Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 88 din 28 mai 1997 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 107 din 30 mai 1997
Parlamentul României adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 39 din 28 august 1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, emisã în temeiul <>art. 1 lit. d) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206 din 30 august 1996, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1 Articolul 4 alineatul (2) litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) depozite ale persoanelor fizice care au obţinut în mod special, de la aceeaşi societate bancarã, dobinzi sau alte avantaje financiare în condiţii preferenţiale. În înţelesul prezentei ordonanţe, se considera condiţii preferenţiale obţinerea de cãtre un deponent, persoana fizica, din partea unei societãţi bancare, a unor rate de dobinda sau a altor avantaje financiare ce depãşesc nivelurile practicate de respectiva societate bancarã pentru depozite de aceeaşi natura, aceeaşi moneda, aceeaşi categorie, aceeaşi durata şi aceeaşi suma. Fondul poate stabili, prin reglementãrile sale, şi alte criterii ce vor fi luate în considerare în definirea condiţiilor preferenţiale."
2. Articolul 5 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Fondul va modifica semestrial mãrimea plafonului de garantare prevãzut la alin. (1), prin indexarea acestuia cu indicele preţurilor de consum comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica, rotunjita la cea mai apropiatã mie de lei."
3. Articolul 9 alineatul (7) va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Contribuţiile anuale efectuate de societãţile bancare sînt recunoscute drept cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal."
4. Articolul 10 alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Contribuţiile speciale efectuate de societãţile bancare în condiţiile prevãzute la alin. (1) sînt recunoscute drept cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal."
5. Articolul 14 alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Fondul poate cere Guvernului sa garanteze împrumuturile sale, acesta din urma fiind obligat sa ia o decizie în aceasta privinta în termen de 15 zile de la data cererii."
6. Articolul 15 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Fondul are cont curent deschis la Banca Nationala a României, care plãteşte dobinda asupra soldului creditor al acestui cont, în condiţiile stabilite de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României."
7. Articolul 30 alineatul (7) va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Consiliul de administraţie delibereazã în mod valabil în prezenta a cel puţin 5 din numãrul membrilor sãi."
8. Articolul 31 literele a), d) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) numeşte şi elibereazã din funcţie pe directorul general executiv;"
"d) administreazã şi controleazã activitatea Fondului şi a directorului general executiv;"
"f) solicita de la Banca Nationala a României şi de la societãţile bancare documentele şi informaţiile necesare functionarii în bune condiţii a Fondului;"
9. Articolul 33 literele c) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) aproba încheierea, modificarea şi desfacerea contractelor individuale de munca cu salariaţii Fondului;"
"e) prezintã consiliului de administraţie sau preşedintelui acestuia lucrãrile întocmite de organele de execuţie, solicitind aprobarea acestora, transmiterea lor pentru executare sau comunicarea la alte organe;"
10. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Pentru efectuarea auditului extern, Fondul va putea utiliza experţi contabili independenţi sau societãţi comerciale de expertiza contabila."
11. Articolul 40 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) La cererea Consiliului de administraţie al Fondului, societãţile bancare vor comunica orice informaţii necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor acestuia şi care nu sînt disponibile la Banca Nationala a României."
12. Articolul 41 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Fondul va putea utiliza experţi contabili independenţi sau societãţi comerciale de expertiza contabila, pentru examinarea evidentelor contabile ale unei societãţi bancare. O asemenea examinare poate avea loc numai dupã obţinerea aprobãrii Bãncii Naţionale a României."
Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 martie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 12 mai 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN
---------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: