Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 568 din 19 octombrie 2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999 privind acordarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infractiuni savarsite din motive politice, precum si persoanelor impotriva carora au fost dispuse, din motive politice, masuri administrative abuzive
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 30 octombrie 2001
Parlamentul României adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 214 din 29 decembrie 1999 privind acordarea calitãţii de luptãtor în rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infracţiuni sãvârşite din motive politice, precum şi persoanelor impotriva cãrora au fost dispuse, din motive politice, mãsuri administrative abuzive, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 30 decembrie 1999, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Titlul ordonanţei de urgenta va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANTA DE URGENTA
privind acordarea calitãţii de luptãtor în rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infracţiuni sãvârşite din motive politice persoanelor impotriva cãrora au fost dispuse, din motive politice, mãsuri administrative abuzive, precum şi persoanelor care au participat la acţiuni de împotrivire cu arme şi de rasturnare prin forta a regimului comunist instaurat în România"
2. La articolul 1 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Se recunoaşte calitatea de luptãtor anticomunist şi persoanelor din rezistenta armata care au participat la acţiuni de împotrivire cu arma şi de rasturnare prin forta a regimului comunist în perioada 6 martie 1945-august 1964."
3. La articolul 2 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) susţinerea sau aplicarea principiilor democraţiei şi a pluralismului politic;"
4. La articolul 2 alineatul (1), dupã litera c) se introduce litera c^1) cu urmãtorul cuprins:
"c^1) acţiunea de împotrivire cu arma şi rasturnare prin forta a regimului comunist;"
5. La articolul 2 alineatul (1), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) respectarea drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului, recunoaşterea şi respectarea drepturilor civile, politice, economice, sociale şi culturale;"
6. La articolul 2, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta nu se aplica persoanelor condamnate pentru infracţiuni impotriva umanitãţii sau celor în cazul cãrora s-a dovedit ca au desfãşurat o activitate fascista în cadrul unei organizaţii sau miscari de acest fel."
7. La articolul 3, litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) deportarea în strãinãtate, dupã 23 august 1944, pentru motive politice;"
8. La articolul 3, dupã litera e) se introduce litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) exmatricularea din şcoli, licee şi facultãţi."
9. La articolul 4, partea introductivã a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Se înfiinţeazã Comisia pentru constatarea calitãţii de luptãtor în rezistenta anticomunista, denumita în continuare Comisie, cu sediul în Bucureşti, la Ministerul Justiţiei, compusa din:"
10. La articolul 5, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Cererea poate fi introdusã de persoana condamnata sau supusã unei mãsuri administrative abuzive ori, dupã decesul acesteia, de soţul sau rudele pana la gradul al patrulea inclusiv, în termen de 18 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta."
11. La articolul 7, partea introductivã şi literele c) şi e) ale alineatului (1) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Persoanele care au calitatea de luptãtor în rezistenta anticomunista, precum şi cele din rezistenta armata care au participat la acţiuni de împotrivire cu arma şi de rasturnare prin forta a regimului comunist beneficiazã de:
...............................................................
c) acordarea de ordine şi medalii prevãzute de legislaţia în vigoare;
...............................................................
e) orice alte drepturi prevãzute în legi speciale."
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
GHEORGHE BUZATU
Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 septembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
OVIDIU CAMELIU PETRESCU
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: