Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 71 din 28 martie 2024  pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 71 din 28 martie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 272 din 29 martie 2024
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din 29 februarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La capitolul IV, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. IV
    Înfiinţarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei şi statutul membrilor plenului şi al personalului de specialitate
"

    2. La articolul 15, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial şi este format din 9 membri: un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 6 consilieri de concurenţă, numiţi de cele două Camere reunite ale Parlamentului: trei membri, la propunerea grupurilor parlamentare din Senat, patru membri, la propunerea grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, un vicepreşedinte, la propunerea Preşedintelui României şi un vicepreşedinte, la propunerea prim-ministrului. Propunerile de candidaţi se transmit la Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Birourile permanente, potrivit unui calendar stabilit în vederea numirii celor 9 membri, transmit candidaturile la Comisiile juridice şi Comisiile economice ale Camerelor. Candidaţii vor fi audiaţi de cele 4 comisii reunite. Raportul comisiilor se va referi, motivat, la toţi candidaţii. Fiecare candidat, în vederea audierii, va depune la cele 4 comisii actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege."

    3. La articolul 15, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Numirea preşedintelui Plenului Consiliului Concurenţei, a vicepreşedinţilor şi a celor 6 consilieri de concurenţă, cu nominalizarea funcţiilor, se face de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi."

    4. La articolul 15, alineatele (2), (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Actele doveditoare prin care candidaţii fac dovada îndeplinirii condiţiilor pentru numirea ca membru al Consiliului Concurenţei sunt:
    a) copie carte de identitate;
    b) curriculum vitae;
    c) diplomă studii superioare;
    d) documente legale care să ateste vechimea de minimum 10 ani în activităţi din domeniul economic sau juridic;
    e) declaraţie pe propria răspundere că nu s-a constatat în mod definitiv că s-a aflat într-o stare de incompatibilitate sau în conflict de interese;
    f) aviz medical pentru exercitarea funcţiei;
    g) cazier judiciar;
    h) cazier fiscal.
(3) Preşedintele, vicepreşedinţii şi consilierii de concurenţă trebuie să aibă o independenţă reală şi să se bucure de o înaltă reputaţie profesională şi probitate civică. Durata unui mandat este de 5 ani şi poate fi înnoit o singură dată.
    .............................................................................................
(4) Pentru a fi numită pentru un mandat de membru al Consiliului Concurenţei sau pentru reînnoirea mandatului, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
    a) este cetăţean român;
    b) are capacitate deplină de exerciţiu;
    c) este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei;
    d) are studii superioare, dovedite cu diplomă;
    e) are o vechime de minimum 10 ani în activităţi din domeniul economic sau juridic;
    f) nu a fost condamnată definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care nu a intervenit reabilitarea, şi nu are cazier fiscal;
    g) nu s-a constatat în mod definitiv că s-a aflat într-o stare de incompatibilitate sau în conflict de interese."

    5. La articolul 15, alineatul (5) se abrogă.
    6. La articolul 15, alineatele (9)-(12) se modifică şi vor aveaurmătorul cuprins:
    "(9) Mandatul de membru al Plenului Consiliului Concurenţei încetează:
    a) la expirarea duratei mandatului;
    b) prin demisie;
    c) prin deces;
    d) prin imposibilitate definitivă de exercitare, constând într-o indisponibilitate mai lungă de 60 de zile consecutive;
    e) la survenirea unei incompatibilităţi dintre cele prevăzute la alin. (6) şi (8), conform prevederilor alin. (12);
    f) prin revocare, în cazul în care nu mai îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru numirea în funcţie, în caz de încălcare gravă a atribuţiilor de serviciu sau în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru săvârşirea unei infracţiuni.
(10) În caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, revocarea din funcţie intervine de drept. Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, membrii Consiliului Concurenţei pot fi suspendaţi din funcţie de Parlament de la data punerii în mişcare a acţiunii penale.
(11) În situaţiile prevăzute la alin. (9) lit. b)-f) se va proceda, conform prevederilor alin. (1) şi (2), la desemnarea şi numirea unui nou membru al Plenului Consiliului Concurenţei pentru restul de mandat rămas neefectuat.
(12) Membrii Consiliului Concurenţei sunt obligaţi să notifice, de îndată, Plenului Consiliului Concurenţei survenirea oricărei situaţii de incompatibilitate sau impediment dintre cele prevăzute la alin. (6) şi (8), ei fiind de drept suspendaţi din funcţie din momentul survenirii acestei situaţii. Dacă incompatibilitatea sau impedimentul se prelungesc peste 10 zile consecutive, mandatul încetează şi se procedează conform prevederilor alin. (10) şi (11)."

    7. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) În cazul în care funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei este vacantă în baza uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 15 alin. (9) lit. b)-f), până la numirea, în condiţiile legii, a unui nou preşedinte sau vicepreşedinte, după caz, pentru durata rămasă din mandat, interimatul va fi asigurat de unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Concurenţei pentru funcţia de preşedinte şi de un consilier de concurenţă pentru funcţia de vicepreşedinte, ales prin votul majorităţii membrilor Consiliului.
    (2) În termen de 60 de zile de la această vacantare, Parlamentul numeşte preşedintele sau vicepreşedintele, după caz, pentru durata rămasă din mandat. Art. 15 alin. (1) se aplică în mod corespunzător."

    8. La articolul 17, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    (1) După adoptarea hotărârii de numire în funcţie, fiecare membru al Consiliului Concurenţei depune, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, următorul jurământ:
    Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr interesele României, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, să-mi îndeplinesc cu onoare, demnitate, loialitate, responsabilitate şi fără părtinire atribuţiile ce-mi revin. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!
    .............................................................................................
    (3) În cazul nedepunerii jurământului, din culpă proprie, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii de numire, membrul numit este considerat demisionar, urmând a se relua procedura numirii altei persoane pentru funcţia devenită vacantă."

    9. La articolul 19, alineatele (4) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) În aplicarea prezentei legi, Consiliul Concurenţei examinează şi decide în plen cu privire la:
    a) declanşarea investigaţiilor sau clasarea plângerii pentru fiecare caz în parte;
    b) adoptarea rapoartelor de investigaţie şi a măsurilor corelative, cu opiniile concurente sau divergente, după caz, formulate de membri ai Consiliului;
    c) autorizarea concentrărilor economice;
    d) punctele de vedere, recomandările şi avizele formulate în realizarea atribuţiilor;
    e) proiectele de reglementări propuse spre adoptare;
    f) raportul anual prevăzut la art. 30 alin. (1), raportul anual privind ajutoarele de stat, precum şi orice alte rapoarte privind concurenţa şi ajutoarele de stat;
    g) orice alte chestiuni stabilite potrivit prezentei legi.
    ..............................................................................................
(7) Deciziile adoptate în Plenul Consiliului Concurenţei se semnează de către preşedinte, în numele Consiliului Concurenţei, şi se publică pe pagina de internet a Consiliului. Deciziile care conţin respingerea plângerilor pot fi atacate în termen de 30 de zile de la publicare sau, după caz, de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, potrivit legii."

    10. La articolul 21, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Activitatea inspectorilor de concurenţă cu studii juridice constituie vechime în specialitate juridică şi este asimilată vechimii în munca juridică desfăşurată de consilierul juridic, potrivit prevederilor art. 7 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificările şi completările ulterioare."

    11. La articolul 23, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) În organizarea Consiliului Concurenţei funcţionează un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea Consiliului Concurenţei. Numirea se face pe baza rezultatelor obţinute la concursul naţional de intrare în categoria înalţilor funcţionari publici, organizat în condiţiile legii. Secretarul general şi secretarul general adjunct sunt înalţi funcţionari publici, cărora li se aplică statutul înalţilor funcţionari publici, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi alte reglementări specifice. Atribuţiile acestora sunt stabilite prin regulamentul de organizare, funcţionare şi procedură adoptat de Consiliul Concurenţei."

    12. La articolul 31, partea introductivă a alineatului (5) şi litera c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Veniturile proprii realizate de Consiliul Concurenţei din încasarea şi reţinerea taxei de autorizare a concentrărilor economice se utilizează pentru:
    ..............................................................................................
c) indemnizaţie de performanţă acordată o dată pe an personalului Consiliului Concurenţei cu rezultate deosebite, care nu se ia în calcul la stabilirea sporurilor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare;"

    13. La articolul 38, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Numai în cazul în care există indicii că pot fi găsite documente/informaţii necesare investigării unei încălcări a prezentei legi, în baza procedurii legale, inspectorii de concurenţă, cu excepţia inspectorilor debutanţi, sunt abilitaţi cu puteri de inspecţie, după cum urmează:"



    ART. II
    (1) Membrii aflaţi în exercitarea mandatului îşi continuă activitatea până la data expirării mandatului pentru care au fost numiţi.
    (2) Pentru funcţiile vacante, Parlamentul va numi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, noi membri, pentru o perioadă egală cu restul mandatului membrilor prevăzuţi la alin. (1). Perioada respectivă se exceptează de la prevederile art. 15 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind numărul de mandate.
    (3) Procedurile de selecţie şi numire a membrilor Plenului Consiliului Concurenţei aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează şi se reiau potrivit noilor modificări aduse prin prezenta lege.

    ART. III
    Regulamentele şi instrucţiunile Consiliului Concurenţei necesare punerii în aplicare a Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege, vor fi emise în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    ART. IV
    Prezenta lege intră în vigoare la data de 15 aprilie 2024.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    VIRGIL GURAN

    Bucureşti, 28 martie 2024.
    Nr. 71.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016