Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 3 din 9 ianuarie 2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 20 ianuarie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 71 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. IV.4 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din 31 august 2002, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe terenurile/spaţiile aparţinând domeniului public al unitãţilor administrativ-teritoriale este interzisã amplasarea construcţiilor de orice fel, cu excepţia celor necesare desfãşurãrii serviciului propriu-zis şi a reţelelor publice tehnico-edilitare subterane şi/sau supraterane, precum şi functionarii instituţiilor publice de interes local."
2. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 22 se abroga.
3. Alineatul (1) al articolului 25 se abroga.
4. Litera c) a articolului 31 se abroga.
5. La articolul 34 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sa propunã autoritãţilor publice locale ajustarea periodicã a preţurilor şi tarifelor în funcţie de influentele intervenite în costurile de operare."
6. Alineatul (1) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) Operatorii serviciilor de administrare a domeniului public şi privat au fata de utilizatori urmãtoarele obligaţii:
a) sa presteze servicii utilizatorilor cu care au încheiat contracte de furnizare/prestare a serviciului, în conformitate cu clauzele prevãzute;
b) sa deserveasca toţi utilizatorii din aria de acoperire, în condiţiile prevãzute în regulamentul de serviciu;
c) sa respecte indicatorii de performanta stabiliţi de autoritãţile administraţiei publice locale în caietele de sarcini sau conveniti prin contractele de delegare a gestiunii;
d) sa furnizeze autoritãţilor administraţiei publice locale informaţiile solicitate şi sa asigure accesul la toate informaţiile necesare verificãrii şi evaluãrii functionarii şi dezvoltãrii serviciilor, în conformitate cu clauzele contractului de delegare a gestiunii şi cu prevederile legale în vigoare;
e) sa punã în aplicare metode performanţe de management care sa conducã la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurentiale prevãzute de normele legale în vigoare pentru achiziţiile publice de lucrãri, bunuri şi servicii."
7. Alineatul (5) al articolului 39 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Metodologia de fundamentare a nivelului preţurilor şi tarifelor, precum şi cea de aprobare a acestora se vor stabili de consiliul local."
8. Alineatul (1) al articolului 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) Aplicarea de cãtre operatori a preţurilor şi tarifelor aprobate conform art. 39 alin. (2) este obligatorie."
9. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - (1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
(2) Autoritãţile administraţiei publice locale au dreptul sa sanctioneze operatorul prestator de servicii de administrare a domeniului public şi privat în cazul în care acesta nu furnizeazã/nu presteazã serviciile la nivelul indicatorilor de calitate şi de eficienta stabiliţi în contractul de operare, prin:
a) aplicarea unor penalizãri corespunzãtoare prejudiciilor aduse utilizatorilor sau suficient de mari pentru a determina operatorul sa remedieze deficientele constatate; penalizãrile vor fi definite în contractul de delegare a gestiunii sau în regulamentele serviciilor;
b) revocarea hotãrârii prin care s-a aprobat delegarea de gestiune şi rezilierea contractului de delegare a gestiunii dacã timp de 6 luni de la încheierea acestuia se constata încãlcarea repetatã a obligaţiilor contractuale.
(3) Sancţiunile aplicate potrivit alin. (2) se comunica autoritãţii naţionale de reglementare.
(4) În situaţiile prevãzute la alin. (2) lit. b) autoritãţile administraţiei publice locale pot solicita autoritãţii naţionale de reglementare anularea licenţei de operare."
10. La articolul 43 alineatul (1), literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) prestarea uneia dintre activitãţile reglementate de prezenta ordonanta fãrã contract de delegare a gestiunii, cu amenda de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei;
b) încredinţarea unui contract de delegare a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public şi privat fãrã respectarea procedurilor legale, cu amenda de la 100.000.000 lei la 500.000.000 lei."
11. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Regulamentul-cadru al serviciilor de administrare a domeniului public şi privat, Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a operatorilor furnizori/prestatori de servicii de administrare a domeniului public şi privat, precum şi Contractul-cadru şi Regulamentul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public şi privat vor fi aprobate prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei Publice, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe."
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 16 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU
Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 17 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU
Bucureşti, 9 ianuarie 2003.
Nr. 3.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: