fabricatia unui produs destinat obiectivelor sau instalaţiilor nucleare numai dupã ce procedurile necesare pentru fabricatia produsului, precum şi planul de control de calitate, verificãri şi încercãri pentru produsul contractat, au fost întocmite, avizate şi aprobate potrivit prevederilor prezentei legi.
ART. 26
Procesele speciale, cum sînt tratamentele termice, sudura şi altele asemenea, se vor executa la produsele destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare numai dupã ce au fost omologate şi numai de personal calificat sau autorizat pentru aceasta, verificat periodic, în conformitate cu cerinţele prevãzute în standarde, norme sau documentaţiile tehnice de execuţie.
ART. 27
Abaterile de la toleranţele prevãzute, utilizarea de materiale necorespunzãtoare, execuţia defectuoasã şi orice alte asemenea deficiente de natura a prejudicia calitatea se vor identifica şi raporta direct conducerii unitãţii executante, pentru a dispune mãsuri de corectare şi de prevenire a repetarii lor.
ART. 28
Unitãţile executante de produse vor elabora documente care însoţesc produsele pe toatã durata execuţiei, indicind permanent operaţiile, controalele de calitate, verificãrile şi incercarile, pe faze de execuţie, la care acestea au fost supuse pînã în acel moment.
ART. 29
Toate documentele care consemneazã sau atesta, pe toatã durata execuţiei, îndeplinirea cerinţelor de asigurarea a calitãţii, cum sînt documentele de autorizare a subfurnizorilor, rezultatele controalelor de calitate, ale verificãrilor şi încercãrilor, procesele-verbale întocmite de examinarile tehnice şi inspectiile de asigurare a calitãţii efectuate în cadrul unitãţii executante şi la subfurnizori, precum şi altele asemenea, se vor întocmi, inregistra şi pãstra în condiţii corespunzãtoare şi se vor preda în copie unitãţii beneficiare la livrarea produsului.
Unitatea care administreazã obiectul nuclear sau instalatia nucleara va pãstra, pe toatã durata de existenta a acestora, în arhiva unitãţii, înregistrãrile privind calitatea, pentru toate produsele achiziţionate.
ART. 30
Ministerele şi organele centrale cãrora le sînt subordonate unitãţile care executa produse destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare vor elabora şi aplica procedura de omologare a acestor produse, avizatã de Comitetul de Stat pentru Energie Nucleara.
În cazul în care un produs se realizeazã de unitãţi aparţinînd mai multor organe centrale, se aplica procedura de omologare elaborata de organul central care are în subordine producãtorul produsului final.
În procedurile de omologare se vor preciza conţinutul documentaţiei de omologare, condiţiile de reexaminare periodicã obligatorie a produselor omologate şi componenta comisiilor de omologare, în raport cu categoria de instalaţii, echipamente şi aparate.
ART. 31
Incercarile de omologare, precum şi testarea produselor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, se efectueazã în laboratoare cu standuri echipate corespunzãtor, aparţinînd unitãţilor producãtoare sau altor unitãţi specializate.
Produsele cu grad mare de complexitate tehnica, importante pentru securitatea instalaţiilor, protecţia populaţiei şi a mediului înconjurãtor sau pentru eficienta economicã a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, stabilite prin normele republicane de asigurare a calitãţii, se vor incerca atît în vederea omologãrii, cît şi la livrare, în laboratoare sau standuri aparţinînd Comitetului de Stat pentru Energie Nucleara.
ART. 32
Recepţia produselor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare se face de comisii constituite în acest scop, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai compartimentelor de asigurare a calitãţii din unitãţile beneficiare şi executante. Componenta comisiilor se aproba de conducerea unitãţii beneficiare.
ART. 33
Comisiile de recepţie a produselor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare îşi desfãşoarã activitatea potrivit legii şi controleazã existenta şi conţinutul înregistrãrilor de calitate prevãzute în prezenta lege pentru produsul supus recepţiei.
C. Cu privire la prestarea serviciilor
ART. 34
Unitãţile care presteazã servicii destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare rãspund de aplicarea programului de asigurare a calitãţii pentru serviciile contractate.
ART. 35
Unitãţile autorizate sa presteze servicii destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare vor efectua urmãtoarele activitãţi numai pe baza de proceduri scrise:
a) întocmirea, verificarea, aprobarea, distribuirea, utilizarea, pãstrarea şi circulaţia tuturor documentelor privind asigurarea calitãţii;
b) prestarea serviciilor;
c) etalonarea sau verificarea metrologica, marcarea şi utilizarea mijloacelor de mãsurare folosite în prestarea serviciilor, în conformitate cu cerinţele metrologice prevãzute de lege, cu indicarea datei la care expira valabilitatea etalonarii sau verificãrii metrologice.
ART. 36
Unitãţile autorizate pentru prestarea de servicii vor putea începe activitatea contractatã numai dupã ce procedurile necesare, precum şi planul de control de calitate, verificãri şi încercãri, au fost întocmite, avizate şi aprobate potrivit prevederilor prezentei legi.
ART. 37
Unitãţile prestatoare de servicii vor elabora documente insotitoare pentru operaţiile îndeplinite, pe care le vor inregistra şi pãstra în condiţii corespunzãtoare, predindu-le în copie unitãţii beneficiare.
Unitatea care administreazã obiectivul necesar sau instalatia nucleara va pãstra, pe toatã durata de existenta a acestora, în arhiva unitãţii, înregistrãrile privind calitatea, pentru toate serviciile de care s-a beneficiat.
ART. 38
Recepţia serviciilor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare se face de comisii constituite în acest scop, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai compartimentelor de asigurare a calitãţii din unitãţile beneficiare şi executante. Componenta comisiilor se aproba de conducerea unitãţii beneficiare.
ART. 39
Comisiile de recepţie a serviciilor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare îşi desfãşoarã activitatea potrivit legii şi controleazã existenta şi conţinutul înregistrãrilor de calitate prevãzute în prezenta lege pentru serviciul supus recepţiei.
D. Cu privire la lucrãrile de construcţii-montaj
ART. 40
Unitãţile care executa lucrãri de construcţii-montaj pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare rãspund de aplicarea programului de asigurare a calitãţii pentru lucrãrile pe care le executa la aceste obiective şi instalaţii.
ART. 41
Unitãţile autorizate vor putea începe execuţia oricãrei lucrãri de construcţii-montaj pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare numai dupã întocmirea, avizarea şi aprobarea potrivit prevederilor prezentei legi a procedurilor necesare, precum şi a planului de control de calitate, verificãri şi încercãri pentru aceste lucrãri.
ART. 42
Unitãţile care executa lucrãri de construcţii-montaj pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare vor efectua urmãtoarele activitãţi numai pe baza de proceduri scrise:
a) întocmirea, verificarea, aprobarea, distribuirea, utilizarea, pãstrarea şi circulaţia tuturor documentelor privind asigurarea calitãţii;
b) etalonarea sau verificarea metrologica, marcarea şi utilizarea mijloacelor de mãsurare folosite în execuţia, controlul de calitate şi încercarea produselor şi serviciilor, în conformitate cu cerinţele metrologice prevãzute de lege, cu indicarea datei la care expira valabilitatea etalonarii sau verificãrii metrologice;
c) execuţia lucrãrilor de construcţii-montaj;
d) tratamentul termic, sudarea, brazarea, controlul nedistructiv, curãţirea, acoperirea suprafeţelor, precum şi alte procese speciale care trebuie sa fie realizate în condiţii controlate;
e) identificarea şi marcarea lucrãrilor;
f) manipularea şi depozitarea produselor achiziţionate şi a celor puse la dispoziţie de beneficiar;
g) marcarea distinctã a lucrãrilor de construcţii-montaj neconforme cu cerinţele de asigurare a calitãţii, conservarea lor în stadiul în care s-a constatat abaterea, precum şi remedierea sau îndepãrtarea lor, dupã caz.
ART. 43
Sudura, tratamentele termice şi alte procese speciale la obiectivele şi instalaţiile nucleare se vor executa cu personal calificat sau autorizat, dupã caz, verificat periodic, şi numai dupã omologarea acestor procese speciale, potrivit cerinţelor prevãzute prin standarde, norme sau documentaţiile tehnice de execuţie.
ART. 44
Cauzele de orice natura care au prejudiciat calitatea, cum sînt abateri de la toleranţele prevãzute, utilizarea de materiale necorespunzãtoare, execuţia defectuoasã şi alte deficiente, se vor identifica şi raporta direct conducerii unitãţii executante, pentru a dispune mãsuri de corectare şi de prevenire a repetarii lor.
ART. 45
La executarea lucrãrilor de construcţii-montaj pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare, unitãţile executante vor însoţi lucrãrile, pe toatã durata execuţiei lor, cu documente care sa indice permanent şi la zi, pe faze de execuţie, operaţiile, controalele de calitate, verificãrile şi incercarile la care acestea au fost supuse.
ART. 46
Documentele de autorizare a subfurnizorilor, rezultatele controalelor de calitate, ale verificãrilor şi încercãrilor, procesele-verbale întocmite la examinarile tehnice şi inspectiile de asigurare a calitãţii efectuate în cadrul unitãţii executante şi la subfurnizori, precum şi orice alte documente prin care se atesta îndeplinirea cerinţelor de asigurare a calitãţii, se vor întocmi pe toatã durata execuţiei, se vor inregistra şi pãstra în condiţii corespunzãtoare şi se vor preda în copie unitãţii beneficiare odatã cu admiterea la decontare.
Unitatea beneficiara a obiectivului nuclear sau instalaţiei nucleare este obligatã sa pãstreze în arhiva unitãţii, pe toatã durata de existenta a acestora, înregistrãrile privind calitatea pentru toate lucrãrile de construcţii-montaj contractate cu unitãţile executante.
ART. 47
Comisia de recepţie a obiectivului nuclear sau instalaţiei nucleare se numeşte potrivit legii.
În comisie vor fi numiţi şi reprezentanţi ai Inspecţiei de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare, precum şi ai compartimentelor de asigurare a calitãţii din unitatea beneficiara.
ART. 48
Comisia de recepţie a obiectivului nuclear sau instalaţiei nucleare îşi desfãşoarã activitatea potrivit atribuţiilor prevãzute de lege şi controleazã existenta şi conţinutul înregistrãrilor de calitate prevãzute în prezenta lege pentru obiectivul nuclear sau instalatia nucleara supusã recepţiei.
E. Cu privire la punerea în funcţiune, exploatarea, întreţinerea, repararea şi scoaterea din funcţiune a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare
ART. 49
Unitãţile care administreazã obiectivele şi instalaţiile nucleare vor efectua urmãtoarele activitãţi numai pe baza de proceduri scrise:
a) lucrãrile legate de punerea în funcţiune, exploatarea, întreţinerea, repararea şi scoaterea din funcţiune;
b) etalonarea sau verificarea metrologica, marcarea şi utilizarea mijloacelor de mãsurare folosite în punerea în funcţiune, exploatarea, întreţinerea, repararea şi scoaterea din funcţiune a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, în conformitate cu cerinţele metrologice prevãzute de lege, cu indicarea datei la care expira valabilitatea etalonarii sau verificãrii metrologice;
c) incercarile şi controalele periodice ale echipamentelor din compunerea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare;
d) curãţirea şi decontaminarea sistemelor şi construcţiilor;
e) identificarea şi marcarea echipamentelor din compunerea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare;
f) manipularea, depozitarea şi transportul produselor utilizate la punerea în funcţiune, exploatarea, întreţinerea, repararea şi scoaterea din funcţiune a obiectivelor şi instalaţiilor nucleare;
g) controlul activitãţilor de punere în funcţiune, exploatare, întreţinere, reparare şi scoatere din funcţiune;
h) aplicarea în propria activitate a acţiunilor corective rezultate din examinarile tehnice de asigurare a calitãţii.
ART. 50
Unitãţile care administreazã obiective şi instalaţii nucleare vor pãstra în arhiva unitãţii toate documentele de calitate acumulate în timpul construcţiei şi functionarii lor, pînã la scoaterea din funcţiune.
F. Cu privire la alte faze şi operaţiuni
ART. 51
Aprovizionarea, manipularea, transportul şi depozitarea produselor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare se fac pe baza de proceduri scrise şi se executa numai de personal calificat, special instruit şi prevãzut cu mijloace şi dotãri corespunzãtoare. Cãderea, rãsturnarea, rostogolirea şi alte asemenea evenimente neprevãzute care pot avea loc în cursul manipulãrii, depozitarii şi transportului acestor produse atrag obligatoriu consemnarea evenimentelor şi îndeplinirea controalelor de calitate, a încercãrilor şi verificãrilor suplimentare necesare, dupã caz, potrivit procedurilor scrise. Ele vor fi aduse imediat la cunostinta conducerii unitãţii furnizoare sau beneficiare, în vederea adoptãrii mãsurilor corespunzãtoare.
ART. 52
În cazul în care unitãţile care executa produse sau presteazã servicii primesc de la unitatea beneficiara produse în vederea îndeplinirii obligaţiilor lor contractuale, vor asigura manipularea, transportul şi depozitarea acestora în mod corespunzãtor, pe baza de proceduri scrise.
ART. 53
În funcţie de necesitãţile de asigurare a calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare în construcţie şi exploatare, sau a produselor şi serviciilor destinate acestor obiective sau instalaţii, aflate în diverse stadii de realizare, organele competente pot limita sau suspenda, temporar şi pe o raza corespunzãtoare, accesul altor categorii de persoane decît cele angrenate fie în activitãţile menţionate, fie în acţiunile de control al asigurãrii calitãţii prevãzute de lege. Limitarea sau suspendarea accesului se asigura, dupã caz, de personalul unitãţii furnizoare sau beneficiare ori de organele publice, special instruite.
CAP. 4
Controlul calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare
ART. 54
Personalul din compartimentele şi colectivele distincte de control tehnic de calitate din unitãţile care executa produse şi servicii, precum şi lucrãri de construcţii-montaj pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare, are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) verifica calitatea materiilor prime, materialelor, reperelor şi subansamblelor la aprovizionarea şi introducerea lor în fabricaţie, reglajul şi precizia mijloacelor de mãsura şi control, respectarea stricta a normelor de calitate la ambalarea şi expedierea produselor;
b) efectueazã operaţiile tehnologice de control de calitate în toate fazele de fabricaţie şi asupra produselor finite;
c) respinge produsele cu deficiente de calitate;
d) propune sistarea fabricaţiei şi opreşte livrarea produselor care nu corespund calitativ.
ART. 55
Inspecţia de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare îşi îndeplineşte atribuţiile de control al activitãţii de asigurare a calitãţii prin personalul propriu sau prin specialişti de inalta calificare delegaţi de alte unitãţi şi împuterniciţi în acest scop de Inspecţia de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare.
În urma examinarilor tehnice sau inspectiilor efectuate, inspectorii ori împuterniciţii Inspecţiei de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare, precum şi personalul compartimentelor sau colectivelor de asigurare a calitãţii, vor întocmi procese-verbale de control, care cuprind constatãrile, mãsurile şi termenele de aplicare a acestora.
ART. 56
Unitãţile supuse controlului sînt obligate:
a) sa prezinte inspectorilor sau imputernicitilor Inspecţiei de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare actele, documentele şi toate informaţiile în legatura cu aplicarea programului de asigurare a calitãţii;
b) sa desemneze un reprezentant al conducerii unitãţii, care sa asiste la efectuarea controlului;
c) sa asigure condiţii de lucru corespunzãtoare pentru îndeplinirea obiectivelor controlului;
d) sa se conformeze întocmai indicaţiilor organelor de control, rezultate din acţiunile de control întreprinse.
CAP. 5
Sarcinile cercetãrii ştiinţifice şi ingineriei tehnologice pentru asigurarea calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare
ART. 57
Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie va lua mãsuri pentru ca institutele de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã sa acorde prioritate, atît la înscrierea în planurile tematice de activitate, cît şi la fixarea termenelor finale de realizare, cercetãrilor care privesc obiective şi instalaţii nucleare sau pãrţi componente ale acestora, ori produse şi servicii destinate lor, precum şi sa urmãreascã asigurarea calitãţii acestora.
ART. 58
Unitãţile de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa adopte soluţii moderne, la nivelul celor mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, în ţara şi pe plan mondial, în rezolvarea temelor de cercetare de produse şi tehnologii necesare în activitatea de proiectare, în executarea produselor şi serviciilor, în lucrãrile de construcţii-montaj şi în exploatarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, în condiţii de securitate şi eficienta economicã;
b) sa elaboreze metode de control tehnic de calitate, verificarea şi încercare adecvate pentru demonstrarea îndeplinirii cerinţelor din proiect pe parcursul executãrii produselor şi serviciilor, lucrãrilor de construcţii-montaj şi exploatãrii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare.
ART. 59
Unitãţile autorizate sa efectueze lucrãri de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare vor efectua urmãtoarele activitãţi numai pe baza de proceduri scrise:
a) etalonarea sau verificarea metrologica, marcarea şi utilizarea mijloacelor de mãsurare folosite în procesul de cercetare, în conformitate cu cerinţele metrologice prevãzute de lege, cu indicarea datei la care expira valabilitatea etalonarii sau verificãrii metrologice;
b) procedeele tipizate de prelevare a esantioanelor şi pregãtire a probelor pentru mãsurãtori şi efectuarea acestor mãsurãtori;
c) identificarea şi marcarea esantioanelor;
d) evidenta şi pãstrarea rezultatelor cercetãrii.
ART. 60
Tema de cercetare se lanseaza numai dupã ce institutul, cu avizul unitãţii beneficiare, a întocmit programul de asigurare a calitãţii pe parcursul cercetãrii, potrivit cu datele cunoscute la începerea acesteia.
ART. 61
Tema de cercetare se considera încheiatã numai dupã ce rezultatul ei este completat cu propuneri, asa cum reies în urma cercetãrilor întreprinse, privind programul de asigurare a calitãţii ce urmeazã a fi elaborat de unitatea care aplica rezultatele cercetãrii.
ART. 62
Pe parcursul cercetãrilor sau la încheierea acestora, institutele de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã vor face propuneri concrete de elaborare sau modificare a normelor, standardelor şi instrucţiunilor privind asigurarea calitãţii în domeniul nuclear.
CAP. 6
Obligaţii şi raspunderi
ART. 63
Comitetul de Stat pentru Energia Nucleara are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi în domeniul asigurãrii calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare:
a) elaboreazã, împreunã cu ministerele şi celelalte organe centrale participante la programul de energetica nucleara, norme, standarde şi instrucţiuni privind asigurarea calitãţii în domeniul nuclear, pe care le supune aprobãrii potrivit prevederilor legale;
b) autoriza unitãţile care executa produse sau presteazã servicii în domeniul nuclear;
c) controleazã aplicarea de cãtre unitãţile autorizate a planurilor de control de calitate, verificãri şi încercãri;
d) inspecteaza fabricatia, proiectarea, construcţia şi montajul, în punctele de control obligatorii, stabilite prin planurile de control de calitate, verificãri şi încercãri.
ART. 64
Ministerele şi celelalte organe centrale au în domeniul asigurãrii calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) iau mãsuri pentru elaborarea programului de asigurare a calitãţii de cãtre unitãţile subordonate;
b) controleazã, la unitãţile subordonate, aplicarea stricta a programului de asigurare a calitãţii în cercetarea ştiinţificã şi ingineria tehnologicã, proiectarea, executarea produselor şi serviciilor, construcţii-montaj şi exploatare;
c) controleazã respectarea întocmai a normelor, standardelor şi instrucţiunilor privind asigurarea calitãţii în domeniul nuclear, precum şi îndeplinirea de cãtre unitãţile subordonate, la termenele stabilite, a mãsurilor dispuse de organele de control prevãzute de lege.
Ministerele şi celelalte organe centrale care au sarcini ce decurg din programul de energetica nucleara sînt obligate sa raporteze trimestrial Consiliului de Miniştri îndeplinirea cerinţelor de asigurare a calitãţii în activitatea unitãţilor subordonate.
ART. 65
În vederea aplicãrii, programului de asigurare a calitãţii de cãtre unitãţile subordonate, ministerele, celelalte organe centrale şi centralele industriale sînt obligate:
a) sa organizeze, în cadrul fiecãrei unitãţi, compartimente sau colective de asigurare a calitãţii, precum şi compartimente sau colective distincte de control tehnic de calitate pentru produsele sau serviciile destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare;
b) sa asigure toate dotãrile necesare pentru aplicarea programului de asigurare a calitãţii;
c) sa pregãteascã personalul necesar pentru aplicarea programului de asigurare a calitãţii şi sa organizeze instructajul periodic şi verificarea cunoştinţelor acestui personal;
d) sa dispunã sistarea execuţiei de produse şi prestãri de servicii, în caz de nerespectare a programului de asigurare a calitãţii.
ART. 66
Compartimentele sau colectivele de asigurare a calitãţii din unitãţile beneficiare sau executante, sub îndrumarea şi controlul Inspecţiei de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare din cadrul Comitetului de Stat pentru Energie Nucleara, exercita atribuţii de control şi rãspund de activitatea de asigurare a calitãţii, în propria unitate şi la furnizori, în care scop:
a) verifica modul în care se elaboreazã documentele corespunzãtoare din cadrul programului de asigurare a calitãţii;
b) verifica, în concordanta cu prevederile manualului de asigurare a calitãţii, gradul de organizare şi pregãtire a execuţiei produselor şi serviciilor;
c) efectueazã examinari tehnice privind asigurarea calitãţii sau inspecţii de asigurare a calitãţii în conformitate cu prevederile planului de examinari tehnice şi inspecţii;
d) inspecteaza fabricatia în punctele de control obligatorii;
e) confirma calitatea în vederea livrãrii produselor şi predãrii serviciilor;
f) controleazã activitatea persoanelor, colectivelor sau compartimentelor care executa activitãţi de care depinde asigurarea calitãţii şi dispun oprirea activitãţii cînd constata abateri de la prevederile manualului de asigurare a calitãţii;
g) propun organului care a emis autorizaţia suspendarea sau retragerea acesteia în situaţiile prevãzute de lege.
ART. 67
Compartimentele sau colectivele de asigurare a calitãţii, precum şi compartimentele sau colectivele distincte de control tehnic de calitate pentru produsele şi serviciile destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, sînt subordonate şi Comitetului de Stat pentru Energia Nucleara. Încadrarea personalului din aceste compartimente sau colective se face de cãtre conducãtorul unitãţii, cu acordul Comitetului de Stat pentru Energie Nucleara.
Schimbarea din funcţie şi sancţionarea personalului prevãzut în prezentul articol se fac cu acordul Comitetului de Stat pentru Energia Nucleara.
ART. 68
Rãspunderea privind aplicarea programului de asigurare a calitãţii în activitãţile de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã, în proiectare, în executarea produselor şi serviciilor, în construcţii-montaj, revine unitãţilor executante.
Rãspunderea privind aplicarea programului de asigurare a calitãţii pentru obiectivele sau instalaţiile nucleare revine unitãţilor beneficiare.
Unitatea beneficiara poate incredinta altei unitãţi autorizate lucrãri pentru îndeplinirea oricãrei pãrţi a programului de asigurare a calitãţii pentru obiectivul nuclear sau instalatia nucleara în ansamblu, fãrã ca aceasta sa conducã la diminuarea în vreun fel a rãspunderii sale.
CAP. 7
Sancţiuni
ART. 69
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage rãspunderea materialã, civilã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 70
Pagubele materiale ca urmare a distrugerii sau degradãrii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, datorate proiectantului, producãtorului, constructorului, montorului ori altor unitãţi, precum şi persoanelor care au participat la realizarea sau exploatarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, se suporta de cãtre aceştia, în funcţie de culpa fiecãruia.
ART. 71
Confirmarea calitãţii de cãtre compartimentul sau colectivul de asigurare a calitãţii din unitatea executanta sau de cãtre comisiile de recepţie nu inlatura rãspunderea directa a celor care au executat produsele şi au prestat serviciile.
Persoanele din compartimentele sau colectivele de asigurare a calitãţii rãspund de calitatea produselor sau serviciilor, împreunã cu cei care au organizat, condus şi efectuat respectivele activitãţi, fiecare potrivit atribuţiilor şi gradului sau de vinovãţie.
ART. 72
Constituie contravenţii la prevederile prezentei legi urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sînt considerate infracţiuni:
a) încercarea de inducere în eroare a personalului Inspecţiei de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare, sau raportarea eronatã a datelor sau documentelor privind asigurarea calitãţii în domeniul nuclear;
b) neaducerea la îndeplinire, în termenul stabilit, a dispoziţiilor date prin procesul-verbal de control al asigurãrii calitãţii;
c) neîndeplinirea formalitãţilor de obţinere a avizului prevãzut de lege pentru contractarea produselor sau serviciilor din import;
d) neprecizarea în contracte a faptului ca produsele sau serviciile contractate sînt supuse prevederilor prezentei legi, sau încheierea contractelor fãrã a verifica în prealabil existenta şi valabilitatea autorizaţiei unitãţii executante;
e) elaborarea documentelor cuprinse în programul de asigurare a calitãţii cu nerespectarea acordului unitãţilor beneficiare şi observaţiilor Inspecţiei de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare;
f) sãvîrşirea oricãror abateri de la prevederile manualului de asigurare a calitãţii, procedurilor de execuţie, de control de calitate şi de asigurare a calitãţii, precum şi a planului de control de calitate, verificãri şi încercãri;
g) neîndeplinirea formalitãţilor de avizare şi aprobare a tuturor procedurilor necesare şi a planului de control de calitate, verificãri şi încercãri;
h) utilizarea de personal care nu are pregãtirea necesarã pentru activitatea prestatã sau personal neverificat ori respins la examenele periodice;
i) neîndeplinirea mãsurilor necesare în vederea asigurãrii dotãrii pentru controale de calitate, verificãri şi încercãri;
j) neasigurarea unor condiţii de pãstrare corespunzãtoare a documentelor de asigurare a calitãţii şi a contraprobelor.
Contravenţiile de la lit. a) - d) se sancţioneazã cu amenda de la 3.000 la 10.000 lei, iar cele de la lit. e) - j), cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei.
ART. 73
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul cu atribuţii de control prevãzut la art. 55.
Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plîngere în termen de 15 zile de la data comunicãrii acestuia.
Plîngerea se depune la Comitetul de Stat pentru Energia Nucleara şi va fi însoţitã de copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
ART. 74
Contravenţiilor prevãzute la art. 72 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
CAP. 8
Dispoziţii finale
ART. 75
Cerinţele specifice de calitate pentru produsele şi serviciile destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare se stabilesc prin norme republicane de asigurare a calitãţii, elaborate sau avizate de cãtre Comitetul de Stat pentru Energia Nucleara, obligatorii pentru toate ministerele şi celelalte organe centrale, precum şi pentru toate unitãţile executante sau beneficiare de asemenea produse şi servicii.
Prin normele republicane de asigurare a calitãţii în domeniul nuclear se vor stabili şi criteriile de clasificare pe nivele de calitate a construcţiilor, sistemelor şi componentelor obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, în funcţie de importanta acestora pentru securitatea instalaţiilor, protecţia populaţiei şi a mediului înconjurãtor, precum şi pentru eficienta economicã a obiectivului nuclear.
ART. 76
Ministerele şi celelalte organe centrale, precum şi centralele industriale, care au sarcini şi raspunderi în realizarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, vor elabora norme tehnice de timp specifice pentru executarea produselor şi serviciilor destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, precum şi pentru desfãşurarea activitãţilor privind asigurarea calitãţii la aceste lucrãri.
ART. 77
Structura organizatoricã a compartimentelor de asigurare a calitãţii în domeniul nuclear, funcţiile specifice şi nivelul retributiei tarifare pentru personalul muncitor din aceste compartimente se stabilesc prin decret al Consiliului de Stat.
ART. 78
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta lege.
ART. 79
Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.
ANEXA 1
PRODUSELE ŞI SERVICIILE DESTINATE OBIECTIVELOR ŞI

INSTALAŢIILOR NUCLEARE



1. Produse executate pe baza de documentaţii tehnice puse la dispoziţie de beneficiar, comandate în vederea utilizãrii sau incorporarii în obiective sau instalaţii nucleare:
a) materiale;
b) semifabricate;
c) repere;
d) subansamble;
e) componente;
f) echipamente;
g) subsisteme;
h) sisteme;
i) construcţii;
Produsele executate pe baza de catalog şi utilizate ca atare în realizarea obiectivelor şi instalaţiilor nucleare nu sînt considerate produse destinate acestor obiective sau instalaţii.
2. Servicii prestate la comanda beneficiarului în vederea execuţiei produselor de la pct. 1 alin. 1:
a) proiectare;
b) aprovizionare;
c) desfacere;
d) import-export;
e) transport;
f) depozitare;
3. Servicii prestate la comanda beneficiarului în vederea realizãrii şi exploatãrii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare:
a) serviciile prevãzute la pct. 2;
b) expertizare;
c) asistenta tehnica;
d) pregãtirea personalului;
e) construcţii;
f) montaj;
g) punere în funcţiune;
h) exploatare;
i) întreţinere;
j) reparaţii curente şi capitale;
k) scoatere din funcţiune.
ANEXA 2
CONŢINUTUL PROGRAMULUI DE ASIGURARE A CALITĂŢII ŞI AL PLANULUI DE

EXAMINARI TEHNICE ŞI INSPECŢII



I. Programul de asigurare a calitãţii
Programul de asigurarea a calitãţii cuprinde urmãtoarele documente:
1. Manualul de asigurare a calitãţii: documentul care prezintã conceptia de asigurare a calitãţii în unitatea executanta de produse sau prestatoare de servicii destinate obiectivelor şi instalaţiilor nucleare şi care conţine:
a) mãsurile organizatorice specifice în cadrul unitãţii, în scopul îndeplinirii cerinţelor de asigurare a calitãţii prevãzute în prezenta lege, pentru categoriile de produse sau servicii din profilul sau de activitate;
b) procedura de actualizare periodicã a manualului de asigurare a calitãţii;
c) procedura de elaborare a planului de control de calitate, verificãri şi încercãri prevãzut la pct. 3;
d) procedura pentru examinarile tehnice de asigurare a calitãţii prevãzute la pct. II, 1;
e) lista celorlalte proceduri de asigurare a calitãţii prevãzute la pct. 2, cu definirea locului pe care acestea îl ocupa în cadrul programului de asigurare a calitãţii, precum şi a modului în care ele se aplica.
2. Procedurile scrise de asigurare a calitãţii: documentele dupã care se executa toate activitãţile productive, functionale, de control de calitate, verificãri şi încercãri, de omologare, precum şi de control al activitãţii de asigurare a calitãţii, prevãzut în prezenta lege.
3. Planul de control de calitate, verificãri şi încercãri: documentul care enumera şi descrie toate controalele de calitate, verificãrile şi incercarile necesare pe faze de execuţie şi finale, pentru un produs sau serviciu.
II. Planul de examinari tehnice şi inspecţii
Planul de examinari tehnice şi inspecţii reprezintã documentul prin care se planifica controlul activitãţii de asigurare a calitãţii, în activitatea proprie, precum şi în activitatea furnizorilor de produse sau servicii.
Controlul consta din:
1. Examinarea tehnica de asigurare a calitãţii: acţiunea de control efectuatã periodic, prin care se analizeazã eficienta activitãţii de asigurare a calitãţii; examinarea tehnica se efectueazã de unitatea executanta în cadrul procesului sau de producţie, de unitãţile beneficiare la unitãţile executante sau de cãtre Inspecţia de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare la toate unitãţile autorizate.
2. Inspecţia de asigurare a calitãţii: acţiunea de control efectuatã inopinat sau în staţii fizice prestabilite; inspecţia se efectueazã de unitatea executanta în cadrul procesului sau de producţie, de unitãţile beneficiare la unitãţile executante sau de cãtre Inspecţia de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare la toate unitãţile autorizate.
----------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016