Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 767 din 29 decembrie 2001 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 103/2000 privind decoraţia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste"
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 33 din 18 ianuarie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.
ART. 1
Se aprobă Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 103 din 29 iunie 2000 privind decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 317 din 7 iulie 2000, cu următoarele modificări şi completări:
1. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"ART. 4
Stabilirea listelor cuprinzând persoanele care pot primi decoratia «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste», precum şi clasele acesteia se va face de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunisti şi Fundaţia Luptătorilor din Rezistenta Armata Anticomunista din România, în colaborare cu organele Ministerului de Interne şi ale Ministerului Justiţiei."
2. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 2 din regulamentul prevăzut în anexa vor avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) Decoratia «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste» se acordă pentru motivele menţionate la art. 1 alin. (1) şi are trei clase, fiecare dintre acestea acordându-se unor anumite categorii, astfel:
a) clasa a III-a se poate acorda persoanelor care au fost strămutate fortat din locuinţele lor şi au fost deportate atât în ţara, cat şi în fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste;
b) clasa a II-a se poate acorda persoanelor care au fost private de libertate pe o perioadă de până la 10 ani;
c) clasa I se poate acorda persoanelor care au fost private de libertate pentru o perioadă mai lungă de 10 ani, precum şi acelor persoane care au făcut parte din organizaţiile ce au acţionat armat împotriva regimului dictatorial.
(2) Perioada de detenţie care se ia în calcul este cea totală, în cazul persoanelor care au fost în detenţie politica de mai multe ori; toate propunerile vor fi supuse controlului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, iar, în cazul în care au fost în detenţie, cei propuşi vor prezenta copii de pe dosarul de la Direcţia Generală a Penitenciarelor."
3. La articolul 2 din regulamentul prevăzut în anexa, după alineatul (4) se introduc alineatele (5) şi (6) cu următorul cuprins:
"(5) Persoanele care, după eliberarea din detenţie, au deţinut funcţii de conducere în aparatul de partid şi de stat comunist şi care, după anul 1975, au fost decorate cu medalii şi ordine nu pot fi decorate cu decoratia «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste».
(6) Persoanele care, după eliberare, au devenit membri ai Partidului Comunist Roman nu pot fi decorate cu decoratia «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste»."
4. Articolul 3 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"ART. 3
În mod excepţional, clasa a II-a a decoratiei «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste» poate fi conferita şi cetăţenilor străini care au contribuit substanţial la cunoaşterea realitatilor despre societatea comunista."
5. Articolul 4 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"ART. 4
(1) Stabilirea persoanelor care au dreptul la conferirea decoratiei «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste», precum şi a clasei distincţiei se face de către reprezentanţii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, ai Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunisti şi ai Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenta Armata Anticomunista din România, în colaborare cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Justiţiei.
(2) Listele cu propuneri vor fi înaintate Cancelariei Ordinelor, în vederea întocmirii decretului de conferire."
6. Alineatul (3) al articolului 5 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"(3) Pe revers, de la crucea incastrata la acelaşi nivel pornesc raze aurite; sub cruce este scrisă deviza: «AM REZISTAT/PRIN CREDINŢA ŞI LUPTA»."
7. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 6 din regulamentul prevăzut în anexa vor avea următorul cuprins:
"ART. 6
(1) Însemnul clasei a III-a este confecţionat din oţel având forma unui dreptunghi cu colturile rotunjite, care are înălţimea de 50 mm, lăţimea de 40 mm şi grosimea de 5 mm. În interiorul placii este incastrata o cruce cu brate egale, din argint cu titlul de 800 la mie, având diametrul de 25 mm, lăţimea bratelor crucii de 5 mm şi grosimea de 3 mm; centrul crucii este plasat la 20 mm de limita superioară a insemnului.
.............................................................
(3) Pe revers, crucea este incastrata la acelaşi nivel şi de la ea pornesc raze în relief; dedesubtul crucii este scrisă, în relief, cu litere înalte de 3 mm, deviza: «AM REZISTAT/PRIN CREDINŢA ŞI LUPTA»."
8. Articolul 7 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"ART. 7
Însemnul clasei a II-a este asemănător cu cel al clasei prevăzute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata crucea incastrata este argint aurit cu titlul de 800 la mie."
9. Alineatul (1) al articolului 8 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"ART. 8
(1) Însemnul clasei I este asemănător cu cel al clasei prevăzute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata crucea incastrata este aur de 14 K."
10. Alineatul (2) al articolului 9 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"(2) Urmaşii direcţi ai foştilor deţinuţi politici pot solicita comitetelor teritoriale ale Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunisti şi Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenta Armata Anticomunista din România, desemnate pentru întocmirea listelor cuprinzând persoanele îndreptăţite sa primească decoratia «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste», să fie înscrişi pe liste pentru a primi decoratia cu bareta: «TRADIŢIE». Împreună cu cererea aceştia trebuie să prezinte următoarele:
a) copie de pe hotărârea judecătorească de condamnare a părintelui sau, în lipsa acesteia, declaraţiile a doua persoane care să confirme intemnitarea acestuia pe motive politice;
b) copie de pe actul de naştere care să ateste filiaţia;
c) declaraţie, pe propria răspundere, ca până în anul 1989 nu a fost membru al Partidului Comunist Roman şi că nu a făcut parte din organele de represiune ale regimului comunist sau dintre informatorii fostei Securitati."
11. Articolul 12 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"ART. 12
Brevetele pentru decoratia «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste» sunt validate prin parafa Preşedintelui României şi cea a cancelarului ordinelor, pentru clasele a III-a şi a II-a, şi prin semnăturile olografe ale acestora, pentru clasa I."
12. Articolul 15 din regulamentul prevăzut în anexa va avea următorul cuprins:
"ART. 15
(1) Conducerile Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunisti şi Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenta Armata Anticomunista din România vor înainta Cancelariei Ordinelor, pe măsura întocmirii lor, listele cuprinzând propunerile de conferire a decoratiei «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste», în vederea semnării de către Preşedintele României a decretelor de decorare.
(2) În termen de un an de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a legii prin care este aprobat prezentul regulament comisiile Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunisti şi Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenta Armata Anticomunista din România vor finaliza toate propunerile de decorare cu «Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste», distincţia urmând să fie considerată închisă după acest termen."
ART. 2
Plansa cu modelul desenat al decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", prevăzută în anexa la ordonanţa de urgenţă, se înlocuieşte cu plansa din anexa la prezenta lege, pastrandu-se culorile iniţiale.
ART. 3
Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 103/2000, cu modificările aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 6 noiembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 19 noiembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
OVIDIU CAMELIU PETRESCU
ANEXA
(a se vedea imaginea asociată)
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: