Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 51 din 21 iunie 1996  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizarii si finantarii activitatii de cercetare-dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 51 din 21 iunie 1996 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizarii si finantarii activitatii de cercetare-dezvoltare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 134 din 27 iunie 1996
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 25 din 11 august 1995 privind reglementarea organizãrii şi finanţãrii activitãţii de cercetare-dezvoltare, emisã în temeiul art. 1 lit. g) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 din 25 august 1995, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 2 literele b) şi c) se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"b) cercetarea aplicativa, destinatã în principal utilizãrii cunoştinţelor ştiinţifice, în economie şi societate, pentru realizarea de noi sisteme, produse, tehnologii şi servicii;"
"c) dezvoltarea tehnologicã, formatã din activitãţile de inginerie a sistemelor, de inginerie şi proiectare tehnologicã, de transfer tehnologic şi valorificare a inventiilor, prin care se realizeazã dezvoltarea, aplicarea şi transferul rezultatelor cercetãrii cãtre agenţii economici, precum şi în plan social, şi care au ca scop introducerea şi materializarea de noi tehnologii, produse, sisteme şi servicii, precum şi perfecţionarea celor existente."
2. Articolul 3 alineatul (1), precum şi literele e), f) şi g) se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 3 - (1) Activitatea de cercetare-dezvoltare se poate desfasura, în condiţiile legii, în cadrul categoriilor de unitãţi prezentate mai jos, indiferent de tipul de proprietate şi de forma de organizare a acestora:"
"e) unitãţi de cercetare-dezvoltare ale academiilor de ramura, organizate ca institute naţionale de cercetare-dezvoltare sau ca instituţii publice;"
"f) societãţi comerciale de cercetare-dezvoltare, unitãţi sau compartimente de cercetare-dezvoltare din cadrul societãţilor comerciale sau al regiilor autonome, precum şi unitãţi de cercetare-dezvoltare în subordinea regiilor autonome;"
"g) muzee şi alte unitãţi cu personalitate juridicã."
3. Articolul 7 alineatul (3) se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru activitatea desfasurata, membrii Colegiului consultativ, cei ai comisiilor Colegiului consultativ şi ai comisiilor de evaluare şi avizare organizate de acestea sînt remuneraţi în condiţiile legii."
4. Articolul 8 alineatul (2) se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Coordonarea executãrii programelor, subprogramelor sau a altor acţiuni cuprinse în Programul naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, în scopul corelãrii acestora, revine categoriilor de unitãţi prevãzute la art. 3 alin. (1)."
5. Articolul 9 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 9 - Atribuirea spre execuţie a programelor, a subprogramelor şi a temelor componente ale Programului naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, precum şi a acţiunilor cuprinse în acesta se face de cãtre Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei, pe baza criteriilor elaborate de Colegiul consultativ."
6. Dupã articolul 9 se introduce un nou articol, care devine articolul 10, cu urmãtorul cuprins:
"ART. 10 - Unitãţile de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii şi industriei alimentare sînt subordonate Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" şi funcţioneazã ca structuri ale acesteia, conform prezentei ordonanţe."
7. Articolul 10 devine prin renumerotare articolul 11.
8. Articolul 11 devine prin renumerotare articolul 12. Literele a), b), c) şi d) ale articolului 12 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"a) pentru finanţarea programelor, a subprogramelor, a temelor şi a acţiunilor noi din Programul naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, atribuite în sistem competitiv, precum şi a altor teme de cercetare de interes naţional sub forma de granturi;"
"b) pentru finanţarea, în baza criteriilor prevãzute la art. 9, a programelor, a subprogramelor, a temelor de cercetare-dezvoltare şi a acţiunilor care continua pe mai mulţi ani dupã realizarea în primul an a unor faze ale acestor teme, precum şi a temelor şi a obiectivelor noi atribuite direct spre execuţie, care nu se pot realiza în sistem competitiv, denumita finanţare-nucleu a Programului naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã;"
"c) pentru finanţarea în sistem institutional a unor unitãţi de cercetare-dezvoltare organizate ca instituţii publice bugetare, pe baza de program de cercetare-dezvoltare, în vederea acoperirii cheltuielilor de funcţionare şi investiţii;"
"d) pentru cofinantare, care consta în alocarea unor sume de la bugetul de stat, în completarea resurselor agenţilor economici beneficiari, în scopul realizãrii unor teme de cercetare-dezvoltare şi a unor acţiuni de transfer tehnologic al rezultatelor. Fondul destinat cofinanţãrii activitãţii de cercetare-dezvoltare se stabileşte prin legile bugetare anuale. Alocarea acestui fond pentru cofinantare se aproba prin hotãrîre a Guvernului la propunerea Ministerului Cercetãrii şi Tehnologiei, în limita de pînã la 50% din valoarea totalã a fiecãrui proiect. Selectarea şi contractarea proiectelor de cofinantare se efectueazã pe baza de criterii şi condiţii specifice, aprobate de Guvern la propunerea Ministerului Cercetãrii şi Tehnologiei."
9. Articolul 12 devine prin renumerotare articolul 13, se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 13 - (1) Categoriile de cheltuieli necesare realizãrii programelor, subprogramelor, temelor de cercetare-dezvoltare şi acţiunilor cuprinse în programele de cercetare-dezvoltare se stabilesc de cãtre ordonatorii principali de credite.
(2) Din fondurile bugetare alocate Ministerului Cercetãrii şi Tehnologiei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare se finanţeazã şi urmãtoarele cheltuieli:
a) cheltuieli pentru burse de cercetare;
b) cheltuieli pentru premierea unor realizari deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, conforme cu metodologia aprobatã prin hotãrîre a Guvernului;
c) cheltuieli pentru informare şi documentare;
d) cheltuieli pentru subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice;
e) cheltuieli pentru cotizatii şi participare ca membru în organisme, organizaţii şi instituţii internaţionale de profil;
f) cheltuieli pentru finanţarea întreţinerii, exploatãrii şi functionarii instalaţiilor speciale de interes naţional;
g) cheltuieli pentru organizarea de manifestãri tehnico-ştiinţifice;
h) cheltuieli pentru organizarea de tîrguri şi expoziţii tehnico-ştiinţifice interne şi internaţionale;
i) cheltuieli pentru funcţionarea organismelor şi instituţiilor sistemului de cercetare-dezvoltare, inclusiv a Colegiului consultativ şi a comisiilor organizate de acesta;
j) cheltuieli pentru mobilitatea specialiştilor din sistemul de cercetare-dezvoltare prevãzut la art. 3."
10. Articolul 13 devine prin renumerotare articolul 14, se completeazã şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 14 - Programele, subprogramele, temele de cercetare-dezvoltare şi acţiunile cuprinse în Programul naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã se realizeazã pe baza de contracte de finanţare încheiate între unitãţile cãrora li s-a atribuit execuţia, pe de o parte, şi ordonatorul principal de credite, pe de alta parte. Metodologia de contractare a programelor, a subprogramelor, a temelor de cercetare-dezvoltare şi a acţiunilor din Programul naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, precum şi de avizare a rezultatelor acestora se aproba prin ordin al ministrului cercetãrii şi tehnologiei."
11. Articolul 14 devine prin renumerotare articolul 15, se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 15 - Prin hotãrîre a Guvernului se înfiinţeazã Agenţia Nationala pentru Transfer Tehnologic, ca organism de specialitate în subordinea Ministerului Cercetãrii şi Tehnologiei, cu atribuţii în domeniul stimulãrii şi finanţãrii acţiunilor de transfer tehnologic, în vederea valorificãrii rezultatelor cercetãrii şi a brevetelor de invenţii."
12. Dupã articolul 14 (15 renumerotat) se introduce un nou articol, care devine articolul 16 şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 16 - În scopul asigurãrii continuitãţii finanţãrii activitãţilor de cercetare-dezvoltare în perioada de pînã la intrarea în vigoare a legii bugetare anuale, se pot acorda sume în avans de pînã la 30% din valoarea trimestriala a contractelor de cercetare-dezvoltare."
13. Articolul 15 devine prin renumerotare articolul 17. Alineatul (2) al articolului 17 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare participa la elaborarea strategiei de dezvoltare în domeniul propriu de activitate şi desfãşoarã activitate de cercetare-dezvoltare pentru realizarea Programului naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã."
14. Articolul 16 devine prin renumerotare articolul 18. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 18 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"(2) Reorganizarea unitãţilor prevãzute la alin. (1) în institute naţionale de cercetare-dezvoltare se face pe baza metodologiei prevãzute la art. 19 în urma evaluãrii efectuate de cãtre Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei împreunã cu organul administraţiei publice centrale sau locale, coordonatorul din domeniul de activitate al unitãţii."
"(3) Fondul Proprietãţii de Stat va asigura, în termen de 30 de zile de la data organizãrii unitãţilor prevãzute la alin. (2), compensarea cotei-pãrţi de 30% din capitalul social al societãţilor comerciale care se reorganizeazã, cuvenitã Fondurilor Proprietãţii Private."
15. Articolul 17 devine prin renumerotare articolul 19 alineatul (1) şi se completeazã cu doua noi alineate (2) şi (3) prin preluarea conţinutului modificat şi completat al articolelor 18 şi 19, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 19 - (1) Înfiinţarea de noi institute naţionale de cercetare-dezvoltare se face prin hotãrîri ale Guvernului, la propunerea Ministerului Cercetãrii şi Tehnologiei, împreunã cu organismul naţional coordonator în domeniul de activitate respectiv.
(2) Reorganizarea sau înfiinţarea se face în conformitate cu metodologia de evaluare şi acreditare a institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, aprobatã de Guvern la propunerea Ministerului Cercetãrii şi Tehnologiei.
(3) Prin actul de reorganizare sau de înfiinţare a unitãţilor de cercetare-dezvoltare se stabilesc: denumirea, obiectul de activitate, structura organizatoricã, organul coordonator, sediul şi patrimoniul. Prin acelaşi act se aproba regulamentul de organizare şi funcţionare a unitãţii respective."
16. Articolul 20 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 20 - (1) Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare au în administrare bunuri proprietate a statului, calculeazã amortismentele, conduc evidenta contabila în regim economic şi aplica acele reglementãri specifice unitãţilor organizate ca regii autonome, prevãzute în regulamentul de organizare şi funcţionare menţionat la art. 19 alin. (3).
(2) Concesionarea unor subunitati, servicii sau activitãţi se poate face numai în scopul stimulãrii transferului rezultatelor activitãţii de cercetare-dezvoltare, potrivit statutelor proprii şi prevederilor legale corespunzãtoare, cu aprobarea organelor coordonatoare şi a Ministerului Cercetãrii şi Tehnologiei."
17. Articolul 21 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 21 - (1) Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare sînt sprijinite financiar de la bugetul de stat pentru realizarea unor investiţii, dotãri, aparatura, echipamente şi instalaţii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare decid asupra investiţiilor ce urmeazã a fi realizate din fonduri proprii, din credite bancare, precum şi din alte surse constituite conform legii."
18. Articolul 22 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 22 - (1) Rezultatele ştiinţifice ale cercetãrilor, precum şi tehnologiile, procesele tehnologice noi, Know-how, drepturile din brevetele de invenţii, obiectele fizice achiziţionate sau realizate pe parcursul derulãrii contractelor finanţate din fonduri publice aparţin unitãţilor de cercetare-dezvoltare executate, cu respectarea prevederilor art. 5 şi 48 din Legea nr. 64/1991, dacã prin contract nu s-a prevãzut altfel. Transmiterea cu orice titlu, cãtre terţe persoane, a rezultatelor obţinute în cadrul contractului se face numai în condiţiile stabilite prin contract sau, în lipsa acestora, cu acordul prealabil al pãrţilor contractante.
(2) Rezultatele cercetãrilor concretizate în active tangibile şi intangibile, efectuate şi finalizate din fonduri publice pînã la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanţe, al cãror beneficiar este Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei, se transfera prin hotãrîre a Guvernului executantilor şi se înregistreazã în evidenta contabila a acestora."
19. Articolul 23 alineatul (2) se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Unitãţile de cercetare-dezvoltare privatizate nu pot menţine în patrimoniu informaţiilor sau documentaţiile de interes naţional acumulate pînã la data privatizãrii. Aceste informaţii şi documentaţii; determinate în conformitate cu prevederile normelor menţionate la alin. (1), se depun la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare desemnate în acest scop de cãtre Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei şi de organul coordonator sau se pãstreazã în custodia unitãţii privatizate, în temeiul unor clauze speciale prevãzute în contract."
20. Dupã articolul 23 se introduce un nou articol, care devine articolul 24, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 24 - Drepturile şi îndatoririle persoanelor care desfãşoarã activitãţi de cercetare-dezvoltare vor fi prevãzute în Statutul personalului din cercetare-dezvoltare aprobat prin lege."
21. Articolul 24 devine prin renumerotare articolul 25. Alineatul (1) al articolului 25 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 25 - (1) În termen de 180 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe, unitãţile de cercetare-dezvoltare, care în prezent funcţioneazã potrivit Hotãrîrii Guvernului nr. 100/1991 pentru modificarea Hotãrîrii Guvernului nr. 1.284/1990 privind unele mãsuri de organizare şi finanţare a unitãţilor de cercetare-dezvoltare, se vor reorganiza ca institute naţionale de cercetare-dezvoltare, ca societãţi comerciale sau ca instituţii publice."
22. Articolul 25 devine prin renumerotare articolul 26, se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 26 - În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe:
a) Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei va supune aprobãrii Guvernului Programul naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã prevãzut la art. 6;
b) Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei împreunã cu Academia Romana, Ministerul Învãţãmîntului şi Ministerul Finanţelor vor elabora regulamentul pentru granturile prevãzute la art. 12 lit. a), care se aproba prin hotãrîre a Guvernului;
c) Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei va elabora criteriile şi condiţiile specifice privind selectarea şi contractarea proiectelor de transfer tehnologic, prevãzute la art. 12 lit. d), care se aproba prin hotãrîre a Guvernului;
d) Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei va elabora un proiect de hotãrîre a Guvernului pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Transfer Tehnologic prevãzute la art. 15;
e) Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei va elabora metodologia de evaluare şi acreditare a institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, prevãzutã la art. 19 alin. (2), care se aproba prin hotãrîre a Guvernului;
f) Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei va elabora un proiect de hotãrîre a Guvernului privind transferul rezultatelor concretizate în active tangibile şi intangibile, efectuate şi finalizate pînã la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanţe, conform art. 22 alin. (2)."
23. Dupã articolul 25 (26 renumerotat) se introduce un nou articol, care devine articolul 27, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 27 - În termen de 180 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe, Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei în colaborare cu Ministerul Învãţãmîntului şi Academia Romana, va elabora proiectul de statut al personalului din cercetare-dezvoltare, prevãzut la art. 24."
24. Articolul 26 devine prin renumerotare articolul 28.
25. Anexa la ordonanta se completeazã cu punctul 11, care va avea urmãtorul cuprins:
"11. Hotãrîrea Guvernului nr. 57/1992 privind unele mãsuri pentru desfãşurarea activitãţilor de cercetare ştiinţificã, proiectare, expertiza şi consulting în instituţiile de învãţãmînt superior."

Aceasta lege a fost adoptatã în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 19 martie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74. alin. (2) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, şi a fost reexaminata de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 iunie 1996 şi de Senat în şedinţa din 17 iunie 1996 potrivit art. 145 alin. (1) din Constituţie, în urma Deciziei Curţii Constituţionale nr. 36 din 2 aprilie 1996*).
*) Decizia Curţii Constituţionale nr. 36 din 2 aprilie 1996 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 11 aprilie 1996.

p. PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR
RADU BERCEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU
-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016