Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 41 din 19 decembrie 1975  privind regimul taierii animalelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 41 din 19 decembrie 1975 privind regimul taierii animalelor

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 134 din 25 decembrie 1975
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Taierea animalelor aparţinînd unitãţilor de stat, organizaţiilor cooperatiste şi celorlalte organizaţii obşteşti se efectueazã în abatoare sau secţii ale acestora, sub controlul sanitar-veterinar al statului, potrivit prevederilor prezentei legi.
ART. 2
Taierea animalelor proprietatea persoanelor fizice, pentru consumul familial, se poate face în abatoare şi secţii de tãiere ale acestora, ca prestãri de servicii cu plata.
Taierea porcinelor, ovinelor şi caprinelor proprietatea persoanelor fizice, destinate consumului familial, se poate face şi la domiciliul deţinãtorilor, cu certificarea stãrii sãnãtãţii animalelor de cãtre medicul veterinar de circumscripţie.
ART. 3
Taierile de animale pentru fondul de stat de carne se vor efectua potrivit sarcinilor rezultate din planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã.
ART. 4
Animalele supuse tãierii vor trebui sa aibã în viu o greutate corespunzãtoare în funcţie de specie, categorie, virsta şi rasa, pentru a asigura o eficienta economicã ridicatã la valorificare.
Greutatile minime ale animalelor la care se vor putea efectua taierile, pe specii, categorii, virste şi rase, se aproba, anual, prin decret prezidential.
ART. 5
Bovinele de orice categorie se vor tãia numai de întreprinderile de industrializare a carnii.
ART. 6
Organizaţiile socialiste vor putea cumpara bovine de la întreprinderile autorizate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare sau vor putea achizitiona tineret bovin în greutate de pînã la 150 kg numai pentru creştere, producţie şi ingrasare, pe baza de împuternicire data de aceste întreprinderi.
Producãtorii cu gospodãrii individuale şi membrii cooperativelor agricole de producţie pot vinde şi cumpara bovine numai pentru creştere, producţie şi ingrasare. Aceste vinzari-cumpãrãri se vor evidenţia în registrul agricol. Bovinele cumpãrate pentru creştere şi ingrasare vor fi valorificate la fondul de stat.
ART. 7
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum rãspunde de contractarea şi achiziţionarea animalelor - cu excepţia bovinelor - de la gospodãriile populaţiei, potrivit planului, precum şi de la livrarea acestora la întreprinderile de industrializare a carnii.
Carnea şi celelalte produse rezultate din taierea bovinelor se achiziţioneazã numai de cãtre întreprinderile de industrializare a carnii din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentara.

CAP. 2
Condiţii pentru taierea animalelor
ART. 8
Pot fi supuse taierilor urmãtoarele categorii de animale:
a) animalele sanatoase ajunse la greutatea economicã stabilitã şi care nu sînt destinate reproductiei;
b) animalele sanatoase provenite din unitãţi, localitãţi sau zone de carantina, care se taie pentru evitarea contaminarii, indiferent de greutate, cu aprobarea data, în condiţiile legii, de organele sanitar-veterinare judeţene sau al municipiului Bucureşti, în raza cãrora se afla animalele;
c) animalele sanatoase, utilizate în scop experimental pentru cercetãri ştiinţifice, indiferent de greutate, pe baza aprobãrii unitãţilor de cercetare, în condiţiile şi numãrul prevãzut în planul de cercetãri;
d) femelele declarate inapte pentru producţie şi reproducţie.
Clasarea femelelor la bovine şi ovine pentru tãiere se face de cãtre medicul veterinar inspector de stat, atestata prin documente oficiale, de doua ori pe an, iar în caz de nevoie şi la alte date solicitate de producãtori, potrivit normelor aprobate de Consiliul de Miniştri.
ART. 9
Taierea animalelor se va putea face şi în cazul cînd acestea:
a) sînt afectate de boli incurabile cu evoluţie acuta şi suprcuta, boli transmisibile, precum şi pentru lichidarea unor focare epizootice;
b) au suferit accidente traumatice, toxice sau de alta natura, ce le-ar putea cauza moartea;
c) sînt afectate de boli provocate experimental, pentru obţinerea de produse biologice, de cãtre unitãţile profilate în acest scop;
d) sînt suspecte de boli şi se taie pentru precizarea diagnosticului.
Taierea animalelor în situaţiile prevãzute la alineatul precedent de face potrivit normelor emise de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, aprobate de Consiliul de Miniştri.
ART. 10
Produsele rezultate din taierea prevãzutã la articolul precedent se valorifica astfel:
a) carnea şi subprodusele, stabilite "bune pentru consum uman" pe baza certificatului eliberat de medicul veterinar inspector de stat, se valorifica prin abatoare sau secţii de tãiere, cu excepţia carnii şi subproduselor provenite din taierea porcinelor, ovinelor şi caprinelor aparţinînd gospodariilor populaţiei şi necontractate la fondul de stat de carne, care pot fi reţinute pentru nevoile proprii de consum;
b) carnea şi subprodusele, stabilite "condiţionat bune pentru consum uman" pe baza certificatului eliberat de medicul veterinar inspector de stat, se valorifica potrivit prevederilor de la lit. a), dupã îndeplinirea condiţiilor speciale de punere în consum, prevãzute de normele stabilite de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
c) carnea şi subprodusele improprii consumului uman se valorifica potrivit normelor sanitar-veterinare.
ART. 11
Taierea femelelor în stare de gestatie diagnosticabila este interzisã.
Fac excepţie cazurile deosebite, stabilite de medicii veterinari inspectori de stat în funcţie de starea sãnãtãţii animalelor.

