Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 79 din 6 iulie 1995  privind ratificarea Protocolului nr. 11 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale referitor la restructurarea mecanismului de control stabilit prin conventie, incheiat la Strasbourg la 11 mai 1994    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 79 din 6 iulie 1995 privind ratificarea Protocolului nr. 11 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale referitor la restructurarea mecanismului de control stabilit prin conventie, incheiat la Strasbourg la 11 mai 1994

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 147 din 13 iulie 1995

ART. 2
1. Titlul V din convenţie devine titlul III din convenţie; articolul 57 din convenţie devine articolul 52 din convenţie; articolele 58 şi 59 din convenţie sînt suprimate, iar articolele 60-66 din convenţie devin articolele 53-59 din convenţie.
2. Titlul I din convenţie se intituleaza "Drepturi şi libertãţi", iar noul titlu III, "Dispoziţii diverse". Articolele 1-18, precum şi noile articole 52-59 din convenţie au titlurile menţionate în anexa la prezentul protocol.
3. În noul articol 56, la paragraful 1, se insereaza cuvintele "sub rezerva paragrafului 4 al prezentului articol", dupã cuvintele "se va aplica"; la paragraful 4, cuvintele "comisie" şi "conform art. 25 din prezenta convenţie" sînt înlocuite cu cuvintele "Curţii" şi "conform art. 34 din convenţie". În noul articol 58 paragraful 4, cuvintele "art. 63" sînt înlocuite cu cuvintele "art. 56".
4. Protocolul adiţional la convenţie se modifica dupã cum urmeazã:
a) articolele sînt prezentate cu titlurile enumerate în anexa la prezentul protocol; şi
b) la articolul 4, ultima faza, cuvintele "din art. 63" sînt înlocuite cu cuvintele "din art. 56".
5. Protocolul nr. 4 se modifica dupã cum urmeazã:
a) articolele sînt prezentate cu titlurile enumerate în anexa la prezentul protocol;
b) la articolul 5 paragraful 3, cuvintele "din art. 63" sînt înlocuite cu cuvintele "din art. 56"; se adauga un nou paragraf 5, care are urmãtorul conţinut:
"5. Orice stat care a fãcut o declaraţie potrivit paragrafului 1 sau 2 al prezentului articol poate ulterior, în orice moment, sa declare, referitor la unul sau la mai multe teritorii vizate în aceasta declaraţie, ca accepta competenta Curţii de a primi cererile persoanelor fizice, ale organizaţiilor neguvernamentale sau ale grupurilor de persoane particulare, conform art. 34 din convenţie privitor la art. 1-4 din prezentul protocol sau la unele dintre acestea", şi
c) paragraful 2 al articolului 6 se suprima.
6. Protocolul nr. 6 se modifica dupã cum urmeazã:
a) articolele sînt prezentate cu titlurile enumerate în anexa la prezentul protocol; şi
b) la articolul 4, cuvintele "pe temeiul art. 64", sînt înlocuite prin cuvintele "pe temeiul art. 57".
7. Protocolul nr. 7 se modifica dupã cum urmeazã:
a) articolele sînt prezentate cu titlurile enumerate în anexa la prezentul protocol;
b) la articolul 6 paragraful 4, cuvintele "din art. 63" sînt înlocuite cu cuvintele "din art. 56"; se adauga un nou paragraf 6, care are urmãtorul conţinut:
"6. Orice stat care a fãcut o declaraţie potrivit paragrafului 1 sau 2 al prezentului articol poate ulterior, în orice moment, sa declare, referitor la unul sau la mai multe teritorii vizate în aceasta declaraţie, ca accepta competenta Curţii de a primi cererile persoanelor fizice, ale organizaţiilor neguvernamentale sau ale grupurilor de persoane particulare, conform art. 34 din convenţie privitor la art. 1-5 din prezentul protocol" şi
c) paragraful 2 al articolului 7 se suprima.
8. Protocolul nr. 9 se abroga.
ART. 3
1. Prezentul protocol este deschis spre semnare statelor membre ale Consiliului Europei, semnatare ale convenţiei, care îşi pot exprima consimţãmîntul de a fi legate prin:
a) semnare fãrã rezerva ratificãrii, a acceptãrii sau a aprobãrii, sau
b) semnare sub rezerva ratificãrii, a acceptãrii sau a aprobãrii, urmatã de ratificare, acceptare sau aprobare.
2. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
ART. 4
Prezentul protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmeazã expirãrii unei perioade de un an de la data la care toate pãrţile la convenţie îşi vor fi exprimat consimţãmîntul de a fi legate prin protocol conform dispoziţiilor art. 3. Alegerea noilor judecãtori va putea fi realizatã şi toate celelalte mãsuri necesare stabilirii noii Curţi vor putea fi luate, conform dispoziţiilor prezentului protocol, începînd cu data la care toate pãrţile la convenţie îşi vor fi exprimat consimţãmîntul lor de a fi legate prin protocol.
ART. 5
1. Fãrã a se aduce atingere dispoziţiilor paragrafelor 3 şi 4 de mai jos, mandatul judecãtorilor, membrilor Comisiei, grefierului şi grefierului adjunct înceteazã la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol.
2. Cererile aflate pe rolul Comisiei care nu au fost încã declarate admisibile la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol se examineazã de cãtre Curte conform dispoziţiilor prezentului protocol.
3. Cererile declarate admisibile la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol continua sa fie examinate în anul care urmeazã de cãtre membrii Comisiei. Toate cauzele a cãror examinare nu s-a încheiat în timpul acestei perioade se transmit Curţii, care le va examina, considerindu-le cereri admisibile, conform dispoziţiilor prezentului protocol.
4. În cazul cererilor pentru care Comisia, dupã intrarea în vigoare a prezentului protocol, a adoptat un raport conform fostului articol 31 din convenţie, raportul se transmite pãrţilor, care nu au dreptul sa-l publice. Potrivit dispoziţiilor aplicabile înaintea intrãrii în vigoare a prezentului protocol, o cauza poate fi deferita Curţii. Colegiul Marii Camere stabileşte dacã una dintre Camere sau Marea Camera trebuie sa se pronunţe asupra cauzei. Dacã o Camera se pronunţa asupra cauzei, decizia sa este definitiva. Cauzele care nu au fost deferite Curţii se examineazã de cãtre Comitetul Ministrilor, care procedeazã conform dispoziţiilor fostului articol 32 din convenţie.
5. Cauzele aflate pe rolul Curţii, a cãror examinare nu a fost încheiatã la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol, se transmit Marii Camere a Curţii, care se pronunţa asupra cauzei conform dispoziţiilor acestui protocol.
6. Cauzele aflate pe rolul Comitetului Ministrilor, a cãror examinare potrivit fostului articol 32 nu s-a încheiat la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol, se rezolva de cãtre Comitetul Ministrilor, care procedeazã conform respectivului articol.
ART. 6
În cazul în care o inalta parte contractantã a recunoscut competenta Comisiei sau jurisdicţia Curţii numai pentru cauzele posterioare sau bazate pe fapte survenite posterior declaraţiei prevãzute de fostul articol 25 sau de fostul articol 46 din convenţie, respectiva restrictie se aplica în continuare jurisdicţiei Curţii în termenii prezentului protocol.
ART. 7
Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului Europei:
a) orice semnare;
b) depunerea oricãrui instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare;
c) data intrãrii în vigoare a prezentului protocol sau a anumitor dispoziţii conform art. 4; şi
d) orice alt act, notificare sau comunicare în legatura cu prezentul protocol.
În considerarea celor de mai sus, subsemnaţii, avînd depline puteri în acest scop, au semnat prezentul protocol.
Încheiat la Strasbourg, la 11 mai 1994, în limbile franceza şi engleza, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va transmite cîte o copie certificatã fiecãrui stat membru al Consiliului Europei.

ANEXA 1

TITLURILE DE ARTICOLE

care se insereaza în textul Convenţiei pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale şi al protocoalelor sale

CONVENŢIA
pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale

ARTICOLUL 1 - Obligaţia de a respecta drepturile omului
ARTICOLUL 2 - Dreptul la viata
ARTICOLUL 3 - Interzicerea torturii
ARTICOLUL 4 - Interzicerea sclaviei şi a muncii forţate
ARTICOLUL 5 - Dreptul la libertate şi la siguranta
ARTICOLUL 6 - Dreptul la un proces echitabil
ARTICOLUL 7 - Nici o pedeapsa fãrã lege
ARTICOLUL 8 - Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie
ARTICOLUL 9 - Libertatea de gindire, de constiinta şi de religie
ARTICOLUL 10 - Libertatea de exprimare
ARTICOLUL 11 - Libertatea de întrunire şi de asociere
ARTICOLUL 12 - Dreptul la cãsãtorie
ARTICOLUL 13 - Dreptul la un recurs efectiv
ARTICOLUL 14 - Interzicerea discriminarii
ARTICOLUL 15 - Derogare în caz de stare de urgenta
ARTICOLUL 16 - Restrictii ale activitãţii politice a strãinilor
ARTICOLUL 17 - Interzicerea abuzului de drept
ARTICOLUL 18 - Limitarea folosirii restringerii drepturilor
*) .............................................................
ARTICOLUL 52 - Anchetele secretarului general
ARTICOLUL 53 - Apãrarea drepturilor omului recunoscute
ARTICOLUL 54 - Competentele Comitetului Ministrilor
ARTICOLUL 55 - Renunţarea la alte mijloace de reglementare a
diferendelor
ARTICOLUL 56 - Aplicare teritorialã
ARTICOLUL 57 - Rezerve
ARTICOLUL 58 - Denunţare
ARTICOLUL 59 - Semnare şi ratificare
-----------------------
*) Titlurile noilor articole 19-51 din convenţie figureazã deja în prezentul protocol.
PROTOCOLUL ADIŢIONAL
ARTICOLUL 1 - Protecţia proprietãţii
ARTICOLUL 2 - Dreptul de instruire
ARTICOLUL 3 - Dreptul la alegeri libere
ARTICOLUL 4 - Aplicare teritorialã
ARTICOLUL 5 - Raportare la convenţie
ARTICOLUL 6 - Semnare şi ratificare

PROTOCOLUL Nr. 4
ARTICOLUL 1 - Interzicerea privarii de libertate pentru datorii
ARTICOLUL 2 - Libertatea de circulaţie
ARTICOLUL 3 - Interzicerea expulzãrii propriilor cetãţeni
ARTICOLUL 4 - Interzicerea expulzãrii colective de strãini
ARTICOLUL 5 - Aplicare teritorialã
ARTICOLUL 6 - Raportare la convenţie
ARTICOLUL 7 - Semnare şi ratificare

PROTOCOLUL Nr. 6
ARTICOLUL 1 - Abolirea pedepsei cu moartea
ARTICOLUL 2 - Pedeapsa cu moartea în timp de rãzboi
ARTICOLUL 3 - Interzicerea derogarilor
ARTICOLUL 4 - Interzicerea rezervelor
ARTICOLUL 5 - Aplicare teritorialã
ARTICOLUL 6 - Raportare la convenţie
ARTICOLUL 7 - Semnare şi ratificare
ARTICOLUL 8 - Intrare în vigoare
ARTICOLUL 9 - Funcţiile depozitarului

PROTOCOLUL Nr. 7
ARTICOLUL 1 - Garanţii procedurale în cazul expulzarilor de strãini
ARTICOLUL 2 - Dreptul la doua grade de jurisdicţie în materie penalã
ARTICOLUL 3 - Dreptul la despãgubiri în caz de eroare judiciarã
ARTICOLUL 4 - Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori
ARTICOLUL 5 - Egalitatea între soţi
ARTICOLUL 6 - Aplicare teritorialã
ARTICOLUL 7 - Raportare la convenţie
ARTICOLUL 8 - Semnare şi ratificare
ARTICOLUL 9 - Intrare în vigoare
ARTICOLUL 10 - Funcţiile depozitarului.
-----------------------

























































Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016