Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 35 din 6 iunie 1994 (*republicata*) privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment*)
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 507 din 7 iulie 2008
--------------
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Ordonanţa Guvernului nr. 123/2000 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric şi al artelor plastice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 2 septembrie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 121/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 25 martie 2002, şi rectificatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 21 februarie 2001, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 35/1994 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 14 iunie 1994.
ART. 1
(1) Cele 8 categorii de timbre ce formeazã obiectul prezentei legi se stabilesc astfel:
a) timbrul literar, în valoare de 2% din preţul de vânzare a unei cãrţi şi care se adaugã acestui preţ;
b) timbrul cinematografic, în valoare de 2% din preţul unui bilet şi care se adaugã acestui preţ;
c) timbrul teatral, în valoare de 5% din preţul unui bilet şi care se adaugã acestui preţ;
d) timbrul muzical, în valoare de 5% din preţul unui bilet şi 2% din preţul fiecãrui disc, fiecãrei tipãrituri, casete video şi audio înregistrate, cu caracter muzical, altele decât cele folclorice, şi care se adaugã acestor preţuri;
e) timbrul folcloric, în valoare de 5% din preţul unui bilet şi 2% din preţul fiecãrui disc, fiecãrei tipãrituri, casete video şi audio folclorice înregistrate şi care se adaugã acestor preţuri;
f) timbrul artelor plastice, în valoare de 0,5% din preţul de vânzare a operei de artã şi care se adaugã acestui preţ**);
-------------
**) A se vedea anexa nr. 6 la Normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului culturii şi cultelor şi al ministrului finanţelor publice nr. 2.823/1.566/2003.
g) timbrul arhitecturii, în valoare de 0,5 %0(la mie) din valoarea investiţiei, indiferent de beneficiarul sau de destinaţia acesteia;
h) timbrul de divertisment, în valoare de 3% din preţul unui bilet şi care se adaugã acestui preţ.
(2) Timbrul literar se aplicã pentru fiecare exemplar din cãrţile beletristice vândute prin unitãţile de orice fel, editate sau nu în România.
(3) Timbrele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e) se aplicã pe fiecare bilet vândut la spectacolele cinematografice, teatrale, muzicale şi folclorice organizate în ţarã şi se adaugã la preţul de vânzare a biletului.
(4) Timbrul prevãzut la alin. (1) lit. g) se adaugã la valoarea investiţiei şi se achitã odatã cu taxa pentru autorizaţia de construcţie.
(5) Timbrul prevãzut la alin. (1) lit. h) se aplicã pe fiecare bilet vândut la spectacolele artistico-sportive, altele decât cele la care se aplicã alte timbre, şi la spectacolele de circ organizate în ţarã şi se adaugã la preţul de vânzare a biletului.
ART. 2
(1) Sumele încasate, reprezentând valoarea timbrului, se vor vira lunar de unitãţile care le încaseazã, în conturile organizaţiilor de creatori, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Culturii şi Cultelor, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice***) şi cu consultarea organizaţiilor de creatori.
------------
***) A se vedea Ordinul ministrului culturii şi cultelor şi al ministrului finanţelor publice nr. 2.823/1.566/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind perceperea, încasarea, utilizarea, evidenţa şi controlul destinaţiei sumelor rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, precum şi procedura de solicitare şi comunicare a opţiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupã caz, ale moştenitorilor acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 873 din 9 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Conform <>art. 15 lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2007 privind stabilirea unor mãsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, aprobatã prin <>Legea nr. 98/2008 , denumirea Ministerul Finanţelor Publice a fost înlocuitã cu denumirea Ministerul Economiei şi Finanţelor.
(2) În cazul în care pentru un domeniu cultural existã mai multe organizaţii de creatori constituite potrivit dispoziţiilor legale, sumele încasate se vor repartiza organizaţiilor de creatori, în funcţie de opţiunile titularilor de drepturi de autor sau titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupã caz, moştenitorilor acestora. Pentru operele clasice sau traducerile ale cãror drepturi de autor nu se mai aflã în perioada de protecţie legalã destinaţia sumelor încasate din aplicarea timbrului literar va fi hotãrâtã de cãtre editor. Pentru operele clasice ale cãror drepturi de autor nu se mai aflã în perioada de protecţie legalã destinaţia timbrului muzical, plãtit de distribuitor, va fi hotãrâtã astfel:
a) în cazul filmului strãin, contravaloarea timbrului se varsã la Fondul cinematografic;
b) în cazul înregistrãrilor muzicale, de cãtre producãtor;
c) în cazul spectacolelor organizate în ţarã, de cãtre producãtor, pentru partea aferentã dreptului de autor, care nu se mai aflã în perioada de protecţie legalã, şi de cãtre titularii celorlalte drepturi de autor, sau drepturi conexe dreptului de autor ori, dupã caz, de moştenitorii acestora.
(3) Fiecare organizaţie de creatori este obligatã sã-şi constituie un organism financiar pentru timbrul respectiv.
