Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 505 din 28 decembrie 2006 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 35/2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.054 din 30 decembrie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 35 din 26 iulie 2006 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. I.1 din Legea nr. 288/2006 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 675 din 7 august 2006, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I, dupã punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"3^1. Alineatul (2) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
«(2) În cazul contribuabililor nerezidenţi care desfãşoarã activitãţi pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente, competenţa revine organului fiscal pe a cãrui razã teritorialã se aflã situat fiecare sediu permanent. În cazul în care activitatea unui sediu permanent se desfãşoarã pe raza teritorialã a mai multor organe fiscale, competenţa revine acelui organ fiscal în a cãrui razã teritorialã începe activitatea acelui sediu permanent.»"
2. La articolul I punctul 5, alineatul (11) al articolului 42 va avea urmãtorul cuprins:
"(11) Termenul pentru emiterea unui acord de preţ în avans este de 12 luni în cazul unui acord unilateral, respectiv de 18 luni în cazul unui acord bilateral sau multilateral, dupã caz. Termenul pentru emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate este de 45 de zile. Dispoziţiile art. 68^1 sunt aplicabile în mod corespunzãtor."
3. La articolul I punctul 8, alineatul (2) al articolului 68^2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Obligaţiile fiscale se considerã a fi îndeplinite în termen, fãrã perceperea de majorãri de întârziere sau aplicarea de sancţiuni prevãzute de lege, dacã acestea se executã în termen de 60 de zile de la încetarea evenimentelor prevãzute la alin. (1)."
4. La articolul I, dupã punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
"10^1. La articolul 81, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
«(4) Nedepunerea declaraţiei fiscale dã dreptul organului fiscal sã procedeze la stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat. Stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului privind depãşirea termenului legal de depunere a declaraţiei fiscale. În cazul contribuabililor care au obligaţia declarãrii bunurilor sau veniturilor impozabile, stabilirea din oficiu a obligaţiei fiscale se face prin estimarea bazei de impunere, potrivit art. 66. Impunerea din oficiu nu se face în cazul contribuabililor inactivi sau al celor din evidenţa specialã, atât timp cât se gãsesc în aceastã situaţie.»"
5. La articolul I, dupã punctul 13 se introduce un nou punct, punctul 13^1, cu urmãtorul cuprins:
"13^1. La articolul 111, alineatele (1)-(4) vor avea urmãtorul cuprins:
«ARTICOLUL 111
Ordinea stingerii datoriilor
(1) Dacã un contribuabil datoreazã mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale prevãzute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma plãtitã nu este suficientã pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanţã fiscalã principalã pe care îl stabileşte contribuabilul.
(2) În cadrul tipului de impozit, taxã, contribuţie sau altã sumã reprezentând creanţã fiscalã, stabilit de contribuabil, stingerea se efectueazã, de drept, în urmãtoarea ordine:
a) sumele datorate în contul ratei din luna curentã din graficul de platã a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat eşalonare la platã, precum şi dobânda datoratã în luna curentã din grafic sau suma amânatã la platã, împreunã cu dobânzile datorate pe perioada amânãrii, în cazul în care termenul de platã se împlineşte în luna curentã, precum şi obligaţiile fiscale curente de a cãror platã depinde menţinerea valabilitãţii înlesnirii acordate;
b) obligaţiile fiscale principale sau accesorii, în ordinea vechimii, cu excepţia cazului în care s-a început executarea silitã, când se aplicã prevederile art. 166 în mod corespunzãtor;
c) sumele datorate în contul urmãtoarelor rate din graficul de platã a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat eşalonare, pânã la concurenţa cu suma eşalonatã la platã sau pânã la concurenţa cu suma achitatã, dupã caz, precum şi suma amânatã la platã împreunã cu dobânzile datorate pe perioada amânãrii, dupã caz;
d) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea contribuabilului.
(3) Vechimea obligaţiilor fiscale de platã se stabileşte astfel:
a) în funcţie de scadenţã, pentru obligaţiile fiscale principale;
b) în funcţie de data comunicãrii, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de organele competente, precum şi pentru obligaţiile fiscale accesorii;
c) în funcţie de data depunerii la organul fiscal a declaraţiilor fiscale rectificative, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de contribuabil.
(4) Organul fiscal competent va înştiinţa debitorul despre modul în care s-a efectuat stingerea prevãzutã la alin. (2).»"
6. La articolul I, dupã punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 14^1, cu urmãtorul cuprins:
"14^1. La articolul 112, dupã litera e) a alineatului (5) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
«f) fonduri comunitare, cum ar fi PHARE, ISPA, fonduri structurale şi fond de coeziune.»"
7. La articolul I, dupã punctul 15 se introduce un nou punct, punctul 15^1, cu urmãtorul cuprins:
"15^1. Dupã alineatul (5^1) al articolului 112 se introduce un nou alineat, alineatul (5^2), cu urmãtorul cuprins:
«(5^2) Pentru celelalte creanţe fiscale, ordinea prevãzutã la alin. (5) se aplicã de fiecare autoritate competentã pentru creanţele fiscale pe care le administreazã.»"
8. La articolul I, dupã punctul 27 se introduc douã noi puncte, punctele 27^1 şi 27^2, cu urmãtorul cuprins:
"27^1. La articolul 158 alineatul (4), litera k) va avea urmãtorul cuprins:
«k) menţiunea cã ofertanţii sunt obligaţi sã depunã în cazul vânzãrii la licitaţie, pânã la termenul prevãzut la alin. (7), o taxã de participare ori o scrisoare de garanţie bancarã, reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei;»
27^2. La articolul 158, litera b) a alineatului (7) va avea urmãtorul cuprins:
«b) dovada plãţii taxei de participare sau a constituirii garanţiei sub forma scrisorii de garanţie bancarã, potrivit alin. (11) ori (12);»"
9. La articolul I punctul 28, alineatul (11) al articolului 158 va avea urmãtorul cuprins:
"(11) Taxa de participare reprezintã 10% din preţul de pornire a licitaţiei şi se plãteşte în lei la unitatea teritorialã a Trezoreriei Statului. În termen de 5 zile de la data întocmirii procesului-verbal de licitaţie, organul fiscal va restitui taxa de participare participanţilor care au depus oferte de cumpãrare şi care nu au fost declaraţi adjudecatari, iar în cazul adjudecãrii, taxa se reţine în contul preţului. Taxa de participare nu se restituie ofertanţilor care nu s-au prezentat la licitaţie, celui care a refuzat încheierea procesului-verbal de adjudecare, precum şi adjudecatarului care nu a plãtit preţul. Taxa de participare care nu se restituie se face venit la bugetul de stat, cu excepţia cazului în care executarea silitã este organizatã de organele fiscale prevãzute la art. 35, caz în care taxa de participare se face venit la bugetele locale."
10. La articolul I, dupã punctul 28 se introduce un nou punct, punctul 28^1, cu urmãtorul cuprins:
"28^1. La articolul 158, dupã alineatul (11) se introduc douã noi alineate, alineatele (12) şi (13), cu urmãtorul cuprins:
«(12) Pentru participarea la licitaţie, ofertanţii pot constitui şi garanţii, în condiţiile legii, sub forma scrisorii de garanţie bancarã.
(13) Scrisoarea de garanţie bancarã, constituitã în condiţiile alin. (12), se valorificã de organul de executare în cazul în care ofertantul este declarat adjudecatar şi/sau în situaţiile prevãzute la alin. (11) teza a treia.»"
11. La articolul I punctul 29, alineatul (2) al articolului 160 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã adjudecatarul nu plãteşte preţul, licitaţia se va relua în termen de 10 zile de la data adjudecãrii. În acest caz, adjudecatarul este obligat sã plãteascã cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi, în cazul în care preţul obţinut la noua licitaţie este mai mic, diferenţa de preţ. Adjudecatarul va putea sã achite preţul oferit iniţial şi sã facã dovada achitãrii acestuia pânã la termenul prevãzut la art. 158 alin. (7), caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie."
12. La articolul I punctul 36, dupã alineatul (3) al articolului 174^20 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Orice acţiune iniţiatã în statul membru al autoritãţii solicitate pentru rambursarea sumelor recuperate sau compensare, în ceea ce priveşte recuperarea creanţelor constatate în temeiul alin. (3), trebuie notificatã autoritãţii solicitante în scris de cãtre autoritatea solicitatã, de îndatã ce aceasta din urmã este informatã asupra acţiunii în cauzã. În mãsura în care este posibil, autoritatea solicitatã implicã autoritatea solicitantã în procedurile de regularizare a sumei de rambursat şi a compensaţiei datorate. Pe baza unei motivãri scrise a autoritãţii solicitate, autoritatea solicitantã transferã sumele rambursate şi compensaţia plãtitã, în termen de douã luni de la primirea cererii."
13. La articolul I punctul 36, articolul 174^22 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 174^22
Rambursarea cheltuielilor de recuperare
(1) Autoritatea solicitatã va cere autoritãţii solicitante rambursarea cheltuielilor de recuperare în urmãtoarele situaţii:
a) în situaţia în care autoritatea solicitatã a efectuat acţiuni recunoscute ca fiind nejustificate din punctul de vedere al realitãţii creanţei sau al valabilitãţii titlului emis de autoritatea solicitantã;
b) atunci când statul membru în care îşi are sediul autoritatea solicitatã convine cu statul membru în care îşi are sediul autoritatea solicitantã asupra unor modalitãţi specifice de rambursare, în cazul în care recuperarea creanţei pune probleme deosebite, implicã cheltuieli foarte mari sau se înscrie în cadrul luptei împotriva crimei organizate. În aceastã situaţie, autoritatea solicitatã formuleazã o cerere motivatã şi anexeazã o estimare detaliatã a costurilor cerute a fi rambursate de autoritatea solicitantã. Aceasta confirmã în scris primirea cererii de rambursare în cel mai scurt timp şi în orice caz în termen de 7 zile de la primire. În termen de douã luni de la data confirmãrii de primire a cererii, autoritatea solicitantã anunţã autoritatea solicitatã dacã şi în ce mãsurã acceptã modalitãţile de rambursare propuse. În cazul în care autoritatea solicitatã şi autoritatea solicitantã nu ajung la un acord, autoritatea solicitatã va continua procedurile de recuperare prevãzute de legislaţia în vigoare în statul membru în care aceasta din urmã îşi are sediul.
(2) În cazul în care recuperarea creanţelor de cãtre autoritãţile solicitate din celelalte state membre se face în condiţiile alin. (1) lit. b), aprobarea costurilor cerute a fi rambursate se face de cãtre conducãtorii autoritãţilor competente prevãzute la art. 174^3."
14. La articolul I, dupã punctul 40 se introduce un nou punct, punctul 40^1, cu urmãtorul cuprins:
"40^1. La articolul 190, literele d) şi x) ale alineatului (1) vor avea urmãtorul cuprins:
«d) nerespectarea programului de lucru al antrepozitului fiscal de producţie de alcool etilic şi de distilate, aşa cum a fost aprobat de autoritatea fiscalã competentã;
.............................................................
x) funcţionarea instalaţiilor de producere alcool etilic şi de distilate, fãrã program aprobat;»"
15. La articolul I, dupã punctul 42 se introduce un nou punct, punctul 43, cu urmãtorul cuprins:
"43. La articolul 200, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
«(1^1) În situaţia în care confiscãrile dispuse de procurori sau de instanţele de judecatã privesc sume exprimate în monedã strãinã, sumele se vor converti în lei la cursul de schimb comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil la data rãmânerii definitive a mãsurii confiscãrii.»"
16. La articolul IV, dupã litera b) a alineatului (2) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) dispoziţiile <>art. 171^1 alin. (4) teza a doua din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã."
ART. II
Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Bucureşti, 28 decembrie 2006.
Nr. 505.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: