Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. I
<>Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, dupã litera d) a alineatului (1) se introduc douã litere noi, literele e) şi f), cu urmãtorul cuprins:
"e) în centrele de documentare şi informare: profesor documentarist;
f) în unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, pentru asigurarea formãrii iniţiale şi a inserţiei profesionale: cadre didactice-mentori şi cadre didactice-tutori."
2. La articolul 5 alineatul (2), partea introductivã şi literele a) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) În unitãţile conexe şi în cele cu activitãţi extraşcolare ale învãţãmântului preuniversitar funcţiile didactice sunt:
a) în centrele de plasament: educatoare/educator, institutor-educator, învãţãtor-educator, profesor-educator, profesor-logoped, psihopedagog;
............................................................................
c) în centrele logopedice interşcolare şi în cabinetele şcolare: profesor-logoped, cu calificarea în psihopedagogie specialã, psihologie sau pedagogie, profesor-pedagog social;".
3. La articolul 7 litera f) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"f) pentru funcţia de maistru instructor - absolvirea cu examen de diplomã a unei şcoli postliceale în domeniu sau absolvirea cu examen de licenţã ori examen de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior. Pentru aceastã funcţie trebuie îndeplinitã condiţia prevãzutã la <>art. 68 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
4. La articolul 7, dupã litera f) a alineatului (1) se introduce o literã nouã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) pentru funcţiile de profesor documentarist, cadru didactic-tutore şi cadru didactic-mentor - absolvirea cu examen de licenţã, examen de diplomã ori examen de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior de lungã sau scurtã duratã în profilul postului ori absolvirea, cu diplomã, a cursurilor postuniversitare cu durata de cel puţin 3 semestre, aprobatã în acest scop de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare în profilul postului, precum şi îndeplinirea condiţiei prevãzute la art. 68 din Legea învãţãmântului."
5. La articolul 7, dupã alineatul (4) se introduc douã alineate noi, alineatele (5) şi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Personalul didactic titular care, ulterior titularizãrii, dobândeşte prin studii şi alte specializãri didactice poate solicita trecerea în noua specializare, cu pãstrarea statutului de personal didactic titular. Au prioritate cadrele didactice aflate în restrângere de activitate.
(6) Antrenorii de la cluburile sportive şcolare pot fi angajaţi cu contract de muncã, de regulã, pe o perioadã de 4 ani, un ciclu olimpic."
6. La articolul 9, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Posturile didactice se ocupã prin concurs. Concursul constã în probe scrise, la angajarea titularilor, în probe scrise sau orale, la angajarea suplinitorilor, în interviu şi în prezentarea unui curriculum vitae, la angajarea personalului didactic asociat. Concursurile se organizeazã în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învãţãmânt, aprobatã prin ordin al ministrului.
(3) Coordonarea metodologicã a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice declarate vacante este asiguratã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, iar organizarea şi desfãşurarea acestora de cãtre inspectoratele şcolare şi de directorii unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar."
7. La articolul 11, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În învãţãmântul de stat validarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice se face de cãtre inspectoratul şcolar. Angajarea pe post se face de directorul unitãţii de învãţãmânt, pe baza deciziei de repartizare semnate de inspectorul şcolar general. În învãţãmântul particular validarea concursurilor şi angajarea pe post se fac de cãtre conducerea unitãţii de învãţãmânt şi se comunicã în scris inspectoratului şcolar."
8. La articolul 13, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul în care restrângerea de activitate vizeazã douã sau mai multe persoane de aceeaşi specialitate, în afara situaţiei prevãzute la alin. (3), se procedeazã la evaluarea obiectivã sau la organizarea unui concurs, conform hotãrârii consiliului de administraţie, la propunerea directorului adjunct. Evaluarea, respectiv concursul, este realizatã de o comisie, numitã de inspectorul şcolar general, al cãrei preşedinte este inspectorul şcolar de specialitate. Din comisia de evaluare/concurs face parte, în mod obligatoriu, directorul unitãţii de învãţãmânt. Evaluarea obiectivã, convertitã în punctaj unitar stabilit de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, constã într-o inspecţie şcolarã la clasã, cumulatã cu: nivelul studiilor, gradul didactic sau titlul de doctor, media de absolvire, pentru stagiari, progresul şcolar al elevilor, activitatea didacticoştiinţificã, lucrãri ştiinţifice, studii, articole, programe şi manuale şcolare, material didactic omologat, experimente didactice. Dacã rezultatul evaluãrii obiective nu conduce la departajare, se aplicã, în ordine, urmãtoarele criterii socioumanitare: soţul/soţia sã lucreze în învãţãmânt în aceeaşi localitate; soţ/soţie cu domiciliul în localitate; pãrinţi cu domiciliul în localitate; motive de sãnãtate care nu permit pãrãsirea localitãţii, alte cauze obiective dovedite cu acte. Concursul se organizeazã conform prevederilor art. 9. Contestaţiile se rezolvã potrivit dispoziţiilor art. 12. Reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramurã participã ca observatori la toate etapele restrângerii de activitate."
9. La articolul 16, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Posturile publicate pentru suplinire se ocupã de cãtre candidaţii care au participat la concursul organizat conform art. 10 alin. (1) lit. c), în ordinea mediilor obţinute, pe o perioadã de an şcolar."
10. La articolul 19, alineatul (3) se abrogã.
11. La articolul 19, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Structura şi numãrul posturilor pentru personalul didactic auxiliar din învãţãmântul de stat se stabilesc de cãtre consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt, pe baza criteriilor de normare, elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, pentru fiecare categorie de personal."
12. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Funcţiile de director şi de director adjunct pot fi ocupate de personalul didactic titular, având cel puţin gradul didactic II şi vechime la catedrã de cel puţin 5 ani, care se distinge prin calitãţi profesionale, manageriale şi morale.
(2) Ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se face în urma câştigãrii concursului desfãşurat pe baza criteriilor de competenţã profesionalã şi managerialã, cu avizul consultativ al consiliului de administraţie. Metodologia concursului se stabileşte de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi se aprobã prin ordin al ministrului.
(3) Directorii unitãţilor de învãţãmânt preşcolar, ai unitãţilor de învãţãmânt gimnazial şi ai unitãţilor de învãţãmânt cu clasele I-X sunt numiţi, în urma câştigãrii concursului, de cãtre inspectorul şcolar general, pentru o perioadã de 4 ani.
(4) Directorii unitãţilor din învãţãmântul liceal, postliceal şi ai şcolilor de arte şi meserii sunt numiţi, în urma câştigãrii concursului, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la propunerea inspectorului şcolar general, pentru o perioadã de 4 ani.
(5) Pentru exercitarea atribuţiilor care îi revin, potrivit legii, directorul încheie un contract de management educaţional cu inspectorul şcolar general.
(6) Directorul adjunct este numit prin decizie a directorului unitãţii de învãţãmânt, pe baza hotãrârii consiliului de administraţie al acesteia, cu consultarea consiliului profesoral, dintre persoanele care au promovat concursul de ocupare a acestui post.
(7) Activitatea managerialã curentã a structurilor unitãţilor de învãţãmânt este asiguratã de un cadru didactic coordonator, desemnat de directorul unitãţii de învãţãmânt.
(8) Directorii unitãţilor destinate activitãţilor extraşcolare sunt numiţi de ministrul educaţiei şi cercetãrii la unitãţile direct subordonate Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi de cãtre inspectorul şcolar general, la unitãţile din subordinea inspectoratului şcolar."
13. La articolul 22, alineatele (2) şi (3) se abrogã.
14. La articolul 37, alineatele (2)-(5) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care profesorii au dobândit douã sau mai multe specialitãţi, definitivarea în învãţãmânt şi gradele didactice II şi I obţinute la una dintre acestea sunt recunoscute pentru oricare dintre specialitãţile înscrise pe diplome.
(3) Personalului didactic de predare, cu diplomã de absolvire a învãţãmântului universitar de scurtã duratã, i se recunosc gradele didactice obţinute în aceastã calitate şi în cazul absolvirii ulterioare, cu diplomã de licenţã, a unei instituţii de învãţãmânt superior de lungã duratã.
(4) Personalului didactic de predare, cu diplomã de absolvire a învãţãmântului universitar de scurtã duratã, care, ulterior obţinerii gradelor didactice în aceastã calitate, a absolvit, cu diplomã de licenţã, o instituţie de învãţãmânt superior de lungã duratã şi care a trecut prin concurs în învãţãmântul liceal sau postliceal, i se recunosc gradele didactice.
(5) Educatoarelor, învãţãtorilor, institutorilor şi maiştrilorinstructori care au obţinut gradele didactice II şi I şi ulterior au absolvit, cu diplomã de licenţã sau de absolvire, o instituţie de învãţãmânt superior li se recunosc aceste grade."
15. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - (1) Personalul de îndrumare şi control şi directorii unitãţilor de învãţãmânt sunt degrevaţi, total sau parţial, de norma didacticã de predare.
(2) Directorii adjuncţi au obligaţia de a preda efectiv între 2 şi 6 ore sãptãmânal.
(3) Personalul didactic prevãzut la alin. (1) şi (2) nu poate desfãşura activitãţi didactice în regim de cumul sau plata cu ora."
16. La articolul 48, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile salariale suplimentare, drepturile cu caracter social, alte drepturi şi facilitãţi ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic, al cãror cuantum este stabilit de lege între limite minime şi maxime, se negociazã, în limitele legii, prin contracte colective de muncã încheiate între angajatori şi organizaţiile sindicale reprezentative din învãţãmânt, potrivit legii."
17. La articolul 49, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Personalul didactic calificat potrivit art. 7, care desfãşoarã activitate didacticã în mediul rural sau în localitãţi izolate, primeşte o indemnizaţie de 5-80% din salariul de bazã al funcţiei didactice îndeplinite, în raport cu zona geograficã respectivã. Diferenţierile pe zone şi localitãţi, în cadrul limitelor prevãzute de lege, se stabilesc de consiliile locale, cu consultarea reprezentanţilor federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramurã din învãţãmânt, în concordanţã cu prevederile înscrise în hotãrârile Guvernului cu privire la acordarea acestei indemnizaţii.
(3) Personalul didactic din centrele de primire şi plasament şi din învãţãmântul special beneficiazã de o indemnizaţie de 15% din salariul de bazã al funcţiei îndeplinite, inclusã în salariul de bazã."
18. La articolul 50, alineatul (4) se abrogã.
19. La articolul 51, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - (1) Nivelul salariului de bazã al personalului de conducere, îndrumare şi control din inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, şi din Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii se stabileşte la nivelul maxim al salariului de bazã al funcţiei didactice - educator, învãţãtor, profesor gradul I cu vechime de peste 40 ani, la care se adaugã o indemnizaţie de conducere de pânã la:
a) 10-30% pentru inspectorul şcolar principal de specialitate şi inspectorul şcolar;
b) 15-35% pentru directorul casei corpului didactic;
c) 25-45% pentru inspectorul şcolar general adjunct;
d) 30-50% pentru inspectorul de specialitate sau pentru funcţii echivalente în Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;
e) 35-55% pentru inspectorul şcolar general sau pentru funcţii echivalente în Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii."
20. Dupã alineatul (1) al articolului 51 se introduce un alineat nou, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Remunerarea directorului unitãţii de învãţãmânt este asiguratã printr-un salariu de bazã, al cãrui cuantum se stabileşte în condiţiile alin. (1), la care se adaugã o indemnizaţie de conducere de pânã la 50%."
21. La articolul 51, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Salarizarea directorului adjunct al unitãţii de învãţãmânt este asiguratã printr-un salariu de bazã, care se calculeazã la nivelul maxim al funcţiei didactice corespunzãtoare studiilor, la care se adaugã o indemnizaţie de conducere de pânã la 40%."
22. La articolul 51, dupã alineatul (3) se introduce un alineat nou, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Salarizarea personalului de conducere al unitãţilor conexe se face în mod corespunzãtor salarizãrii directorilor adjuncţi din unitatea de învãţãmânt."
23. La articolul 51, dupã alineatul (4) se introduce un alineat nou, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Nivelul indemnizaţiilor acordate personalului de conducere, de îndrumare şi control de la inspectoratele şcolare judeţene, precum şi de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti se stabileşte de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, în funcţie de amploarea şi complexitatea sarcinilor cerute de mãrimea şi specificul judeţului şi de performanţele manageriale ale acestuia."
24. La articolul 51, dupã alineatul (5) se introduce un alineat nou, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Nivelul indemnizaţiilor directorului şi directorului adjunct, prevãzute la alin. (1^1) şi (2), se înscrie în contractul de management educaţional şi poate fi revizuit anual, în funcţie de modificãrile volumului şi gradului de complexitate ale activitãţii şi de performanţele individuale manageriale."
25. La articolul 51, dupã alineatul (6) se introduce un alineat nou, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Nivelul indemnizaţiilor de conducere acordate directorilor şi directorilor adjuncţi din unitãţile de învãţãmânt se stabileşte de cãtre inspectoratul şcolar, cu avizul consiliului de administraţie al şcolii, în funcţie de numãrul de elevi, numãrul de clase, volumul şi gradul de complexitate ale activitãţii desfãşurate de unitatea de învãţãmânt şi de performanţele manageriale ale acestora. Criteriile pe baza cãrora se stabileşte mãrimea acestor indemnizaţii sunt formulate în metodologia de numire şi salarizare a directorilor unitãţilor de învãţãmânt, elaboratã de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, aprobatã prin hotãrâre a Guvernului."
26. Alineatul (10) al articolului 51 se abrogã.
27. La articolul 104, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Personalul didactic din unitãţile de învãţãmânt de stat din mediul rural, care nu are domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care îşi desfãşoarã activitatea, beneficiazã de decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncã, în urma solicitãrilor adresate administraţiei locale, astfel:
a) decontarea contravalorii cãlãtoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea, la sfârşitul fiecãrei luni de activitate, a biletelor de cãlãtorie sau a abonamentului;
b) solicitarea contravalorii cãlãtoriei cu mijloacele de transport în comun, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unitãţii de învãţãmânt."
28. La articolul 104, dupã alineatul (3) se introduce un alineat nou, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt propune, lunar, spre aprobare consiliului local drepturile bãneşti aferente personalului didactic care solicitã cheltuieli de deplasare."
29. Articolul 135 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 135. - Pentru instituţiile de învãţãmânt militar şi învãţãmânt de ordine şi securitate publicã prevãzute în <>cap. X al titlului II din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se prevãd urmãtoarele:
a) aplicarea prevederilor prezentei legi la specificul militar/de ordine şi securitate publicã se face prin ordine, regulamente şi instrucţiuni proprii;
b) personalul didactic militar/de ordine şi securitate publicã şi civil se constituie din personalul didactic prevãzut în prezentul statut şi din corpul instructorilor militari/de ordine şi securitate publicã;
c) personalul didactic militar/de ordine şi securitate publicã are drepturile şi îndatoririle care decurg din prezenta lege şi din calitatea de cadru militar în activitate, respectiv de funcţionar public cu statut special;
d) funcţiile didactice pentru corpul instructorilor militari/de ordine şi securitate publicã, condiţiile care se cer pentru ocuparea acestora, normele didactice, competenţele şi responsabilitãţile se stabilesc prin instrucţiuni proprii;
e) conducerea instituţiilor de învãţãmânt se realizeazã de cãtre comandanţi/directori, care se numesc în funcţii conform reglementãrilor interne; comandantul instituţiei de învãţãmânt superior militar/de ordine şi securitate publicã poate îndeplini şi atribuţiile de rector al acestora;
f) perfecţionarea pregãtirii personalului didactic se realizeazã conform prevederilor prezentului statut şi reglementãrilor specifice militare/de ordine şi securitate publicã;
g) personalul didactic, inclusiv cel din corpul instructorilor militari/de ordine şi securitate publicã, poate obţine definitivarea în învãţãmânt şi gradele didactice, în condiţiile stabilite de prezenta lege."
ART. II
Pentru asigurarea aplicãrii corecte a principiilor noului sistem de finanţare şi administrare a unitãţilor de învãţãmânt în întregul sistem de învãţãmânt preuniversitar de stat, prevederile prezentei legi se vor aplica, gradual, eşalonat, în perioada ianuarie 2005 decembrie 2007, dupã cum urmeazã:
a) începând cu 1 ianuarie 2005 unitãţile de învãţãmânt din judeţele-pilot stabilite prin hotãrâre a Guvernului trec la aplicarea noului sistem de finanţare, administrare şi salarizare a personalului, cu condiţia îndeplinirii integrale a prevederilor <>art. 7 şi 145 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) sistemul de salarizare şi stimulare a personalului didactic şi de conducere prevãzut în prezenta lege se aplicã în unitãţile de învãţãmânt-pilot, în limita fondurilor publice aprobate şi de care dispun prin veniturile proprii, şi cu îndeplinirea tuturor prevederilor cerute de <>Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la finanţarea şi administrarea unitãţilor de învãţãmânt;
c) prevederile alin. (3) şi (3^1 ) ale art. 104 intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2005.
ART. III
<>Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Bucureşti, 14 iulie 2004.
Nr. 349.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: