Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 369 din 7 decembrie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1106 din 8 decembrie 2023
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. I
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 76 din 20 septembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858 din 22 septembrie 2023, cu completările ulterioare, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul I punctul 1, litera nn) a articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"nn) sistem informatic de management şi control al PNRR - sistem informatic care răspunde cerinţelor prevăzute la art. 22 alin. (2) lit. d) din Regulamentul (UE) 2021/241 şi pentru care MIPE deţine toate drepturile asupra aplicaţiilor informatice dezvoltate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, inclusiv codurile-sursă ale acestora, în conformitate cu prevederile art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020, aprobată prin Legea nr. 230/2021, cu modificările şi completările ulterioare;"
2. La articolul I, după punctul 33 se introduce un nou punct, pct. 33^1, cu următorul cuprins:
"33^1. La articolul 23, după alineatul (7) se introduc trei noi alineate, alin. (7^1)-(7^3), cu următorul cuprins:
(7^1) Beneficiarii, alţii decât cei prevăzuţi la art. 9 alin. (1) şi (1^1), pot solicita coordonatorilor de reforme şi sau investiţii/agenţiilor de implementare a proiectelor/responsabililor de implementarea investiţiilor specifice locale, după caz, prin cereri de transfer, plata avansurilor în cuantum de până la 13% din valoarea contractelor de achiziţii încheiate în vederea implementării proiectelor, pe baza previziunilor de etapă, după ordinul de începere.
(7^2) După acordarea primului avans, următoarele se acordă doar dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) prestatorul/furnizorul/executantul a respectat graficul de implementare/termenele de livrare/stadiul de execuţie;
b) gradul de îndeplinire a indicatorilor proiectului corespunde graficului de implementare/termenului de livrare/stadiului de execuţie.
(7^3) Beneficiarii au obligaţia de a restitui sumele rămase neutilizate din avansurile acordate, înainte de solicitarea următorului avans sau, după caz, la semnarea procesului-verbal de recepţie."
3. La articolul I punctul 35, alineatul (1^1) al articolului 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care este prevăzută lansarea de apeluri de proiecte, în scopul atingerii jaloanelor şi ţintelor asumate prin PNRR, în acord cu priorităţile naţionale, coordonatorii de investiţii sunt autorizaţi să încheie/să emită contracte/decizii/ordine de finanţare a căror valoare poate determina depăşirea sumelor alocate în euro aferente fiecărei investiţii din acordurile de finanţare, numai pentru implementarea proiectelor pentru care coordonatorii de investiţii îşi asumă, prin memorandum avizat de MIPE şi MF şi aprobat de Guvern, importanţa sectorială a investiţiei, cu încadrarea în creditele de angajament aprobate anual cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, cu respectarea de către ordonatorul de credite a strategiei fiscal-bugetare."
4. La articolul I punctul 37, alineatul (4^1) al articolului 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4^1) Coordonatorii de reformă şi/sau investiţii/Agenţiile de implementare/Responsabilii de implementarea investiţiilor specifice locale care au încheiat/emis contracte/decizii/ordine de finanţare cu beneficiarii, după caz, potrivit prevederilor alin. (1) şi (1^2), au obligaţia rezilierii/revocării contractelor/ordinelor/ deciziilor de finanţare, în cazul în care nu au fost îndepliniţi indicatorii de performanţă anuali, precum şi obligaţia recuperării integrale a sumelor plătite în cadrul proiectelor şi a eventualelor penalităţi, după caz, iar beneficiarii au obligaţia restituirii sumelor primite în cadrul proiectelor şi a eventualelor penalităţi."
ART. II
Prin derogare de la prevederile art. 52 alin. (8) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru finanţarea proiectelor din fondurile europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, se pot efectua plăţi în avans de până la 40% din fonduri publice. Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc categoriile de cheltuieli pentru care se efectuează plăţi în avans, procedurile, precum şi limitele care se folosesc în acest scop.
ART. III
Prin derogare de la prevederile art. 54 alin. (8) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, pentru finanţarea proiectelor din fondurile europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, se pot efectua plăţi în avans de până la 40% din fonduri publice.
ART. IV
Litera a) a alineatului (9^1) al articolului 54 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 618 din 18 iulie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) sumele reprezentând plăţi în avans pentru implementarea programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare, inclusiv din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, altele decât cele aferente Programului operaţional sectorial Transport şi cele prevăzute la lit. b), pot fi justificate prin bunuri livrate, lucrări executate şi servicii prestate până la termenul stabilit pentru plata finală conform contractelor încheiate, cu respectarea eventualelor prevederi specifice din memorandumuri/acorduri/contracte/decizii/ordine de finanţare;"
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ALFRED-ROBERT SIMONIS
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Bucureşti, 7 decembrie 2023.
Nr. 369.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: