Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 39 din 8 martie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 198 din 11 martie 2024
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68 din 7 iulie 2023 pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 7 iulie 2023, cu următoarele modificări:
1. La articolul 3, punctele 1 şi 22 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"1. active corporale - activele asociate investiţiei reprezentate de terenuri, construcţii de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de construcţii şi instalaţii tehnice, utilaje şi echipamente;
.............................................................................................
22. proiect unic de investiţii - orice investiţie iniţială care vizează aceeaşi activitate sau o activitate similară demarată de acelaşi beneficiar, la nivel de grup, într-un interval de 3 ani de la data demarării lucrărilor la o altă investiţie care beneficiază de ajutor în aceeaşi regiune de nivel 3 din Nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS 3), respectiv judeţ;"
2. La articolul 5, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Ajutorul de stat regional nerambursabil acordat în baza prezentei scheme este de maximum 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din costurile eligibile totale ale proiectului investiţiei şi fără a depăşi intensitatea maximă a ajutoarelor de stat prevăzută în Harta regională autorizată de Comisia Europeană prin Decizia C (2021) 9750 final din 20.12.2021, cu completările ulterioare, şi aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 311/2022 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2022-2027 pentru investiţii iniţiale, cu modificările ulterioare, denumită în continuare Harta regională pentru România."
3. La articolul 11, literele c) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"c) nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
.............................................................................................
f) nu înregistrează datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru."
4. La articolul 12 alineatul (1), litera d) se abrogă.
5. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 13
Investiţiile localizate în mediul rural şi/sau în unul din ultimele 10 judeţe după PIB/locuitor primesc punctaj suplimentar conform grilei cu criteriile de evaluare pentru stabilirea punctajului prevăzută în Ghidul solicitantului."
6. La articolul 14, alineatele (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Intensităţile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute în anexa nr. 2 pot fi majorate cu până la 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici sau cu până la 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii.
.............................................................................................
(5) Valoarea ajutorului de stat pentru proiectele ale căror cheltuieli eligibile nu depăşesc 50 de milioane de euro se calculează pe baza intensităţii maxime prevăzute în anexa nr. 2, ţinându-se cont şi de majorările pentru IMM-uri prevăzute la art. 13, şi a valorii totale a costurilor eligibile."
7. La articolul 18, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Mecanismul aferent obţinerii acordului de finanţare şi grila cu criteriile de evaluare pentru stabilirea punctajului se aprobă prin Ghidul solicitantului."
8. La articolul 20, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Mutarea locaţiei într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat, atrage revocarea acordului pentru finanţare şi recuperarea în integralitate a ajutorului de stat plătit."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ALFRED-ROBERT SIMONIS
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Bucureşti, 8 martie 2024.
Nr. 39.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: