Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 40 din 4 aprilie 2025 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 304 din 7 aprilie 2025
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 920 din 11 decembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (1), după punctul 67^2 se introduce un nou punct, pct. 67^3, cu următorul cuprins:
"67^3. entitate destinată lichidării - persoana juridică stabilită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, pentru care planul de rezoluţie a grupului sau planul de rezoluţie, în cazul entităţilor care nu fac parte dintr-un grup, prevede că aceasta urmează să fie lichidată, potrivit procedurii de insolvenţă, sau persoana juridică din cadrul unui grup de rezoluţie, alta decât entitatea de rezoluţie, în legătură cu care planul de rezoluţie a grupului nu prevede exercitarea competenţelor de reducere a valorii şi de conversie;"
2. Articolul 295^17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 295^17
(1) Atunci când planul de rezoluţie prevede soluţionarea printr-o strategie de rezoluţie sau prin exercitarea competenţei de reducere a valorii şi de conversie a instrumentelor de capital relevante şi a datoriilor eligibile, în conformitate cu prevederile art. 358-367, potrivit scenariului relevant dintre scenariile prevăzute la art. 51, cerinţa prevăzută la art. 295^5 alin. (1) este egală cu valoarea necesară asigurării faptului că:
a) pierderile pe care le-ar putea suporta entitatea sunt acoperite în întregime («acoperirea pierderilor»);
b) entitatea de rezoluţie, persoană juridică română, şi filialele acesteia care sunt instituţii sau entităţi prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b)-d), dar care nu sunt entităţi de rezoluţie sunt recapitalizate la un nivel care să le permită acestora să respecte în continuare condiţiile de autorizare şi să desfăşoare activităţile pentru care sunt autorizate în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, al reglementărilor emise de Banca Naţională a României în aplicarea acesteia sau în temeiul Legii nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al legislaţiei din alte state membre prin care se transpun prevederile Directivei 2013/36/UE sau ale Directivei 2014/65/UE sau un act legislativ echivalent, pentru o perioadă adecvată, care nu depăşeşte un an («recapitalizare»).
(2) Pentru entităţile destinate lichidării, persoane juridice române, Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, nu determină cerinţa prevăzută de art. 295^5 alin. (1).
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, poate evalua dacă este justificat să determine cerinţa prevăzută la art. 295^5 alin. (1), pe bază individuală, pentru o entitate destinată lichidării, la un nivel care depăşeşte valoarea necesară acoperirii pierderilor potrivit prevederilor alin. (1) lit. a).
(4) Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, ia în considerare în evaluarea efectuată potrivit alin. (3), în special, orice posibil impact asupra stabilităţii financiare şi asupra riscului de contagiune în cadrul sistemului financiar, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea de finanţare a schemei de garantare a depozitelor.
(5) În cazurile în care Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, determină cerinţa prevăzută la art. 295^5 alin. (1), entitatea destinată lichidării are obligaţia de a îndeplini cerinţa respectivă utilizând una sau mai multe dintre următoarele:
a) fonduri proprii;
b) datorii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 72a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu excepţia celor prevăzute la art. 72b alin. (2) lit. b) şi d) din regulamentul respectiv;
c) datoriile prevăzute la art. 295^8.
(6) Prevederile art. 77 alin. (2) şi cele ale art. 78a din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 nu se aplică entităţilor destinate lichidării pentru care Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, nu a determinat cerinţa prevăzută la art. 295^5 alin. (1).
(7) Pentru deţinerile de instrumente de fonduri proprii şi de instrumente de datorie eligibile, emise de instituţii-filiale care sunt entităţi destinate lichidării pentru care Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, sau o autoritate de rezoluţie dintr-un alt stat membru, după caz, nu a determinat cerinţa prevăzută la art. 295^5 alin. (1) sau de prevederile care transpun art. 45 alin. (1) din Directiva 2014/59/UE în legislaţia altor state membre, o instituţie de credit sau o entitate prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. b)-d), persoană juridică română, nu efectuează deducerile prevăzute la art. 72e alin. (5) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.
(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (7), o instituţie de credit sau o entitate prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. b)-d), persoană juridică română, care nu este ea însăşi o entitate de rezoluţie, dar este o filială a unei entităţi de rezoluţie sau a unei entităţi dintr-o ţară terţă care ar fi o entitate de rezoluţie dacă ar avea sediul în Uniunea Europeană, deduce deţinerile sale de instrumente de fonduri proprii în filiale care sunt instituţii şi care aparţin aceluiaşi grup de rezoluţie şi care sunt entităţi destinate lichidării pentru care Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, sau o autoritate de rezoluţie dintr-un alt stat membru, după caz, nu a determinat cerinţa prevăzută de art. 295^5 alin. (1) sau de prevederile care transpun art. 45 alin. (1) din Directiva 2014/59/UE în legislaţia altor state membre, în cazul în care cuantumul agregat al respectivelor reţineri este egal cu sau depăşeşte 7% din cuantumul total al fondurilor sale proprii şi al datoriilor sale care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 295^28, calculat anual la 31 decembrie ca medie pe ultimele 12 luni."
3. La articolul 295^27, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (4^1) şi (4^2), cu următorul cuprins:
"(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1)-(3), Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, poate decide să stabilească cerinţa prevăzută la art. 295^16 -295^24 pe bază consolidată, pentru o filială, persoană juridică română, atunci când Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, concluzionează că sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) filiala îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la alin. (4^2);
b) îndeplinirea cerinţei prevăzute de art. 295^16-295^24 pe bază consolidată, ca substitut pentru îndeplinirea respectivei cerinţe pe bază individuală, nu afectează în mod semnificativ niciuna dintre:
(i) credibilitatea şi fezabilitatea strategiei de rezoluţie la nivel de grup;
(ii) capacitatea filialei de a îndeplini cerinţa de fonduri proprii după exercitarea competenţei de reducere a valorii şi de conversie; şi
(iii) adecvarea mecanismului de transfer intern al pierderilor şi de recapitalizare, inclusiv de reducere a valorii şi de conversie, în conformitate cu prevederile art. 358-367, a instrumentelor de capital relevante şi a datoriilor eligibile ale filialei în discuţie sau ale altor entităţi din grupul de rezoluţie.
(4^2) În scopul aplicării prevederilor alin. (4^1) lit. a) trebuie avute în vedere următoarele condiţii:
a) filiala este deţinută direct de entitatea de rezoluţie şi:
(i) entitatea de rezoluţie este o societate financiară holding-mamă din Uniunea Europeană sau o societate financiară holding mixtă-mamă din Uniunea Europeană;
(ii) atât filiala, cât şi entitatea de rezoluţie sunt stabilite în România şi fac parte din acelaşi grup de rezoluţie;
(iii) entitatea de rezoluţie nu deţine direct nicio filială care este instituţie sau nicio filială care este o entitate prevăzută în cadrul art. 1 alin. (1) lit. b)-d) sau în cadrul prevederilor care transpun art. 1 alin. (1) lit. b)-d) din Directiva 2014/59/UE în legislaţia altor state membre, unde entitatea respectivă face obiectul cerinţelor prevăzute de art. 295^27-295^31 sau al cerinţei prevăzute de art. 295^16-295^24 sau al cerinţelor similare prevăzute de prevederile care transpun art. 45f sau art. 45c din Directiva 2014/59/UE în legislaţia altor state membre, alta decât filiala în discuţie;
(iv) filiala ar fi afectată în mod disproporţionat de deducerile impuse în baza art. 72e alin. (5) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;
b) filiala face obiectul cerinţei prevăzute de art. 226^2-226^4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, doar pe bază consolidată, iar stabilirea cerinţei prevăzute la art. 295^16-295^24 din prezenta lege, pe bază consolidată, nu ar conduce la supraestimarea, pentru scopurile art. 295^16 lit. b), a nevoilor de recapitalizare ale subgrupului format din entităţi din perimetrul de consolidare, în special în cazul în care există o prevalenţă a entităţilor destinate lichidării în cadrul aceluiaşi perimetru de consolidare."
4. După articolul 295^28 se introduc două noi articole, art. 295^28a şi 295^28b, cu următorul cuprins:
"ART. 295^28a
Atunci când o entitate prevăzută la art. 295^27 îndeplineşte cerinţa prevăzută la art. 295^5 alin. (1) pe bază consolidată, fondurile proprii şi datoriile eligibile ale acesteia includ următoarele datorii emise în conformitate cu prevederile art. 295^28 alin. (2) sau cu prevederile care transpun art. 45f alin. (2) lit. a) din Directiva 2014/59/UE în legislaţia altor state membre, de către o filială stabilită în Uniunea Europeană, inclusă în perimetrul de consolidare prudenţială al entităţii respective:
a) datorii faţă de entitatea de rezoluţie şi care sunt achiziţionate de către aceasta fie direct, fie indirect prin intermediul altor entităţi din acelaşi grup de rezoluţie care nu sunt incluse în perimetrul de consolidare prudenţială al entităţii care respectă cerinţa prevăzută la art. 295^5 alin. (1) pe bază consolidată;
b) datorii către un acţionar existent care nu face parte din acelaşi grup de rezoluţie.
ART. 295^28b
Datoriile prevăzute la art. 295^28a nu vor depăşi valoarea determinată prin scăderea din nivelul cerinţei prevăzute de art. 295^5 alin. (1) sau de prevederile care transpun art. 45 alin. (1) din Directiva 2014/59/UE în legislaţia altor state membre, aplicabilă filialei incluse în consolidare, a sumei următoarelor elemente:
a) datoriile faţă de entitatea care se conformează cu cerinţa prevăzută de art. 295^5 alin. (1) pe bază consolidată şi care sunt achiziţionate de către aceasta, fie direct, fie indirect prin intermediul altor entităţi din acelaşi grup de rezoluţie care sunt incluse în perimetrul de consolidare prudenţială al entităţii respective;
b) cuantumul instrumentelor de fonduri proprii care sunt emise în conformitate cu art. 295^28 alin. (3)."
5. Articolul 295^44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 295^44
(1) Prevederile art. 295^41 şi 295^43 nu se aplică unei entităţi destinate lichidării, cu excepţia situaţiei în care Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, a determinat cerinţa prevăzută de art. 295^5 alin. (1) pentru o astfel de entitate, în conformitate cu prevederile art. 295^17 alin. (3)-(5).
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, stabileşte obligaţiile de raportare şi publicare pentru entitatea respectivă, inclusiv în ceea ce priveşte frecvenţa, conform reglementărilor emise la nivel european în baza prevederilor art. 45i alin. (5) şi (6) din Directiva 2014/59/UE, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, comunică aceste obligaţii de raportare şi publicare entităţii destinate lichidării. Obligaţiile respective trebuie să se limiteze strict la ceea ce este necesar pentru ca Banca Naţională a României, în calitate de autoritate de rezoluţie, să monitorizeze respectarea cerinţei stabilite în temeiul prevederilor art. 295^17 alin. (3)-(5)."
6. Articolul 295^46 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 295^46
Banca Naţională a României, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară, în calitate de autoritate de rezoluţie, informează Autoritatea bancară europeană cu privire la cerinţa minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile care a fost stabilită în conformitate cu prevederile art. 295^26 sau ale art. 295^27-295^31, inclusiv cu privire la deciziile luate în baza prevederilor art. 295^27 alin. (4^1) şi (4^2), pentru entităţile prevăzute la art. 3 alin. (1), respectiv art. 3 alin. (2), după caz."
7. La articolul 419^2, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În sensul alin. (1), cerinţa se aplică în ceea ce priveşte filialele din state terţe care sunt:"
8. Menţiunea referitoare la transpunerea normelor Uniunii Europene se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Prezenta lege transpune Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii şi de modificare a Directivei 82/891/CEE a Consiliului şi a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE, 2011/35/UE, 2012/30/UE şi 2013/36/UE ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Regulamentelor (UE) nr. 1.093/2010 şi (UE) nr. 648/2012 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 173 din 12 iunie 2014, Directiva 2019/879/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2019 de modificare a Directivei 2014/59/UE în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a pierderilor şi de recapitalizare a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii şi a Directivei 98/26/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 150 din 7 iunie 2019, precum şi art. 1 din Directiva (UE) 2024/1.174 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 aprilie 2024 de modificare a Directivei 2014/59/UE şi a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 în ceea ce priveşte anumite aspecte ale cerinţei minime de fonduri proprii şi datorii eligibile, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 2024/1.174 din 22.04.2024."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
CIPRIAN-CONSTANTIN ŞERBAN
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
MIRCEA ABRUDEAN
Bucureşti, 4 aprilie 2025.
Nr. 40.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: