Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 494 din 12 noiembrie 2004  privind aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 83/2004 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 494 din 12 noiembrie 2004 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 83/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 83 din 19 august 2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. I.2 din Legea nr. 291/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 793 din 27 august 2004, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I, dupã punctul 3 se introduc punctele 3^1 şi 3^2 cu urmãtorul cuprins:
"3^1. La articolul 11, dupã alineatul (1) se introduc alineatele (1^1) şi (1^2) cu urmãtorul cuprins:
«(1^1) Autoritãţile fiscale pot sã nu ia în considerare o tranzacţie efectuatã de un contribuabil declarat inactiv prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
(1^2) De asemenea, nu sunt luate în considerare de autoritãţile fiscale tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã. Procedura de declarare a contribuabililor inactivi va fi stabilitã prin ordin. Lista contribuabililor declaraţi inactivi va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi adusã la cunoştinţã publicã, în conformitate cu cerinţele prevãzute prin ordin.»
3^2. Dupã articolul 12 se introduce articolul 12^1 cu urmãtorul cuprins:
«Art. 12^1. - Se interzice cesionarea ori înstrãinarea sub orice formã a acţiunilor, cu excepţia celor care fac obiectul tranzacţiilor pe piaţa de capital ori a pãrţilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fãrã a fi adusã la cunoştinţa autoritãţii fiscale competente, în vederea efectuãrii controlului financiar-fiscal, cu cel puţin 60 de zile înainte de realizarea operaţiunii de cesionare sau înstrãinare.»"
2. La articolul I, dupã punctul 6 se introduce punctul 6^1 cu urmãtorul cuprins:
"6^1. La articolul 19, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
«(3) În cazul contribuabililor care produc bunuri mobile şi imobile, executã lucrãri sau presteazã servicii, valorificate pe baza unui contract cu plata în rate, se poate opta ca veniturile aferente contractului sã fie luate în calcul la determinarea profitului impozabil, pe mãsurã ce ratele devin scadente, conform contractului. Cheltuielile corespunzãtoare acestor venituri sunt deductibile la aceleaşi termene scadente, proporţional cu valoarea ratei înregistrate în valoarea totalã a contractului. Opţiunea se exercitã în momentul livrãrii bunurilor, executãrii lucrãrilor sau prestãrii serviciilor şi este irevocabilã.»"
3. La articolul I, dupã punctul 12 se introduce punctul 12^1 cu urmãtorul cuprins:
"12^1. La articolul 21 alineatul (4), dupã litera p) se introduce litera r) cu urmãtorul cuprins:
«r) cheltuielile înregistrate în evidenţa contabilã, care au la bazã un document emis de un contribuabil inactiv al cãrui certificat de înregistrare fiscalã a fost supendat în baza ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.»"
4. La articolul I, dupã punctul 13 se introduce punctul 13^1 cu urmãtorul cuprins:
"13^1. La articolul 22 alineatul (1), dupã litera j) se introduce litera k) cu urmãtorul cuprins:
«k) provizioanele pentru închiderea şi urmãrirea postînchidere a depozitelor de deşeuri, constituite de contribuabilii care desfãşoarã activitãţi de depozitare a deşeurilor, potrivit legii, în limita sumei stabilite prin proiectul pentru închiderea şi urmãrirea postînchidere a depozitului, corespunzãtoare cotei-pãrţi din tarifele de depozitare percepute.»"
5. La articolul I, dupã punctul 14 se introduce punctul 14^1 cu urmãtorul cuprins:
"14^1. La articolul 23, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 23. - (1) Cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de îndatorare a capitalului se determinã ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului şi sfârşitul perioadei pentru care se determinã impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înţelege totalul creditelor şi împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.»"
6. La articolul I punctul 15, alineatul (2) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În condiţiile în care gradul de îndatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobânzile şi cu pierderea netã din diferenţele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reporteazã în perioada urmãtoare, în condiţiile alin. (1), pânã la deductibilitatea integralã a acestora."
7. La articolul I, dupã punctul 30 se introduce punctul 30^1 cu urmãtorul cuprins:
"30^1. La articolul 38, alineatele (1) şi (11) vor avea urmãtorul cuprins:
«Art. 38. - (1) În cazul persoanelor juridice care au obţinut, înainte de 1 iulie 2003, certificatul permanent de investitor în zonã defavorizatã, scutirea de impozit pe profitul aferent investiţiilor noi se aplicã în continuare pe perioada existenţei zonei defavorizate.
...............................................................
(11) Compania Naţionalã "Aeroportul Internaţional Henri Coandã - Otopeni" - S.A. beneficiazã de scutire de la plata impozitului pe profit pânã la data de 31 decembrie 2006.»"
8. La articolul I, dupã punctul 48 se introduce punctul 48^1 cu urmãtorul cuprins:
"48^1. La articolul 58 alineatul (2), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
«a) la locul unde se aflã funcţia de bazã, prin aplicarea baremului lunar prevãzut la art. 43 alin. (1), respectiv alin. (3), asupra bazei de calcul determinate ca diferenţã între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii şi a cheltuielilor profesionale, aferente unei luni, şi urmãtoarele:
- deducerile personale acordate pentru luna respectivã;
- cotizaţia sindicalã plãtitã în luna respectivã.»"
9. La articolul I, dupã punctul 64 se introduce punctul 64^1 cu urmãtorul cuprins:
"64^1. La articolul 86 alineatul (1), litera g) va avea urmãtorul cuprins:
«g) cotizaţia de sindicat plãtitã potrivit legislaţiei în materie pentru alte cazuri decât cele prevãzute la art. 58 şi 61.»"
10. La articolul I punctul 68, alineatul (5) al articolului 116 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Impozitul se calculeazã, respectiv se reţine în momentul plãţii venitului şi se vireazã la bugetul de stat pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care s-a plãtit venitul. Impozitul se calculeazã, se reţine şi se varsã, în lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil în ziua reţinerii impozitului pentru nerezidenţi."
11. La articolul I punctul 73, alineatul (1) al articolului 123 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 123. - (1) Impozitul pe reprezentanţã pentru un an fiscal este egal cu echivalentul în lei al sumei de 4.000 euro, stabilitã pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil în ziua în care se efectueazã plata impozitului cãtre bugetul de stat."
12. La articolul I punctul 78 articolul 155, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 155. - (1) Orice persoanã impozabilã, înregistratã ca plãtitor de taxã pe valoarea adãugatã, are obligaţia sã emitã facturã fiscalã pentru livrãrile de bunuri sau prestãrile de servicii efectuate, cãtre fiecare beneficiar. Persoanele impozabile, care nu sunt înregistrate ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã, precum şi contribuabilii inactivi, ale cãror certificate de înregistrare fiscalã au fost suspendate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, nu au dreptul sã emitã facturi fiscale şi nici sã înscrie taxa pe valoarea adãugatã pentru livrãrile de bunuri şi/sau prestãrile de servicii efectuate cãtre altã persoanã, în orice documente emise. În situaţia în care contribuabilii inactivi menţionaţi emit facturi fiscale sau alte documente legal aprobate, beneficiarii nu au dreptul sã îşi exercite dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã înscrise în documentele respective. Prin norme se stabilesc situaţiile în care factura fiscalã poate fi emisã şi de altã persoanã decât cea care efectueazã livrarea de bunuri. Persoanele impozabile cu regim mixt nu au obligaţia sã emitã facturi fiscale pentru operaţiunile scutite fãrã drept de deducere sau care nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã; în funcţie de specificul activitãţii, acestea pot emite alte documente prevãzute de lege pentru operaţiunile scutite fãrã drept de deducere sau care nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã. În situaţia în care persoanele impozabile cu regim mixt utilizeazã factura fiscalã pentru evidenţierea livrãrilor de bunuri şi prestãrilor de servicii scutite fãrã drept de deducere sau care nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã, acestea au obligaţia sã înscrie în dreptul operaţiunii menţiunea «scutit fãrã drept de deducere» sau «neimpozabil»."
13. La articolul I punctul 82 articolul 160^1, alineatele (2) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Bunurile pentru care se aplicã mãsurile simplificate sunt:
a) deşeurile şi resturile de metale feroase şi neferoase, precum şi materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
b) terenurile de orice fel;
c) clãdirile de orice fel sau pãrţi de clãdire. Este consideratã clãdire orice construcţie legatã nemijlocit de sol;
d) materialul lemnos. Prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se vor nominaliza bunurile care se încadreazã în categoria materialului lemnos;
e) animalele vii.
...............................................................
(5) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atât furnizorii, cât şi beneficiarii. În situaţia în care furnizorul nu a menţionat «taxare inversã» în facturile fiscale emise pentru bunurile care se încadreazã la alin. (2), beneficiarul este obligat sã aplice taxare inversã, respectiv sã nu facã plata taxei pe valoarea adãugatã cãtre furnizor, sã înscrie din proprie iniţiativã menţiunea «taxare inversã» în factura fiscalã şi sã îndeplineascã obligaţiile prevãzute la alin. (3)."
14. La articolul I, dupã punctul 85 se introduce punctul 85^1 cu urmãtorul cuprins:
"85^1. La articolul 175 alineatul (1), litera i) va avea urmãtorul cuprins:
«i) produsele cu codurile: NC 2902 11 00; 2902 19 80; 2902 20 00; 2902 30 00; 2902 41 00; 2902 42 00; 2902 43 00 şi 2902 44 00;»".
15. La articolul I punctul 90 articolul 180, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) locul este amplasat, construit şi echipat astfel încât sã se previnã scoaterea produselor accizabile din acest loc fãrã plata accizelor. Locul trebuie sã fie strict delimitat - acces propriu, împrejmuire -, iar activitatea ce se desfãşoarã în acest loc sã fie independentã de alte activitãţi desfãşurate de societatea care solicitã autorizarea ca antrepozit fiscal. Locul trebuie sã beneficieze de contorizarea individualã a utilitãţilor necesare desfãşurãrii activitãţii. Locurile destinate producţiei de alcool etilic, de distilate şi de bãuturi alcoolice trebuie sã fie dotate cu mijloace de mãsurare legale pentru determinarea cantitãţii şi concentraţiei alcoolice, avizate de Biroul Român de Metrologie Legalã. Locurile destinate producţiei de alcool etilic şi distilate, ca materie primã, trebuie sã fie dotate cu un sistem de supraveghere prin camere video a punctelor unde sunt amplasate contoarele şi rezervoarele de alcool şi distilate, precum şi a cãilor de acces în antrepozitul fiscal. Locurile destinate producţiei de uleiuri minerale trebuie sã fie dotate cu mijloace de mãsurare a debitului volumic sau masic."
16. La articolul I punctul 92 articolul 183, litera i^2) va avea urmãtorul cuprins:
"i^2) pentru producţia de alcool, distilate şi bãuturi alcoolice distilate sã depunã la autoritatea fiscalã competentã certificatul ISO 9001, în condiţiile stabilite prin norme."
17. La articolul I, dupã punctul 93 se introduce punctul 93^1 cu urmãtorul cuprins:
"93^1. La art. 185, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
«(2) Autoritatea fiscalã competentã anuleazã autorizaţia pentru un antrepozit fiscal, atunci când i-au fost oferite informaţii inexacte sau incomplete în legãturã cu autorizarea antrepozitului fiscal, precum şi în cazul în care s-a pronunţat o hotãrâre definitivã şi irevocabilã pentru sãvârşirea unor infracţiuni la regimul produselor accizabile.»"
18. La articolul I punctul 94 articolul 185, alineatul (3^1) va avea urmãtorul cuprins:
"(3^1) La propunerea organelor de control, autoritatea fiscalã competentã suspendã autorizaţia pentru un antrepozit fiscal astfel:
a) pe o perioadã de 1-6 luni, în cazul în care s-a constatat sãvârşirea uneia dintre faptele contravenţionale ce atrag suspendarea autorizaţiei;
b) pânã la soluţionarea definitivã a cauzei penale în cazul în care a fost fãcutã o sesizare penalã referitoare la faptele incriminate ca infracţiuni la regimul produselor accizabile."
19. La articolul I, dupã punctul 94 se introduc punctele 94^1 şi 94^2, cu urmãtorul cuprins:
"94^1. La articolul 185, alineatele (4) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
«(4) Dacã autoritatea fiscalã competentã hotãrãşte suspendarea, revocarea sau anularea autorizaţiei de antrepozit fiscal, aceasta va trimite cãtre antrepozitarul deţinãtor al autorizaţiei o notificare cu privire la aceastã decizie.
(5) Antrepozitarul autorizat nemulţumit poate contesta decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizaţiei pentru un antrepozit fiscal, potrivit legislaţiei în vigoare.»
94^2. La articolul 185, dupã alineatul (5) se introduc alineatele (5^1) şi (5^2), cu urmãtorul cuprins:
«(5^1) Decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizaţiei de antrepozit fiscal îşi produce efecte de la data comunicãrii.
(5^2) În situaţia în care antrepozitarul autorizat contestã decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizaţiei de antrepozit fiscal, efectul deciziei se suspendã.»"
20. La articolul I punctul 95 articolul 185, dupã alineatul (7) se introduce alineatul (7^1) cu urmãtorul cuprins:
"(7^1) În cazul revocãrii autorizaţiei, cererea pentru o nouã autorizaţie poate fi depusã numai dupã o perioadã de cel puţin 6 luni de la data revocãrii."
21. La articolul I punctul 95 articolul 185, alineatul (8) va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Antrepozitarii autorizaţi, cãrora le-a fost suspendatã, revocatã sau anulatã autorizaţia şi care deţin stocuri de produse accizabile la data suspendãrii, revocãrii ori anulãrii autorizaţiei, pot valorifica produsele înregistrate în stoc -materii prime, semifabricate, produse finite - numai cu acordul autoritãţii fiscale competente, în condiţiile prevãzute de norme."
22. La articolul I, dupã punctul 101 se introduce punctul 101^1 cu urmãtorul cuprins:
"101^1. La articolul 207, literele k) şi n) vor avea urmãtorul cuprins:
«k) aparate de luat imagini fixe şi alte camere video cu înregistrare cu codul NC 8525 40, cu excepţia aparatelor fotografice numerice digitale cu codul NC 8525 40 11;
...............................................................
n) arme de vânãtoare şi arme de uz individual, altele decât cele de uz militar sau de sport, cu codurile: NC 9302 00 00; 9303; 9304 00 00;»".
23. La articolul I, dupã punctul 102 se introduce punctul 102^1 cu urmãtorul cuprins:
"102^1. La articolul 208 alineatul (4) punctul 7, denumirea produsului sau a grupei de produse va avea urmãtorul cuprins:
«7. Aparate de luat imagini fixe şi alte camere video cu înregistrare.»"
24. La articolul I, dupã punctul 102^1 se introduce punctul 102^2 cu urmãtorul cuprins:
"102^2. La articolul 219, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
«(3) Plãtitorii au obligaţia sã ţinã evidenţa accizelor şi a impozitului la ţiţeiul şi la gazele naturale din producţia internã, dupã caz, conform prevederilor din norme, şi sã depunã anual deconturile privind accizele şi impozitul la ţiţeiul şi la gazele naturale din producţia internã, conform dispoziţiilor legale privind obligaţiile de platã la bugetul de stat, pânã la data de 30 aprilie a anului urmãtor celui de raportare.»"
25. La articolul I, dupã punctul 104 se introduce punctul 104^1 cu urmãtorul cuprins:
"104^1. La articolul 221, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
«(1^1) Nu intrã sub incidenţa prevederilor alin. (1) şi pot fi antrepozite fiscale de depozitare spaţiile deţinute de terminalul petrolier maritim, precum şi depozitele deţinute de antrepozitarul autorizat pentru producţie, în afara antrepozitului fiscal de producţie, atât timp cât proprietarul uleiurilor minerale rãmâne acest antrepozitar autorizat.»"
26. La articolul I, dupã punctul 105 se introduce punctul 105^1 cu urmãtorul cuprins:
"105^1. La articolul 221, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
«(5) Prin derogare de la prevederile art. 192 şi 193, pânã la data de 1 ianuarie 2007, eliberarea banderolelor fiscale pentru bãuturile alcoolice se realizeazã numai dacã producãtorul va prezenta dovada plãţii în contul bugetului de stat a unei sume echivalente cu valoarea accizelor corespunzãtoare cantitãţilor de produse pentru care s-au solicitat marcaje.»"
27. La articolul I, dupã punctul 105^1 se introduce punctul 105^2 cu urmãtorul cuprins:
"105^2. Alineatul (3) al articolului 237 şi articolul 238 se abrogã."
28. La articolul I, punctul 108 va avea urmãtorul cuprins:
"108. Articolul 243 se abrogã."
29. La articolul I, dupã punctul 108 se introduce punctul 108^1 cu urmãtorul cuprins:
"108^1. Articolul 244 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 244. - Întârzierea la platã a accizelor cu mai mult de 5 zile de la termenul legal atrage suspendarea autorizaţiei antrepozitarului şi închiderea activitãţii acestuia pânã la plata sumelor restante.»"
30. La articolul I, dupã punctul 109 se introduce punctul 109^1 cu urmãtorul cuprins:
"109^1. Articolul 245 se abrogã."
31. La articolul I, dupã punctul 109^1 se introduce punctul 109^2 cu urmãtorul cuprins:
"109^2. La articolul 249, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
«(3) Pentru clãdirile proprietate publicã sau privatã a statului ori a unitãţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţã, dupã caz, impozitul pe clãdiri reprezintã sarcina fiscalã a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţã, dupã caz.»"
32. La articolul I, dupã punctul 110 se introduce punctul 110^1 cu urmãtorul cuprins:
"110^1. La articolul 250 alineatul (1), punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
«2. clãdirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, precum şi de folosinţa acestora;»".
33. La articolul I, dupã punctul 111 se introduce punctul 111^1 cu urmãtorul cuprins:
"111^1. La articolul 256, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
«(3) Pentru terenurile proprietate publicã sau privatã a statului ori a unitãţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţã, dupã caz, impozitul pe teren reprezintã sarcina fiscalã a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţã, dupã caz.»"
34. La articolul I, dupã punctul 115 se introduce punctul 115^1 cu urmãtorul cuprins:
"115^1. Articolul 283 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 283. - (1) Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile judeţene, dupã caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporarã a locurilor publice şi pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitecturã şi arheologice şi altele asemenea.
(2) Consiliile locale pot institui taxe pentru deţinerea sau utilizarea echipamentelor şi utilajelor destinate obţinerii de venituri care folosesc infrastructura publicã localã, pe raza localitãţii unde acestea sunt utilizate, precum şi taxe pentru activitãţile cu impact asupra mediului înconjurãtor.
(3) Taxele prevãzute la alin. (1) şi (2) se calculeazã şi se plãtesc în conformitate cu procedurile aprobate de autoritãţile deliberative interesate.»"
35. La articolul I, dupã punctul 116 se introduc punctele 116^1 şi 116^2, cu urmãtorul cuprins:
"116^1. La articolul 284, dupã alineatul (7) se introduce alineatul (7^1) cu urmãtorul cuprins:
«(7^1) Scutirea de la plata taxei asupra mijloacelor de transport se aplicã doar pentru un singur mijloc de transport, la alegerea persoanelor fizice prevãzute la alin. (1) şi (2).»
116^2. La articolul 284, alineatul (11) va avea urmãtorul cuprins:
«(11) Nu se datoreazã taxa asupra succesiunii, prevãzutã de <>Ordonanţa Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notarialã, republicatã, cu modificãrile ulterioare, dacã încheierea procedurii succesorale a fost fãcutã în termen de un an de la data decesului autorului bunurilor. Aceastã taxã nu se datoreazã nici în cazul autorilor decedaţi anterior datei de 1 ianuarie 2005, dacã încheierea procedurii succesorale a fost fãcutã pânã la data de 31 decembrie 2005 inclusiv.»"
36. La articolul I punctul 119, articolul 287 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 287. - Peste nivelul impozitelor şi taxelor locale prevãzute în prezentul titlu, consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile judeţene, dupã caz, pot modifica anual impozitele şi taxele locale, fãrã discriminare între categoriile de contribuabili, în termenul prevãzut de art. 288 alin. (1), în funcţie de condiţiile specifice zonei, cu excepţia taxelor prevãzute la art. 263 alin. (4) şi (5) şi la art. 295 alin. (11) lit. b) - d)."
37. La articolul I, dupã punctul 119 se introduce punctul 119^1 cu urmãtorul cuprins:
"119^1. Articolul 288 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 288. - (1) Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene adoptã hotãrâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal urmãtor în termen de 45 de zile lucrãtoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotãrârii Guvernului prevãzute la art. 292.
(2) Primarii, primarul general şi preşedinţii consiliilor judeţene asigurã publicarea corespunzãtoare a oricãrei hotãrâri în materie de impozite şi taxe locale adoptate de autoritãţile deliberative respective.»"
38. La articolul I, dupã punctul 120 se introduc punctele 120^1 şi 120^2, cu urmãtorul cuprins:
"120^1. Dupã articolul 296 se introduce titlul IX^1 cu urmãtoarea denumire:

«Infracţiuni»
120^2. La titlul IX^1 se introduce articolul 296^1 cu urmãtorul cuprins:
«Art. 296^1. - (1) Constituie infracţiuni urmãtoarele fapte:
a) cesionarea sau înstrãinarea sub orice formã a acţiunilor, cu excepţia celor care fac obiectul tranzacţiilor pe piaţa de capital ori a pãrţilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fãrã a fi adusã la cunoştinţa autoritãţii fiscale competente, în vederea efectuãrii controlului financiar-fiscal, cu cel puţin 60 de zile înainte de realizarea operaţiunii de cesionare sau înstrãinare;
b) producerea de produse accizabile ce intrã sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscalã în afara unui antrepozit fiscal autorizat de cãtre autoritatea fiscalã competentã;
c) achiziţionarea de alcool etilic şi de distilate de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau importatorii autorizaţi de astfel de produse, potrivit titlului VII;
d) utilizarea alcoolului brut, alcoolului etilic de sintezã şi a alcoolului tehnic ca materie primã pentru fabricarea bãuturilor alcoolice de orice fel;
e) achiziţionarea de uleiuri minerale rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, care provin pe circuitul economic de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau importatorii autorizaţi potrivit titlului VII;
f) livrarea de uleiuri minerale de cãtre antrepozitarii autorizaţi pentru producţie fãrã prezentarea de cãtre cumpãrãtor, persoanã juridicã, a documentului de platã care sã ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitãţii ce urmeazã a fi facturate;
g) comercializarea uleiurilor minerale neaccizabile, rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, care au punctul de inflamabilitate sub 85°C, altfel decât direct cãtre utilizatorii finali care folosesc aceste produse în scop industrial;
h) marcarea cu marcaje false a produselor accizabile supuse marcãrii ori deţinerea în antrepozitul fiscal a produselor marcate în acest fel;
i) împiedicarea sub orice formã a organului de control de a efectua verificãri inopinate în antrepozitele fiscale;
j) livrarea reziduurilor de uleiuri minerale cãtre alţi clienţi decât antrepozitele fiscale de producţie, autorizate sã le colecteze şi sã le prelucreze, ori fãrã viza reprezentantului organului fiscal teritorial aplicatã pe documentul de livrare;
k) achiziţionarea de cãtre antrepozitele fiscale de producţie a reziduurilor de uleiuri minerale de la alţi furnizori decât unitãţile care le obţin din exploatare ori fãrã viza reprezentantului organului fiscal teritorial aplicatã pe documentul de livrare.
(2) Infracţiunile prevãzute la alin. (1) se pedepsesc astfel:
a) cu închisoare de la 1 an la 3 ani, cele prevãzute la lit. c), d), e), g) şi i);
b) cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, cele prevãzute la lit. b), f) şi h);
c) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, cele prevãzute la lit. a), j) şi k).
(3) Dupã constatarea faptelor prevãzute la alin. (1) lit. c)-i) şi k) organul de control competent dispune oprirea activitãţii, sigilarea instalaţiei şi înainteazã actul de control autoritãţii fiscale care a emis autorizaţia, cu propunerea de suspendare a autorizaţiei de antrepozit fiscal.»"
39. La articolul I punctul 121 articolul 298 alineatul (1), punctul 43^1 se abrogã.
40. La articolul III se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Ca excepţie de la prevederile alin. (1), autoritãţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili impozitele şi taxele locale pentru anul 2005 între limitele şi în condiţiile prezentei ordonanţe, coroborate cu cele ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 783/2004 privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi pentru amenzile care se indexeazã/ajusteazã/actualizeazã anual pe baza ratei inflaţiei, aplicabile în anul fiscal 2005, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I."

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 12 noiembrie 2004.
Nr. 494.
______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016