Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 375 din 28 septembrie 2004  pentru ratificarea Protocolului aditional dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, semnat la Bruxelles la 22 septembrie 2003, la Tratatul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 28 mai 1992    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 375 din 28 septembrie 2004 pentru ratificarea Protocolului aditional dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, semnat la Bruxelles la 22 septembrie 2003, la Tratatul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 28 mai 1992

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 898 din 4 octombrie 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se ratificã Protocolul adiţional dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, semnat la Bruxelles la 22 septembrie 2003, la Tratatul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind încurajarea şi protejarea reciprocã a investiţiilor, semnat la Bucureşti la 28 mai 1992, ratificat prin <>Legea nr. 110/1992 .

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 28 septembrie 2004.
Nr. 375.

PROTOCOL ADIŢIONAL
între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii la Tratatul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind încurajarea şi protejarea reciprocã a investiţiilor, semnat la Bucureşti la 28 mai 1992

Reprezentanţii guvernelor României şi Statelor Unite ale Americii,
intenţionând sã amplifice eficienţa Tratatului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind încurajarea şi protejarea reciprocã a investiţiilor, împreunã cu Protocolul şi schimbul de scrisori referitor la acesta, semnat la Bucureşti la 28 mai 1992 (denumit în cele ce urmeazã tratat),
au discutat intenţiile României şi Statelor Unite ale Americii privind compatibilitatea dintre obligaţiile ce revin României ca urmare a încheierii prezentului tratat şi obligaţiile ce decurg din apartenenţa la Uniunea Europeanã,
au recunoscut faptul cã România, în conformitate cu art. 307 din Tratatul instituind Comunitatea Europeanã şi cu obligaţiile asumate în cadrul negocierilor în desfãşurare dintre România şi Uniunea Europeanã, referitoare la viitorul tratat de aderare la Uniunea Europeanã, trebuie, în scopul finalizãrii procesului de aderare, sã întreprindã toate demersurile necesare pentru a elimina incompatibilitãţile dintre Tratatul instituind Comunitatea Europeanã şi alte acorduri internaţionale la care este parte, inclusiv prezentul tratat,
au stabilit, în consecinţã, cã este necesar sã fie aduse anumite amendamente Tratatului pentru a se evita astfel de incompatibilitãţi,
au decis sã încheie un protocol adiţional în acest sens şi
au convenit asupra urmãtoarelor articole:

ART. I
Având în vedere necesitatea ca România sã-şi îndeplineascã obligaţiile în conformitate cu mãsurile adoptate de Uniunea Europeanã, prevederile art. II paragraful 5 din tratat nu vor limita posibilitatea României de a impune criterii de performanţã:
a) în sectorul agricol, care se referã la producţia, prelucrarea şi comercializarea produselor agricole şi produselor agricole transformate, care presupun aplicarea de cote sau care impun cumpãrarea ori utilizarea bunurilor produse sau a serviciilor prestate în Uniunea Europeanã ori, cu privire la bunurile produse sau serviciile prestate, asigurarea unui anumit nivel ori procent din total dintr-o sursã a Uniunii Europene; sau
b) în sectorul audiovizual, care se referã la producţia, distribuţia şi exploatarea produselor în domeniul audiovizualului, care presupun aplicarea de cote sau care impun cumpãrarea ori utilizarea de bunuri produse sau servicii prestate în state ale Consiliului Europei ori, cu privire la bunurile produse sau serviciile prestate, asigurarea unui anumit nivel ori procent din total dintr-o sursã aflatã în state ale Consiliului Europei.
ART. II
Pãrţile recunosc faptul cã excepţia referitoare la participarea la o uniune vamalã sau zonã de liber schimb prevãzutã de art. II paragraful 9 a) din tratat se va aplica tuturor obligaţiilor unei pãrţi, în virtutea apartenenţei la un acord de integrare economicã care include o zonã de liber schimb sau uniune vamalã (de exemplu, Uniunea Europeanã), fiind incluse şi obligaţiile faţã de cetãţenii sau companiile oricãrui stat terţ.
ART. III
Art. V din tratat va fi amendat prin eliminarea în totalitate a textului articolului existent şi înlocuirea lui cu urmãtorul text:
"Pãrţile convin sã se consulte cu promptitudine, la solicitarea oricãreia dintre ele, în scopul soluţionãrii oricãrui diferend în legãturã cu tratatul, sau sã discute orice aspect legat de interpretarea ori aplicarea acestuia. Pãrţile convin, de asemenea, sã se consulte imediat, ori de câte ori una dintre pãrţi considerã cã sunt necesare demersuri în vederea asigurãrii compatibilitãţii între tratat şi Tratatul instituind Comunitatea Europeanã."
ART. IV
A. Anexa la tratat va fi amendatã prin adãugarea urmãtoarelor paragrafe:
"6. Având în vedere necesitatea îndeplinirii obligaţiilor rezultate din mãsurile adoptate de Uniunea Europeanã, Guvernul României îşi rezervã dreptul de a stabili sau de a menţine excepţii de la tratamentul naţional, aşa cum este prevãzut la art. II paragraful 1, în sectoarele sau domeniile enumerate mai jos:
- agriculturã;
- audiovizual;
- valori mobiliare, servicii privind investiţiile şi alte servicii financiare;
- pisciculturã;
- hidrocarburi;
- subvenţii;
- transport (operatori/transportatori aerieni);
- transport (cãi navigabile interne);
- transport (maritim).
7. Având în vedere necesitatea îndeplinirii obligaţiilor rezultate din mãsurile adoptate de Uniunea Europeanã, Guvernul României îşi rezervã dreptul de a stabili sau de a menţine excepţii de la tratamentul naţiunii celei mai favorizate, aşa cum este prevãzut la art. II paragraful 1, în sectoarele sau domeniile enumerate mai jos:
- agriculturã;
- audiovizual;
- hidrocarburi.
8. Orice excepţie introdusã de Guvernul României în conformitate cu paragrafele 6 şi 7 de mai sus (de exemplu, prin orice lege sau reglementare adoptatã de România sau prin orice mãsurã a Uniunii Europene direct aplicabilã în România) nu se va aplica pentru perioada stabilitã mai jos în subparagraful a) investiţiilor cetãţenilor sau companiilor din Statele Unite ale Americii care existã în sectoarele relevante la data la care acest amendament intrã în vigoare sau la data la care Comisia Europeanã publicã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene propunerea de adoptare a mãsurii relevante, oricare datã ar fi mai recentã.
a) Perioada de timp la care se face referire în acest paragraf va fi de 10 ani de la data la care legea sau reglementarea relevantã adoptatã de România sau orice mãsurã a Uniunii Europene direct aplicabilã în România intrã în vigoare ori de 20 de ani de la data intrãrii în vigoare a tratatului, oricare datã ar fi mai recentã.
b) În nici un caz, însã, o excepţie introdusã în conformitate cu paragraful 4 sau 5 de mai sus nu se va aplica unei investiţii existente, aşa cum este definitã în acest paragraf, în mãsura în care aceasta va implica naţionalizarea, totalã ori parţialã, a unei astfel de investiţii."
B. Paragraful 1 al anexei la tratat va fi amendat în sensul de a reflecta faptul cã Guvernul Statelor Unite ale Americii îşi rezervã dreptul de a stabili sau de a menţine excepţii limitate la tratamentul naţional, aşa cum este prevãzut în art. II paragraful 1, în noile sectoare sau domenii enumerate mai jos:
- pisciculturã;
- subvenţii.
C. Paragraful 2 al anexei la tratat va fi amendat în sensul de a reflecta faptul cã Guvernul Statelor Unite ale Americii îşi rezervã dreptul de a stabili sau de a menţine excepţii limitate la tratamentul naţiunii celei mai favorizate, aşa cum este prevãzut în art. II paragraful 1, în noile sectoare sau domenii enumerate mai jos:
- piscicultura.
ART. V
Prezentul protocol adiţional va face parte integrantã din tratat şi va fi supus ratificãrii.
ART. VI
Prezentul protocol adiţional va intra în vigoare la data efectuãrii schimbului instrumentelor de ratificare şi va rãmâne în vigoare atât timp cât tratatul rãmâne în vigoare.
Drept care, subsemnaţii, autorizaţi de guvernele lor, am semnat prezentul protocol adiţional.
Semnat în douã exemplare originale la Bruxelles, la 22 septembrie 2003, fiecare dintre ele în limbile românã şi englezã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României,
Lazãr Comãnescu,
ambasador,
reprezentantul permanent al României
la Uniunea Europeanã

Pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii,
Rockwell A. Schnabel,
ambasador extraordinar şi plenipotenţiar
al Statelor Unite ale Americii
la Uniunea Europeanã

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016