Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Activitatea bancarã în România se desfãşoarã prin Banca Nationala a României şi prin societãţi bancare constituite, în baza Legii nr. 31/1990, ca societãţi comerciale.
ART. 2
Banca Nationala a României este banca centrala a statului roman, avînd personalitate juridicã. Ea este organul unic de emisiune al statului şi stabileşte reglementãrile în domeniile: monetar, de credit, valutar şi de plati. Banca Nationala a României refinanteaza societãţile bancare şi asigura lichiditati sistemului bancar.
Banca Nationala a României asigura supravegherea activitãţii tuturor societãţilor bancare.
Totodatã, Banca Nationala a României va promova, reglementa şi supraveghea activitãţile de intermediere bancarã.
Atribuţiile Bãncii Naţionale a României sînt prevãzute în statutul de organizare şi funcţionare aprobat prin lege.
ART. 3
Societãţile bancare sînt persoane juridice al cãror obiect principal de activitate îl constituie atragerea de fonduri de la persoane juridice şi fizice, sub forma de depozite sau instrumente nenegociabile, plãtibile la vedere sau la termen, precum şi acordarea de credite.
ART. 4
Structura organizatoricã, conducerea şi administrarea societãţilor bancare se stabilesc prin statutele proprii.
Societatea bancarã este angajata numai prin semnãturile a cel puţin doi conducatori avînd funcţiile stabilite prin statutele proprii.
SECŢIUNEA I
Societãţile bancare, persoane juridice romane
ART. 5
Societãţile bancare, persoane juridice romane, se constituie cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale; ele nu pot fi constituite sub forma de societãţi cu rãspundere limitatã. Societãţile bancare se pot constitui şi funcţiona numai pe baza autorizaţiei eliberate de Banca Nationala a României.
ART. 6
Documentaţia care trebuie prezentatã pentru solicitarea autorizaţiei şi condiţiile în care aceasta poate fi acordatã vor fi stabilite prin norme de Banca Nationala a României.
Banca Nationala a României va stabili norme privind volumul minim al capitalului social şi cota minima de varsamint la momentul subscrierii, care nu poate fi mai mica de 50%, precum şi perioada de subscriere.
ART. 7
Condiţiile în care autorizaţia poate fi retrasã, atît în cazurile cînd retragerea este impusa de lege, cît şi atunci cînd ea este cerutã de societatea bancarã respectiva, se stabilesc prin norme de Banca Nationala a României.
Toate autorizaţiile emise şi cele în vigoare vor fi evidentiate de Banca Nationala a României într-un registru, care va fi accesibil permanent publicului.
ART. 8
Capitalul social subscris trebuie vãrsat integral în termen de pînã la doi ani de la data constituirii societãţii bancare.
Capitalul social subscris trebuie vãrsat în forma bãneascã.
ART. 9
Dupã constituirea legalã, societatea bancarã va trebui sa se identifice în mod clar, în toate actele ei oficiale, printr-un minimum de date: denumirea completa şi firma socialã, capitalul social subscris, adresa sediului principal, numãrul şi data înmatriculãrii în registrul comerţului.
ART. 10
În cazul fuziunii, dizolvãrii, lichidãrii sau falimentului societãţilor bancare, se aplica prevederile din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, precum şi normele speciale şi avizele exprese ale Bãncii Naţionale a României, avîndu-se în vedere caracterul specific al operaţiunilor bancare.
ART. 11
Fuziunea a doua sau mai multor societãţi bancare se decide de cãtre fiecare societate bancarã, conform statutului propriu. În prealabil începerii activitãţii sale, societatea bancarã rezultatã ca urmare a fuziunii este obligatã sa obţinã autorizaţia Bãncii Naţionale a României.
ART. 12
Societãţilor bancare li se interzice sa încheie contracte sau înţelegeri, sa adopte practici de orice fel care le-ar asigura poziţii dominante pe piata monetara, financiarã sau valutarã ori sa se angajeze în operaţiuni pentru a obţine neloial avantaje pentru ele sau pentru terţe persoane.
Banca Nationala a României are dreptul sa introducã acţiune în justiţie ori de cîte ori constata încãlcarea prevederilor prezentului articol.
SECŢIUNEA a II-a
Regimul filialelor şi sucursalelor din România ale bãncilor, persoane juridice strãine
ART. 13
Înfiinţarea, funcţionarea şi lichidarea filialelor din România ale societãţilor bancare, persoane juridice strãine, se efectueazã potrivit Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, dupã recunoaşterea acestor societãţi bancare ca persoane juridice strãine, în condiţiile stabilite de dreptul roman.
Deschiderea în România de sucursale ale unor bãnci persoane juridice strãine are loc în conformitate cu prevederile legislaţiei privind funcţionarea în România a reprezentantelor firmelor şi organizaţiilor economice strãine.
ART. 14
Exercitarea profesiunii bancare şi operaţiunile de banca ale filialelor şi sucursalelor prevãzute la art. 13 al prezentei legi sînt supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României, în concordanta cu politica acesteia fata de activitatea bãncilor strãine în România.
CAP. 2
Activitatea bancarã
ART. 15
În activitatea lor, societãţile bancare se vor supune reglementãrilor emise de Banca Nationala a României pentru aplicarea politicii monetare, de credit, valutare, de plati, de asigurare a prudentei bancare şi de supraveghere a societãţilor bancare.
ART. 16
Toate societãţile bancare sînt obligate sa deschidã conturi curente la Banca Nationala a României şi sa menţinã rezerve minime obligatorii potrivit reglementãrilor date de aceasta.
ART. 17
Societãţile bancare pot deschide la Banca Nationala a României şi alte conturi, în condiţiile stabilite de aceasta.
ART. 18
Societãţile bancare pot efectua operaţiuni de depozite la vedere şi la termen, în cont, cu numerar şi cu titluri constind în atragerea resurselor bãneşti de la persoane juridice şi fizice, în vederea pãstrãrii şi fructificãrii lor. Depozitele pot fi purtãtoare de dobinda.
ART. 19
Prin credit pe termen scurt se înţelege orice fel de operaţiune de împrumut de sume de bani pe o durata ce nu depãşeşte 12 luni. Împrumuturile a cãror durata de rambursare este între un an şi cinci ani sînt credite pe termen mediu, iar cele care depãşesc durata de cinci ani sînt credite pe termen lung.
La acordarea creditelor, societãţile bancare vor urmãri ca solicitantii sa prezinte credibilitate pentru rambursarea lor la scadenta. În acest scop, acestea pot cere solicitanţilor garantarea împrumutului cu bunuri mobile şi imobile.
ART. 20
Dupã aprobarea unui credit, societãţile bancare nu pot anula sau reduce cuantumul acestuia decît în cazuri justificate, determinate de furnizarea de cãtre debitor a unor date nereale, şi numai dupã expirarea unui termen de preaviz de minimum 5 zile, care va fi comunicat în scris debitorului.
Societãţile bancare pot întrerupe imediat, fãrã preaviz, utilizarea de cãtre debitor a unui credit aprobat, în cazul în care debitorul a încãlcat condiţiile contractului de credit sau în cazul în care situaţia economicã şi financiarã a acestuia nu mai asigura condiţii de rambursare.
ART. 21
Toate operaţiunile de credit şi garanţie ale societãţilor bancare vor trebui consemnate în documente contractuale din care sa rezulte clar toţi termenii şi toate condiţiile respectivelor tranzacţii. Copiile acestor documente vor trebui pãstrate de cãtre societãţile bancare şi puse la dispoziţia personalului autorizat al Bãncii Naţionale a României, la cererea acestuia.
ART. 22
Societãţile bancare pot cumpara, vinde, tine în custodie şi administra active monetare, pot executa transferuri, operaţiuni de clearing şi alte operaţiuni de virament, pe cont propriu sau în contul terţilor.
ART. 23
Societãţile bancare pot primi titluri în gaj sau în pãstrare. Aceste titluri nu pot fi gajate de societatea bancarã primitoare, iar aceasta nu poate exercita dreptul de vot aferent respectivelor titluri.
ART. 24
Societãţile bancare pot efectua, potrivit legii şi în limitele autorizaţiei acordate şi ale mijloacelor de care dispun, operaţiuni şi activitãţi conexe ca: operaţiuni valutare; operaţiuni cu metale preţioase, cu obiecte confectionate din acestea şi cu alte valori cu grad mare de lichiditate; plasamentul, subscrierea, gestionarea, pãstrarea şi comerţul cu titluri; consulting bancar; garanţii; mandatari, precum şi alte activitãţi legale care pot fi asumate pe cont propriu sau în contul clienţilor.
ART. 25
Societatea bancarã nu poate desfasura urmãtoarele operaţiuni:
a) angajarea în tranzacţii cu bunuri mobile şi imobile. Se excepteazã tranzacţiile cu imobile necesare desfãşurãrii activitãţii societãţii bancare şi pentru folosinta salariaţilor, precum şi tranzacţiile cu bunuri mobile şi imobile în executarea creanţelor;
b) achiziţionarea propriilor acţiuni sau gajarea lor în contul datoriilor bãncii. Se excepteazã rãscumpãrarea acţiunilor proprii în vederea reducerii capitalului social, care va face obiectul autorizãrii prealabile din partea Bãncii Naţionale a României;
c) acordarea de împrumuturi clienţilor, condiţionatã de vînzarea sau cumpãrarea acţiunilor bãncii;
d) primirea de depozite, titluri sau alte valori, cînd societatea bancarã se afla în stare de încetare de plati;
e) angajarea în operaţiuni de depozit, dacã majoritatea depozitelor provin de la angajaţii bãncii. Se excepteazã operaţiunile fondurilor de plasament şi alte operaţiuni financiare bazate pe principiul mutualitatii.
ART. 26
Prin autorizaţiile de funcţionare pot fi specificate operaţiuni şi activitãţi interzise, altele decît cele menţionate în art. 25 al prezentei legi.
ART. 27
Societãţile bancare vor repartiza 20% din profitul brut anual pentru constituirea de rezerve, pînã cînd fondul astfel constituit egaleaza capitalul, apoi maximum 10% pînã în momentul în care fondul a ajuns de doua ori mai mare decît capitalul. Dupã atingerea acestui nivel, alocarea de sume pentru fondul de rezerva se va face din profitul net, pe baza hotãrîrii consiliilor de administraţie ale societãţilor bancare.
Societãţile bancare îşi pot constitui fonduri de risc pentru acoperirea eventualelor credite care nu mai pot fi recuperate, atît din profiturile brute în limita a 0,5% din totalul creditelor acordate, cît şi din cele nete, precum şi alte fonduri.
CAP. 3
Reglementarea şi supravegherea activitãţii bancare
ART. 28
Participarea unei societãţi bancare la o firma sau întreprindere al carei obiect de activitate nu are legatura cu activitatea bancarã nu poate depãşi 20% din capitalul firmei sau întreprinderii respective.
ART. 29
Împrumuturile acordate de o societate bancarã unui singur debitor nu pot depãşi, cumulate, 20% din capitalul şi rezervele societãţii bancare respective.
Se considera un singur debitor orice persoana sau grup de persoane fizice sau juridice care sînt legate economic între ele. Împrumuturile acordate debitorilor aflaţi în relaţii speciale cu societatea bancarã sau personalul acesteia, inclusiv familiale, vor fi permise numai în condiţiile reglementãrilor emise de Banca Nationala a României.
ART. 30
Societãţile bancare sînt obligate sa comunice Bãncii Naţionale a României creditele acordate clienţilor lor, care depãşesc suma minima pentru raportare stabilitã de Banca Nationala a României.
ART. 31
Societãţile bancare sînt obligate sa prezinte lunar Bãncii Naţionale a României situaţiile lor financiare, constind din elemente ale bilanţului şi contului de profit şi pierderi, precum şi alte date cerute de Banca Nationala a României.
Societatea bancarã conducatoare a unui grup de bãnci va prezenta datele prevãzute în alineatul precedent atît pentru propria sa unitate, cît şi pentru întregul grup.
ART. 32
Societãţile bancare sînt obligate sa permitã Bãncii Naţionale a României sa le examineze evidentele, conturile şi operaţiunile, exclusiv pentru îndeplinirea scopurilor supravegherii bancare.
ART. 33
Casele de economii, casele de ajutor reciproc, cooperativele de credit, alte societãţi de credit, precum şi fondurile de plasament sînt supravegheate şi de cãtre organismele de supraveghere ale propriilor asociaţii.
ART. 34
Banca Nationala a României este singurul agent al statului însãrcinat sa supravegheze tranzacţiile valutare efectuate de societãţile bancare, în care scop va stabili modul de raportare a acestora.
ART. 35
Ministerul Finanţelor va sesiza Banca Nationala a României despre neregulile de ordin fiscal comise de societãţile bancare.
ART. 36
Pentru supravegherea societãţilor bancare romane care funcţioneazã în strãinãtate, Banca Nationala a României coopereazã cu autoritãţile de supraveghere bancarã ale statelor respective.
Informaţii referitoare la bãncile strãine care desfãşoarã activitãţi în România pot fi furnizate autoritãţilor de supraveghere bancarã din ţara de origine, numai în condiţii de reciprocitate.
CAP. 4
Asigurarea depozitelor
ART. 37
În scopul protejãrii drepturilor deponentilor, se pot constitui unu sau mai multe fonduri pentru asigurarea depozitelor bãneşti deţinute de societãţile bancare în favoarea persoanelor fizice.
Aceste fonduri vor putea fi constituite de cãtre instituţii financiare publice sau private ori de statul roman. Ele vor funcţiona pe baza autorizaţiei date de Banca Nationala a României şi sub supravegherea acesteia.
Fiecare societate bancarã care beneficiazã de o astfel de asigurare a depozitelor va mentiona acest lucru în mod distinct pe antetul ei şi la sediile acesteia.
CAP. 5
Casele de compensaţii interbancare
ART. 38
În vederea compensãrii şi decontãrii globale a creanţelor reciproce ale societãţilor bancare, se pot infiinta case de compensaţii interbancare.
ART. 39
În afarã compensãrilor şi decontãrilor multilaterale între bãnci, casele de compensaţii interbancare pot facilita efectuarea împrumuturilor reciproce între bãnci pe termen de o zi lucrãtoare.
ART. 40
Casele de compensaţii se înfiinţeazã în baza Legii nr. 31/1990 şi funcţioneazã pe baza autorizaţiei Bãncii Naţionale a României şi a normelor de lucru specifice aprobate de cãtre aceasta.
CAP. 6
Bilanţul, contul de profit şi pierderi şi controlul acestora
ART. 41
În conformitate cu statutul şi normele proprii, Banca Nationala a României va stabili reguli privind bilanţul societãţilor bancare, contul de profit şi pierderi, ţinerea contabilitãţii şi efectuarea controlului acestora.
ART. 42
Bilanţul societãţii bancare şi contul de profit şi pierderi nu vor fi acceptate ca avînd valabilitate legalã de cãtre autoritãţile în drept, fãrã sa fi fost verificate şi semnate de comisia de cenzori a societãţii bancare.
ART. 43
Pentru verificarea şi confirmarea bilanţului, societãţile bancare vor putea utiliza contabili autorizaţi şi experţi contabili.
ART. 44
Bilanţul şi contul de profit şi pierderi vor fi publicate de societatea bancarã în cel mai scurt timp dupã aprobarea lor de cãtre adunarea generalã a actionarilor sau de alt organ de conducere, conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale şi reglementãrilor specifice emise de Banca Nationala a României.
CAP. 7
Personalul societãţilor bancare
ART. 45
Conducãtorii unei societãţi bancare rãspund pentru activitatea lor profesionalã în fata adunãrii generale a actionarilor şi a Bãncii Naţionale a României. Ei trebuie sa fie persoane cu o buna reputaţie, care sa nu fi suferit sau sa nu fi cauzat prin activitatea lor falimente bancare. Banca Nationala a României poate sa stabileascã şi alte reguli şi norme etice şi profesionale pentru calitatea şi activitatea unui conducãtor de societate bancarã, precum şi pentru activitatea personalului bancar.
CAP. 8
Secretul profesional în activitatea bancarã
ART. 46
Personalul unei societãţi bancare supuse prevederilor prezentei legi nu are dreptul de a folosi sau dezvalui, nici în timpul activitãţii, nici dupã încetarea acesteia, fapte sau date care, devenite publice, ar dãuna intereselor ori prestigiului vreunei societãţi bancare sau vreunui client al acesteia. Prevederile de mai sus se aplica şi persoanelor care obţin informaţii, de natura celor arãtate, din rapoarte ori alte lucrãri oficiale.
ART. 47
Orice membru al unui consiliu de administraţie, precum şi toate persoanele care participa la activitatea societãţilor bancare sînt obligate sa pãstreze secretul profesional. Dezvaluirea secretului profesional se poate face numai în cadrul unei proceduri judiciare, în conformitate cu autorizarea consiliului de administraţie al societãţii bancare cãruia i se solicita aceasta.
Personalul societãţii bancare nu poate uza, în folos personal, de informaţiile bancare pe care le deţine sau de care a luat cunostinta în orice mod.
Prevederile alin. 1 şi 2 se aplica şi persoanelor care obţin, din activitatea de control şi supraveghere sau din rapoarte şi alte lucrãri oficiale, informaţii de natura celor arãtate mai sus.
ART. 48
Numele depunatorului sau titularul contului, precum şi operaţiunile înregistrate în conturile lui constituie secrete profesionale.
CAP. 9
Contravenţii şi sancţiuni
ART. 49
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte dacã, potrivit prevederilor legii penale şi condiţiilor în care au fost sãvîrşite, nu sînt infracţiuni:
a) nerespectarea normelor emise de Banca Nationala a României în aplicarea prezentei legi;
b) efectuarea de operaţiuni fictive şi fãrã acoperire realã.
ART. 50
În cazurile contravenţiilor prevãzute la articolul precedent se poate aplica, numai persoanelor juridice, una din urmãtoarele sancţiuni:
a) avertisment scris;
b) obligarea societãţii bancare aflate în culpa sa ia mãsuri de remediere a efectelor contravenţiei, inclusiv impunerea de mãsuri pentru limitarea operaţiunilor societãţii;
c) aplicarea de amenzi care nu pot depãşi 1% din capitalul social al bãncii, dacã, deşi avertizata, societatea bancare continua contravenţia;
d) retragerea autorizaţiei.
ART. 51
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 49 şi, respectiv, art. 50 se fac de persoane anume împuternicite de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României.
Impotriva procesului-verbal de contravenţie se poate face plîngere la judecãtoria în raza cãreia s-a savirsit contravenţia. Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile legale privind constatarea şi soluţionarea contravenţiilor.
Amenzile încasate se fac venit la bugetul administraţiei centrale de stat.
ART. 52
În cazul încãlcãrii grave a normelor de prudenta bancarã, Banca Nationala a României poate decide, de la caz la caz, mãsuri speciale de supraveghere şi conservare a societãţii bancare pentru a pãstra, a remedia şi a restabili poziţia financiarã a respectivei societãţi bancare.
CAP. 10
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 53
Societãţile bancare pot sa organizeze o asociaţie profesionalã care sa le reprezinte interesele colective fata de autoritãţile publice, sa studieze probleme de interes comun, sa promoveze cooperarea, sa informeze membrii asociaţiei şi publicul şi sa organizeze serviciile de interes comun. Asociaţia profesionalã a bãncilor va colabora cu Banca Nationala a României.
ART. 54
Fondatorii unei societãţi bancare, precum şi administratorii, directorii şi cenzorii acesteia, care vor tãinui situaţia de încetare de plati sau vor incalca autorizaţia acordatã şi prevederile prezentei legi, vor fi decãzuţi din calitatea lor prin hotãrîre a Bãncii Naţionale a României, chiar şi înainte de deschiderea acţiunii judiciare.
ART. 55
Punerea de acord cu prevederile prezentei legi a situaţiei activelor şi pasivelor societãţilor bancare deja existente se va face potrivit unui grafic stabilit de Banca Nationala a României.
ART. 56
Se interzice oricãrei firme sau agent economic care nu are autorizaţie de funcţionare ca societate bancarã sau personalului lor sa utilizeze o denumire, o forma de publicitate, precum şi orice expresie care ar putea sa sugereze ideea ca este o societate bancarã.
ART. 57
Toate modificãrile organizatorice intervenite în activitatea societãţilor bancare se supun prevederilor referitoare la publicitate din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale.
ART. 58
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României.
ART. 59
În termenul prevãzut la art. 58, Banca Nationala a României va elabora regulamente în aplicarea prevederilor prezentei legi.
ART. 60
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>Decretul nr. 61 din 27 februarie 1974 privind autorizarea Bãncii Naţionale a Republicii Socialiste România şi Bãncii Romane de Comerţ Exterior de a acorda dobinzi la disponibilitãţile din conturile în valuta, publicat în Buletinul Oficial nr. 25 din 1 martie 1974, <>Decretul nr. 160 din 7 mai 1986 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Financiar-Bancar, publicat în Buletinul Oficial nr. 27 din 9 mai 1986, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Aceasta lege a fost adoptatã de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 25 martie 1991.
PREŞEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 25 martie 1991.
PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU
În temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României,
promulgãm Legea privind activitatea bancarã şi dispunem publicarea sa în Monitorul Oficial al României.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
ION ILIESCU
---------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: