Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 64 din 24 aprilie 2000  privind aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 58/1997 pentru modificarea   Ordonantei Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizarii si finantarii activitatii de cercetare-dezvoltare, astfel cum a fost aprobata si modificata prin   Legea nr. 51/1996 , cu modificarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 64 din 24 aprilie 2000 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 58/1997 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizarii si finantarii activitatii de cercetare-dezvoltare, astfel cum a fost aprobata si modificata prin Legea nr. 51/1996 , cu modificarile ulterioare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 181 din 27 aprilie 2000
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 58 din 28 august 1997 pentru modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizãrii şi finanţãrii activitãţii de cercetare-dezvoltare, astfel cum a fost aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 51/1996 , cu modificãrile ulterioare, emisã în temeiul <>art. 1 lit. e) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 30 august 1997, cu urmãtoarele modificãri:

1. La articolul I punctul 1, articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) În sensul prezentei ordonanţe, prin rezultatele activitãţilor de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã obţinute în baza derulãrii unui contract finanţat din fonduri publice, denumite în continuare rezultatele cercetãrilor, se înţelege:
a) documentaţii, studii, lucrãri, planuri, scheme şi altele asemenea;
b) drepturi din brevete de invenţie, licenţe, certificate de înregistrare a desenelor şi modelelor industriale şi din altele asemenea;
c) tehnologii, procedee, produse informatice, retete, formule, metode şi altele asemenea;
d) obiecte fizice realizate în cadrul derulãrii contractului respectiv.
(2) De asemenea, se considera ca din rezultatele cercetãrilor face parte şi orice achiziţie efectuatã în vederea executãrii prevederilor contractului respectiv.
(3) Persoana juridicã executanta este consideratã o anume persoana juridicã care a obţinut oricare dintre rezultatele cercetãrilor prevãzute la alin. (1) şi (2), în mod direct şi nemijlocit.
(4) Rezultatele cercetãrilor aparţin persoanelor juridice executante, dacã prin contract nu s-a prevãzut altfel.
(5) Rezultatele cercetãrilor obţinute pana la data de 31 decembrie 1995 inclusiv, ca urmare a contractelor pe care Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare le-a încheiat în calitate de beneficiar, se considera ca aparţin, dupã cum urmeazã:
a) persoanei juridice care a încheiat un contract, în calitate de executant, în vederea rezolvarii unor teme de cercetare-dezvoltare, cu ministerul, cu organul de specialitate al administraţiei publice centrale sau cu autoritatea publica localã, care, la rândul lor, aveau şi calitatea de executant în cadrul unui contract global de cercetare-dezvoltare încheiat anterior cu Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare;
b) ministerului, altui organ de specialitate al administraţiei publice centrale sau autoritãţii publice locale, care, în calitate de executant, a încheiat un contract global de cercetare-dezvoltare cu Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare fãrã ca, ulterior acestui contract, sa mai fi încheiat, în calitate de beneficiar, un contract cu o persoana juridicã, care ar fi urmat sa rezolve respectivele teme de cercetare-dezvoltare în calitate de executant;
c) persoanei juridice, alta decât una dintre cele precizate la lit. b), care, în vederea rezolvarii unor teme de cercetare-dezvoltare, a încheiat, în calitate de executant, un contract cu Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare; fac excepţie rezultatele cercetãrilor realizate în cadrul temelor de cercetare-dezvoltare din domeniul apãrãrii, contractate în baza Programului nr. 11 din anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/1994 privind aprobarea Programului naţional de cercetare-dezvoltare şi care, în lipsa unor prevederi legale sau contractuale contrare, se considera ca aparţin Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne sau Serviciului Roman de Informaţii, dupã caz, în conformitate cu propunerile acestor organe, aprobate prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României;
d) Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne sau Serviciului Roman de Informaţii, în cazul contractelor globale de cercetare-dezvoltare încheiate între unul dintre acestea, pe de o parte, în calitate de executant, şi Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare, pe de alta parte, cu excepţia cazului în care nu s-a prevãzut altfel prin contract, situaţie în care se aplica prevederile lit. a).
(6) Rezultatele cercetãrilor aparţin sau, dupã caz, se considera ca aparţin persoanei juridice care preia, integral sau parţial, activul şi pasivul executantului, definit în sensul prevederilor alin. (5), sau al persoanei juridice executante, în cazul în care acestea s-au desfiinţat ori s-au reorganizat prin divizare, comasare sau altele asemenea.
(7) Prevederile alin. (4)-(6) se aplica cu respectarea prevederilor <>art. 5 şi 48 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, ale <>art. 5 din Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale şi, respectiv, ale <>art. 7, 8, 44 şi 74 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
(8) Rezultatele cercetãrilor se înregistreazã în evidenta contabila a persoanei juridice executante cãreia acestea îi aparţin sau, în cazurile prevãzute la alin. (5) şi (6), a aceleia cãreia se considera, potrivit prezentei ordonanţe, ca îi aparţin, ţinându-se seama şi de celelalte prevederi ale prezentului articol.
(9) Înregistrarea rezultatelor cercetãrilor în evidenta contabila se face distinct, la valoarea simbolica de 1 leu, de cãtre persoanele juridice executante care rãspund, potrivit legii, de luarea mãsurilor necesare în vederea conservãrii, depozitarii, pãstrãrii, valorificãrii, refolosirii sau casãrii, dupã caz, a acestora.
(10) Toate rezultatele cercetãrilor se înregistreazã într-un registru special de evidenta constituit de fiecare dintre persoanele juridice executante în baza prezentei ordonanţe.
(11) Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare va stabili modelul de registru special şi metodologia de înregistrare corespunzãtoare, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
(12) În situaţia în care rezultatele cercetãrilor fac obiectul unei înstrãinãri, închirieri sau concesionari, valoarea este stabilitã la preţul negociat între pãrţi.
(13) Preţul de la care începe negocierea sus-menţionatã este stabilit de consiliul de administraţie sau de organul similar cu atribuţii de conducere al persoanei juridice cãreia îi revine, potrivit prezentei ordonanţe, obligaţia înregistrãrii rezultatelor cercetãrilor în cauza.
(14) Se excepteazã de la prevederile alin. (11)-(13) şi se înregistreazã în patrimoniul şi în evidenta contabila ale persoanei juridice executante, potrivit legislaţiei în vigoare, rezultatele cercetãrilor definite la alin. (2), dacã nu au fost inglobate în rezultatele cercetãrilor, asa cum au fost definite la alin. (1).
(15) Înregistrarea în evidenta contabila a rezultatelor cercetãrilor, efectuatã pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, este şi rãmâne valabilã, conform reglementãrilor în vigoare la data efectuãrii ei.
(16) Transmiterea, cu orice titlu, cãtre terţe persoane a rezultatelor cercetãrilor obţinute în cadrul contractelor finanţate din fonduri publice se face în condiţiile stabilite prin contract sau, în lipsa acestora, cu acordul prealabil, în scris, al pãrţilor contractante.
(17) Nu fac obiectul alineatului precedent comunicãrile ştiinţifice şi altele asemenea, transmise prin orice mijloace, în condiţiile respectãrii prevederilor legale privind proprietatea intelectualã.
(18) Rezultatele cercetãrilor pot fi casate conform reglementãrilor legale în vigoare.
(19) Prevederile prezentului articol se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul rezultatelor cercetãrilor obţinute în baza derulãrii contractelor de grant încheiate începând din anul 1996 şi finanţate din fonduri publice."

2. La articolul I, punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Prevederile articolului 26 litera f) se abroga."

3. Articolul II va avea urmãtorul cuprins:
"Art. II. - Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare stabileşte norme metodologice şi instrucţiuni în vederea aplicãrii prevederilor prezentei ordonanţe."

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 13 martie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 14 martie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
BOGDAN NICULESCU-DUVAZ

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016