Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 94 din 14 aprilie 2008 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 305 din 18 aprilie 2008
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49 din 30 mai 2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 1 iunie 2007, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul I, înainte de punctul 1 se introduce un nou punct cu următorul cuprins:
" După articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:
ART. 2^1
(1) Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor pentru personalul Agenţiei se face de o comisie din cadrul Consiliului, constituită în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (2).
(2) Sesizările care vizează activitatea personalului Agenţiei se soluţionează de Consiliu, prin comisia prevăzută la art. 25 alin. (2)."
2. La articolul I, după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 2^1, cu următorul cuprins:
"2^1. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 7
(1) Inspectorul de integritate poate dispune, cu acordul persoanei verificate, efectuarea unei expertize pentru lămurirea neconcordanţelor dintre valoarea declarată şi valoarea reală a bunurilor menţionate în declaraţie."
3. La articolul I, după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 4^1, cu următorul cuprins:
"4^1. La articolul 17, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(5) Personalul Agenţiei are obligaţia de a nu divulga datele sau informaţiile la care a avut acces altfel decât în condiţiile legii. Această obligaţie se menţine timp de 5 ani şi după încetarea activităţii, sub sancţiunea legii penale."
4. La articolul I punctul 5, alineatul (1) al articolului 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 19
(1) În termen de 5 zile de la aprobarea Regulamentului de desfăşurare a concursului sau a examenului, Consiliul va face publică declanşarea procedurii de selecţie a preşedintelui sau a vicepreşedintelui, prin publicarea unui anunţ pe pagina de internet a Agenţiei, în cel puţin 3 ziare cu acoperire naţională şi în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Finanţarea cheltuielilor ocazionate de organizarea şi desfăşurarea concursului sau a examenului în vederea numirii preşedintelui sau a vicepreşedintelui Agenţiei, după caz, se asigură de către aceasta."
5. La articolul I punctul 6, alineatul (10) al articolului 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(10) În cel mult 10 zile de la depunerea candidaturilor, comisia de organizare a concursului solicită Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să verifice şi să comunice acesteia apartenenţa sau colaborarea candidaţilor cu serviciile de informaţii înainte de anul 1990. Rezultatele verificărilor se ataşează la dosarul candidatului."
6. La articolul I, după punctul 7 se introduc şase noi puncte, punctele 7^1-7^6, cu următorul cuprins:
"7^1. La articolul 25, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Constatarea situaţiei prevăzute la art. 24 lit. b) se face de o comisie alcătuită din 5 membri desemnaţi de Consiliu, la propunerea preşedintelui Consiliului, care, pe baza informărilor şi a rapoartelor întocmite de Agenţie, asigură evaluarea capacităţii manageriale a funcţiilor Agenţiei. Concluziile comisiei de evaluare se prezintă Consiliului şi se înaintează Senatului de preşedintele Consiliului.
7^2. La articolul 25, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
(2^1) Senatul poate dispune efectuarea unui raport anual de audit extern independent.
7^3. La articolul 27 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera e^1), cu următorul cuprins:
e^1) prezintă Consiliului, trimestrial sau la cererea acestuia, ori de câte ori este necesar, informările referitoare la activitatea Agenţiei;
7^4. La articolul 27 alineatul (1), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
g) asigură întocmirea strategiei Agenţiei privind activitatea de control al averilor şi de verificare a conflictelor de interese, ţinând seama şi de recomandările Consiliului. Strategia se întocmeşte anual şi se prezintă pentru aprobare Consiliului;
7^5. La articolul 28, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(2) Preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei sunt salarizaţi potrivit lit. A pct. 1 din anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale funcţionarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare şi alte drepturi ale funcţionarilor publici, precum şi creşterile salariale care se acordă funcţionarilor publici în anul 2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 232/2007, cu modificările ulterioare, şi beneficiază de indemnizaţia de conducere prevăzută în anexa nr. 1 lit. C pct. 1 din anexa nr. 1 la aceeaşi ordonanţă, pentru preşedinte, respectiv pct. 2 pentru vicepreşedinte, şi de alte sporuri, premii şi drepturi salariale prevăzute de lege pentru inspectorii de integritate.
..........................................................................
(4) Personalul Agenţiei beneficiază pentru activitatea desfăşurată de un spor de confidenţialitate de 30%, calculat la salariul de bază, cu excepţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui Agenţiei, precum şi a inspectorilor de integritate, care vor beneficia de un spor de confidenţialitate de 50%, calculat la salariul de bază.
7^6. La articolul 28, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alineatele (7) şi (8), cu următorul cuprins:
(7) Membrii Consiliului au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă egală cu 20% din venitul salarial brut pe care îl încasează preşedintele Agenţiei, iar preşedintele Consiliului va avea o indemnizaţie de şedinţă mai mare cu 10% decât indemnizaţia ce se acordă membrilor Consiliului. Aceste drepturi se impozitează în condiţiile legii.
(8) Agenţia suportă pentru membrii Consiliului cheltuielile de deplasare de la domiciliu, în cazul în care domiciliul acestora se află în altă localitate decât municipiul Bucureşti, precum şi celelalte cheltuieli necesare efectuării deplasărilor în ţară şi în străinătate, în interesul realizării obiectivelor prezentei legi."
7. La articolul I punctul 10, articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 35
(1) Preşedintele Consiliului este ales dintre membrii acestuia, prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu dintre membri, în termen de 5 zile de la data şedinţei de constituire a Consiliului.
(2) Preşedintele Consiliului poate fi revocat prin votul secret a cel puţin două treimi din numărul total al membrilor Consiliului, în cazul în care a încălcat Constituţia şi legile ţării sau a executat cu rea-credinţă atribuţiile ce îi revin prin funcţia deţinută."
8. La articolul I, punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"12. La articolul 36, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu următorul cuprins:
(3^1) Supleantul participă cu drepturi depline la şedinţele Consiliului, în absenţa membrului Consiliului pe care îl înlocuieşte.
(3^2) În cazurile prevăzute la alin. (3), desemnarea noilor membri ai Consiliului sau, după caz, a supleanţilor acestora se face potrivit prevederilor art. 34 alin. (1) şi (2)."
9. La articolul I, după punctul 12 se introduc cinci noi puncte, punctele 12^1-12^5, cu următorul cuprins:
"12^1. La articolul 37 alineatul (2), după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1, cu următorul cuprins:
b^1) aprobă prin hotărâre regulamentul şedinţelor Consiliului;
12^2. La articolul 37 alineatul (2), literele d) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
d) analizează informările şi rapoartele pe care le prezintă preşedintele Agenţiei referitoare la activitatea acesteia, trimestrial sau ori de câte ori sunt cerute de Consiliu, prin preşedintele acestuia;
..........................................................................
g) înaintează Senatului, anual şi ori de câte ori consideră necesar, un raport despre activitatea Agenţiei».
12^3. La articolul 37, alineatul (2), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
h) orice alte atribuţii prevăzute de lege.
12^4. După articolul 37 se introduce un nou articol, articolul 37^1, cu următorul cuprins:
ART. 37^1
Membrii Consiliului au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Agenţiei şi să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.
12^5. La articolul 38, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 38
(1) Consiliul se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar."
10. La articolul I, punctul 13 se abrogă.
11. La articolul I, după punctul 13 se introduce un nou punct, punctul 13^1, cu următorul cuprins:
"13^1. La articolul 41, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Declaraţia de avere se face în scris, pe propria răspundere, şi cuprinde bunurile proprii, comune şi cele deţinute în indiviziune, precum şi cele ale copiilor aflaţi în întreţinere, potrivit anexei la Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2005 privind modificarea formularelor pentru declaraţia de avere şi pentru declaraţia de interese, aprobată prin Legea nr. 158/2005, care se aplică în mod corespunzător."
12. La articolul I, după punctul 16 se introduce un nou punct, punctul 16^1, cu următorul cuprins:
"16^1. La articolul 44, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Inspectorul de integritate comunică persoanei verificate actul de constatare, în termen de cel mult 5 zile de la data întocmirii."
13. La articolul I punctul 22, articolul 53^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 53^1
Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de persoanele împuternicite din cadrul Agenţiei. Împotriva actelor de sancţionare se poate face plângere în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."
14. La articolul I, după punctul 22 se introduce un nou punct, punctul 22^1, cu următorul cuprins:
"22^1. Articolul 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 56
Pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai Agenţiei, documentele se depun la Consiliu."
15. La articolul I, după punctul 23 se introduc două noi puncte, punctele 23^1 şi 23^2, cu următorul cuprins:
"23^1. La articolul 60 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
a) art. 1, 2, art. 3 alin. (2) şi (3), art. 4-9, art. 11-13, art. 14 alin. (1), art. 15 lit. b), art. 16 alin. (2), art. 19, art. 21-23, art. 32, 35, 36, 38 şi 39 din Legea nr. 115/1996, cu modificările şi completările ulterioare;
23^2. La articolul 60, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
(3) Dispoziţiile prezentei legi referitoare la verificarea conflictelor de interese şi de constatare a incompatibilităţilor nu se aplică magistraţilor în activitatea de soluţionare a cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată şi al parchetelor de pe lângă acestea, cu privire la care s-a invocat conflictul de interese sau constatarea incompatibilităţilor."
16. La articolul I punctul 24, punctul 3 al articolului 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"3. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
ART. 20
Sentinţele curţii de apel - secţia de contencios administrativ şi fiscal pot fi atacate cu recurs de părţile interesate, de Agenţie şi procuror, în termen de 15 zile de la comunicare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Bucureşti, 14 aprilie 2008.
Nr. 94.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: