Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 379 din 5 octombrie 2006 pentru ratificarea Memorandumului de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Comunitatea Europeana privind participarea Romaniei la Programul comunitar multianual de actiune in domeniul energiei "Energie Inteligenta - Europa" (2003-2006), semnat la Bucuresti la 5 decembrie 2005 si la Bruxelles la 12 decembrie 2005
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 855 din 18 octombrie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. 1
Se ratificã Memorandumul de înţelegere dintre Guvernul României şi Comunitatea Europeanã privind participarea României la Programul comunitar multianual de acţiune în domeniul energiei "Energie Inteligentã - Europa" (2003-2006), semnat la Bucureşti la 5 decembrie 2005 şi la Bruxelles la 12 decembrie 2005.
ART. 2
Se împuterniceşte Ministerul Economiei şi Comerţului sã plãteascã contribuţia financiarã a României de participare la programul comunitar "Energie Inteligentã - Europa" (2003-2006).
ART. 3
Se aprobã plata contribuţiei financiare a Guvernului României de la bugetul de stat, pe anii 2004, 2005 şi 2006, la bugetul Uniunii Europene, în limita echivalentului în lei al sumei de 3.969.057 euro, în vederea participãrii la programul comunitar "Energie Inteligentã Europa" (2003-2006), dupã cum urmeazã:
a) pentru anul 2004 - 1.172.322 euro;
b) pentru anul 2005 - 1.057.160 euro;
c) pentru anul 2006 - 1.739.575 euro.
ART. 4
(1) Sumele prevãzute la art. 3 pentru anii 2004 şi 2005 se suportã din prevederile bugetare ale Ministerului Economiei şi Comerţului pe anul 2006.
(2) Suma prevãzutã la art. 3 pentru anul 2006 se suportã din prevederile bugetare ale Ministerului Economiei şi Comerţului pe anul 2007.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU PEREŞ
Bucureşti, 5 octombrie 2006.
Nr. 379.
MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE*)
între Guvernul României şi Comunitatea Europeanã
privind participarea României la
Programul comunitar multianual
de acţiune în domeniul energiei
"Energie Inteligentã - Europa" (2003-2006)
_____________
*) Traducere.
Comisia Europeanã, denumitã în cele ce urmeazã Comisia, în numele Comunitãţii Europene, pe de o parte, şi Guvernul României, denumit în cele ce urmeazã România, pe de altã parte, întrucât:
1. <>Decizia nr. 1/2002 a Consiliului de asociere Uniunea Europeanã - România din 18 februarie 2002 stabileşte principiile generale de participare a României la programele comunitare, permiţând Comisiei şi autoritãţilor competente din România sã determine termenii şi condiţiile specifice, inclusiv contribuţia financiarã aferentã participãrii la fiecare program *1);
_____________
1) JO L 91, 6.04.2002.
2. Programul comunitar multianual de acţiune în domeniul energiei "Energie Inteligentã - Europa" (2003-2006) a fost stabilit prin Decizia CE 1230/2003 a Parlamentului European şi a Consiliului din data de 26 iunie 2003 *2) ,
au convenit urmãtoarele:
_____________
2) JO L 176, 15.07.2003.
ART. 1
România va participa la Programul comunitar multianual de acţiune în domeniul energiei "Energie Inteligentã Europa" (2003-2006), denumit în cele ce urmeazã Programul, în concordanţã cu condiţiile prevãzute în <>Decizia nr. 1/2002 a Consiliului de asociere Uniunea Europeanã România din 18 februarie 2002 cu privire la condiţiile şi termenii generali de participare a României la programele comunitare şi în conformitate cu termenii şi condiţiile prevãzute în anexele nr. I şi II la prezentul memorandum de înţelegere.
ART. 2
Prezentul memorandum de înţelegere se va aplica pe durata Programului, începând cu data de 1 ianuarie 2004. Totuşi, în cazul în care Comunitatea Europeanã hotãrãşte prelungirea duratei Programului fãrã modificãri substanţiale în cadrul acestuia, prezentul memorandum de înţelegere se va extinde automat în mod corespunzãtor dacã niciuna dintre pãrţi nu îl denunţã.
Anexele nr. I şi II fac parte integrantã din prezentul memorandum de înţelegere.
Prezentul memorandum de înţelegere poate fi modificat numai în scris prin consimţãmântul pãrţilor.
Prezentul memorandum de înţelegere intrã în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2004.
Semnat la Bucuresti la 5 decembrie 2005.
Pentru Guvernul României,
Codruţ Ioan Şereş,
ministrul economiei şi comerţului
Semnat la Bruxelles la 12 decembrie 2005.
Pentru Comisie,
în numele Comunitãţii Europene,
Andris Piebalgs,
membru al Comisiei pentru Energie
ANEXA I
TERMENII ŞI CONDIŢIILE
de participare în cadrul
Programului comunitar multianual
de acţiuneîn domeniul energiei
"Energie Inteligentã - Europa" (2003-2006)
1. România va participa la activitãţile Programului în conformitate cu obiectivele, criteriile, procedurile şi termenele limitã astfel cum sunt prevãzute în Decizia CE/1230/2003 a Parlamentului European şi a Consiliului din 28 iunie 2003.
2. Termenii şi condiţiile aplicabile propunerii, evaluãrii şi selectãrii cererilor depuse de cãtre instituţiile, organizaţiile sau persoanele fizice eligibile din România vor fi aceleaşi cu cele aplicabile instituţiilor, organizaţiilor sau persoanelor fizice eligibile din statele membre ale Uniunii Europene.
3. Pentru participarea la Program, România va plãti o contribuţie financiarã anualã la bugetul general al Uniunii Europene, conform modalitãţilor prevãzute în anexa nr. II.
4. Contribuţia financiarã a României pentru participarea şi implementarea Programului va fi adãugatã la sumele anuale alocate în bugetul general al Uniunii Europene pentru îndeplinirea angajamentelor legate de obligaţiile financiare rezultate din aplicarea diferitelor mãsuri privind execuţia, managementul şi funcţionarea Programului. O parte a acestei contribuţii poate fi finanţatã în cadrul ajutorului extern acordat de Comunitate, la solicitarea României.
5. Una dintre limbile oficiale ale Comunitãţii va fi folositã în procedurile referitoare la cereri, contracte şi rapoarte, precum şi pentru alte aspecte administrative ale Programului.
6. Fãrã a se încãlca responsabilitãţile Comisiei şi ale Curţii Auditorilor ale Comunitãţilor Europene referitoare la monitorizarea şi evaluarea Programului, participarea României la Program va fi monitorizatã permanent pe bazã de parteneriat între Comisie şi România. România va prezenta Comisiei rapoarte relevante şi va participa la alte activitãţi specifice organizate de Comunitate în contextul acestui Program.
ANEXA II
REGULILE
aplicabile contribuţiei financiare
a României la Programul comunitar multianual
de acţiune în domeniul energiei
"Energie Inteligentã - Europa" (2003-2006)
1. Contribuţia financiarã ce urmeazã a fi plãtitã de România la bugetul general al Uniunii Europene pentru participarea la Program este calculatã ca procent din bugetul anual al Programului şi va fi urmãtoarea:
- pentru anul 2004: 1.825.322 euro;
- pentru anul 2005: 1.710.160 euro;
- pentru anul 2006: 1.739.575 euro.
2. Contribuţia României va acoperi cheltuielile legate de pregãtirea, evaluarea fezabilitãţii, elaborarea şi execuţia proiectelor de interes comun, precum şi cele legate de elaborarea şi implementarea de mãsuri orizontale, aşa cum se prevede în Program.
3. Cheltuielile de diurnã şi transport ocazionate de deplasarea reprezentanţilor şi experţilor din România în vederea participãrii ca observatori la lucrãrile comitetului menţionat la art. 8 din Decizia CE/1230/2003 a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2003 sau la alte întâlniri referitoare la implementarea Programului vor fi rambursate de Comisie pe aceeaşi bazã şi în concordanţã cu aceleaşi proceduri în vigoare aplicabile reprezentanţilor statelor membre ale Uniunii Europene.
4. Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Uniunii Europene se va aplica şi managementului contribuţiei României.
5. Dupã intrarea în vigoare a prezentului memorandum de înţelegere şi ulterior, la începutul fiecãrui an financiar, Comisia va trimite României o cerere de platã corespunzând contribuţiei sale la costurile aferente prezentului memorandum de înţelegere.
6. Aceastã contribuţie va fi plãtitã în euro într-un cont bancar în euro al Comisiei.
7. România va plãti contribuţia sa la costurile anuale, în concordanţã cu cererea de platã, cel mai târziu în 3 luni de la data cererii. Orice întârziere a plãţii contribuţiei va duce la plata de cãtre România a unei dobânzi penalizatoare, calculatã la suma rãmasã de platã dupã data scadenţei. Rata dobânzii va fi rata aplicatã de Banca Centralã Europeanã principalelor operaţiuni de refinanţare în euro la data scadenţei, majoratã cu 3,5 puncte procentuale.
În cazul întârzierii plãţii contribuţiei de cãtre România, Comisia poate, de asemenea, suspenda plãţile cãtre beneficiarii români. În cazul în care întârzierea efectuãrii plãţii poate periclita în mod semnificativ implementarea şi managementul Programului, Comisia poate suspenda participarea României la Program în anul respectiv.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: