Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 308 din 28 iunie 2004 privind exercitarea profesiei de medic dentist, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 582 din 30 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
CAP. I
Exercitarea profesiei de medic dentist
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prevederile prezentei legi se aplicã activitãţilor de medic dentist exercitate în România în regim salarial şi/sau independent.
ART. 2
Profesia de medic dentist se exercitã, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de cãtre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina dentarã, dupã cum urmeazã:
a) cetãţeni ai statului român;
b) cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene;
c) soţul şi descendenţii de gradul I aflaţi în întreţinerea unui cetãţean al unuia dintre statele prevãzute la lit. b), care desfãşoarã legal activitãţi salariate sau nesalariate pe teritoriul României, indiferent de cetãţenia lor;
d) beneficiarii statutului de rezident pe termen lung acordat conform normelor Uniunii Europene de cãtre unul din statele prevãzute la lit. b).
ART. 3
(1) În sensul prezentei legi, expresiile folosite au urmãtoarea semnificaţie:
a) medici dentişti, cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene - persoanele prevãzute la art. 2 lit. b) şi, prin asimilare, medicii dentişti aflaţi în situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c) şi d);
b) stat membru de origine sau de provenienţã - un stat membru al Uniunii Europene, un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiene;
c) stat membru gazdã - un stat membru al Uniunii Europene, un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiene.
(2) Prin titlu oficial de calificare în medicina dentarã se înţelege:
a) diploma de medic stomatolog sau diploma de medic dentist, eliberatã de cãtre o instituţie de învãţãmânt superior din domeniul medicinii dentare, acreditatã din România;
b) certificatul de specialist în una din specialitãţile medico-dentare prevãzute de Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, eliberat de Ministerul Sãnãtãţii;
c) certificatul de medic specialist stomatologie generalã, eliberat de Ministerul Sãnãtãţii;
d) certificatul de medic primar în una din specialitãţile medico-dentare prevãzute de Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, eliberat de Ministerul Sãnãtãţii;
e) certificatul de medic primar stomatologie generalã, eliberat de Ministerul Sãnãtãţii;
f) diploma, certificatul sau un alt titlu în medicina dentarã, eliberate conform normelor Uniunii Europene de cãtre statele membre ale Uniunii Europene, statele aparţinând Spaţiului Economic European sau de cãtre Confederaţia Elveţianã;
g) diploma, certificatul sau un alt titlu în medicina dentarã dobândite într-un stat terţ şi recunoscute de unul dintre statele membre enumerate la lit. f) ori echivalate de România.
ART. 4
(1) Titlurile oficiale de calificare în medicina dentarã obţinute în afara României, a statelor membre ale Uniunii Europene, a statelor aparţinând Spaţiului Economic European sau a Confederaţiei Elveţiene se echivaleazã potrivit legii.
(2) Excepţie de la prevederile alin. (1) fac titlurile oficiale de calificare în medicina dentarã care au fost recunoscute de unul din aceste state.
ART. 5
(1) Profesia de medic dentist are ca scop asigurarea sãnãtãţii publice şi a individului prin activitãţi de prevenţie, diagnostic şi tratament ale maladiilor şi anomaliilor oro-dento-maxilare şi ale ţesuturilor adiacente, desfãşurate cu respectarea prevederilor Codului deontologic al medicului dentist din România.
(2) Natura acestor activitãţi încadreazã profesia de medic dentist în rândul profesiilor din sectorul sanitar cu risc crescut de biocontaminare, beneficiind de toate facilitãţile acordate de legislaţia în vigoare.
ART. 6
(1) În exercitarea profesiei, medicul dentist trebuie sã dovedeascã disponibilitate, corectitudine, devotament şi respect faţã de fiinţa umanã. Independenţa profesionalã conferã medicului dentist dreptul de iniţiativã şi decizie în exercitarea actului medico-dentar şi deplina rãspundere a acestuia.
(2) Medicul dentist nu este funcţionar public în timpul exercitãrii profesiei, prin natura umanitarã şi liberalã a acesteia.
ART. 7
(1) Profesia de medic dentist, indiferent de forma de exercitare, salariatã şi/sau independentã, se exercitã numai de cãtre medicii dentişti membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) În vederea accesului la una din activitãţile de medic dentist şi exerciţiului acesteia, medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul din aceste state, sunt exceptaţi, în caz de prestare temporarã de servicii, de la obligativitatea înscrierii în Colegiul Medicilor Dentişti din România.
ART. 8
(1) La primirea ca membru în Colegiul Medicilor Dentişti din România, medicul dentist va depune urmãtorul jurãmânt:
"O datã admis printre membrii profesiei de medic dentist:
Mã angajez solemn sã-mi consacru viaţa în slujba umanitãţii;
Voi pãstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;
Voi exercita profesia cu conştiinţã şi demnitate;
Sãnãtatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacrã;
Voi pãstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi dupã decesul acestora;
Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiei de medic dentist. Colegii mei vor fi fraţii mei;
Nu voi îngãdui sã se interpunã între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasã, religie, partid sau stare socialã;
Voi pãstra respectul deplin pentru viaţa umanã de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele profesionale contrar legilor umanitãţii.
Fac acest jurãmânt în mod solemn, liber, pe onoare!"
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi:
a) medicilor dentişti cetãţeni români stabiliţi în strãinãtate;
b) medicilor dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene stabiliţi în România şi care doresc sã profeseze;
c) medicilor dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene stabiliţi în unul din aceste state şi care solicitã intrarea în profesie în România.
(3) Medicii dentişti prevãzuţi la alin. (2) lit. b) şi c) pot depune jurãmântul în limba românã sau în una din limbile de circulaţie din Uniunea Europeanã.
ART. 9
(1) Profesia de medic dentist se exercitã pe teritoriul României de persoanele prevãzute la art. 2 care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) deţin un titlu oficial de calificare în medicina dentarã;
b) nu se gãsesc în vreunul din cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevãzute de prezenta lege;
c) sunt membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România sau sunt înregistraţi la Colegiul Medicilor Dentişti din România;
d) sunt apţi din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de medic dentist.
(2) Medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi pe teritoriul României, exercitã profesia de medic dentist cu aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi medicii dentişti cetãţeni români membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 10
(1) Profesia de medic dentist se exercitã în România cu titlul profesional corespunzãtor calificãrii profesionale însuşite, dupã cum urmeazã:
a) medic dentist pentru posesorii diplomei de medic stomatolog cu minimum 3 ani experienţã profesionalã, pentru posesorii diplomei de medic dentist, pentru posesorii certificatului de medic specialist stomatologie generalã şi, respectiv, ai certificatului de medic primar stomatologie generalã;
b) medic dentist specialist în una din specialitãţile medico-dentare prevãzute de Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã;
c) medic dentist primar în una din specialitãţile medico-dentare prevãzute de Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Pânã la însuşirea experienţei profesionale de minimum 3 ani, posesorii diplomei de medic stomatolog care la data intrãrii în vigoare a prezentei legi nu se aflã în pregãtire de rezidenţiat, exercitã activitãţile profesionale în calitate de medici stomatologi.
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi cetãţenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene care deţin un titlu oficial de calificare în medicina dentarã şi care exercitã profesia în România.
(4) Medicii dentişti care au obţinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România pot desfãşura activitãţi de medicinã dentarã conform pregãtirii profesionale în sistemul naţional de asigurãri sociale de sãnãtate sau/şi în sectorul privat, fie ca angajaţi, fie ca titulari sau asociaţi ai cabinetelor de practicã medico-dentarã independentã sau de colaborare cu furnizori de servicii medico-dentare.
ART. 11
Controlul şi supravegherea exercitãrii profesiei de medic dentist se realizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Colegiul Medicilor Dentişti din România, denumite în continuare autoritãţi competente române.
ART. 12
(1) În cazul în care un medic dentist îşi întrerupe activitatea profesionalã sau se aflã într-o situaţie de incompatibilitate pe o perioadã mai mare de 5 ani, Colegiul Medicilor Dentişti din România va reatesta competenţa profesionalã a acestuia în vederea reluãrii activitãţii medico-dentare.
(2) Procedura privind modalitãţile şi condiţiile de verificare şi atestare a nivelului profesional se stabileşte de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi medicilor dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi pe teritoriul României.
ART. 13
(1) Practicarea profesiei de medic dentist de cãtre o persoanã care nu are aceastã calitate constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal.
(2) Colegiul Medicilor Dentişti din România, prin preşedintele colegiului teritorial sau al Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, este în drept sã exercite acţiunea civilã sau sã sesizeze, dupã caz, organele judiciare şi autoritãţile competente pentru urmãrirea şi trimiterea în judecatã a persoanelor care îşi atribuie sau care întrebuinţeazã fãrã drept titlul sau calitatea de medic dentist sau care practicã în mod ilegal medicina dentarã.
(3) Acţiunea penalã împotriva unui membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România cu privire la fapte ce au legãturã cu exercitarea profesiei de medic dentist se pune în mişcare cu înştiinţarea prealabilã a colegiului teritorial al cãrui membru este medicul dentist respectiv.
SECŢIUNEA a 2-a
Nedemnitãţi şi incompatibilitãţi
ART. 14
Este nedemn de a exercita profesia de medic dentist:
a) medicul dentist care a fost condamnat definitiv pentru sãvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra umanitãţii sau vieţii în împrejurãri legate de exercitarea profesiei de medic dentist şi pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b) medicul dentist cãruia i s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, pe durata stabilitã, prin hotãrâre judecãtoreascã sau disciplinarã.
ART. 15
(1) Exercitarea profesiei de medic dentist este incompatibilã cu:
a) calitatea de angajat ori colaborator al unitãţilor de producţie ori distribuţie de produse farmaceutice, materiale sanitare sau materiale de tehnicã dentarã;
b) calitatea de comerciant;
c) orice ocupaţie de naturã a aduce atingere demnitãţii profesionale de medic dentist sau bunelor moravuri;
d) starea de sãnãtate fizicã sau psihicã necorespunzãtoare pentru exercitarea acestei profesii, atestatã ca atare prin certificat medical eliberat de comisia de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã;
e) folosirea cu bunã ştiinţã a cunoştinţelor medico-dentare în defavoarea sãnãtãţii pacientului sau în scop criminal.
(2) La solicitarea medicului dentist în cauzã sau la sesizarea oricãrei persoane sau autoritãţi/instituţii interesate, preşedintele colegiului din care face parte medicul dentist respectiv poate constitui o comisie, special instituitã pentru fiecare caz în parte şi alcãtuitã din 3 medici dentişti primari, pentru a confirma sau infirma situaţia de incompatibilitate prevãzutã la alin. (1) lit. a), b) sau e). În cazurile prevãzute la alin. (1) lit. c) acesta poate solicita organelor în drept confirmarea sau infirmarea stãrii de incompatibilitate.
(3) Pe timpul stãrii de incompatibilitate se suspendã de drept calitatea de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi dreptul de exercitare a profesiei.
(4) În termen de 10 zile de la apariţia situaţiei de incompatibilitate, medicul dentist este obligat sã anunţe colegiul al cãrui membru este.
SECŢIUNEA a 3-a
Autorizarea exercitãrii profesiei de medic dentist
ART. 16
(1) Exercitarea profesiei de medic dentist se face, dupã obţinerea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România, pe baza autorizaţiei de liberã practicã acordate de Ministerul Sãnãtãţii, pânã la aderarea României la Uniunea Europeanã, dupã care aceastã competenţã trece în responsabilitatea Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Autorizaţia de liberã practicã are valabilitate pe toatã durata de exercitare a profesiei în cazul în care nu intervin situaţiile prevãzute la art. 12 şi 13 sau nu se produc abateri sancţionate de lege prin suspendarea sau retragerea dreptului de liberã practicã.
(3) Certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România se obţine pe baza urmãtoarelor acte:
a) titlurile oficiale de calificare în medicina dentarã prevãzute de lege;
b) certificatul de cazier judiciar;
c) certificatul de sãnãtate;
d) declaraţie pe proprie rãspundere privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 14 şi 15.
(4) Colegiul Medicilor Dentişti din România va comunica, din oficiu, în termen de 5 zile, Ministerului Sãnãtãţii o copie a certificatului eliberat.
(5) Medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene stabiliţi în România exercitã profesia pe baza documentelor emise de autoritãţile competente române conform art. 20 şi în condiţiile prevãzute la art. 34.
(6) În caz de prestare temporarã de servicii pe teritoriul României, medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul din aceste state, sunt exceptaţi de la obligativitatea obţinerii autorizaţiei de liberã practicã a profesiei de medic dentist şi a certificatului de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România. Accesul la activitãţile de medic dentist pe durata prestãrii serviciilor se face conform prevederilor art. 23.
ART. 17
(1) Medicii dentişti au dreptul la pensie pentru munca depusã şi limitã de vârstã la împlinirea vârstei de 60 de ani femeile şi 65 de ani bãrbaţii, cu excepţia doctorilor în medicinã, care pot rãmâne în activitate pânã la vârsta de 65 de ani femeile şi 70 de ani bãrbaţii. Menţinerea în activitate peste aceste vârste în unitãţile sanitare publice se face cu avizul Colegiului Medicilor Dentişti din România şi cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii.
(2) Academicienii, profesorii, conferenţiarii universitari şi cercetãtorii ştiinţifici gradul I şi II, cu pregãtire de bazã de medic dentist, pot continua, la cerere, activitatea pânã la vârsta de 65 de ani femeile şi 70 de ani bãrbaţii. Menţinerea în activitate în unitãţile sanitare publice dupã împlinirea acestor vârste se face cu avizul Colegiului Medicilor Dentişti din România şi cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) şi (2) beneficiazã, la cerere, de pensie anticipatã şi, respectiv, de pensie anticipatã parţialã, în condiţiile prevãzute de legislaţia asigurãrilor sociale de stat.
(4) Exercitarea profesiei de medic dentist în unitãţile sanitare din sectorul privat peste limitele de vârstã prevãzute la alin. (1) şi (2) se face cu reînnoirea anualã a avizului Colegiului Medicilor Dentişti şi a certificatului de sãnãtate.
(5) Medicii dentişti din reţeaua sanitarã publicã care au împlinit vârsta de pensionare - 60 de ani femeile şi 65 de ani bãrbaţii - nu pot deţine funcţia de director general, director general adjunct şi director în cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitarã proprie, al direcţiilor de sãnãtate publicã teritoriale, în cadrul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al caselor de asigurãri de sãnãtate şi nici funcţia de director general şi director general adjunct de spital, cu excepţia celor de la spitalele clinice şi institutele de cercetare.
(6) Medicii dentişti deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile prevãzute la <>art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot fi menţinuţi, la cerere, în activitatea profesionalã, pânã la împlinirea vârstei de 65 de ani femeile şi 70 de ani bãrbaţii. Aceste prevederi se aplicã şi medicilor dentişti care, din motive politice, au fost obligaţi sã îşi întrerupã studiile o anumitã perioadã, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi sã îşi reia activitatea profesionalã. Menţinerea în activitate pânã la aceste vârste, precum şi exercitarea ulterioarã a profesiei se fac cu respectarea condiţiilor prevãzute la alin. (1) şi, respectiv, alin. (4).
CAP. II
Dispoziţii privind exercitarea profesiei de medic dentist în România de cãtre medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii privind facilitarea dreptului de stabilire
ART. 18
În vederea primului acces la una din activitãţile profesionale, medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene vor prezenta autoritãţilor competente române certificatul cazierului judiciar emis de statul membru de origine sau de provenienţã sau, în lipsa acestuia, un document echivalent emis de acel stat.
ART. 19
(1) Pentru accesul la una din activitãţile medico-dentare sau pentru exerciţiul acesteia, medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene vor prezenta autoritãţilor competente române certificatul de sãnãtate fizicã şi psihicã, eliberat de statul membru de origine sau de provenienţã.
(2) În situaţia în care pentru accesul şi exerciţiul activitãţii prevãzute la alin. (1) statul membru de origine sau de provenienţã nu impune o astfel de cerinţã şi, în consecinţã, nu emite cetãţenilor sãi un astfel de document, autoritãţile competente române acceptã din partea acestuia un atestat echivalent certificatului de sãnãtate.
ART. 20
(1) Solicitãrile medicilor dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene cu privire la accesul în România la una din activitãţile prevãzute la art. 5 se soluţioneazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, în colaborare cu Colegiul Medicilor Dentişti din România, în termen de 3 luni de la depunerea dosarului complet de cãtre cel interesat.
(2) Dosarul prevãzut la alin. (1) cuprinde urmãtoarele documente:
a) documentul de identitate;
b) diploma de medic stomatolog obţinutã în România, diploma de medic dentist obţinutã sau, dupã caz, recunoscutã într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţianã, respectiv atestatul de echivalare emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii în cazul diplomelor obţinute într-un stat terţ şi care nu au fost recunoscute de unul din statele membre enumerate;
c) în cazul medicilor dentişti specialişti, şi diploma, certificatul sau titlul care atestã specializarea în una din specialitãţile de medicinã dentarã prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã sau de normele Uniunii Europene, dupã caz;
d) certificatul de sãnãtate sau atestatul echivalent al acestuia emis de statul membru de origine sau de provenienţã;
e) certificatul de cazier judiciar emis de statul membru de origine sau de provenienţã sau, în lipsa acestuia, un act echivalent emis de acel stat, în cazul în care intrarea în profesie se face în România.
(3) Deciziile autoritãţilor competente române în aceste cazuri pot fi atacate la instanţa de contencios administrativ.
(4) În situaţiile prevãzute la art. 21, cererea de reexaminare suspendã termenul legal de soluţionare. Autoritãţile competente române vor continua procedura prevãzutã la alin. (1) dupã primirea rãspunsului din partea statului membru consultat sau dupã expirarea termenului de 3 luni prevãzut de normele Uniunii Europene pentru formularea rãspunsului de cãtre statele membre consultate în aceste situaţii.
ART. 21
(1) Atunci când autoritãţile competente române au cunoştinţã de fapte grave şi precise care pot avea repercusiuni asupra începerii activitãţii profesionale sau asupra exercitãrii profesiei de medic dentist în România, comise de medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, anterior stabilirii în România şi în afara teritoriului sãu, acestea informeazã statul membru de origine sau de provenienţã al celor în cauzã.
(2) Autoritãţile competente române comunicã statului membru gazdã informaţiile solicitate cu privire la sancţiunile disciplinare de naturã profesionalã sau administrativã, precum şi cu privire la sancţiunile penale interesând exerciţiul profesiei de medic dentist, aplicate medicilor dentişti pe durata exercitãrii profesiei în România.
(3) Autoritãţile competente române analizeazã informaţiile transmise de statul membru gazdã, cu privire la faptele grave şi precise comise de medicii dentişti cetãţeni români sau care provin din România, anterior stabilirii în statul membru gazdã şi în afara teritoriului sãu, fapte care pot avea repercusiuni asupra începerii activitãţii profesionale sau asupra exercitãrii profesiei de medic dentist în acel stat. Autoritãţile competente române decid asupra naturii şi amplorii investigaţiilor pe care le întreprind în situaţiile pentru care au fost sesizate şi comunicã statului membru gazdã, în termen de 3 luni de la primirea solicitãrii acestuia, consecinţele care rezultã cu privire la atestatele şi documentele pe care le-au emis în cazurile respective.
(4) Autoritãţile competente române asigurã confidenţialitatea informaţiilor transmise.
ART. 22
Documentele prevãzute la art. 18, 19 şi 21 sunt valabile 3 luni de la data emiterii.
SECŢIUNEA a 2-a
Dispoziţii cu privire la libera prestare a serviciilor medico-dentare
ART. 23
(1) Medicii dentişti, cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul din aceste state, sunt exceptaţi de la obligaţia înscrierii în Colegiul Medicilor Dentişti din România, precum şi de la plata cotizaţiei de membru, atunci când solicitã accesul la una din activitãţile de medic dentist în vederea prestãrii temporare de servicii medico-dentare în România.
(2) Aceştia sunt înregistraţi automat la Colegiul Medicilor Dentişti din România pe durata prestãrii serviciilor respective, în vederea aplicãrii prevederilor art. 27.
(3) Exerciţiul activitãţilor de medic dentist, în aceste situaţii, se face în concordanţã cu celelalte drepturi şi obligaţii prevãzute de lege pentru medicii dentişti cetãţeni români.
(4) Atunci când pe durata prestãrii temporare de servicii medico-dentare în România persoanele prevãzute la alin. (1) încalcã dispoziţiile profesionale cu caracter disciplinar sau administrativ prevãzute de lege, autoritãţile competente române informeazã statul membru în care cei în cauzã sunt stabiliţi.
ART. 24
(1) Prestarea temporarã de servicii medico-dentare în România de cãtre medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene stabiliţi în unul din aceste state se face pe baza urmãtoarelor documente:
a) declaraţia prealabilã adresatã autoritãţilor competente române de cãtre solicitant, în care se precizeazã durata de prestare, natura şi locul de desfãşurare a acestor activitãţi. În cazurile de urgenţã, declaraţia poate fi fãcutã în termen de maximum 7 zile de la încetarea prestãrii acestor activitãţi;
b) dovada prin care autoritãţile competente ale statului membru de origine sau provenienţã atestã cã solicitantul exercitã legal activitãţile respective pe teritoriul acelui stat;
c) dovada prin care autoritãţile competente ale statului membru de origine sau provenienţã atestã cã solicitantul este posesor al diplomelor, certificatelor sau altor titluri de medic dentist prevãzute de normele Uniunii Europene pentru prestarea activitãţilor în cauzã.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) sunt valabile 12 luni de la data emiterii.
ART. 25
(1) În caz de prestare temporarã a serviciilor care antreneazã deplasarea prestatorului în România, medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene stabiliţi în unul din aceste state sunt exceptaţi de la procedura de acreditare prevãzutã de legislaţia asigurãrilor sociale de sãnãtate.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a informa în prealabil Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate asupra serviciilor pe care urmeazã sã le presteze pe teritoriul României, iar în caz de urgenţã, în termen de maximum 7 zile de la prestarea acestora.
ART. 26
Începând cu data aderãrii la Uniunea Europeanã, autoritãţile competente române vor retrage, dupã caz, temporar sau definitiv, documentele prevãzute la art. 24 alin. (1) lit. b) eliberate medicilor dentişti cetãţeni români, precum şi medicilor dentişti care întrunesc condiţiile prevãzute la art. 2 lit. b)-d), stabiliţi în România, în cazul în care acestora li se aplicã sancţiunile prevãzute de prezenta lege care atrag retragerea dreptului de liberã practicã a profesiei.
SECŢIUNEA a 3-a
Dispoziţii comune cu privire la dreptul de stabilire şi libera prestare de servicii medico-dentare
ART. 27
Medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care, în timpul exercitãrii profesiei în România încalcã dispoziţiile, legile şi regulamentele profesiei, rãspund potrivit legii.
ART. 28
(1) Medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene care exercitã profesia de medic dentist în România au dreptul de a ataşa la titlul profesional prevãzut la art. 10 titlul legal de formare obţinut în statul membru de origine sau de provenienţã, în limba statului emitent şi, eventual, abrevierea acestui titlu în mãsura în care nu este identic cu titlul profesional. Titlul legal de formare va fi însoţit de numele şi locul instituţiei sau al organismului emitent.
(2) Dacã titlul respectiv de formare desemneazã în România o pregãtire complementarã neînsuşitã de beneficiar, acesta va utiliza în exerciţiul profesiei forma corespunzãtoare a titlului indicatã de autoritãţile competente române.
ART. 29
(1) Medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care sunt stabiliţi şi care exercitã profesia în România, au obligaţia de a se informa la autoritãţile competente cu privire la legislaţia din domeniul sãnãtãţii, domeniul securitãţii sociale, precum şi cu privire la Codul deontologic al medicului dentist.
(2) În vederea furnizãrii informaţiilor prevãzute la alin. (1), autoritãţile române competente vor organiza la nivelul structurilor teritoriale şi centrale birouri de informare legislativã.
CAP. III
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor Dentişti din România
SECŢIUNEA 1
Caracteristici generale
ART. 30
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România se înfiinţeazã, se organizeazã şi funcţioneazã ca organizaţie profesionalã a medicilor dentişti, de interes public, apoliticã şi fãrã scop patrimonial, cu personalitate juridicã, având ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitãrii profesiei de medic dentist.
(2) Colegiul Medicilor Dentişti din România are autonomie instituţionalã şi îşi exercitã atribuţiile fãrã posibilitatea vreunei imixtiuni, acţionând pentru dezvoltarea profesiei şi a prestigiului ei în cadrul vieţii sociale.
(3) Colegiul Medicilor Dentişti din România cuprinde toţi medicii dentişti, cetãţeni români şi cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene stabiliţi în România, care exercitã profesia de medic dentist în condiţiile prezentei legi.
ART. 31
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România se înfiinţeazã, se organizeazã şi funcţioneazã pe criterii teritoriale, la nivel naţional şi judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti.
(2) Între Colegiul Medicilor Dentişti din România şi colegiile teritoriale existã raporturi de autonomie funcţionalã, organizatoricã şi financiarã.
(3) Sediul Colegiului Medicilor Dentişti din România este în municipiul Bucureşti.
(4) Patrimoniul este format din bunuri mobile şi imobile dobândite în condiţiile legii.
SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile Colegiului Medicilor Dentişti din România
ART. 32
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România are urmãtoarele atribuţii generale:
a) asigurã aplicarea legilor şi regulamentelor care privesc exerciţiul profesiei de medic dentist;
b) apãrã demnitatea şi promoveazã drepturile şi interesele membrilor sãi în toate sferele de activitate; apãrã onoarea, libertatea şi independenţa profesionalã a medicului dentist în exercitarea profesiei;
c) asigurã respectarea de cãtre medicii dentişti a obligaţiilor ce le revin faţã de bolnav şi de sãnãtatea publicã;
d) elaboreazã şi adoptã Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi Codul deontologic al medicului dentist, luând mãsurile necesare pentru respectarea unitarã a acestora;
e) controleazã şi supravegheazã modul de exercitare a profesiei de medic dentist, indiferent de forma de exercitare şi de unitatea sanitarã în care se desfãşoarã, precum şi aplicarea legilor şi regulamentelor specifice;
f) avizeazã eliberarea autorizaţiei de liberã practicã a medicinii dentare;
g) reprezintã pe membrii sãi în relaţiile cu asociaţii ştiinţifice, profesionale, patronale şi cu sindicatele;
h) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea criteriilor şi standardelor de dotare a cabinetelor de practicã medico-dentarã independentã;
i) stabileşte şi reglementeazã regimul de publicitate a activitãţilor medico-dentare;
j) asigurã cadrul necesar desfãşurãrii unei concurenţe loiale bazate exclusiv pe promovarea competenţei profesionale;
k) controleazã modul în care sunt respectate de cãtre angajatori independenţa profesionalã a medicilor dentişti şi dreptul acestora de decizie în exercitarea actului medico-dentar;
l) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea reglementãrilor din domeniul medico-dentar sau al asigurãrilor sociale de sãnãtate;
m) acţioneazã, alãturi de instituţiile sanitare centrale şi teritoriale, ca în unitãţile medico-dentare publice şi particulare (cabinete, policlinici, spitale) sã fie asiguratã calitatea actului medico-dentar;
n) organizeazã judecarea cazurilor de abateri de la normele de eticã profesionalã şi de deontologie medico-dentarã şi a cazurilor de malpraxis, în calitate de organ de jurisdicţie profesionalã;
o) sprijinã instituţiile şi acţiunile de asistenţã medico-socialã pentru medicii dentişti şi familiile lor;
p) promoveazã relaţiile pe plan extern cu organizaţii şi formaţiuni similare;
q) în cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România funcţioneazã comisii care reprezintã specialitãţile medicinii dentare prevãzute în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, elaborat de Ministerul Sãnãtãţii;
r) reprezintã medicii dentişti cu practicã independentã care desfãşoarã activitãţi medico-dentare în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate. În acest sens va organiza o comisie care va negocia prevederile contractului-cadru anual cu Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate şi Ministerul Sãnãtãţii;
s) avizeazã autorizarea de instalare a cabinetelor medicale dentare publice sau private, în funcţie de necesarul de medici dentişti dintr-un teritoriu, şi se pronunţã în legãturã cu demersurile întreprinse în vederea interzicerii instalãrii şi funcţionãrii acestora, ţinând seama de exercitarea activitãţii medicinii dentare în concordanţã cu competenţa profesionalã a medicului dentist, de dotarea tehnicã, precum şi de respectarea normelor de igienã;
t) stabileşte, în funcţie de gradul riscului profesional, valoarea riscului asigurat în cadrul asigurãrilor de rãspundere civilã profesionalã pentru membrii sãi;
u) colaboreazã cu Ordinul Asistenţilor Medicali din România în ceea ce priveşte activitatea profesionalã a tehnicienilor dentari şi asistenţilor medicali care desfãşoarã activitate în medicina dentarã;
v) realizeazã şi editeazã, pentru toţi membrii sãi, Ghidul de bunã practicã a medicinii dentare;
w) organizeazã centre de pregãtire lingvisticã, necesare pentru exercitarea activitãţii profesionale de cãtre medicii cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene.
(2) În domeniul formãrii profesionale, Colegiul Medicilor Dentişti din România are urmãtoarele atribuţii:
a) colaboreazã cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerul Sãnãtãţii la stabilirea numãrului anual de locuri în facultãţile de medicinã dentarã acreditate;
b) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii la educaţia continuã, specializarea şi pregãtirea profesionalã postuniversitarã a medicilor dentişti;
c) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea metodologiei de acordare a gradului profesional, a tematicii de concurs şi la elaborarea Nomenclatorului de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã;
d) organizeazã forme de educaţie medicalã continuã şi de ridicare a gradului de competenţã profesionalã a membrilor sãi;
e) urmãreşte realizarea orelor de educaţie medicalã continuã necesare reavizãrii la 5 ani a calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România. Orele de educaţie medicalã continuã acumulate în perioada anterioarã înfiinţãrii Colegiului Medicilor Dentişti din România rãmân valabile;
f) susţine activitatea şi dezvoltarea cercetãrii ştiinţifice şi organizeazã manifestãri ştiinţifice în domeniul medicinii dentare.
ART. 33
În exercitarea atribuţiilor prevãzute de prezenta lege, Colegiul Medicilor Dentişti din România, prin structurile naţionale sau teritoriale, are dreptul de a formula acţiune în justiţie în nume propriu sau în numele membrilor sãi.
SECŢIUNEA a 3-a
Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România
ART. 34
(1) În vederea exercitãrii profesiei de medic dentist, medicii dentişti cetãţeni români şi medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene stabiliţi în România au obligaţia sã se înscrie în Colegiul Medicilor Dentişti din România.
(2) Calitatea de membru este doveditã prin certificatul de membru al Colegiul Medicilor Dentişti din România, care se elibereazã la înscrierea în corpul profesional.
(3) Înscrierea în Colegiul Medicilor Dentişti din România şi eliberarea certificatului de membru se fac numai pentru medicii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. a), b) şi d) şi au depus jurãmântul prevãzut la art. 8.
(4) Depunerea jurãmântului se va menţiona în certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(5) Pot deveni la cerere membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România şi medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul din aceste state şi care presteazã temporar servicii medico-dentare în România, cu respectarea prevederilor alin. (3).
(6) Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt înscrişi în Registrul unic al medicilor dentişti care se aflã la Colegiul Medicilor Dentişti din România şi care se publicã periodic.
(7) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi, au de drept calitatea de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România toţi medicii dentişti înscrişi pânã la aceastã datã în Colegiul Medicilor din România.
ART. 35
(1) La cerere, membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România, care din motive obiective întrerup pe o duratã de pânã la 5 ani exercitarea profesiei de medic dentist, pot solicita suspendarea calitãţii de membru pe acea duratã.
(2) Pe durata suspendãrii la cerere a calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România se suspendã obligaţiile şi drepturile ce decurg din prezenta lege.
(3) Întreruperea exercitãrii profesiei de medic dentist pe o duratã mai mare de 5 ani atrage, de drept, pierderea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 36
Medicii dentişti cetãţeni români şi medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, care doresc sã exercite profesia se înscriu ca membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România la colegiul teritorial în raza cãruia se aflã unitatea la care urmeazã sã îşi desfãşoare activitatea sau la colegiul teritorial în raza cãruia îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa.
SECŢIUNEA a 4-a
Drepturile şi obligaţiile membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România
ART. 37
Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România au urmãtoarele drepturi:
a) dreptul sã aleagã şi sã fie aleşi în organele de conducere de la nivelul structurilor teritoriale sau naţionale ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) dreptul sã se adreseze organelor abilitate ale Colegiului Medicilor Dentişti din România şi sã primeascã informaţiile solicitate;
c) dreptul sã participe la orice acţiune a Colegiului Medicilor Dentişti din România şi sã fie informaţi în timp util despre aceasta;
d) dreptul sã foloseascã, împreunã cu membrii sãi de familie, toate dotãrile sociale, profesionale, culturale şi sportive ale Colegiului Medicilor Dentişti din România şi ale colegiilor teritoriale;
e) dreptul sã poarte însemnele Colegiului Medicilor Dentişti din România;
f) dreptul de a contesta sancţiunile primite;
g) dreptul de a solicita ajutoare materiale pentru situaţii deosebite atât personal, cât şi prin membrii lor de familie;
h) medicii dentişti încadraţi în unitãţile sanitare publice, finanţate de la bugetul de stat, beneficiazã de asistenţã medicalã gratuitã şi medicamente gratuite atât personal, cât şi pentru membrii lor de familie.
ART. 38
Obligaţiile membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt urmãtoarele:
a) sã facã dovada cunoaşterii normelor de deontologie profesionalã şi a celor care reglementeazã organizarea şi funcţionarea corpului profesional. Modalitatea de testare a cunoştinţelor de deontologie şi a legislaţiei profesionale se stabileşte de Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) sã respecte dispoziţiile Regulamentului de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România, ale Codului deontologic al medicului dentist, hotãrârile organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România şi regulamentele profesiei;
c) sã rezolve sarcinile ce le-au fost încredinţate în calitate de membri sau de reprezentanţi ai corpului profesional;
d) sã participe la manifestãrile iniţiate de organele de conducere, la activitãţile profesionale ori de pregãtire profesionalã iniţiate ori organizate de cãtre organele de conducere naţionale sau locale;
e) sã participe la şedinţele ori adunãrile la care au fost convocaţi;
f) sã execute cu bunã-credinţã sarcinile care decurg din hotãrârile organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
g) sã se abţinã de la deliberãrile organelor de conducere în care sunt aleşi, în cazul în care, în îndeplinirea unor atribuţii ale acestor organe, au un interes propriu;
h) sã pãstreze secretul profesional;
i) sã pãstreze în cadrul profesiei confidenţialitatea asupra dezbaterilor, opiniilor şi voturilor exprimate în organele de conducere;
j) sã respecte normele, principiile şi îndatoririle deontologiei medicale;
k) sã aibã un comportament demn în exercitarea profesiei ori a calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
l) sã achite în termenul stabilit cotizaţia datoratã în calitate de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
m) sã rezolve litigiile cu alţi membri, în primul rând, prin mediere de cãtre comisiile organizate în acest scop în cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România;
n) sã execute cu bunã-credinţã atribuţiile ce le revin în calitate de reprezentant sau membru în organele de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, în colegiile judeţene sau în Colegiul municipiului Bucureşti.
ART. 39
Obligaţiile membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România, ce decurg din calitatea lor specialã de medici dentişti, sunt:
a) sã respecte şi sã aplice în orice împrejurare normele de deontologie ale profesiei de medic dentist;
b) sã nu aducã prejudicii reputaţiei profesiei sau a altor membri, respectând statutul de corp profesional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
c) sã acorde cu promptitudine şi necondiţionat îngrijirile medico-dentare de urgenţã, ca o îndatorire fundamentalã profesionalã şi civicã;
d) sã acţioneze pe toatã durata exercitãrii profesiei în vederea creşterii gradului de pregãtire profesionalã;
e) sã aplice parafa cuprinzând numele, prenumele, gradul, specialitatea şi codul pe toate actele medicale pe care le semneazã;
f) sã respecte drepturile pacienţilor.
ART. 40
(1) În vederea creşterii gradului de pregãtire profesionalã şi asigurãrii unui nivel ridicat al cunoştinţelor medico-dentare, medicii dentişti sunt obligaţi sã efectueze un numãr de cursuri de pregãtire şi alte forme de educaţie medicalã continuã şi informare în domeniul ştiinţelor medicale, pentru cumularea numãrului de credite stabilit în acest sens de cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România. Sunt creditate programele, precum şi celelalte forme de educaţie medicalã continuã avizate de cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România.
(2) Medicilor dentişti care nu realizeazã pe parcursul a 5 ani numãrul minim de credite de educaţie medicalã continuã stabilit de Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România li se suspendã dreptul de liberã practicã pânã la realizarea numãrului de credite respectiv.
SECŢIUNEA a 5-a
Organizare şi funcţionare
A. Organizarea la nivel teritorial
ART. 41
Colegiul Medicilor Dentişti din România este organizat la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
ART. 42
Organele de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, sunt: adunarea generalã, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi biroul consiliului.
ART. 43
(1) Consiliul judeţean sau al municipiului Bucureşti al Colegiului Medicilor Dentişti din România are un numãr de membri proporţional cu numãrul medicilor dentişti înscrişi în evidenţã. Norma de reprezentare este de un membru la 30 de medici dentişti înscrişi, aleşi de adunarea generalã judeţeanã.
(2) Acolo unde numãrul membrilor înscrişi este mai mic de 250, se pot înfiinţa filiale teritoriale prin asocierea medicilor dentişti din judeţe limitrofe.
ART. 44
(1) Consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, va alege dintre membrii sãi un birou executiv format din preşedinte, 2 vicepreşedinţi, un secretar şi un trezorier.
(2) Funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar sunt incompatibile cu:
a) funcţia corespunzãtoare dintr-un sindicat profesional;
b) funcţia de director executiv şi de director executiv adjunct al direcţiei de sãnãtate publicã;
c) funcţii de demnitate publicã sau asimilate acestora, precum şi funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitarã proprie, direcţiilor de sãnãtate publicã teritoriale, al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi al caselor judeţene de asigurãri de sãnãtate.
(3) Adunarea generalã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, alege o comisie de cenzori care va funcţiona în mod independent de biroul executiv.
ART. 45
(1) Membrii consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, titulari şi supleanţi, se aleg pe perioada unui mandat hotãrât de adunarea generalã a medicilor dentişti din România, cu posibilitatea de a fi realeşi maximum 3 mandate.
(2) Alegerea membrilor se va face prin vot secret, cu majoritate simplã, prin participarea a minimum 2/3 din numãrul total al medicilor dentişti înscrişi. În cazul în care aceastã proporţie nu poate fi întrunitã, la interval de 2 sãptãmâni se organizeazã o nouã adunare generalã, în cadrul cãreia se procedeazã la alegerea membrilor, indiferent de numãrul de participanţi.
(3) Membrii primului consiliu judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, titulari şi supleanţi, se aleg pe o duratã de 2 ani.
ART. 46
(1) Consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se întruneşte la convocarea preşedintelui, în şedinţe ordinare, la interval de 2 luni. În mod excepţional, la solicitarea a 2/3 din numãrul membrilor sãi, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, poate fi convocat în şedinţe extraordinare. Între şedinţe, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, este condus de biroul executiv, care asigurã activitatea permanentã a acestuia.
(2) Deciziile consiliului judeţean, respectiv ale municipiului Bucureşti, se adoptã în prezenţa a cel puţin 2/3 din numãrul membrilor sãi, cu votul favorabil a jumãtate plus unu din numãrul total al acestora.
ART. 47
(1) Consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, exercitã atribuţiile prevãzute de lege, date în competenţa sa, la nivelul judeţului sau al municipiului Bucureşti, prin regulamentul de organizare şi funcţionare adoptat de adunarea generalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) În vederea exercitãrii atribuţiilor, consiliul judeţean, respectiv consiliul municipiului Bucureşti, îşi desfãşoarã activitatea în comisii, alese de adunarea generalã respectivã, pe domenii de activitate sau pe specialitãţi ale medicinii dentare, în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare adoptat de adunarea generalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
B. Organizarea la nivel naţional
ART. 48
Conducerea Colegiului Medicilor Dentişti din România, la nivel naţional, se exercitã de cãtre:
a) Adunarea generalã naţionalã;
b) Consiliul naţional;
c) Biroul executiv.
ART. 49
(1) Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România este alcãtuitã din reprezentanţi aleşi de adunarea generalã din fiecare judeţ şi din municipiul Bucureşti, prin vot direct şi secret.
(2) Norma de reprezentare în Adunarea generalã naţionalã este de:
a) 2 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 50 de membri înscrişi;
b) 4 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 120 de membri înscrişi;
c) 6 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 200 de membri înscrişi;
d) 8 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 300 de membri înscrişi;
e) 10 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale cu peste 300 de membri înscrişi;
f) un reprezentant la 100 de membri înscrişi pentru Colegiul Medicilor Dentişti al municipiului Bucureşti.
(3) Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România se întruneşte anual.
ART. 50
(1) Adunarea generalã naţionalã adoptã Codul deontologic al medicului dentist şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România în prezenţa a cel puţin 2/3 din numãrul reprezentanţilor aleşi.
(2) Deciziile Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România se adoptã cu majoritate simplã, în prezenţa a cel puţin 2/3 din numãrul reprezentanţilor aleşi.
ART. 51
Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România are urmãtoarele atribuţii:
a) adoptã Codul deontologic al medicului dentist şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România, cât şi modificãrile lor ulterioare;
b) alege membrii Biroului executiv pentru mandatul respectiv;
c) dezbate şi voteazã Raportul anual de activitate prezentat de Biroul executiv şi de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor Dentişti din România privind activitatea desfãşuratã între sesiunile adunãrii generale;
d) revocã din funcţie membrii aleşi în cazul în care, în urma prezentãrii rapoartelor, nu se obţine, prin votul delegaţilor prezenţi, majoritatea simplã pozitivã;
e) alege comisia de cenzori;
f) aprobã bugetul de venituri şi cheltuieli anual al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
g) dezbate şi voteazã raportul Comisiei de cenzori;
h) stabileşte valoarea cotizaţiei anuale şi raportul dintre cotizaţia cuvenitã Consiliului naţional şi colegiilor teritoriale;
i) stabileşte obiectivele generale ale Colegiului Medicilor Dentişti din România pe termen scurt, mediu şi lung;
j) atribuţiile adunãrilor generale judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt identice cu cele ale adunãrii generale pe ţarã.
ART. 52
(1) Între sesiunile Adunãrii generale naţionale, Colegiul Medicilor Dentişti din România este condus de Consiliul naţional.
(2) Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România este alcãtuit din: un reprezentant al fiecãrui judeţ, 3 reprezentanţi ai municipiului Bucureşti şi câte un reprezentant al medicilor dentişti din fiecare minister şi instituţie centralã cu reţea sanitarã proprie.
(3) Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România se întruneşte legal în prezenţa a cel puţin 2/3 din numãrul reprezentanţilor stabiliţi la alin. (2).
ART. 53
Deciziile Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România se adoptã în prezenţa a cel puţin 2/3 din numãrul membrilor sãi, cu votul favorabil a jumãtate plus unu din numãrul total al membrilor.
ART. 54
Atribuţiile Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt urmãtoarele:
a) elaboreazã Codul deontologic al medicului dentist, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România, în termen de 6 luni de la constituirea Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) fixeazã cotizaţia care trebuie plãtitã obligatoriu de cãtre fiecare medic dentist consiliului judeţean sau al municipiului Bucureşti, stabilind partea din aceastã cotizaţie care trebuie viratã cãtre Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
c) gestioneazã bunurile Colegiului Medicilor Dentişti din România şi poate sã iniţieze şi sã subvenţioneze acţiuni interesând profesiunea de medic dentist, acţiuni de întrajutorare;
d) controleazã şi coordoneazã activitatea consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi controleazã gestiunea acestora;
e) soluţioneazã, în termen de 30 de zile de la înregistrare, contestaţiile formulate împotriva deciziilor date de consiliile judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, în conformitate cu regulamentele proprii;
f) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea Nomenclatorului de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã;
g) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea de norme privind exercitarea profesiei de medic dentist pe teritoriul României;
h) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea tematicilor şi a metodologiilor concursurilor şi examenelor pentru medicii dentişti;
i) stabileşte sistemul de credite de educaţie medicalã continuã pe baza cãruia se evalueazã activitatea de perfecţionare profesionalã a medicilor dentişti;
j) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea de norme privind exercitarea profesiei de medic dentist pe teritoriul României;
k) stabileşte condiţiile privind desfãşurarea de cãtre cabinetele şi unitãţile medico-dentare a publicitãţii şi aprobã conţinutul materialului publicitar.
ART. 55
În cadrul Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România funcţioneazã mai multe comisii al cãror numãr, competenţe, precum şi regulament de funcţionare sunt stabilite de cãtre acesta.
ART. 56
(1) Biroul executiv al Colegiului Medicilor Dentişti din România asigurã activitatea permanentã a acestuia, în conformitate cu legea şi regulamentele proprii.
(2) Biroul executiv este alcãtuit dintr-un preşedinte, 3 vicepreşedinţi, un secretar general şi un contabil.
ART. 57
(1) Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România participã, în colaborare cu Ministerul Sãnãtãţii, la elaborarea tuturor programelor de sãnãtate şi a actelor normative cu efect asupra medicinii dentare.
(2) La negocierea anualã a contractului-cadru pentru specialitatea medicinã dentarã, Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România reprezintã medicii dentişti aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 58
(1) Contractul de muncã al persoanei care exercitã o funcţie de conducere în biroul executiv al consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi al Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România se suspendã, la cererea persoanei în cauzã, pe perioada cât îndeplineşte funcţia respectivã, cu menţinerea locului de muncã.
(2) Persoana aflatã în situaţia prevãzutã la alin. (1) beneficiazã de vechime în muncã pe perioada exercitãrii funcţiei respective.
(3) Remunerarea persoanelor care exercitã funcţii de conducere în biroul executiv central sau local este stabilitã prin vot, cu majoritate simplã, de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
SECŢIUNEA a 6-a
Rãspunderea disciplinarã
ART. 59
(1) Medicul dentist rãspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei de medic dentist, a Codului deontologic al medicului dentist, regulilor de bunã practicã profesionalã, a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, precum şi pentru orice fapte sãvârşite în legãturã cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de naturã sã prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale instituţiei Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Prin comisia de deontologie şi disciplinã şi, dupã caz, prin comisiile de specialitate, care funcţioneazã în cadrul consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi ale Consiliului naţional, Colegiul Medicilor Dentişti din România judecã litigiile şi abaterile deontologice şi disciplinare ale medicilor dentişti. Comisiile de deontologie şi disciplinã se constituie şi funcţioneazã pe baza regulamentului aprobat de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România cu respectarea principiului privind egalitatea de tratament, respectarea dreptului la apãrare şi a principiului contradictorialitãţii.
ART. 60
(1) Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România, care încalcã jurãmântul depus, legile şi regulamentele specifice privind exercitarea profesiei de medic dentist şi nu respectã Codul deontologic al medicului dentist, rãspund disciplinar, în funcţie de gravitatea abaterii, şi li se va aplica una dintre urmãtoarele sancţiuni:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) vot de blam;
d) suspendarea temporarã, pe un interval de 6-12 luni, a calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
e) retragerea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi propunerea cãtre Ministerul Sãnãtãţii pentru retragerea autorizaţiei de liberã practicã a profesiei de medic dentist.
(2) Sancţiunile prevãzute la alin. (1) lit. a)-c) se aplicã de cãtre consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru membrii lor.
(3) Sancţiunile prevãzute la alin. (1) lit. d) şi e) se aplicã de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România numai dupã efectuarea unei expertize de specialitate de cãtre o comisie alcãtuitã din cel puţin 5 specialişti, din specialitatea persoanei în cauzã, aprobatã de consiliu, la propunerea comisiilor de specialitate.
(4) Concluziile anchetei şi sancţiunile aplicate se comunicã în termen de 24 de ore, în mod obligatoriu, Ministerului Sãnãtãţii şi, dupã caz, reprezentantului legal al cabinetului sau persoanei juridice cu care medicul dentist sancţionat a încheiat contractul de muncã şi care decid, dupã caz, pe baza acestora, cu privire la autorizaţia de liberã practicã a profesiei de medic dentist şi cu privire la contractul de muncã.
(5) Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România soluţioneazã contestaţiile formulate împotriva deciziilor consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, cu privire la abaterile medicilor dentişti de la normele de deontologie.
ART. 61
(1) Împotriva sancţiunilor prevãzute la art. 60 alin. (1) lit. a)-d) se poate introduce contestaţie la Comisia superioarã de deontologie şi disciplinã, care funcţioneazã în cadrul Consiliului naţional, în termen de 30 de zile de la comunicarea sancţiunii.
(2) Împotriva sancţiunii prevãzute la art. 60 alin. (1) lit. e), precum şi împotriva deciziilor Comisiei superioare de deontologie şi disciplinã adoptate potrivit alin. (1) se poate introduce contestaţie la judecãtoria în a cãrei circumscripţie teritorialã îşi desfãşoarã activitatea medicul dentist sancţionat, în termen de 30 de zile de la comunicarea sancţiunii, respectiv a deciziei acestei comisii.
ART. 62
Rãspunderea disciplinarã a membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România, cât şi a medicilor dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene care exercitã profesia în România, potrivit prezentei legi, nu exclude rãspunderea penalã, contravenţionalã sau patrimonialã, conform prevederilor legale.
ART. 63
Dupã un interval de un an de la emiterea deciziei de suspendare a autorizaţiei de liberã practicã a medicinii dentare, medicul dentist în cauzã poate cere reexaminarea deciziei. În caz de respingere, o nouã cerere nu poate fi fãcutã decât dupã un an.
SECŢIUNEA a 7-a
Venituri şi cheltuieli
ART. 64
Veniturile Colegiului Medicilor Dentişti din România se constituie din:
a) taxa de înscriere;
b) cotizaţiile lunare ale membrilor;
c) contravaloarea serviciilor prestate membrilor sau persoanelor fizice şi juridice;
d) donaţii de la persoane fizice şi juridice;
e) legate;
f) drepturi editoriale;
g) încasãri din vânzarea publicaţiilor proprii;
h) fonduri rezultate din manifestãrile culturale şi ştiinţifice;
i) alte surse.
ART. 65
(1) Neplata cotizaţiei datorate Colegiului Medicilor Dentişti din România pe o perioadã de 6 luni şi dupã atenţionarea scrisã de cãtre consiliul teritorial al Colegiului Medicilor Dentişti din România se sancţioneazã cu suspendarea dreptului de liberã practicã pânã la plata cotizaţiei datorate şi atrage plata unor penalitãţi de întârziere în cuantumul prevãzut de dispoziţiile legale aplicabile instituţiilor publice.
(2) Penalitãţile de întârziere se vor aplica şi colegiilor teritoriale care nu varsã partea de cotizaţie stabilitã de cãtre Consiliul naţional.
ART. 66
(1) Cuantumul cotizaţiei de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România, precum şi partea din aceasta care trebuie vãrsatã cãtre forurile naţionale se stabilesc de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Partea din cotizaţie aferentã funcţionãrii Colegiului Medicilor Dentişti din România va fi viratã, pânã cel mai târziu la sfârşitul lunii urmãtoare celei pentru care a fost perceputã cotizaţia, înaintea oricãror altor plãţi.
(3) Obligaţia urmãririi şi efectuãrii vãrsãrii cotei aferente Consiliului naţional revine preşedintelui consiliului teritorial.
ART. 67
Pentru serviciile prestate persoanelor care nu sunt membre ale Colegiului Medicilor Dentişti din România tarifele se stabilesc, dupã caz, de Consiliul naţional, respectiv de cãtre consiliul colegiului teritorial.
ART. 68
(1) Fondurile bãneşti pot fi utilizate pentru cheltuieli de administraţie, salarizare personal, fonduri fixe, material gospodãresc, finanţarea cheltuielilor organizatorice, perfecţionarea pregãtirii profesionale, acordarea de burse de merit prin concurs medicilor dentişti, întrajutorarea medicilor dentişti cu venituri mici şi a familiilor lor.
(2) Modul de alocare a fondurilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 69
Ministerul Sãnãtãţii şi Colegiul Medicilor din România au obligaţia de a pune la dispoziţie comisiilor electorale desemnate pentru organizarea Colegiului Medicilor Dentişti din România evidenţa nominalã a medicilor dentişti din România, conform anexei la prezenta lege, în termen de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 70
(1) Pânã la alegerea primului consiliu judeţean al Colegiului Medicilor Dentişti din România, respectiv al municipiului Bucureşti, cererile de înscriere în colegiu se depun la comisiile electorale respective.
(2) Autorizaţiile de liberã practicã eliberate anterior apariţiei prezentei legi rãmân valabile pe perioada pentru care au fost eliberate, urmând a fi reînnoite de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
(3) Autorizaţia de liberã practicã reînnoitã, conform alin. (2), cu noua titulaturã de Autorizaţie de liberã practicã a medicinii dentare, va fi valabilã pe toatã perioada de exercitare a profesiei, cu excepţia cazurilor în care intervine retragerea acesteia ca urmare a aplicãrii prevederilor art. 60 alin. (1) lit. e), alin. (3) şi (4).
ART. 71
(1) Primele alegeri vor fi organizate de comisiile electorale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, desemnate de:
a) direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti;
b) filialele judeţene şi a municipiului Bucureşti ale asociaţiilor profesionale ale medicilor dentişti, existente la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;
c) comisiile judeţene de stomatologie ale Colegiului Medicilor din România.
(2) Fiecare parte dintre cele prevãzute la alin. (1) îşi va desemna un numãr egal de reprezentanţi.
(3) Comisiile electorale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sunt alcãtuite din 9 membri.
(4) La nivelul ţãrii se va organiza o Comisie electoralã centralã, constituitã din:
a) 3 reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii;
b) 3 reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor dentişti, existente la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;
c) 3 reprezentanţi ai Comisiei de stomatologie a Colegiului Medicilor din România;
d) câte un reprezentant, din partea fiecãrui minister şi instituţie centralã cu reţea sanitarã proprie.
(5) Activitatea Comisiei electorale centrale constã în:
a) elaborarea Regulamentului electoral şi urmãrirea respectãrii acestuia;
b) organizarea în bune condiţii a alegerilor locale şi pe ţarã;
c) validarea alegerilor locale şi pe ţarã.
(6) În scopul îndeplinirii atribuţiilor prevãzute de prezentul articol, Comisia electoralã centralã, prin comisiile electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti, va colecta cotizaţiile lunare în avans pentru o perioadã de 6 luni.
(7) Activitatea Comisiei electorale centrale înceteazã o datã cu constituirea legalã a primei adunãri generale pe ţarã a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 72
Administraţia publicã localã, prin consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, va sprijini consiliile judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, cât şi Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, în vederea dobândirii în condiţiile legii a spaţiilor necesare desfãşurãrii activitãţii, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 73
Atribuţiile Colegiului Medicilor Dentişti din România nu pot fi exercitate de nici o altã asociaţie profesionalã medicalã. Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România pot face parte şi din alte asociaţii profesionale.
ART. 74
Codul deontologic al medicului dentist, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi deciziile Consiliului naţional adoptate în aplicarea prezentei legi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 75
(1) În vederea facilitãrii accesului la exerciţiul profesiei de medic dentist pe teritoriul României, Ministerul Sãnãtãţii, în colaborare cu Colegiul Medicilor Dentişti din România, recunoaşte calificãrile de medic dentist dobândite, în conformitate cu normele Uniunii Europene, într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţianã, de cãtre cetãţenii acestor state, iar încadrarea acestora în muncã se face conform legii.
(2) Normele privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic dentist eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European şi de Confederaţia Elveţianã cetãţenilor acestora se elaboreazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, în colaborare cu Colegiul Medicilor Dentişti din România şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã se elaboreazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 76
Medicii dentişti trebuie sã deţinã o asigurare de rãspundere civilã pentru greşeli în activitatea medico-dentarã.
ART. 77
Anexa face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 78
Prezenta lege intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
Bucureşti, 28 iunie 2004.
Nr. 308.
ANEXĂ
Numele şi prenumele medicului dentist: .......................
Data naşterii: ...............................................
Specialitatea şi gradul profesional: .........................
Titlul ştiinţific: ...........................................
Promoţia: ....................................................
Locul de muncã: ..............................................
Adresa şi numãrul de telefon: ................................
_______________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: