Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 577 din 22 decembrie 2003  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 577 din 22 decembrie 2003 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 5 ianuarie 2004
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9 din 27 februarie 2003 pentru modificarea si completarea <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 167 din 17 martie 2003, cu urmatoarele modificari si completari:

1. Titlul ordonantei de urgenta va avea urmatorul cuprins:
"Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si pentru abrogarea unor prevederi din <>Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor încadrate în munca."

2. La articolul I punctul 5, alineatul (7) al articolului 21 se abroga.

3. La articolul I, dupa punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 12^1, cu urmatorul cuprins:
"12^1. Alineatul (3) al articolului 56 va avea urmatorul cuprins:
(3) La solutionarea contestatiei Casa Teritoriala de Pensii consulta Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca. Avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca este obligatoriu si ramâne definitiv."

4. La articolul I, dupa punctul 19 se introduce un nou punct, punctul 19^1, cu urmatorul cuprins:
"19^1. Articolul 89 va avea urmatorul cuprins:
Art. 89. - (1) În situatia în care se constata erori în stabilirea si în plata drepturilor de pensie, se vor opera revizuirile si modificarile legale, atragând, dupa caz, raspunderea celor vinovati.
(2) La sfârsitul fiecarui an calendaristic drepturile de pensie se revizuiesc din oficiu, daca elementele avute în vedere la calculul initial al pensiei, pentru perioadele de stagiu ulterioare datei de 1 aprilie 2001, au suferit modificari înscrise si confirmate în Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, depusa de angajator pâna la data de 31 decembrie a fiecarui an la casa teritoriala de pensii.
(3) Drepturile rezultate ca urmare a aplicarii prevederilor alin. (2) se cuvin si se acorda cu data de 1 ianuarie a anului urmator."

5. La articolul I punctul 21, articolul 98 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 98 - (1) Asiguratii sistemului public au dreptul, în afara de pensie, la:
a) concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale si accidente de munca;
b) prestatii pentru prevenirea îmbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca;
c) concediu si indemnizatie pentru maternitate;
d) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;
e) concediu si indemnizatie pentru îngrijirea copilului bolnav;
f) ajutor de deces.
(2) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) lit. a), b), c) si e) asiguratii care, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni, realizat în conditiile art. 37 si/sau în una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 38.
(3) Persoanele care au dobândit, conform legii, calitatea de asigurat beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, în cazul accidentelor de munca, bolilor profesionale, urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei si bolilor infecto-contagioase din grupa A. Lista cuprinzând urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infecto-contagioase din grupa A este stabilita prin hotarâre a Guvernului.
(4) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) lit. d) asiguratii sistemului public care au realizat, în conditiile art. 37 si/sau în una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
(5) În situatia în care nasterea se produce înainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa între data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
(6) Dreptul asiguratilor la ajutor de deces nu este conditionat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare."

6. La articolul I punctul 22, dupa alineatul (2) al articolului 99 se introduce un alineat nou, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Daca nasterea s-a produs înainte de termen, baza de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale prevazute la art. 98 alin. (1) lit. d) se determina, conform prevederilor alin. (2), pe baza veniturilor lunare din perioada ce constituie, conform art. 98 alin. (5), stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului."

7. La articolul I, dupa punctul 27 se introduce un punct nou, punctul 27^1, cu urmatorul cuprins:
"27^1. La articolul 121 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani si, în cazul copilului cu handicap, pâna la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând pâna la împlinirea de catre copil a acestor vârste, numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lauzie."

8. La articolul I punctul 29, articolul 125 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 125. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85 % din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85 % din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."

9. La articolul I, dupa punctul 29 se introduce un punct nou, punctul 29^1, cu urmatorul cuprins:
"29^1. Dupa articolul 125 se introduce un nou articol, articolul 125^1, cu urmatorul cuprins:
Art. 125^1. - În vederea acordarii concediului si indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a), în cazul asiguratului care a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au încredintat copii sau i-au fost dati în plasament, perioada ce corespunde stagiului de cotizare si bazei de calcul prevazute de lege se stabileste de la data la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, s-a instituit tutela sau plasamentul, conform legii."

10. La articolul I punctul 31, articolul 133 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 133. - (1) Calculul si plata indemnizatiilor de asigurari sociale prevazute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) si e) se fac pe baza certificatului medical eliberat în conditiile legii, care constituie ordin de plata, sau, dupa caz, pe baza cererii, însotita de documente doveditoare, în cazul indemnizatiei prevazute la art. 98 alin. (1) lit. d).
(2) Calculul si plata indemnizatiei de asigurari sociale se fac lunar de catre:
a) angajator, cel mai târziu o data cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I si II;
b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, în termen de 3 zile de la data depunerii certificatului medical sau, dupa caz, a cererii pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, în cazul somerilor;
c) casa teritoriala de pensii, în termen de 3 zile de la data depunerii certificatului medical sau a cererii pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, pentru asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV, V si alin. (2).
(3) Cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale acordate pe o perioada mai mare de 90 de zile se poate indexa o data cu indexarea valorii punctului de pensie, în conditiile stabilite prin hotarâre a Guvernului."

11. La articolul I, dupa punctul 31 se introduce un punct nou, punctul 31^1, cu urmatorul cuprins:
"31^1. Articolul 134 va avea urmatorul cuprins:
Art. 134. - (1) CNPAS, prin intermediul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, organizeaza, îndruma si controleaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
(2) Pe baza normelor metodologice emise, CNPAS efectueaza, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, controlul asupra corectitudinii acordarii concediilor medicale, respectarii programelor recuperatorii si oportunitatii stabilirii acestora."

12. La articolul I, dupa punctul 33 se introduce un punct nou, punctul 33^1, cu urmatorul cuprins:
"33^1. Litera l) a articolului 144 va avea urmatorul cuprins:
l) controleaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca;"

13. La articolul I, dupa punctul 34 se introduc 4 puncte noi, punctele 34^1-34^4, cu urmatorul cuprins:
"34^1. Dupa alineatul (1) al articolului 174 se introduce alineatul (1^1) cu urmatorul cuprins:
(1^1) CNPAS are în subordine Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, care este institutie publica cu personalitate juridica si autonomie stiintifica. Rolul si atributiile Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca vor fi stabilite prin hotarâre a Guvernului.
34^2. Dupa alineatul (3) al articolului 180 se introduce alineatul (3^1) cu urmatorul cuprins:
(3^1) Se excepteaza de la prevederile alin. (3) pensionarii de asigurari sociale de stat ale caror drepturi de pensie s-au stabilit pe baza salariilor din ultimii 5 ani de activitate sau pe baza salariilor de pâna la data de 1 aprilie 1992. Acestor categorii de persoane li se aplica prevederile alin. (2).
34^3. Dupa alineatul (5) al articolului 180 se introduce alineatul (5^1) cu urmatorul cuprins:
(5^1) Dupa definitivarea procesului de recorelare, punctajul mediu anual al pensiilor cuvenite persoanelor prevazute la alin. (3^1) nu poate fi mai mic decât cel calculat la data de 1 aprilie 2001.
34^4. Alineatul (6) al articolului 180 va avea urmatorul cuprins:
(6) Cuantumul pensiilor se stabileste pe baza prevederilor art. 76, luându-se în considerare punctajul mediu anual sau punctajul mediu estimat, dupa caz, ce va fi stabilit conform alin. (2), (3), (5) si (5^1)."

14. La articolul II, litera b) se abroga.

15. Articolul III va avea urmatorul cuprins:
"Art. III. - (1) Perioadele în care persoanele ale caror declaratii de asigurare sociala înceteaza de drept conform art. II, care au fost asigurate pe baza declaratiei de asigurare în baza legislatiei în vigoare pâna la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, constituie stagiu de cotizare, în conditiile legii, daca se face dovada achitarii contributiei de asigurari sociale, iar perioadele în care s-a beneficiat de indemnizatii de asigurari sociale constituie perioade asimilate stagiului de cotizare.
(2) Veniturile asigurate pe baza carora s-a platit contributia de asigurari sociale si cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de care au beneficiat persoanele prevazute la alin. (1) se iau în calcul la stabilirea drepturilor de asigurari sociale, în conditiile legii.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica în mod corespunzator si persoanelor care au fost asigurate conform <>art. 5 alin. (1) pct. VI din Legea nr. 19/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare, pâna la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(4) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii începând cu data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(5) Pentru persoanele care, anterior datei intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avându-se în vedere stagiul de cotizare realizat pâna la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pâna la data prezentei ordonante de urgenta.
(6) Pentru situatiile prevazute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85 % din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare corespunzatoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale <>art. 99 din Legea nr. 19/2000 , astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta."

16. Dupa articolul III se introduc doua articole noi, articolele III^1 si III^2, cu urmatorul cuprins:
"Art. III^1. - La stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale prevazute la <>art. 98 alin. (1) lit. c), d) si e) din Legea nr. 19/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii de drepturi prevazuti la art. 133 alin. (2) lit. a) si b) din acelasi act normativ vor avea în vedere, dupa caz, si veniturile asigurate în baza contractului de asigurare sociala încheiat, conform legislatiei existente pâna la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru completarea venitului asigurat.
Art. III^2. - (1) Contractele de asigurare sociala încheiate pentru completarea venitului asigurat, în derulare la data de 16 martie 2003 si care, potrivit prezentei ordonante de urgenta, au încetat de drept, îsi continua aplicarea.
(2) În cazurile prevazute la alin. (1) perioada cuprinsa între data de 17 martie 2003 si 14 aprilie 2003 constituie, în conditiile legii, stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Pentru aceasta perioada nu se datoreaza dobânzi si penalitati de întârziere."

17. Dupa articolul IV se introduce un articol nou, articolul IV^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. IV^1. - Art. 1-7, art. 15, art. 16 lit. b), <>art. 18 si 20 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor încadrate în munca, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 27 iulie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga."

Aceasta lege a fost adoptata de Senat în sedinta din 11 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
DAN MIRCEA POPESCU


Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor în sedinta din 16 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU


Bucureşti, 22 decembrie 2003.
Nr. 577.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016