Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 440 din 27 iunie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrarilor de montaj pentru utilaje, echipamente si instalatii tehnologice industriale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 440 din 27 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrarilor de montaj pentru utilaje, echipamente si instalatii tehnologice industriale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 502 din 11 iulie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 95 din 30 august 1999 privind calitatea lucrãrilor de montaj pentru utilaje, echipamente şi instalaţii tehnologice industriale, emisã în temeiul <>art. 1 lit. G pct. 3 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 31 august 1999, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANTA
privind calitatea lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Se instituie sistemul de verificare şi de atestare a calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale, indiferent de forma de proprietate sau de destinaţie, în scopul protejãrii vieţii oamenilor, al preintampinarii de pierderi materiale şi al protecţiei mediului înconjurãtor.
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe, prin dotãri tehnologice industriale se înţelege orice utilaj, echipament, instalatie tehnologicã industriala sau componente ale unei linii tehnologice autorizate sa funcţioneze sau care urmeazã sa fie autorizate."
3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Prin lucrãri de montaj al dotãrilor tehnologice industriale se înţelege totalitatea operaţiunilor ce se realizeazã în vederea instalãrii dotãrilor respective pe liniile tehnologice pentru punerea în funcţiune, ca urmare a efectuãrii unor lucrãri de investiţii, de modernizare, de reabilitare, de transformare, de consolidare şi/sau de reparare a acestora."
4. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Calitatea lucrãrilor de montaj pentru orice dotare tehnologicã industriala este rezultanta totalitãţii performantelor de comportare a acestora în exploatare, în scopul satisfacerii, pe intreaga durata de funcţionare, a exigenţelor utilizatorilor din domeniul activitãţilor industriale, exprimate în conformitate cu prevederile cãrţii şi/sau documentaţiei tehnice a dotãrii respective."
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Sistemul de verificare şi atestare a calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale va urmãri respectarea cerinţelor din proiectele de montaj referitoare la:
a) rezistenta şi stabilitatea la solicitarile statice şi dinamice, pãstrarea parametrilor proiectati la temperaturile şi presiunile de exploatare, precum şi rezistenta la agenţii chimici pe intreaga durata de funcţionare;
b) siguranta în exploatare, rezistenta la foc şi explozii şi riscuri tehnologice industriale minime;
c) încadrarea în normele de igiena şi sãnãtate pentru evitarea bolilor profesionale şi protecţie a mediului şi ergonomie;
d) izolarea termica, hidrofuga, eficienta energetica şi protecţia impotriva zgomotelor şi a transmiterii vibratiilor."
6. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Obligaţia respectãrii cerinţelor precizate la art. 4 privind lucrãrile de montaj revine factorilor implicaţi în conceperea, realizarea, furnizarea şi repararea dotãrilor tehnologice industriale respective. Factorii implicaţi sunt: furnizorii, proiectantii, fabricantii de dotãri tehnologice industriale, executantii lucrãrilor de montaj sau reparaţii, dupã caz, precum şi autoritãţile responsabile, conform prezentei ordonanţe, de verificarea cerinţelor menţionate la art. 4."
7. Titlul capitolului II va avea urmãtorul cuprins:
"Sistemul de verificare şi de atestare a calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale"
8. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Sistemul de verificare şi de atestare a calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale cuprinde:
a) reglementãrile tehnice pentru lucrãrile de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
b) calitatea subansamblurilor, pieselor, materialelor, utilajelor şi procedeelor folosite la realizarea lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
c) agrementele tehnice pentru noi produse şi procedee utilizate la lucrãrile de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
d) verificarea proiectelor de montaj, a execuţiei acestora, expertizarea proiectelor şi a lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
e) monitorizarea, supravegherea şi asigurarea calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
f) responsabilitãţile laboratoarelor de analize şi încercãri privind activitatea de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
g) determinãri metrologice pentru lucrãrile de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
h) recepţia lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale;
i) comportarea în exploatare a dotãrilor tehnologice industriale;
j) controlul calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale."
9. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Verificarea calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale se realizeazã de cãtre Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipienţilor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) pentru categoriile de dotãri tehnologice industriale aflate sub controlul acesteia.
Verificarea calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale, altele decât cele de la alin. 1, se realizeazã de cãtre specialişti ai Inspectoratului de verificare şi atestare a calitãţii lucrãrilor de montaj, unitate cu activitate distinctã în cadrul ISCIR, înfiinţatã prin hotãrâre a Guvernului.
Verificarea calitãţii lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale prevãzute la alin. 1 şi 2 se poate executa şi de cãtre specialişti atestaţi de unitãţile respective din cadrul ISCIR."
10. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Specialiştii verificatori de proiecte privind executarea lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale rãspund în mod solidar cu proiectantul pentru neîndeplinirea prin proiect a cerinţelor prevãzute la art. 4 şi a prevederilor art. 7."
11. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Verificarea proiectelor de execuţie a lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale se realizeazã de cãtre specialişti verificatori de proiecte, atestaţi în condiţiile legii, alţii decât specialiştii elaboratori ai proiectelor respective.
Se interzice utilizarea de proiecte de execuţie a lucrãrilor de montaj neverificate conform prevederilor alin. 1.
Atestarea verificatorilor de proiecte, a responsabililor tehnici cu execuţia lucrãrilor de montaj, precum şi a experţilor în lucrãri de montaj se realizeazã conform normelor aprobate de ministrul industriei şi resurselor şi reglementãrilor în vigoare."
12. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Ministerul Industriei şi Resurselor, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, îndeplineşte funcţia de autoritate de stat în domeniile specifice activitãţilor industriale, inclusiv al exigenţelor privind calitatea lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale."
13. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"Obligaţii"
14. Literele a), b), e) şi f) ale articolului 12 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sa asigure întocmirea proiectelor de execuţie, cu respectarea tuturor reglementãrilor tehnice în vigoare şi a clauzelor contractuale;
b) sa elaboreze instrucţiunile tehnice privind execuţia lucrãrilor de montaj, precum şi pe cele referitoare la exploatarea, întreţinerea şi repararea dotãrilor tehnologice industriale montate;
.......................................................................
e) sa supunã verificãrii de cãtre specialiştii verificatori proiectele de lucrãri de montaj elaborate;
f) sa participe la lucrãrile de recepţie pe fiecare faza de recepţie, dupã caz, şi la punerea în funcţiune."
15. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Executantul lucrãrilor de montaj este responsabil de calitatea execuţiei acestor lucrãri, care trebuie sa fie realizate conform documentaţiei elaborate de proiectant şi verificate potrivit prevederilor art. 4.
Soluţionarea neconformitatilor apãrute la lucrãrile de montaj pentru dotãri tehnologice industriale nu se poate realiza decât cu aprobarea proiectantului şi cu avizul investitorului sau, dupã caz, al proprietarului şi beneficiarului.
Remedierea defectelor datorate execuţiei lucrãrilor de montaj se face de cãtre executantul lucrãrii pe cheltuiala proprie, indiferent dacã acestea apar în timpul executãrii lucrãrilor sau în perioada de garanţie a dotãrii tehnologice industriale.
Executantul participa la activitãţile privind recepţia dotãrilor tehnologice industriale.
În momentul prezentãrii ofertei de execuţie a lucrãrilor de montaj executantul va transmite investitorului sau beneficiarului, dupã caz, copii de pe actele ce atesta capabilitatea tehnica de a efectua lucrãrile de montaj specifice. Atestarea se face dupã norme aprobate prin ordin al ministrului industriei şi resurselor."
16. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Executantul lucrãrilor de montaj va utiliza pentru acestea materiile prime, materialele, piesele, subansamblurile şi produsele industriale necesare numai pe baza certificatelor de calitate emise de un organism de certificare acreditat sau a buletinelor de încercãri, eliberate de laboratoare de încercãri acreditate în condiţiile legii."
17. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Recepţia lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale este în sarcina beneficiarului. Prin decizie a conducatorului unitãţii beneficiare se va desemna pentru recepţie o comisie formatã din:
a) conducãtorul unitãţii beneficiare;
b) responsabilul cu calitatea din cadrul unitãţii beneficiare;
c) reprezentantul autoritãţii publice cu responsabilitãţi în urmãrirea respectãrii cerinţelor menţionate la art. 4.
În cazul achiziţiilor publice, din comisia de recepţie este obligatoriu sa facã parte şi reprezentantul ordonatorului principal de credite.
La lucrãrile comisiei de recepţie participa, în mod obligatoriu, proiectantul şi executantul lucrãrilor de montaj al dotãrilor tehnologice industriale."
18. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiune, şi se sancţioneazã cu amenda:
de la 40.000.000 lei la 200.000.000 lei pentru:
a) execuţia de lucrãri de montaj sau reparare, dupã caz, a dotãrilor tehnologice industriale fãrã proiecte sau pe baza de proiecte neverificate conform prevederilor legale;
b) realizarea, în cadrul operaţiunilor de montaj, de modificãri sau transformãri la dotãrile tehnologice industriale, fãrã aprobarea şi verificarea prealabilã a proiectantului;
c) angajarea de cãtre beneficiar a unui executant de lucrãri de montaj de dotãri tehnologice industriale, al cãrui atestat al capabilitãţii tehnice nu este valabil;
d) nerespectarea prevederilor art. 14;
de la 20.000.000 lei la 100.000.000 lei pentru:
a) utilizarea de proiecte care pot afecta calitatea lucrãrilor de montaj sau reparare, dupã caz, sau nivelul de calitate a dotãrilor tehnologice industriale corespunzãtor cerinţelor; sancţiunea se aplica proiectantului şi verificatorului de proiecte;
b) nerespectarea de cãtre proiectanţi a obligaţiilor prevãzute la art. 12;
c) nerespectarea condiţiilor privind recepţia lucrãrilor de montaj sau reparare, dupã caz, a dotãrilor tehnologice industriale de cãtre beneficiar;
d) neîndeplinirea obligaţiei proiectantului de a stabili în termen soluţii corespunzãtoare pentru remedierea defectelor de proiectare sesizate."
19. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 16 şi aplicarea sancţiunilor se efectueazã de cãtre persoanele cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor, desemnate prin ordin al ministrului, şi dintre persoanele împuternicite din cadrul unitãţilor respective ale ISCIR."
20. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Pentru obiectivele cu caracter secret, aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţii Externe sau Serviciului Roman de Informaţii, constatarea contravenţiilor şi sancţionarea acestora se fac de cãtre organele proprii ale acestor organisme, abilitate în acest sens."
21. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Ministerul Industriei şi Resurselor va elabora în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe norme metodologice privind verificarea calitãţii lucrãrilor de montaj pentru dotãri tehnologice industriale, precum şi alte norme, conform prevederilor prezentei ordonanţe."
ART. 2
<>Ordonanta Guvernului nr. 95/1999 , cu modificãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 10 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016