Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 403 din 9 noiembrie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 956 din 28 noiembrie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. I
<>Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 105 din 7 februarie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Cetãţenii români prejudiciaţi în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, denumit în continuare tratat, au dreptul la compensaţiile stabilite potrivit prezentei legi, în mãsura în care nu au primit anterior sau au primit numai parţial compensaţii ori despãgubiri pentru bunurile imobile - construcţii şi terenuri - pe care le aveau în proprietate în judeţele Durostor şi Caliacra, cedate Bulgariei, pentru recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, precum şi pentru plantaţii de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Despãgubirile se acordã celor îndreptãţiţi, sub forma unor compensaţii bãneşti distincte pentru terenuri, pentru construcţii şi pentru recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, precum şi pentru plantaţii de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi, dupã cum urmeazã:
a) pentru fiecare hectar de teren, o sumã calculatã la valoarea medie a categoriilor de teren, stabilitã în condiţiile prevãzute de dispoziţiile legale pentru valoarea de patrimoniu a terenurilor ce constituie capital social, sau, la cerere, acţiuni la societãţile comerciale cu capital integral ori majoritar de stat în judeţul de domiciliu sau învecinat, fãrã ca totalul suprafeţei de teren pentru care se acordã compensaţii sã depãşeascã suprafaţa prevãzutã de <>Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) pentru fiecare locuinţã - inclusiv anexele gospodãreşti -, precum şi pentru construcţiile cu alte destinaţii, o sumã calculatã în raport cu suprafaţa construitã şi cu materialele de construcţii folosite, precum şi cu vechimea construcţiei; în aceastã sumã este inclusã şi compensaţia pentru terenul aferent construcţiei, respectiv terenul de sub construcţie şi curtea;
c) pentru recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, o sumã calculatã în raport cu suprafaţa cultivatã şi cu producţia medie la hectar în anul 1940;
d) pentru plantaţii de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi, o sumã calculatã în raport cu suprafaţa acestora.
(2) Comisia prevãzutã la art. 6 va putea majora cu pânã la 50% compensaţia bãneascã prevãzutã la alin. (1) lit. a), b) şi d), în raport cu valoarea deosebitã a unor construcţii, terenuri intravilane urbane sau rurale, plantaţii de pomi fructiferi altoiţi, dacã o asemenea apreciere se justificã pe baza actelor prezentate de cei în cauzã.
(3) Criteriile de evaluare, modalitãţile concrete de stabilire a cuantumului compensaţiilor pentru terenuri agricole, terenuri intravilane, construcţii şi recolte, plantaţii de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi se vor reglementa prin normele metodologice aprobate de Guvern, prevãzute la art. 13. Criteriile de evaluare a contrucţiilor se vor stabili în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificãrile ulterioare."
3. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru evaluarea terenurilor, construcţiilor şi a recoltelor neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, a plantaţiilor de pomi fructiferi şi/sau a pepinierelor de pomi fructiferi altoiţi, comisiile judeţene sau a municipiului Bucureşti desemneazã una sau mai multe comisii tehnice de specialitate, dupã caz, formate din 3 membri specialişti în expertizãri de construcţii şi evaluatori funciari şi agricoli, desemnaţi din cadrul instituţiilor publice, al serviciilor publice descentralizate sau al consiliilor locale."
ART. II
<>Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
MIRON TUDOR MITREA
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
Bucureşti, 9 noiembrie 2006.
Nr. 403.
_________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: