Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 66 din 16 ianuarie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 226/2000 privind circulatia juridica a terenurilor cu destinatie forestiera    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 66 din 16 ianuarie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 226/2000 privind circulatia juridica a terenurilor cu destinatie forestiera

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 74 din 31 ianuarie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226 din 24 noiembrie 2000 privind circulaţia juridicã a terenurilor cu destinaţie forestierã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 25 noiembrie 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:

1. Dupã alineatul (2) al articolului 2 se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul dobândirii prin acte juridice între vii, proprietatea de fond forestier a dobânditorului nu poate depãşi 100 ha de familie. Prin noţiunea de familie se înţelege sotii şi copiii necãsãtoriţi, dacã gospodãresc împreunã cu pãrinţii lor.
(4) Încãlcarea prevederilor alin. (2) se sancţioneazã cu reducţiunea actului juridic pana la limita suprafeţei legale."

2. Dupã articolul 2 se introduce articolul 2^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - (1) Cetãţenii strãini şi apatrizii nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere.
(2) Persoanele juridice strãine nu pot dobândi terenuri forestiere în România, prin acte juridice între vii sau pentru cauza de moarte.
(3) În cazul terenurilor ce fac obiectul investiţiilor persoanelor fizice sau juridice strãine, sunt şi rãmân aplicabile dispoziţiile legislative în vigoare privind regimul juridic al investiţiilor strãine."

3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Vânzarea terenurilor din fondul forestier proprietate privatã se face cu respectarea dreptului de preemţiune al coproprietarilor sau vecinilor.
(2) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, prin Regia Nationala a Pãdurilor, are drept de preemţiune la vânzãrile terenurilor din fondul forestier proprietate privatã, limitrofe fondului forestier proprietate publica a statului, precum şi pentru enclavele din acesta."

4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Vânzãtorul va inregistra oferta de vânzare a enclavelor sau a terenurilor forestiere proprietate privatã la primãria în a carei raza teritorialã este înregistrat terenul respectiv. Oferta de vânzare va cuprinde numele şi prenumele vânzãtorului, suprafata şi categoria de folosinta, sarcinile care îl greveazã, locul unde este situat terenul, termenii şi condiţiile vânzãrii, indicând şi preţul cerut.
(2) În aceeaşi zi secretarul primãriei va afişa oferta, sub semnatura şi cu aplicarea ştampilei, la sediul primãriei.
(3) Titularii dreptului de preemţiune, prevãzuţi la art. 3, trebuie sa se pronunţe în scris asupra exercitãrii acestuia, în termen de 30 de zile de la data afişãrii ofertei de vânzare, în care se va mentiona şi preţul oferit. Oferta de cumpãrare se înregistreazã la primãrie.
(4) În cazul în care, în termenul prevãzut la alin. (3), îşi exercita dreptul de preemţiune mai mulţi titulari din categoria prevãzutã la art. 3, vânzãtorul are dreptul de a alege una dintre oferte.
(5) Dacã preţul oferit de titularii dreptului de preemţiune din categoriile prevãzute la art. 3 nu este convenabil vânzãtorului, acesta poate sa vândã terenul cu destinaţie forestierã sau enclava oricãrei alte persoane.
(6) Dacã în termenul prevãzut la alin. (3) nici unul dintre titularii dreptului de preemţiune nu şi-a manifestat vointa de a cumpara terenul ofertat, acesta se vinde liber."

5. Articolul 5 se abroga.

6. Alineatul (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Dovada publicitãţii prevãzute la art. 4 se face în fata notarului public, la încheierea contractului de vânzare-cumpãrare în forma autenticã, cu actul eliberat vânzãtorului de cãtre secretarul primãriei, dupã expirarea termenului de 30 de zile prevãzut la art. 4 alin. (3)."

7. Alineatul (2) al articolului 6 se abroga.

8. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Schimbul de terenuri din fondul forestier proprietate privatã, în toate cazurile, se încheie în forma autenticã."

9. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Nerespectarea dispoziţiilor art. 2 alin. (2) şi ale art. 7 atrage nulitatea absolutã a contractului de vânzare-cumpãrare, dupã caz a contractului de schimb, iar nerespectarea dispoziţiilor art. 4 atrage nulitatea relativã a contractului."

10. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Cu aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura, Regia Nationala a Pãdurilor, în scopul lichidãrii enclavelor din fondul forestier domeniu public al statului, cat şi pentru corectarea perimetrului acestuia, efectueazã schimburi de terenuri cu proprietarii suprafeţelor respective, inclusiv prin cumpãrare, pe baza de acte autentice.
(2) Prin schimburile efectuate fiecare teren dobândeşte situaţia juridicã a terenului pe care îl înlocuieşte. Operaţiunea de înregistrare în evidentele cadastrale revine fiecãrei pãrţi pentru terenul primit, cu plata taxelor de timbru potrivit prevederilor legale."

11. Dupã articolul 9 se introduc articolele 9^1-9^6 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, prin Regia Nationala a Pãdurilor, poate cumpara terenuri degradate proprietate privatã, inapte pentru folosinţe agricole, în vederea ameliorãrii prin impadurire, prin constituirea lor în perimetre de ameliorare.
Art. 9^2. - În zonele deficitare în pãduri autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, prin Regia Nationala a Pãdurilor, poate adopta mãsuri de majorare a procentului de padure în vederea combaterii fenomenului de seceta şi a schimbãrilor climatice, prin impadurirea unor terenuri cu destinaţie agricolã, obţinute prin efectuarea de schimburi de terenuri cu destinaţie forestierã din celelalte zone prin echivalarea suprafeţelor.
Art. 9^3. - (1) Terenurile cumpãrate în condiţiile art. 9 şi 9^1 sau obţinute prin schimburi de terenuri conform prevederilor art. 9 şi 9^2 dobândesc destinaţie forestierã şi vor fi cuprinse în amenajamentele silvice prin trecerea acestora în proprietatea publica a statului, în condiţiile legii.
(2) Pentru terenurile prevãzute la alin. (1) nu se plãteşte taxa pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol.
Art. 9^4. - Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, prin Regia Nationala a Pãdurilor, poate dobândi terenuri cu destinaţie forestierã sau cu destinaţie agricolã în vederea impaduririi acestora şi prin donaţie a persoanelor fizice sau juridice.
Art. 9^5. - Metodologia de achizitionare, prin cumpãrare, schimb sau donaţie, a terenurilor ce pot fi incluse în fondul forestier proprietate publica a statului se elaboreazã de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura şi se aproba prin horarare a Guvernului în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenta.
Art. 9^6. - (1) Sunt interzise înstrãinãrile, sub orice forma, ale terenurilor cu privire la care exista litigii în instanţele judecãtoreşti, pe tot timpul soluţionãrii acestor litigii.
(2) Înstrãinãrile încheiate cu încãlcarea prevederilor alin. (1) sunt nule. Nulitatea va fi constatatã de cãtre instanta judecãtoreascã la cererea oricãrei persoane interesate.
(3) Serviciile de transcripţiuni şi inscriptiuni, precum şi birourile de carte funciarã ale judecãtoriilor vor evidenţia, în registrele de publicitate, opoziţiile de înstrãinare formulate de partea interesatã şi, în aceste cazuri, vor refuza eliberarea certificatelor de sarcini necesare autentificãrii instrainarilor, solicitate de persoanele care vor sa înstrãineze."

12. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta se completeazã cu prevederile legislaţiei civile, ale <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, ale <>Legii nr. 54/1998 privind circulaţia juridicã a terenurilor, ale <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica şi regimul juridic al acesteia, ale <>Legii nr. 26/1996 - Codul silvic, precum şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 81/1998 privind unele mãsuri pentru ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional, republicatã, cu modificãrile ulterioare, în mãsura în care acestea nu sunt contrare prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta."

ART. 2
Prezenta lege intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 decembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016