Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 91 din 6 mai 2016  pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 91 din 6 mai 2016 pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 360 din 11 mai 2016

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    ART. 1
    Se ratifică Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România, în calitate de împrumutător, şi Republica Moldova, în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori dintre prim-miniştrii României şi Republicii Moldova din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din data de 5 februarie 2016, denumit în continuare Acord.
    ART. 2
    (1) România, prin Ministerul Finanţelor Publice, acordă Republicii Moldova o asistenţă financiară rambursabilă, în sumă de până la 150.000.000 euro (o sută cincizeci milioane euro), din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României, în condiţiile şi termenii definiţi în Acord.
    (2) Destinaţia împrumutului este finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat a Republicii Moldova.
    (3) Asistenţa financiară rambursabilă prevăzută la alin. (1) se acordă în tranşe, în condiţiile şi termenii prevăzuţi în Acord.
    (4) Notificarea şi, respectiv, confirmarea îndeplinirii măsurilor şi condiţionalităţilor necesare eliberării tranşelor menţionate la alin. (3) se fac prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre a Guvernului.
    ART. 3
    (1) Sumele rambursate aferente asistenţei financiare rambursabile menţionate la art. 2 alin. (1) vor reîntregi veniturile din privatizare înregistrate în contul curent în valută al Ministerului Finanţelor Publice, deschis la Banca Naţională a României.
    (2) Sumele încasate de România, reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare şi alte costuri rezultate din derularea Acordului, se fac venit la bugetul Trezoreriei Statului.
    ART. 4
    (1) Pe parcursul utilizării împrumutului, în raport cu condiţiile concrete de derulare a Acordului, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Republica Moldova, prin Ministerul Finanţelor, de comun acord, pot modifica calendarul şi sumele aferente tranşelor menţionate la art. 2 alin. (3), fără a majora obligaţiile financiare ale României.
    (2) Amendamentele convenite potrivit dispoziţiilor alin. (1) se efectuează prin schimb de scrisori şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
    ART. 5
    În cazul primelor două tranşe, termenul de modificare a datelor de tragere prevăzut la art. 1 pct. 3 din Acord începe să curgă după intrarea în vigoare a Acordului de la data ultimei semnături aferente schimbului de scrisori dintre părţi necesar convenirii datelor de tragere a primelor două tranşe.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

                 PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                      VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

                   p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                          IOAN CHELARU

    Bucureşti, 6 mai 2016.
    Nr. 91.

                             ACORD
              privind asistenţa financiară rambursabilă
                 între România şi Republica Moldova

    România (denumită în continuare "România" sau "Împrumutător" sau "stat contractant"), acţionând prin Ministerul Finanţelor Publice, reprezentată de ministrul finanţelor publice,
    şi
    Republica Moldova (denumită în continuare "Republica Moldova" sau "Împrumutatul" sau "stat contractant"), acţionând prin Ministerul Finanţelor, reprezentată de ministrul finanţelor,
    confirmând ataşamentul comun faţă de valorile democraţiei, libertăţii şi statului de drept,
    pornind de la Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2010, şi de la dorinţa aprofundării în continuare a cooperării dintre cele două state,
    ţinând cont de importanţa continuării procesului de reforme în Republica Moldova, inclusiv a eforturilor pentru implementarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 27 iunie 2014,
    având în vedere că Republica Moldova a solicitat asistenţă financiară rambursabilă pe termen mediu,
    ţinând seama că asistenţa financiară rambursabilă este acordată de România sub formă de împrumut în coroborare cu facilitatea de finanţare acordată de Fondul Monetar Internaţional ("FMI") Republicii Moldova,
    ţinând seama că Împrumutatul confirmă că autorităţile sale vor implementa măsurile corespunzătoare de combatere şi luptă împotriva fraudei, corupţiei şi a altor nereguli ce afectează asistenţa financiară rambursabilă,
    au convenit următoarele:

