Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 521 din 11 decembrie 2003 pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare referitor la Proiectul privind piata de electricitate, semnat la Bucuresti la 15 iulie 2003
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 904 din 17 decembrie 2003
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. 1
Se ratificã Acordul de garanţie dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare referitor la Proiectul privind piaţa de electricitate, semnat la Bucureşti la 15 iulie 2003, aferent împrumutului acordat de Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., în valoare de 74,3 milioane euro.
ART. 2
În baza acordului de garanţie menţionat la art. 1, între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al garantului, şi Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., în calitate de garant, se va încheia o convenţie de garantare în care vor fi prevãzute drepturile şi obligaţiile pãţilor, inclusiv nivelul comisionului de garantare.
ART. 3
Contribuţia pãrţii române la finanţarea Proiectului privind piaţa de electricitate se va asigura din surse proprii ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. şi, în completare, din venituri cu destinaţie specialã din taxa de dezvoltare cuprinsã în tariful energiei electrice şi termice, prevãzute în bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei şi Comerţului.
ART. 4
Plata serviciului datoriei externe aferent împrumutului - rambursãri de rate de capital, dobânzi, comisioane şi alte costuri - se va asigura din fonduri proprii ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. şi, în completare, din venituri cu destinaţie specialã din taxa de dezvoltare cuprinsã în tariful energiei electrice şi termice, prevãzute în bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei şi Comerţului.
ART. 5
Pentru scopurile Proiectului privind piaţa de electricitate, Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. poate efectua plãţi în valutã cãtre rezidenţi, contractori/subcontractori români în cadrul contractelor adjudecate, din sumele şi în limita împrumutului acordat de Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi garantat de România.
ART. 6
(1) Se autorizeazã Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, ca, de comun acord cu Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, sã introducã pe parcursul utilizãrii împrumutului, în raport cu condiţiile de derulare a acordului de garanţie menţionat la art. 1, amendamente la conţinutul acestuia care nu sunt de naturã sã sporeascã obligaţiile financiare ale României faţã de Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau sã determine noi condiţionalitãţi economice faţã de cele convenite iniţial între pãrţi.
(2) Amendamentele la acordul de garanţie menţionat la art. 1, convenite cu Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare conform alin. (1), se vor aproba prin hotãrâre a Guvernului.
Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 25 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU
Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Bucureşti, 11 decembrie 2003.
Nr. 521.
Împrumut nr. 7.181
ACORD DE GARANŢIE
între România şi Banca Internaţionalã
pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
(Proiectul privind piaţa de electricitate)*)
-------------
*) Traducere.
Acord între România (Garantul) şi Banca Internaţionalã
pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca),
semnat la 15 iulie 2003
Având în vedere cã:
(A) Garantul şi Transelectrica - S.A. (Împrumutatul), fiind satisfãcuţi în ceea ce priveşte fezabilitatea şi prioritatea proiectului descris în anexa nr. 2 la acordul de împrumut; şi
(B) prin acordul de împrumut încheiat la aceeaşi datã ca şi prezentul acord, între Bancã şi Împrumutat, Banca a fost de acord sã împrumute o sumã de şaptezeci şi patru milioane trei sute de mii euro (74.300.000 EUR) Împrumutatului, în termenii şi condiţiile prevãzute în acordul de împrumut, însã numai cu condiţia ca Garantul sã fie de acord sã garanteze obligaţiile Împrumutatului legate de acest împrumut, dupã cum se prevede în prezentul acord; şi
având în vedere cã Garantul, luând în considerare încheierea acordului de împrumut dintre Bancã şi Împrumutat, a fost de acord sã garanteze aceste obligaţii ale Împrumutatului,
prin prezentul acord, pãrţile convin asupra celor ce urmeazã:
ART. I
Condiţii generale; definiţii
Secţiunea 1.01. "Condiţiile generale aplicabile acordurilor de împrumut şi de garanţie pentru împrumuturi cu marjã fixã" ale Bãncii, datate 1 septembrie 1999 (Condiţii generale), constituie parte integrantã a prezentului acord.
Secţiunea 1.02. În cazul în care contextul nu cere altfel, termenii definiţi în Condiţiile generale şi în secţiunea 1.02 a acordului de împrumut au înţelesul respectiv prevãzut în acestea.
ART. II
Garanţia
Secţiunea 2.01. Garantul se angajeazã sã realizeze obiectivele Proiectului, dupã cum sunt prezentate în anexa nr. 2 la acordul de împrumut, şi în acest sens Garantul garanteazã necondiţionat prin prezentul, ca prim plãtitor şi nu simplu garant, plata scadentã şi la timp a ratei de capital, a dobânzii şi a altor comisioane care decurg din împrumut şi a primei, dacã este cazul, asupra plãţii anticipate a împrumutului, dupã cum sunt toate stipulate în acordul de împrumut.
ART. III
Alte clauze
Secţiunea 3.01. Garantul: a) va implementa reforme în sectorul energetic conform prevederilor şi graficului prevãzute în "Foaia de parcurs"; şi b) va revizui şi, dacã va fi cazul, va actualiza "Foaia de parcurs" cel puţin o datã pe an, pe durata implementãrii Proiectului, prin consultare cu Banca.
Secţiunea 3.02. Garantul: a) va acorda sprijin adecvat Comitetului de coordonare a pieţei de electricitate, Direcţiei pentru piaţa de electricitate şi grupurilor de lucru ale pieţei de electricitate, ANRE, OPCOM şi Împrumutatului pentru dezvoltarea şi funcţionarea pieţei de electricitate în România; şi b) va promova funcţionarea independentã şi profesionalã a ANRE.
Secţiunea 3.03. Nu mai târziu de 30 iunie 2004 sau la o altã datã ulterioarã care poate fi convenitã între Bancã şi Garant, Garantul şi Împrumutatul vor încheia un contract de concesiune, satisfãcãtor pentru Bancã, pentru activele aparţinând domeniului public ale Împrumutatului.
Secţiunea 3.04. Garantul va lua toate mãsurile necesare pentru a se asigura cã ANRE va realiza partea B a Proiectului, finanţatã printr-o donaţie UE, cu diligenţa şi eficienţa necesare şi în conformitate cu practicile corespunzãtoare administrative, financiare şi de reglementare.
ART. IV
Reprezentanţii Garantului; adrese
Secţiunea 4.01. Ministrul finanţelor publice al Garantului a fost desemnat ca reprezentant al Garantului pentru scopurile secţiunii 11.03 din Condiţiile generale.
Secţiunea 4.02. Urmãtoarele adrese sunt specificate pentru scopurile secţiunii 11.01 din Condiţiile generale:
Pentru Garant:
--------------
Ministerul Finanţelor Publice
Str. Apolodor nr. 17
Bucureşti
România
Telex: Fax:
11239 401 312 67 92
Pentru Bancã:
-------------
Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
1818 H Street, NW
Washington DC 20433
Statele Unite ale Americii
Cablu Telex:
INTBAFRAD 248423 (MCI)
Washington DC 64145 (MCI)
Drept care pãrţile la prezentul acord, acţionând prin reprezentanţii lor legal autorizaţi, au dispus ca acest acord sã fie semnat, în numele lor, la Bucureşti, România, la data şi anul înscrise mai sus.
Pentru România,
Mihai Nicolae Tãnãsescu,
ministrul finanţelor publice
Pentru Banca Internaţionalã
pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare,
Andrew N. Vorkink,
director pentru Europa Centralã şi de Sud
Europa şi Asia Centralã
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: