Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adoptă prezenta lege. ART. 1 (1) Prezenta lege reglementează sectorul laptelui şi al produselor lactate, al produselor care conţin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor. (2) Inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi cerinţele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu modificările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul nr. 1.169/2011, şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/775 al Comisiei din 28 mai 2018 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, în ceea ce priveşte normele de indicare a ţării de origine sau a locului de provenienţă a ingredientului primar al produselor alimentare. ART. 2 (1) Prezenta lege se aplică şi operatorilor economici înregistraţi la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi care comercializează produse lactate prin reţelele comerciale. (2) Prevederile prezentei legi nu se aplică producătorilor agricoli persoane fizice ce obţin produse agricole în propria fermă/gospodărie, care depăşesc necesarul de consum propriu şi sunt destinate vânzării pe piaţă, în condiţiile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare. ART. 3 (1) La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează Observatorul laptelui şi al produselor lactate, în cadrul direcţiei de specialitate. (2) Observatorul laptelui şi al produselor lactate monitorizează piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie. (3) Observatorul laptelui şi al produselor lactate colectează, în vederea centralizării, următoarele date: a) efectivul matcă de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre; b) cantitatea de lapte crud materie primă produsă; c) cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piaţă; d) cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim-cumpărători; e) cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori; f) numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui, din care să rezulte: (i) cantitatea şi preţul laptelui crud materie primă colectat de către aceştia; (ii) cantitatea de lapte procesat; (iii) cantitatea de produse lactate realizată; g) achiziţiile intracomunitare şi importul-exportul din ţări terţe de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip. (4) În baza prevederilor prezentei legi, Observatorul laptelui şi al produselor lactate elaborează formularele necesare colectării datelor prevăzute la alin. (3), precum şi procedurile detaliate şi frecvenţa de colectare a acestora, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi se transmit furnizorilor de date prevăzuţi la art. 7.
(5) În urma procesării datelor prevăzute la alin. (3), care constituie baza pentru gestionarea măsurilor de piaţă în acest sector, Observatorul laptelui şi al produselor lactate întocmeşte lunar rapoarte punctuale şi/sau generale, avizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care vor fi puse la dispoziţia entităţilor implicate în sectorul laptelui şi al produselor lactate, pe suport electronic. (6) Observatorul laptelui şi al produselor lactate este organismul de legătură cu Observatorul pieţei laptelui din Uniunea Europeană, constituit la nivelul Comisiei Europene. Transmiterea datelor către Observatorul pieţei laptelui de la nivel european se realizează prin Sistemul informatic pentru managementul şi monitorizarea pieţei agricole, denumit în continuare ISAMM. ART. 4 Operatorii economici din sectorul laptelui şi al produselor lactate au obligaţia respectării principiilor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare, cerinţele generale privind informaţiile referitoare la produsele alimentare şi responsabilităţile operatorilor din sectorul alimentar, precum şi prezentarea informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare prevăzute în Regulamentul nr. 1.169/2011 şi în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/775. ART. 5 Este interzisă inscripţionarea pe eticheta laptelui şi a produselor lactate a sintagmei „Produs românesc“ dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. ART. 6 (1) Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse. (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food şi de cofetărie şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate. (3) Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete. (4) Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană. (5) În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. (6) Se interzice folosirea denumirilor reglementate la punctele 1-4 din partea III „Lapte şi produse lactate“ a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică, care au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora. (7) În toate situaţiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie. ART. 7 Furnizorii de date pentru mecanismul de piaţă, Observatorul laptelui şi al produselor lactate, sunt: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescuˮ, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Autoritatea Vamală Română. ART. 8 (1) Următoarele fapte constituie contravenţii pentru operatorii economici prevăzuţi de prezenta lege: a) nerespectarea prevederilor art. 5 şi art. 6 alin. (1)-(3); b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (6) şi (7). (2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează: a) cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum şi cu sancţionarea contravenţională complementară de oprire temporară de la comercializarea produselor până la remedierea deficienţelor, pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a); b) cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum şi cu sancţiunea contravenţională complementară de oprire temporară de la comercializarea produselor până la remedierea deficienţelor şi suspendarea autorizaţiei de prelucrare/producţie/ comercializare pentru o perioadă de 30 de zile, pentru fapta prevăzută la alin. (1) lit. b). (3) Constatarea în mod repetat a uneia dintre contravenţiile prevăzute la alin. (1) conduce la anularea autorizaţiei de prelucrare/producţie/comercializare a operatorului economic, precum şi la interzicerea desfăşurării activităţii pentru care operatorul economic a fost sancţionat contravenţional pentru o perioadă de 1 an. ART. 9 Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 8 se fac de către personalul împuternicit din cadrul autorităţilor competente cu atribuţii de control în domeniu. ART. 10 Contravenţiilor prevăzute la art. 8 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. ART. 11
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va elabora normele metodologice şi ghidul de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
* Prezenta lege a fost adoptată cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Directiva (UE) 2015/1.535 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale, transpusă în legislaţia română prin Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, CIPRIAN-CONSTANTIN ŞERBAN p. PREŞEDINTELE SENATULUI, ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU Bucureşti, 16 noiembrie 2022. Nr. 307. ------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.