    ART. 1
    Suma împrumutului
    1. Împrumutătorul va disponibiliza în favoarea Împrumutatului un împrumut în sumă de până la 150.000.000 euro (o sută cincizeci milioane euro) din venituri rezultate din privatizare, ca urmare a solicitării oficiale a Împrumutatului, în maximum 3 tranşe (fiecare dintre acestea fiind denumită în continuare "tranşă" şi, colectiv, toate aceste tranşe fiind denumite în continuare "împrumutul"), în condiţiile şi termenii definiţi în acest acord.
    2. Tranşele se eliberează în conformitate cu articolul 3 din acest acord.
    3. Calendarul şi sumele aferente fiecărei tranşe din împrumut sunt prezentate în anexa 1 a acestui acord. Acestea pot fi modificate prin schimb de scrisori între Ministerul Finanţelor Publice din România şi Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, într-un termen de cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data stabilită pentru eliberarea tranşei respective. Modificările astfel convenite vor intra în vigoare la data ultimei semnături.
    4. Banca Naţională a României va acţiona în calitate de agent al Împrumutătorului, iar Banca Naţională a Moldovei va acţiona în calitate de agent al Împrumutatului.
    ART. 2
    Scadenţa
    1. Scadenţa fiecărei tranşe din împrumut este de maximum 5 ani.
    2. Scadenţa se calculează de la data de tragere a respectivelor tranşe.
    3. Data tragerii reprezintă data creditării contului Împrumutatului.
    4. Data scadenţei reprezintă data la care trebuie creditat contul Împrumutătorului.
    ART. 3
    Trageri şi condiţionalităţi
    1. a) Împrumutatul va solicita Împrumutătorului, în scris, sub forma prevăzută în anexa 2, în termen de cel puţin 30 de zile înainte de data tragerii conform anexei 1, tranşa din împrumut şi va propune şi accepta anticipat, după consultarea cu Împrumutătorul, scadenţa şi alte caracteristici aferente tranşei respective, considerate acceptabile de către Împrumutat (denumită în continuare "solicitare de fonduri").
    b) Pentru prima tranşă, Împrumutatul va solicita Împrumutătorului, în scris, sub forma prevăzută în anexa 2, în termen de cel puţin 10 zile înainte de data tragerii conform anexei 1, prima tranşă din împrumut şi va propune şi accepta anticipat, după consultarea cu Împrumutătorul, scadenţa şi alte caracteristici aferente primei tranşe, considerate acceptabile de către Împrumutat (denumită în continuare "solicitare de fonduri").
    2. a) Împrumutătorul va verifica existenţa şi efectivitatea facilităţii de finanţare acordate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) Republicii Moldova pe baza opiniei legale emise conform paragrafului 7 lit. a), precum şi existenţa sumelor din veniturile rezultate din privatizare necesare pentru acordarea tranşei solicitate.
    b) Dacă Împrumutatul nu poate să facă dovada cu privire la existenţa şi efectivitatea facilităţii de finanţare acordate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) Republicii Moldova la data acordării primei tranşe din împrumut, Împrumutătorul va acorda prima tranşă, conform solicitării de la paragraful 1 lit. b), în baza notificării primite de la Împrumutat şi agentul Împrumutatului cu privire la stadiul consultărilor sau negocierilor cu FMI asupra facilităţii de finanţare.
    3. După verificarea îndeplinirii condiţionalităţilor de la paragraful 2 al prezentului articol şi în cadrul caracteristicilor menţionate de Împrumutat în solicitarea de fonduri, Împrumutătorul va transmite Împrumutatului un aviz utilizând formularul prevăzut în anexa 3 a acestui acord, în care se stabilesc principalele condiţii aferente tranşei solicitate (denumit în continuare "aviz de acceptare"). Odată ce Împrumutătorul a transmis avizul de acceptare aferent solicitării de fonduri, acesta va constitui un angajament financiar ferm, obligatoriu între Împrumutător şi Împrumutat.
    4. Dacă după verificarea condiţionalităţii referitoare la existenţa şi efectivitatea facilităţii de finanţare încheiate de Împrumutat cu FMI, cu excepţia situaţiei prevăzute la paragraful 2 lit. b), se constată că aceasta nu este îndeplinită, Împrumutătorul va notifica Împrumutatul, înaintea datei stabilite pentru eliberarea unei tranşe, despre imposibilitatea de eliberare a tranşei solicitate. În situaţia în care Împrumutatul notifică Împrumutătorul cu privire la intrarea în efectivitate a facilităţii de finanţare încheiate cu FMI se reanalizează solicitarea de fonduri în conformitate cu prezentul articol.
    5. În cazul în care nu există disponibilităţi din venituri rezultate din privatizare, Împrumutătorul va notifica Împrumutatul asupra acestui fapt cu cel puţin 30 de zile înainte de data tragerii sau cu cel puţin 10 zile înainte de prima tragere, neavând obligaţia de eliberare a tranşei. În situaţia în care, ulterior, Împrumutătorul constată îndeplinirea condiţionalităţii legate de existenţa sumelor din veniturile rezultate din privatizare necesare pentru acordarea tranşei, se reanalizează solicitarea de fonduri în conformitate cu prezentul articol, după consultarea Împrumutatului.
    6. După transmiterea avizului de acceptare şi intrarea în vigoare a angajamentului ferm, conform paragrafului 3 al prezentului articol, suma aferentă tranşei va fi transferată de către agentul Împrumutătorului la data tragerii în contul în euro al agentului Împrumutatului, conform calendarului de tragere prevăzut în anexa 1. Datele de identificare ale conturilor Împrumutătorului şi Împrumutatului sunt prevăzute în anexa 5.
    7. Obligaţia Împrumutătorului de a transfera valoarea tragerii Împrumutatului, pentru fiecare tranşă, va fi condiţionată de:
    a) primirea de către Împrumutător a unei opinii legale satisfăcătoare pentru acesta, emise de Ministerul Justiţiei al Împrumutatului, în forma prevăzută în anexa 4. Data acestei opinii legale nu va fi ulterioară datei solicitării de fonduri.
    Împrumutatul se angajează să îl informeze imediat pe Împrumutător dacă între data opiniei legale şi data tragerii intervine vreun eveniment ce ar putea face ca vreuna dintre afirmaţiile din opinia legală să devină incorectă;
    b) primirea de către Împrumutător de la Ministerul Finanţelor al Împrumutatului a unui document oficial în care sunt indicate persoanele autorizate să semneze solicitările de fonduri şi să angajeze astfel în mod valabil Împrumutatul, care să conţină specimenele de semnătură ale acestor persoane;
    c) neapariţia niciunei schimbări care ar putea afecta în mod substanţial, din punctul de vedere al Împrumutătorului, ulterior consultării cu Împrumutatul, capacitatea Împrumutatului de a-şi respecta obligaţiile de plată asumate prin acest acord.
    8. Tragerea unei tranşe nu va angaja, în nicio situaţie, niciuna dintre părţi la acordarea unei tranşe ulterioare. Împrumutatul va solicita orice tranşă ulterioară de la Împrumutător în conformitate cu prezentul articol.
    9. Perioada de tragere a împrumutului acordat în baza acestui acord expiră la data de 31 decembrie 2017.
    ART. 4
    Angajamente
    1. Fiecare tranşă a împrumutului va constitui o obligaţie negarantată, directă, necondiţionată, nesubordonată şi generală a Împrumutatului şi va avea acelaşi rang (pari passu) ca toate celelalte împrumuturi şi obligaţii negarantate şi nesubordonate prezente şi viitoare ale Împrumutatului.
    2. Împrumutatul se angajează ca, până la momentul la care întreaga sumă a principalului prevăzut în acest acord va fi fost integral rambursată şi toate dobânzile şi sumele suplimentare, dacă există, prevăzute în acest acord, vor fi fost integral plătite, cu excepţia privilegiilor enumerate în paragraful 4 al acestui articol, să nu garanteze prin ipotecarea, garantarea sau acordarea altor privilegii asupra propriilor sale active ori venituri nicio datorie externă prezentă sau viitoare şi nicio garanţie ori asigurare de despăgubire acordată în legătură cu aceasta, decât dacă şi împrumutul beneficiază de acelaşi rang (pari passu) şi pro rata într-o astfel de garanţie.
    3. Împrumutatul se angajează să nu solicite reeşalonarea împrumutului sau vreo scutire de datorie în legătură cu împrumutul şi recunoaşte că Împrumutătorul va beneficia de aceeaşi calitate legală, aceleaşi imunităţi şi privilegii ca şi cele acordate instituţiilor financiare internaţionale. Împrumutatul se angajează de asemenea ca, în afara privilegiilor prevăzute în paragraful 4 al acestui articol, să nu acorde prioritate înaintea Împrumutătorului niciunui alt creditor şi să nu invoce niciun fel de imunitate de jurisdicţie sau de executare.
    4. Împrumutatul, în respectarea angajamentelor asumate prin paragraful 2 al acestui articol, poate accepta numai următoarele privilegii:
    a) privilegii asupra unei proprietăţi, acordate pentru garantarea preţului de achiziţie al acelei proprietăţi, şi orice reînnoire sau prelungire a unui astfel de privilegiu care este limitat la proprietatea ce a făcut iniţial obiectul său şi care garantează orice reînnoire sau prelungire a finanţării asigurate iniţial;
    b) privilegii asupra unor bunuri comerciale ce apar în cursul operaţiunilor bancare comerciale obişnuite (şi care expiră cel târziu într-un an de la acestea) pentru finanţarea importului sau exportului acestor bunuri în sau din ţara Împrumutatului;
    c) privilegii prin care se asigură sau se garantează plata unor datorii externe contractate exclusiv pentru a se asigura finanţarea unui proiect de investiţii bine definit, cu condiţia ca proprietăţile pentru care se aplică aceste privilegii să fie proprietăţi ce fac obiectul respectivei finanţări a proiectului sau să fie venituri ori creanţe ce decurg din proiect;
    d) orice alte privilegii existente la data semnării acestui acord, cu condiţia ca aceste privilegii să fie limitate la proprietăţile afectate în prezent de acestea şi la proprietăţile ce vor deveni afectate de astfel de privilegii în baza unor contracte în vigoare la data semnării acestui acord şi cu condiţia ca aceste privilegii să garanteze sau să asigure numai plata acelor obligaţii astfel garantate ori asigurate la data acestuia sau orice refinanţare a acestor obligaţii;
    e) toate celelalte privilegii şi drepturi statutare ce operează strict în virtutea legii şi ce nu pot fi evitate în mod justificat de către Împrumutat. Sintagma "finanţarea unui proiect", folosită în acest articol, înseamnă orice finanţare a achiziţiei, construirii sau dezvoltării oricăror proprietăţi ce au legătură cu un proiect, dacă entitatea ce asigură acea finanţare agreează în mod expres să considere proprietăţile finanţate şi veniturile generate de exploatarea acestor proprietăţi rezultate inclusiv prin luarea în considerare a pierderilor ori pagubelor aferente acestora ca fiind principala sursă de rambursare a sumelor avansate.
    5. Împrumutatul se angajează să utilizeze sumele aferente împrumutului pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat.
    ART. 5
    Dobânda
    1. Rata dobânzii pentru fiecare tranşă se va stabili la momentul emiterii avizului de acceptare pentru fiecare tranşă solicitată, în funcţie de condiţiile de împrumut ale Împrumutătorului pentru maturitatea tranşei respective.
    2. Frecvenţa de plată a dobânzii este semianuală sau anuală pentru fiecare tranşă, cu posibilitatea consolidării datelor de plată pentru tranşe diferite din împrumut. Termenele de plată a dobânzii se stabilesc în funcţie de frecvenţa de plată a dobânzii şi de data tragerii sau prin consolidare a datelor de plată.
    3. Împrumutatul va transfera suma dobânzii datorate în contul menţionat în articolul 7 paragraful 3, la data scadenţei. Dobânda se va calcula de la data tragerii până la data scadenţei. Data scadenţei va fi respectată indiferent de sărbătorile oficiale din Republica Moldova.
    4. În cazul în care Împrumutatul nu îşi respectă obligaţia de a plăti la scadenţă orice sumă datorată conform Acordului, Împrumutatul va plăti Împrumutătorului în plus dobânda penalizatoare aplicată la suma restantă respectivă sau, după caz, valoarea acesteia pentru perioada în care suma restantă a fost datorată şi neplătită. Dobânda penalizatoare se calculează de la data scadenţei până la data achitării integrale.
    Nivelul dobânzii penalizatoare este cea mai mare dintre următoarele:
    a) rata dobânzii calculată ca rata dobânzii aplicată tranşei împrumutului la care se adaugă doua puncte procentuale (200 puncte de bază); şi
    b) rata dobânzii calculată ca rata EURIBOR (aferentă perioadei relevante selectate de Împrumutător) la care se adaugă trei puncte procentuale (300 puncte de bază).
    Totodată, Împrumutatul se angajează să plătească Împrumutătorului toate costurile şi cheltuielile, inclusiv onorarii aferente serviciilor juridice, suportate şi datorate de Împrumutător ca rezultat al nerespectării de către Împrumutat a oricărei obligaţii asumate prin acest acord.
    Împrumutătorul îl va informa pe Împrumutat cu privire la detaliile privind calculul dobânzii şi cu privire la referinţa utilizată pentru stabilirea EURIBOR, dacă este cazul.
    ART. 6
    Rambursarea şi opţiunea de plată anticipată
    1. Împrumutatul va rambursa principalul fiecărei tranşe la scadenţa prevăzută în avizul de acceptare.
    Împrumutatul va transfera principalul datorat în contul menţionat în articolul 7 paragraful 3, la data scadenţei. Data scadenţei va fi respectată indiferent de sărbătorile oficiale din Republica Moldova. Dacă data scadenţei este într-o zi nelucrătoare din România, plata tranşei scadente se va efectua în ultima zi lucrătoare înainte de data scadenţei.
    2. Împrumutatul are opţiunea de rambursare anticipată fără plata niciunui comision de rambursare anticipată.
    ART. 7
    Plăţi
    1. Împrumutatul va transfera principalul şi dobânda datorate, aferente fiecărei tranşe, la data scadenţei.
    Toate plăţile ce vor fi efectuate de Împrumutat vor fi achitate fără taxe, comisioane şi fără orice alte deduceri.
    2. Împrumutatul declară că toate plăţile şi transferurile efectuate în baza acestui acord nu fac obiectul niciunei taxe sau impuneri de orice fel în statul Împrumutatului şi nu vor face obiectul niciunei taxe sau impuneri de orice fel pe toată durata acestui acord. Dacă totuşi Împrumutatul este obligat prin lege să procedeze la astfel de deduceri, Împrumutatul va acoperi sumele suplimentare necesare astfel încât Împrumutătorul să primească integral sumele datorate în baza acestui acord.
    3. Toate plăţile vor fi făcute de Împrumutat în euro, în contul în euro al Împrumutătorului deschis la agentul acestuia, prevăzut în anexa 5 la prezentul acord.
    4. Împrumutătorul îl va informa pe Împrumutat şi pe agentul acestuia cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de data scadenţei în legătură cu principalul şi dobânda datorate şi care trebuie plătite la acea dată, precum şi în legătură cu detaliile (rata dobânzii, perioada de dobândă) ce au stat la baza calculării dobânzii.
    5. Împrumutatul va transmite Împrumutătorului şi agentului acestuia o copie a instrucţiunilor sale de plată (de exemplu: ordinul de plată valutar), cel târziu la data scadenţei.
    6. Dacă Împrumutatul plăteşte o sumă pentru oricare dintre tranşe, care este mai mică decât valoarea totală datorată şi care trebuie plătită conform acestui acord, Împrumutatul renunţă prin prezentul acord la orice drept pe care l-ar putea avea de a repartiza suma astfel plătită pentru sumele datorate.
    Suma astfel plătită în cadrul unei tranşe va fi utilizată pentru acoperirea sumei datorate în următoarea ordine: mai întâi onorarii şi cheltuieli, apoi dobânda datorată pentru plata cu întârziere, stabilită conform articolului 5 paragraful 4, în al treilea rând dobânda aferentă principalului şi în al patrulea rând principalul, cu condiţia ca aceste sume să fie datorate sau restante la plată în data respectivă.
    ART. 8
    Evenimente de neonorare a obligaţiilor de plată şi de rambursare anticipată
    1. Împrumutătorul poate declara, prin comunicare scrisă transmisă Împrumutatului, că suma restantă din principalul împrumutului este datorată şi plătibilă imediat, împreună cu dobânda acumulată, în oricare dintre următoarele cazuri:
    a) Împrumutatul nu plăteşte la scadenţa stabilită orice plată de principal şi dobândă, integrală sau parţială, în maniera şi valuta agreate în acest acord, în legătură cu oricare dintre tranşe;
    b) Împrumutatul nu îşi îndeplineşte o obligaţie asumată prin acest acord şi această stare persistă timp de o lună după ce Împrumutătorul comunică în scris situaţia Împrumutatului;
    c) din orice motiv datorat unui act sau unei omisiuni a unei instituţii ori a unei persoane sau a altui organism ce are autoritatea legală în statul Împrumutatului, se consideră că obligaţiile Împrumutatului prevăzute în acest acord nu sunt obligatorii pentru Împrumutat şi nu sunt executorii împotriva acestuia;
    d) s-a stabilit că în legătură cu acest împrumut Împrumutatul sau agentul Împrumutatului s-a angajat în orice act de fraudă ori corupţie sau în orice altă activitate ilegală ce contravine intereselor financiare ale României;
    e) există în cadrul oricărui acord de împrumut anterior între Împrumutat, agentul Împrumutatului şi România, indiferent de sumă, sau în cadrul oricărei datorii externe a Împrumutatului ce are o valoare agregată a principalului mai mare de 10 milioane euro o declaraţie de neonorare a obligaţiilor de plată conform definiţiei date în orice instrument ce guvernează sau evidenţiază acea datorie şi ca rezultat al acestei declaraţii de neonorare a obligaţiilor de plată are loc o accelerare a datoriei respective;
    f) Împrumutatul nu îşi plăteşte în general datoriile externe atunci când acestea ajung la scadenţă sau declară ori impune un moratoriu pe plata datoriei externe a Împrumutatului sau a unei datorii externe asumate ori garantate de acesta.
    În sensul celor de mai sus, datorie externă a Împrumutatului înseamnă orice datorie contractată, garantată sau altfel asigurată de către Împrumutat ori de agentul Împrumutatului, care este fie:
    (i) exprimată într-o altă valută decât moneda naţională a Împrumutatului; fie
    (ii) obţinută sau apărută (în orice valută) în afara ţării Împrumutatului.
    2. Împrumutătorul poate, fără a fi obligat să facă acest lucru, să îşi exercite drepturile conform acestui articol şi poate de asemenea să le exercite numai parţial, fără a prejudicia exercitarea în viitor a acestor drepturi.
    ART. 9
    Angajamente referitoare la inspecţii, combaterea fraudei şi audituri
    1. Împrumutatul şi agentul Împrumutatului vor furniza informaţiile şi documentele relevante ce le pot fi solicitate de către Împrumutător în vederea soluţionării unor situaţii în legătură cu derularea Acordului.
    2. Împrumutatul şi agentul Împrumutatului vor asigura investigarea cu celeritate în toate cazurile de suspiciune ori fraudă, corupţie sau orice activitate ilegală efectivă ce au legătură cu gestionarea asistenţei financiare acordate de România. Toate aceste cazuri, precum şi măsurile aferente lor ce au fost adoptate de autorităţile competente naţionale ale Împrumutatului vor fi raportate fără întârziere Împrumutătorului, care va decide asupra continuării aplicării Acordului.
    ART. 10
    Notificări
    Toate notificările legate de acest acord vor fi valabile dacă sunt transmise în scris şi către:
    Pentru Împrumutător:
    România
    Ministerul Finanţelor Publice
    Strada Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, România
    În atenţia: domnului Ştefan Nanu, director general - Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică
    Tel.: +40.21.319.98.18
    Fax: +40.21.319.96.88
    Adresa SWIFT: TREZROBUXXX

    Cu copie la agentul Împrumutătorului:
    Banca Naţională a României
    Strada Lipscani nr. 25, sectorul 3, Bucureşti, România

    În atenţia: domnului Victor Andrei, director, Direcţia operaţiuni de piaţă
    Tel.: +40.21.312.01.20
    Fax: +40.21.315.12.55
    SWIFT BIC: NBORROBUXXX

    Pentru Împrumutat:
    Republica Moldova
    Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova
    Strada Cosmonauţilor nr. 7, municipiul Chişinău, MD-2005, Republica Moldova

    În atenţia: doamnei Elena Matveeva, şef al Direcţiei generale datorii publice
    Tel.: +373.22.26.27.26
    Fax: +373.22.26.28.93
    SWIFT BIC: NBMDMD2X

    Cu copie la agentul Împrumutatului:
    Banca Naţională a Moldovei
    Bulevardul Grigore Vieru nr. 1, municipiul Chişinău, MD-2005, Republica Moldova

    În atenţia: doamnei Lucia Hadârcă, director al Departamentului operaţiuni bancare
    Tel.: +373.22.24.30.19
    Fax: +373.22.21.06.46
    SWIFT BIC: NBMDMD2X

    Toate notificările vor fi transmise prin poştă cu confirmare de primire. În caz de urgenţe, acestea pot fi transmise prin fax, Swift sau prin curier la adresele de mai sus cu confirmare de primire. Notificările intră în vigoare de la primirea efectivă a faxului, mesajului Swift sau scrisorii.
    Toate documentele, informaţiile şi materialele ce vor fi furnizate în cadrul acestui acord vor fi în limba română, unde este posibil.
    ART. 11
    Diverse
    1. Dacă una sau mai multe dintre prevederile cuprinse în acest acord este ori devine integral sau parţial nevalabilă, ilegală ori neaplicabilă în orice sens, conform oricărei legi aplicabile, valabilitatea, legalitatea şi aplicabilitatea celorlalte prevederi din acest acord nu vor fi în niciun fel afectate sau limitate. Prevederile ce sunt integral sau parţial nevalabile, ilegale ori neaplicabile vor fi interpretate şi deci implementate în spiritul şi sensul acestui acord.
    2. Anexele 1-5 la acest acord constituie parte integrantă a acestuia.
    3. Sintagma "zi lucrătoare" utilizată în cuprinsul prezentului acord reprezintă o zi în care este deschis pentru operare sistemul de plăţi TARGET2.
    ART. 12
    Soluţionarea diferendelor
    1. Orice dispută referitoare la aplicarea sau interpretarea prezentului acord va fi soluţionată pe cale amiabilă, prin consultări şi negocieri între statele contractante.
    2. În cazul în care disputa nu poate fi soluţionată în conformitate cu paragraful 1 al prezentului articol în termen de 6 luni de la data la care un stat contractant a solicitat consultări şi negocieri în vederea soluţionării, aceasta poate fi supusă spre soluţionare de către oricare dintre statele contractante Curţii Internaţionale de Justiţie.
    3. Hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie va fi definitivă şi obligatorie şi va fi executată de bună-credinţă fără întârziere.
    ART. 13
    Intrarea în vigoare
    Acordul va intra în vigoare la data ultimei notificări transmise pe cale diplomatică prin care statele contractante se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor interne legale necesare pentru intrarea sa în vigoare.
    ART. 14
    Prezentul acord va fi înregistrat la Secretariatul Naţiunilor Unite de către România în conformitate cu articolul 102 al Cartei Naţiunilor Unite.
    ART. 15
    Prezentul acord conţine următoarele anexe:
    Anexa 1 - Calendarul efectuării tragerilor din finanţarea rambursabilă;
    Anexa 2 - Formular de solicitare de fonduri;
    Anexa 3 - Formular de aviz de acceptare;
    Anexa 4 - Formular de opinie legală;
    Anexa 5 - Date de identificare a conturilor bancare.

    Semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, în două exemplare originale, în limba română.

    Pentru România, Pentru Republica Moldova,
    Eugen Orlando Teodorovici, Natalia Gherman,
    ministrul finanţelor publice viceprim-ministru,
                                         ministrul afacerilor externe
                                          şi integrării europene


    ANEXA 1

                Calendarul de efectuare a tranşelor
                   din finanţarea rambursabilă

    Denumire tranşă Valoare (euro) Data tragerii
    Tranşa 1 60.000.000,00 30.11.2015
    Tranşa 2 50.000.000,00 31.03.2016
    Tranşa 3 40.000.000,00 31.03.2017


    ANEXA 2

    Antetul autorităţilor Republicii Moldova

    Prin fax şi apoi prin poştă cu confirmare de primire:
    Ministerul Finanţelor Publice
    Strada Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, România
    În atenţia: domnului Ştefan Nanu, director general - Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică
    Tel.: +40.21.319.98.18
    Fax: +40.21.319.96.88
    Adresa SWIFT: TREZROBUXXX
    Copie la Banca Naţională a României
    Strada Lipscani nr. 25, sectorul 3, Bucureşti, România
    În atenţia: domnului Victor Andrei, director, Direcţia operaţiuni de piaţă
    Tel.: +40.21.312.01.20
    Fax: +40.21.315.12.55
    SWIFT BIC: NBORROBUXXX
    Copie la Banca Naţională a Moldovei
    Bulevardul Grigore Vieru nr. 1, municipiul Chişinău, MD-2005, Republica Moldova
    Fax: +373.22.21.06.46

    Subiect: Acord de finanţare rambursabilă pentru Republica Moldova - Solicitare de fonduri pentru tranşa nr. ...

    Stimaţi domni,

    Facem referire la Acordul de finanţare rambursabilă încheiat între România, în calitate de Împrumutător, şi Republica Moldova, în calitate de Împrumutat, pentru o sumă maximă de 150.000.000 euro, semnat la [-] 2015 (Acordul de finanţare rambursabilă). Termenii definiţi în Acordul de finanţare rambursabilă vor avea aceeaşi semnificaţie şi în acest document.
    1. Prin prezenta solicităm în mod irevocabil avizul de acceptare aferent prezentei solicitări, ce va constitui un angajament financiar ferm pentru tranşa nr. ..., în baza şi în conformitate cu Acordul de finanţare rambursabilă, în termenii următori:
    a) valoarea tranşei să fie [-] euro;
    b) rambursarea principalului tranşei să fie: [rambursare într-o singură tranşă la scadenţă sau rate egale cu sau fără perioadă de graţie de 1 an].

    Data (ani) Rambursarea principalului (euro)

    2. Ca rată a dobânzii solicităm o rată fixă a dobânzii.
    3. Plăţile de dobânzi se vor efectua cu frecvenţa semianuală sau anuală după data tragerii, ultima având loc în aceeaşi dată în care are loc ultima rambursare de principal.
    4. Baza de numărare a zilelor este actual/360.
    5. Confirmăm şi suntem de acord că tragerea fondurilor se va face în conformitate cu prevederile Acordului de finanţare rambursabilă şi condiţionat de:
    a) emiterea de către Împrumutător a unui aviz de acceptare; şi
    b) disponibilitatea veniturilor rezultate din privatizare;
    c) existenţa unei facilităţi de finanţare valabile şi în efectivitate încheiate cu FMI.
    6. Confirmăm, de asemenea, şi suntem de acord că:
    a) după transmiterea de către Împrumutător a avizului de acceptare aferent acestei solicitări de fonduri, acesta va constitui un angajament financiar ferm pentru tranşa solicitată;
    b) lista semnăturilor autorizate să angajeze în mod valabil Împrumutatul, transmisă de ministrul finanţelor la data de [-], rămâne valabilă şi aplicabilă;
    c) nu a intervenit niciun eveniment de neonorare a obligaţiilor de plată;
    d) anexăm opinia legală prin care se atestă că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în acord pentru acordarea tranşei.

    Cu stimă,

    Semnătura

    ANEXA 3

    Antetul Ministerului Finanţelor Publice

    Prin fax şi apoi prin poştă cu confirmare de primire:
    Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova
    Strada Cosmonauţilor nr. 7, municipiul Chişinău, MD-2005, Republica Moldova
    Tel.: +373.22.26.25.23
    Fax: +373.22.26.25.17

    Copie la Banca Naţională a României
    Strada Lipscani nr. 25, sectorul 3, Bucureşti, România

    În atenţia: domnului Victor Andrei, director, Direcţia operaţiuni de piaţă
    Tel.: +40.21.312.01.20
    Fax: +40.21.315.12.55
    SWIFT BIC: NBORROBUXXX

    Copie la Banca Naţională a Moldovei
    Bulevardul Grigore Vieru nr. 1, municipiul Chişinău, MD-2005, Republica Moldova
    Fax: +373.22.21.06.46

    Subiect: Acord finanţare rambursabilă - aviz de acceptare a termenilor financiari pentru tranşa nr. [-] de [-] euro

    Stimaţi domni,

    Facem referire la Acordul de finanţare rambursabilă încheiat între România, în calitate de Împrumutător, şi Republica Moldova, în calitate de Împrumutat, pentru o sumă maximă de 150.000.000 euro, semnat la [-] 2015. Termenii definiţi în Acordul de finanţare rambursabilă vor avea aceeaşi semnificaţie şi în acest document.
    Confirmăm prin prezenta că am primit solicitarea dumneavoastră de fonduri pentru tranşa nr. [-] pe data de [-].
    Vă comunicăm că termenii şi condiţiile financiare aferente tranşei solicitate sunt următoarele:
    1. Valoare [-] euro
    2. Data tragerii:
    3. Rata de dobândă:
    4. Frecvenţa de plată a dobânzii:
    5. Datele de plată ale dobânzii:
    6. Graficul de rambursare:

    Cu stimă,

    Semnătura

    ANEXA 4

    REPUBLICA MOLDOVA
    MINISTERUL JUSTIŢIEI

    (Va fi emisă cu antetul oficial al ministerului.)

    [Chişinău, data]

    România
    Ministerul Finanţelor Publice

    Subiect: Acordul de finanţare rambursabilă încheiat între România (în calitate de Împrumutător) şi Republica Moldova (în calitate de Împrumutat) pentru o sumă maximă de 150.000.000 euro

    Stimaţi domni,

    În calitatea mea de ministru al justiţiei din Republica Moldova fac referire la Acordul de finanţare rambursabilă mai sus menţionat şi la anexele acestuia ce constituie parte integrantă a lui (denumite împreună în continuare "Acordul"), încheiat între România (denumită în continuare "Împrumutător") şi Republica Moldova (denumită în continuare "Împrumutat") la data de [-] 2015.
    Garantez că am toată competenţa necesară pentru a emite această opinie legală în legătură cu Acordul în numele Împrumutatului.
    Am examinat originalul Acordului. Am studiat, de asemenea, prevederile relevante din legile naţionale şi internaţionale aplicabile Împrumutatului, mandatul semnatarului şi alte documente pe care le-am considerat necesare sau adecvate. De asemenea, am efectuat şi alte investigaţii şi am analizat aspectele juridice pe care le-am considerat relevante pentru opinia legală exprimată prin prezenta.
    Termenii utilizaţi şi nedefiniţi în această opinie legală vor avea semnificaţia stabilită în Acord.
    Condiţionat de cele de mai sus, opinia mea legală este că:
    1. Conform legislaţiei, ministrul finanţelor este autorizat să contracteze obligaţii de natura datoriei de stat.
    2. În temeiul celor menţionate mai sus şi luând în considerare prevederile legale, Ministerul Finanţelor, în numele Republicii Moldova, a negociat şi încheiat Acordul cu România (în calitate de Împrumutător) pentru o sumă maximă de 150.000.000 euro.
    3. Conform prevederilor Acordului, Împrumutatul este angajat în mod valabil şi irevocabil să îndeplinească toate obligaţiile ce îi revin prin acesta.
    4. În mod special, semnarea, ratificarea şi derularea de către Împrumutat a Acordului: (i) au fost autorizate în mod corespunzător prin toate consimţămintele, autorizaţiile şi aprobările necesare; şi (ii) nu au încălcat şi nu vor încălca nicio prevedere sau decizie aplicabilă a niciunei autorităţi competente.
    5. Prin urmare, nimic din acest Acord nu contravine sau nu limitează drepturile Împrumutatului de a efectua plăţi punctuale şi efective în valoare egală cu orice sumă datorată pentru principal, dobândă, dobânzi penalizatoare sau alte sume datorate conform Acordului.
    6. Acordul este întocmit în forma juridică corectă, în conformitate cu legile Republicii Moldova, având efecte juridice obligatorii împotriva Împrumutatului şi agentului său. Aplicarea dispoziţiilor Acordului nu contravine prevederilor obligatorii din legea Republicii Moldova, tratatelor internaţionale sau principiilor generale acceptate de drept internaţional pe care Împrumutatul este obligat să le respecte.
    7. Pentru a se asigura legalitatea, valabilitatea şi aplicabilitatea Acordului nu este necesară depunerea, înregistrarea sau evidenţierea sa la nicio instanţă sau autoritate din Republica Moldova.
    8. Niciun fel de impozite, taxe sau tarife impuse de Republica Moldova sau de orice autoritate fiscală a acesteia nu sunt datorate în legătură cu semnarea şi executarea Acordului şi nici în legătură cu vreo plată sau transfer de principal, dobândă, dobânzi penalizatoare ori alte sume datorate conform Acordului.
    9. Nu sunt necesare autorizaţii de control al schimbului valutar şi nu vor fi plătite niciun fel de taxe sau comisioane la transferul sumelor datorate conform Acordului.
    10. Împrumutatul a acceptat în mod legal, efectiv şi irevocabil jurisdicţia exclusivă a Curţii Internaţionale de Justiţie în ceea ce priveşte Acordul şi orice decizie a acestei instanţe va fi definitivă şi aplicabilă în Republica Moldova.
    11. Nici Împrumutatul şi niciuna dintre proprietăţile sale nu sunt imune, pe motive de suveranitate sau pe alte motive, faţă de jurisdicţia, confiscarea - înainte sau după judecare - ori executarea în legătură cu orice acţiune sau procedură ce ţine de Acord, cu excepţia acelor active ce aparţin proprietăţii publice a Împrumutatului.
    12. Confirm existenţa şi efectivitatea facilităţii de finanţare încheiate de Republica Moldova cu FMI, conform legislaţiei Republicii Moldova.
    În cazul emiterii notificării prevăzute la articolul 3 paragraful 2 litera b din Acord, certific că aceasta este emisă în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.
    13. Ratificarea Acordului de finanţare rambursabilă s-a făcut prin.....
    14. Suma împrumutului, precizată în art. 1 din Acord, va fi primită de Împrumutat în tranşe, în conformitate cu termenii şi condiţiile stabilite în Acord.
    15. În concluzie, Acordul a fost corect semnat şi toate obligaţiile Împrumutatului ce decurg din acesta sunt valabile, obligatorii şi aplicabile în termenii lor, nimic altceva nemaifiind necesar pentru ca acestea să creeze efecte.
    16. Dacă între data emiterii prezentei opinii legale şi data tragerii tranşei va interveni vreun eveniment ce face ca vreuna din afirmaţiile din opinia legală să devină incorectă, voi notifica de îndată Împrumutătorul şi Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova în legătură cu aceasta.

    Cu stimă,

    Semnătura

    ANEXA 5

               Date de identificare a conturilor bancare

    1. Date de identificare a contului Împrumutatului

    Beneficiar: Ministry of Finance of RM - State Treasury
    Beneficiary Bank: National Bank of Moldova Chisinau, Moldova,
                          Republic of
    IBAN: MD69NB000000000326159784
    SWIFT Code: NBMDMD2X
    Intermediary Bank: De Nederlandsche Bank N.V.
                          Amsterdam, Netherlands
    IBAN: NL90FLOR0600126226
    SWIFT Code: FLORNL2A
    ACC. NO: 0600126226
    Reference: Acord finanţare rambursabilă România - Moldova


    2. Date de identificare a contului Împrumutătorului

    Beneficiar: Ministry of Public Finance of Romania
    Beneficiary Bank: National Bank of Romania
    IBAN: RO63NBOR32168000EURXXX
    SWIFT Code: TREZROBUXXX
    Intermediary Bank: National Bank of Romania
    IBAN:
    SWIFT Code: NBORROBUXXX
    ACC. NO: 3216.800000EUR
    Reference: Acord finanţare rambursabilă România - Moldova


                            -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016