(4) Pentru a beneficia de sumele reprezentând valoarea timbrului, organizaţiile de creatori trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) cel puţin 90% din numãrul membrilor acestora trebuie sã fie titulari de drepturi de autor sau titulari de drepturi conexe dreptului de autor ori persoane care, prin profesiunea lor, participã nemijlocit la crearea operei din domeniul pentru care se colecteazã timbrul;
b) în obiectivele stabilite prin statut sã se regãseascã activitãţi prevãzute la art. 3.
(5) Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la alin. (4) de cãtre organizaţiile de creatori ce pot beneficia de sumele reprezentând valoarea timbrelor se va realiza de cãtre o comisie constituitã prin ordin al ministrului culturii şi cultelor.
ART. 3
Sumele care se cuvin organizaţiilor de creatori vor fi utilizate pentru:
a) susţinerea unor proiecte culturale de interes naţional;
b) participarea la concursuri de interpretare şi creaţie în ţarã şi în strãinãtate;
c) promovarea unor acţiuni cu participarea românilor de peste hotare;
d) susţinerea şi protejarea artei cinematografice, teatrale şi muzicale;
e) completarea fondurilor destinate susţinerii activitãţii tinerilor creatori, interpreţi şi executanţi;
f) sprijinirea materialã a creatorilor, interpreţilor şi executanţilor pensionari;
g) sprijinirea materialã a revistelor de specialitate aparţinând uniunilor de creaţie;
h) sprijinirea înscrierii în circuitul naţional şi internaţional a operelor artistice de valoare;
i) cinstirea şi perpetuarea memoriei personalitãţilor culturii româneşti şi ale minoritãţilor naţionale, atât în ţarã, cât şi în strãinãtate;
j) punerea în valoare a patrimoniului folcloric şi etnografic din România;
k) susţinerea financiarã a spectacolelor în care sunt prezentate opere de creaţie ai cãror autori sunt români sau reprezentanţi ai minoritãţilor naţionale din România;
l) susţinerea financiarã a premiilor acordate creatorilor şi interpreţilor.
ART. 4
Încasãrile rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment nu sunt impozabile.
ART. 5
(1) Constituie contravenţii, dacã nu sunt sãvârşite astfel încât, potrivit legii penale, sã constituie infracţiuni, şi se sancţioneazã cu amendã de la 500 de lei la 1.000 de lei*) urmãtoarele fapte:
--------------
*) Amenzile sunt exprimate în monedã nouã, potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 664 din 23 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
a) nesolicitarea opţiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupã caz, ale moştenitorilor acestora, de cãtre persoanele fizice sau juridice care au aceastã obligaţie;
b) nerespectarea opţiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupã caz, ale moştenitorilor acestora, de cãtre persoanele fizice sau juridice care au aceastã obligaţie;
c) neperceperea şi nevirarea contravalorii timbrelor prevãzute în prezenta lege, de cãtre persoanele juridice sau fizice care au aceastã obligaţie.
(2) Utilizarea sumelor reprezentând contravaloarea timbrelor în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 3 constituie contravenţie, dacã nu este sãvârşitã astfel încât, potrivit legii penale, sã constituie infracţiune, şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 de lei la 4.000 de lei*).
--------------
*) Amenzile sunt exprimate în monedã nouã, potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 664 din 23 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În cazul nevirãrii la termen a sumelor încasate şi datorate se aplicã o penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat.
(4) Prevederile prezentului articol referitoare la contravenţii se completeazã cu cele ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia art. 28 şi 29.
ART. 6
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 5 se fac de cãtre organele de specialitate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(2) Reprezentanţii mandataţi ai organizaţiilor de creatori, precum şi reprezentanţii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor pot verifica modul în care persoanele fizice sau juridice care au aceste obligaţii au solicitat şi au respectat opţiunile titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupã caz, ale moştenitorilor acestora, precum şi corectitudinea operaţiunilor de percepere şi virare a contravalorii timbrelor, cu obligaţia de a sesiza organele abilitate cu constatarea şi sancţionarea contravenţiilor atunci când se evidenţiazã existenţa unor nereguli.
(3) Împuterniciţii Ministerului Culturii şi Cultelor vor verifica utilizarea, potrivit destinaţiilor prevãzute la art.3, a sumelor încasate de cãtre organizaţiile de creatori din aplicarea timbrelor.
ART. 7
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã Decretul nr. 262/1957 privind modificarea articolului III din Decretul nr. 31/1949 pentru stimularea activitãţii ştiinţifice, literare şi artistice, precum şi pentru înfiinţarea timbrului literar al scriitorilor; Decretul nr. 977/1968 pentru modificarea alineatului 2 din articolul 2 din Decretul nr. 262/1957 ; Decretul-lege nr. 93/1990 privind modificarea articolului 2 din Decretul nr. 262/1957 ; <>Decretul-lege nr. 94/1990 privind instituirea "Timbrului teatral"; <>Decretul-lege nr. 142/1990 privind instituirea "Timbrului cinematografic"; <>Legea nr. 62/1991 privind instituirea "Timbrului muzical"; <>Legea nr. 63/1991 privind instituirea "Timbrului folcloric".
ART. 8
Prezenta lege intrã în vigoare dupã 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: