Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 398 din 13 decembrie 2023  privind stimularea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 398 din 13 decembrie 2023 privind stimularea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1131 din 14 decembrie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    CAP. I
    Principii generale
    ART. 1
    Horticultura în medii controlate este o modalitate de creştere a plantelor în spaţii izolate din punct de vedere climatic, chimic şi biologic în scopul utilizării producţiei obţinute pentru consumul uman, ca hrană în stare proaspătă sau procesată, în scopuri medicinale, precum şi pentru obţinerea furajelor verzi pentru animale.

    ART. 2
    Unitatea de producţie horticolă în medii controlate este o entitate economică care produce bunuri horticole necontaminate chimic şi biologic în spaţii echipate în acest scop.

    ART. 3
    (1) Într-o încăpere plantele pot fi crescute pe suprafeţe etajate. În acest caz suprafaţa cultivată este dată de produsul dintre suprafaţa unui etaj şi numărul de etaje sau, dacă suprafeţele etajelor diferă, de suma acestora.
    (2) În cazul în care tehnologia utilizată permite o densitate mai mare a plantelor, valorii suprafeţei cultivate i se aplică un coeficient supraunitar reprezentând raportul dintre densitatea culturii realizate în tehnologia respectivă şi cea a culturii de acelaşi tip realizate în horticultura convenţională.

    ART. 4
    Horticultura urbană este practica cultivării plantelor horticole legumicole, inclusiv a ciupercilor, pomicole sau floricole comestibile, în scopul utilizării lor ca hrană în stare proaspătă sau procesată sau în scopuri medicinale în spaţiul intravilan al localităţilor.

    CAP. II
    Etichetarea produselor
    ART. 5
    Plantele produse în medii controlate se etichetează prin utilizarea uneia dintre sintagmele „produs în mediu controlat“ sau „produs necontaminat chimic şi biologic“.

    ART. 6
    Produsele realizate prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate pot fi etichetate în condiţiile prevăzute la art. 5 dacă pentru realizarea lor a fost utilizată doar materie primă obţinută în medii controlate.

    ART. 7
    Produsele obţinute în medii controlate nu pot fi inscripţionate ca fiind produse naturale, tradiţionale sau ecologice.

    ART. 8
    La etichetarea produselor realizate prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate se va menţiona natura substanţelor nutritive folosite la creşterea plantelor.

    ART. 9
    Niciun produs agricol realizat în altfel de condiţii nu poate fi etichetat cu menţiunile prevăzute la art. 5.

    ART. 10
    Etichetarea se face doar cu autorizarea prealabilă a unităţii de producţie horticolă emisă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    CAP. III
    Stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane
    ART. 11
    În scopul asigurării unei concurenţe loiale între diferitele metode de cultivare:
    a) toate subvenţiile aferente unei anumite culturi se aplică identic în cazul culturilor de acel tip realizate în medii controlate sau în horticultura urbană, în cazul cultivării pe verticală suprafaţa cultivată fiind cea specificată la art. 3;
    b) în cazul în care subvenţiile provin din fonduri pentru care există specificări exprese privind eligibilitatea unei anumite metode de cultivare care nu face parte din metodele utilizate în horticultura în medii controlate sau horticultura urbană, echivalentul acestei subvenţii va fi asigurat de la bugetul de stat.


    ART. 12
    (1) În politica agricolă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor fi cuprinse anual măsuri privind stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate, cum ar fi:
    a) fonduri nerambursabile destinate achiziţionării de echipamente şi instalaţii pentru realizarea de unităţi de producţie horticolă în medii controlate;
    b) fonduri nerambursabile destinate asigurării independenţei energetice parţiale sau totale a unităţilor de producţie horticolă în medii controlate;
    c) fonduri nerambursabile destinate cursurilor de iniţiere şi pregătire a personalului în vederea realizării şi întreţinerii unităţii de producţie horticolă în medii controlate.

    (2) Fondurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c) vor fi stabilite anual în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi vor fi alocate prin intermediul acestuia.
    (3) Beneficiarul fondurilor finanţate din bugetul de stat are obligaţia menţinerii specificului investiţiei pentru o perioadă de 10 ani de la data accesării fondurilor şi va prezenta anual finanţatorului un raport privind situaţia economico-financiară a unităţii de producţie horticolă realizată utilizând fondurile respective.
    (4) În cazul în care beneficiarul fondurilor înstrăinează investiţia, următorul proprietar îşi asumă obligaţiile prevăzute la alin. (3).

    ART. 13
    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei asigură integrarea cunoştinţelor privind horticultura în medii controlate în programele instituţiilor de învăţământ public de stat de profil, atât la nivel liceal, cât şi universitar, precum şi dotările necesare pentru derularea procesului de învăţământ.

    ART. 14
    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pot înfiinţa centre de cercetare-dezvoltare în domeniul horticulturii în medii controlate finanţate de la bugetul de stat.

    CAP. IV
    Autorităţile administraţiei publice locale
    ART. 15
    Primăriile localităţilor cu un număr mai mare de 100.000 de locuitori au obligaţia să întocmească şi să obţină aprobarea consiliilor locale, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, strategii privind horticultura urbană în spaţiul intravilan al localităţii şi amplasarea unităţilor de producţie horticolă în medii controlate.

    ART. 16
    Primăriile localităţilor cu un număr mai mic de 100.000 de locuitori pot să întocmească strategii privind horticultura urbană în spaţiul intravilan al localităţii şi amplasarea unităţilor de producţie horticolă în medii controlate.

    ART. 17
    În cadrul strategiilor prevăzute la art. 15 şi 16 se analizează nevoile de hrană ale comunităţii, necesarul de forţă de muncă având calificarea cerută pentru desfăşurarea activităţilor specifice horticulturii în medii controlate, posibilităţile de desfacere a produselor, potenţialele colaborări cu autorităţile administraţiei publice centrale, cu mediul privat şi cu organizaţiile neguvernamentale şi se stabilesc modalităţile de intervenţie financiară, fiscală şi de altă natură care pot duce la dezvoltarea horticulturii în medii controlate pe teritoriul localităţii.

    ART. 18
    În strategiile întocmite conform prevederilor art. 15 şi 16 autorităţile administraţiei publice locale stabilesc:
    a) zonele care pot fi utilizate pentru practicarea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane;
    b) condiţiile în care pot fi transferate suprafeţe de teren sau clădiri pentru a fi destinate horticulturii în medii controlate;
    c) condiţiile în care pot acorda facilităţi pentru stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane pe teritoriul localităţii;
    d) strategia de comunicare către cetăţenii comunităţii a beneficiilor horticulturii în medii controlate şi ale horticulturii urbane;
    e) modalităţile prin care pot implica activ cetăţenii localităţii în dezvoltarea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane.


    CAP. V
    Sancţiuni
    ART. 19
    Schimbarea destinaţiei unei investiţii, realizată conform art. 12 alin. (1) lit. a) sau b), înainte de termenul prevăzut la art. 12 alin. (3) se sancţionează cu rambursarea integrală a sumelor acordate.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 20
    În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va stabili, prin norme metodologice, condiţiile de autorizare a funcţionării unităţilor de producţie horticolă în medii controlate şi de etichetare a produselor în conformitate cu prevederile art. 5-8 şi 10.

    ART. 21
    În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei vor stabili, prin ordin comun al miniştrilor, măsurile necesare implementării prevederilor art. 13.

    ART. 22
    În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării vor stabili, prin ordin comun al miniştrilor, măsurile necesare implementării prevederilor art. 14.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 13 decembrie 2023.
    Nr. 398.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016