CAP. 3
Organizarea şi funcţionarea abatoarelor
ART. 12
În vederea asigurãrii condiţiilor de igiena şi sanitar-veterinare la taierea animalelor şi pentru valorificarea superioarã a carnii şi subproduselor, în municipii, oraşe şi comune se înfiinţeazã şi funcţioneazã abatoare ori secţii de tãiere ale acestora.
În cadrul abatoarelor şi secţiilor acestora vor funcţiona şi capacitãţi pentru prelucrarea superioarã a carnii, precum şi pentru conservarea şi prelucrarea subproduselor.
ART. 13
Abatoarele şi secţiile acestora efectueazã taierea animalelor pentru unitãţile socialiste de stat şi obşteşti şi pentru persoanele fizice.
Taierea animalelor pentru consum public şi colectiv se face numai în abatoare.
ART. 14
Abatoarele şi secţiile de tãiere a animalelor vor avea obligatoriu o dotare care sa asigure condiţii de igiena şi sanitar-veterinare, precum şi posibilitatea colectãrii subproduselor.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare stabileşte normele tehnologice privind taierea animalelor în abatoare şi secţii ale acestora şi, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii, normele privind transportul carnii.
ART. 15
Înfiinţarea în comune de abatoare sau secţii de tãiere a animalelor se stabileşte, în funcţie de volumul taierilor, de cãtre comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
În cadrul abatoarelor şi secţiilor de tãiere comunale, se vor organiza şi capacitãţi de producere şi conservare a preparatelor din carne, ca prestãri de servicii pentru populaţie.
Abatoarele sau secţiile de tãiere a animalelor prevãzute la alineatul precedent se organizeazã şi vor funcţiona potrivit prevederilor <>Legii nr. 7/1971 privind organizarea şi dezvoltarea activitãţilor industriale, de prelucrare a produselor agricole, de construcţii şi prestãri de servicii în unitãţile aparţinînd consiliilor populare, cooperaţiei agricole, meşteşugãreşti şi de consum.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare acorda asistenta tehnica pentru abatoarele şi secţiile de tãiere prevãzute la alin. 1 şi stabileşte împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti programul de dotare a acestora.
ART. 16
În unitãţile mari de creştere şi ingrasare a animalelor, care nu au abatoare proprii, pentru situaţiile prevãzute la art. 9, se pot organiza, cu respectarea normelor sanitar-veterinare, secţii de tãiere a animalelor.
ART. 17
Comitetele executive ale consiliilor populare municipale şi birourile executive ale consiliilor populare orãşeneşti şi comunale vor lua mãsuri pentru redeschiderea abatoarelor şi secţiilor de tãiere care în prezent sînt dezafectate şi se justifica a fi reamenajate, în termen de 90 de zile de la primirea proiectelor tip, orientative prevãzute la art. 19 alin. 2. Materialele şi forta de munca necesarã se vor asigura din resurse existente pe plan local.
ART. 18
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va asigura dezvoltarea capacitãţilor de tãiere la unitãţile în subordine, în raport cu creşterea resurselor animale pe fiecare judeţ, pentru a se evita transportul animalelor între judeţe.
ART. 19
Amplasarea, proiectarea şi executarea abatoarelor şi secţiilor de tãiere a animalelor, precum şi a instalaţiilor aferente acestora, se vor face cu respectarea dispoziţiilor legale privind sistematizarea teritoriului şi a localitãţilor urbane şi rurale, precum şi a normelor sanitare şi sanitar-veterinare.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va elabora proiecte tip, orientative, cu privire la amplasarea, construcţia, dotarea şi exploatarea abatoarelor şi secţiilor de tãiere a animalelor.
ART. 20
Funcţionarea abatoarelor şi a secţiilor de tãiere a animalelor este permisã numai dacã sînt autorizate de organele sanitare şi sanitar-veterinare de stat.
Autorizaţia poate fi retrasã în cazul cînd nu se asigura respectarea regulilor de igiena şi profilaxie şi condiţiile necesare pentru buna desfãşurare a activitãţii sanitar-veterinare.
ART. 21
Abatoarele şi secţiile de tãiere a animalelor sînt obligate sa valorifice pieile, parul, lina, coarnele singele şi unghiile rezultate de la taierea animalelor destinate fondului de stat de carne.
ART. 22
În cazul tãierii animalelor proprietatea persoanelor fizice, pentru consum familial, în abatoare sau secţii de tãiere, acestea vor achizitiona, contra cost, potrivit normelor legale, subprodusele rezultate din tãiere pe care deţinãtorii nu le folosesc.
De asemenea, abatoarele şi secţiile de tãiere vor achizitiona de la persoanele fizice care taie animalele la domiciliu subprodusele pe care aceştia nu le folosesc.
ART. 23
Cantitãţile de carne rezultate din taierea animalelor de cãtre abatoare pentru unitãţile de alimentaţie publica, cantine şi alte unitãţi similare se vor comunica întreprinderilor de industrializare a carnii, constituind intrari la fondul de stat de carne şi în acelaşi timp livrãri la fondul pieţei.
ART. 24
Taierea animalelor în abatoare şi secţiile de tãiere prevãzute la art. 15 se va efectua de persoane autorizate de cãtre birourile executive ale consiliilor populare comunale, cu avizul medicului de la dispensarul medical în raza cãruia funcţioneazã abatorul sau secţia respectiva.

CAP. 4
Raspunderi şi sancţiuni
ART. 25
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã.
ART. 26
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an, sau cu amenda, taierea vacilor şi junincilor gestante, cu excepţia celor prevãzute la art. 9 şi art. 11 alin. 2, precum şi taierea bovinelor în afarã abatoarelor, cu excepţia taierilor prevãzute la art. 9.
ART. 27
Constituie contravenţie la normele privind regimul tãierii animalelor urmãtoarele fapte, dacã nu sînt sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, constituie infracţiune:
a) taierea femelelor gestante, altele decît cele menţionate la art. 26;
b) taierea porcinelor, ovinelor şi caprinelor la domiciliul deţinãtorilor, fãrã certificarea stãrii sãnãtãţii animalului sau cu încãlcarea normelor obligatorii de igiena;
c) taierea de animale în abatoare şi secţii de tãiere de cãtre persoane neautorizate;
d) punerea în consum fãrã examen trichineloscopic a carnii provenite de la porcii taiati pentru care acest examen este obligatoriu potrivit normelor sanitar-veterinare;
e) contractarea sau achiziţionarea bovinelor destinate tãierii sau ingrasarii, precum şi a carnii de bovine rezultatã din taierile provocate de situaţiile prevãzute la art. 9, buna pentru consumul uman, în alte condiţii sau de cãtre alte persoane, fizice ori juridice, decît cele prevãzute la art. 6 şi 7;
f) taierea animalelor destinate fondului de stat de carne, sub greutatea minima stabilitã, cu excepţia celor prevãzute la art. 9 şi art. 11 alin. 2.
ART. 28
Contravenţiile prevãzute la art. 27 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 500 la 700 lei, contravenţiile prevãzute la lit. a), b) şi c);
b) cu amenda de la 800 lei la 1.000 lei, cele prevãzute la lit. d) şi e);
c) cu amenda de la 100 la 250 lei, în cazul tãierii mieilor, şi de la 200 la 1.000 lei, în cazul celorlalte specii şi categorii de animale, pentru contravenţiile prevãzute la lit. f).
Sancţiunea pentru contravenţia prevãzutã la art. 27 lit. e) se aplica şi persoanelor juridice.
ART. 29
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunii se fac prin proces-verbal încheiat de primari, ofiţeri şi subofiteri de militie, medici veterinari inspectori de stat şi de personalul anume împuternicit de ministrul agriculturii şi industriei alimentare.
ART. 30
Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plîngere în termen de 15 zile de la data comunicãrii acestuia.
Plîngerea însoţitã de copia procesului-verbal de constatare se depune la organul sau unitatea din care face parte agentul constatator.
ART. 31
Plîngerea se rezolva de conducãtorul unitãţii din care face parte agentul constatator ori de un împuternicit al acestuia, ierarhic superior agentului constatator.
În cazul contravenţiilor constatate de primar, plîngerea se rezolva de comitetul sau biroul executiv al consiliului popular.
ART. 32
Prevederile <>art. 27-31 se completeazã cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.

CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 33
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va stabili cu acordul Ministerului Sãnãtãţii, reguli obligatorii de igiena privind taierea animalelor la domiciliul deţinãtorilor, în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
ART. 34
Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.
Pe aceeaşi data, Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 676/1959 privind unele mãsuri pentru dezvoltarea creşterii animalelor şi reglementarea tãierii la unele categorii de animale, publicatã în Colecţia de hotãrîri şi dispoziţii ale Consiliului de Miniştri nr. 20 din 8 iunie 1959, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga.

--------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016