Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 313 din 16 decembrie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1270 din 17 decembrie 2024
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. I
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78 din 21 iunie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 596 din 26 iunie 2024, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul I litera A punctul 4, alineatul (4) al articolului 315^5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Faptul generator pentru livrarea de bunuri prevăzută la alin. (3) intervine în ultima zi a anului calendaristic, iar, prin excepţie de la prevederile art. 282 alin. (1), exigibilitatea taxei intervine la data împlinirii termenului legal pentru depunerea situaţiilor financiare anuale ale administratorului SGR."
2. După articolul IV se introduce un nou articol, art. IV^1, cu următorul cuprins:
"ART. IV^1
La articolul 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1178 din 14 decembrie 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (5) se introduc cinci noi alineate, alin. (6)-(10), cu următorul cuprins:
(6) Pentru proiectele finanţate din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cărora li se aplică scheme de ajutor de stat, beneficiarii finanţării pot opta pentru aplicarea metodei de amortizare accelerată specifică, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(7) Prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003, cu modificările şi completările ulterioare, instituţiile publice pot opta pentru aplicarea metodei de amortizare accelerată specifică, definită conform prevederilor alin. (8).
(8) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin amortizare accelerată specifică proiectelor se înţelege posibilitatea recuperării valorii de intrare în patrimoniu a activelor imobilizate utilizate în cadrul unui contract de finanţare, în limita unui procent cuprins între 50% şi 75% din valoarea de intrare în patrimoniu a acestora, în primul an de funcţionare a activelor de natura clădirilor, echipamentelor, utilajelor şi altor active similare rezultate din implementarea proiectelor, restul de valoare urmând a fi recuperat liniar pe durata rămasă până la sfârşitul duratei de utilizare a activelor imobilizate prevăzute conform cataloagelor tehnice în vigoare. Procentul din valoarea de intrare menţionat se stabileşte prin decizie a conducătorului unităţii beneficiare a finanţării.
(9) Coordonatorii de reformă şi/sau investiţii vor lua în considerare eligibilitatea cheltuielilor cu amortizarea accelerată specifică, în aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), şi vor efectua, după caz, regularizarea valorii cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii proiectelor care optează pentru metoda de amortizare accelerată specifică.
(10) Coordonatorii de reformă şi/sau investiţii care operează cu proiecte prevăzute la alin. (1) şi (2), la autorizarea cheltuielilor vor lua în considerare eligibilitatea cheltuielilor cu amortizarea accelerată specifică, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă."
ART. II
Aplicarea metodei de amortizare accelerată specifică, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează inclusiv pentru proiectele prevăzute la alin. (1) şi (2) ale art. 37 din acelaşi act normativ, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi. Pentru activele imobilizate achiziţionate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, în cadrul proiectelor prevăzute la alin. (1) şi (2) ale art. 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în derulare, prin excepţie de la prevederile alin. (3) al art. 37 din acelaşi act normativ, se poate opta pentru metoda de amortizare accelerată specifică, fiind posibilă recalcularea amortizării, dacă activele imobilizate utilizate sunt în cadrul unui contract de finanţare în vigoare şi se aplică pe durata de implementare a proiectului.
ART. III
Articolul II din Legea nr. 204/2024 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600 din 27 iunie 2024, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. II
(1) Se restituie TVA, inclusiv pentru operaţiunile pentru care exigibilitatea TVA a intervenit şi înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, potrivit prevederilor art. 294 alin. (6) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru achiziţiile de bunuri/servicii prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a)-b^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, efectuate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi de către entităţile nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F. în baza prevederilor art. 25 alin. (4^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de societăţile deţinute integral de acestea.
(2) Sunt eligibile pentru restituirea TVA:
a) achiziţiile de servicii şi/sau de bunuri prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) şi a^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care se face dovada că:
(i) sunt aferente unor lucrări în curs de execuţie de natura investiţiilor la unităţi spitaliceşti la data intrării în vigoare a prezentei legi. Restituirea TVA este permisă numai pentru achiziţiile a căror exigibilitate a intervenit într-un termen de cel mult 5 ani înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi;
(ii) sunt aferente unor lucrări a căror recepţie la terminarea lucrărilor a avut loc cu cel mult 2 ani înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi; restituirea TVA este permisă numai pentru achiziţiile a căror exigibilitate a intervenit într-un termen de cel mult 3 ani înainte de data recepţiei la terminarea lucrărilor;
b) achiziţiile de bunuri prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. b) şi b^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a căror exigibilitate a intervenit, similar lucrărilor, în termenele prevăzute la lit. a)."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
PETRE-FLORIN MANOLE
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Bucureşti, 16 decembrie 2024.
Nr. 313.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: