Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 299 din 10 noiembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Legii monumentelor de for public nr. 120/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 299 din 10 noiembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii monumentelor de for public nr. 120/2006

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1088 din 11 noiembrie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea monumentelor de for public nr. 120/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 403 din 10 mai 2006, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) În sensul prezentei legi, monumentele de for public având caracter decorativ, comemorativ şi de semnal, amplasate în spaţii publice, într-o zonă de protecţie instituită conform legii, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, sunt:
    a) bunuri imobile;
    b) lucrări de artă plastică;
    c) artă monumentală;
    d) construcţii sau amenajări neutilitare."

    2. La articolul 2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Fac parte din categoria lucrărilor de artă plastică, artă monumentală de for public, în condiţiile prezentei legi, şi următoarele categorii de lucrări aflate în spaţii publice pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale:
    a) lucrări comemorative situate pe monumente istorice de grupa A şi B sau în zona de protecţie a acestor clădiri, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) fântâni decorative, artistice;
    c) mobilier urban de dimensiuni monumentale cu caracter decorativ;
    d) sculpturi monumentale rezultate în urma organizării de tabere de creaţie plastică, reamplasate în spaţii publice situate în zona de protecţie a monumentelor istorice de grupa A şi B, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 422/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Plăcile sau lucrările comemorative situate în alte zone decât cele prevăzute la alin. (3) lit. a) sunt de următoarele tipuri:
    a) plăci comemorative dedicate unor personalităţi istorice, culturale, ştiinţifice, sportive sau din alte domenii;
    b) plăci comemorative dedicate unor momente, evenimente istorice, clădiri demolate."

    3. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor în construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public sau, după caz, de comisiile zonale pentru monumentele de for public.
    (2) Obligaţiile de administrare şi conservare a lucrărilor de artă plastică, artă monumentală de for public revin proprietarilor sau, după caz, autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori instituţiilor publice titulare ale dreptului de proprietate sau ale altor drepturi reale."

    4. După articolul 5 se introduce un nou articol, art. 5^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    (1) Pentru amplasarea lucrărilor de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) şi alin. (4), serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii comunică, lunar, spre analiză comisiilor zonale pentru monumentele de for public propunerile formulate de către acestea, precum şi de persoane, instituţii şi organizaţii interesate.
    (2) Propunerile serviciilor publice deconcentrate cu privire la amplasarea plăcilor comemorative vor avea în vedere, cu prioritate, monumentele istorice cu valoare memorial-simbolistică, respectiv categoria de monumente memoriale din Lista monumentelor istorice.
    (3) Inscripţionarea plăcilor sau altor lucrări comemorative prevăzute la art. 2 alin. (3) şi (4) se realizează în limba română/limba unei minorităţi naţionale/o limbă de circulaţie internaţională. În cazul în care plăcile comemorative se referă la personalităţi, momente sau evenimente istorice, clădiri demolate ce au legătură cu o minoritate naţională, acestea se inscripţionează obligatoriu şi în limba minorităţii respective.
    (4) Hotărârea comisiilor zonale pentru monumentele de for public privind amplasarea lucrărilor de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) se comunică unităţii administrativ-teritoriale competente prin grija serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. În municipiul Bucureşti competenţa aparţine Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.
    (5) Iniţiatorii amplasării plăcilor sau lucrărilor comemorative prevăzute la art. 2 alin. (4) vor depune pentru analiză proiectul la comisiile zonale pentru monumentele de for public, care vor oferi un aviz consultativ. Nu se supun analizării/avizării plăcile sau lucrările comemorative prevăzute la art. 2 alin. (4), care se află în incinta, în interiorul unor clădiri, altele decât cele aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale. Avizul se eliberează în 30 de zile de la solicitare. În cazul în care avizul nu este eliberat în termenul prevăzut, se consideră adoptarea tacită a proiectului.
    (6) Amplasarea lucrărilor de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (4), care respectă modelele-standard şi detaliile tehnice aprobate prin ordin al ministrului culturii, este exceptată de la aplicarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi, respectiv, ale Legii nr. 422/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (7) Deţinătorii imobilelor pe care se amplasează plăci comemorative au obligaţia să permită accesul pentru montarea acestora.
    (8) Deţinătorii imobilelor construite pe amplasamentul unor clădiri demolate care se încadrează în prevederile alin. (1) au obligaţia de a permite amplasarea lucrărilor de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) şi/sau alin. (4), care să indice acest fapt."

    5. La articolul 6 alineatul (6), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:
    "d) elaborează propunerile de modele-standard ale lucrărilor de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) şi alin. (4) şi recomandările privind conţinutul acestora."

    6. La articolul 6, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (6^1)-(6^3), cu următorul cuprins:
    "(6^1) Zona de protecţie a monumentului de for public este delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcţie de trama stradală, relief şi caracteristicile monumentului, după caz. Zona de protecţie a monumentului de for public asigură conservarea integrată şi punerea în valoare a monumentului de for public. Lucrările de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) şi alin. (4) nu beneficiază de zonă de protecţie.
(6^2) Autorităţile administraţiei publice locale competente vor include în planurile urbanistice şi în regulamentele aferente zonele de protecţie delimitate potrivit prevederilor alin. (6^1).
(6^3) Orice intervenţie ce presupune eliberarea unei autorizaţii de construcţie în zona de protecţie a lucrării de artă plastică/artă monumentală de for public se realizează numai cu avizul prealabil al Comisiei Zonale pentru Monumente de For Public."

    7. După articolul 8 se introduce un nou articol, art. 8^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 8^1
    (1) Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, creează, gestionează şi actualizează baza de date şi un site web public cu privire la lucrările de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) şi alin. (4), amplasate conform dispoziţiilor prezentei legi, şi ia măsurile necesare pentru alocarea sistemului standardizat de codare.
    (2) Fiecărei lucrări de artă plastică/artă monumentală de for public, din categoria celor prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) şi alin. (4), prin Institutul Naţional al Patrimoniului i se alocă un sistem standardizat de codare cu formă de bare bidimensionale care va redirecţiona utilizatorul către pagina dedicată a site-ului web prevăzut la alin. (1), ce va conţine informaţii de specialitate şi de identificare a personalităţii sau evenimentului marcat.
    (3) Cheltuielile necesare amplasării plăcilor comemorative şi funcţionării site-ului web se suportă din bugetul Ministerului Culturii, al unităţii administrativ-teritoriale sau de către persoana care a propus amplasarea, după caz."

    8. După articolul 10 se introduce un nou articol, art. 10^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 10^1
    (1) Fapta proprietarului sau administratorului unui monument de for public de a nu îl întreţine în mod corespunzător sau de a nu remedia degradările survenite, într-un termen de maximum şase luni de la data sesizării oficiale a degradării, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei.
    (2) Nerespectarea prevederilor art. 5^1 alin. (7) sau (8) de către deţinătorii imobilelor constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.
    (3) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se constată de către personalul cu atribuţii corespunzătoare din cadrul direcţiilor judeţene pentru cultură, respectiv a municipiului Bucureşti."



    ART. II
    Sculpturile monumentale rezultate în urma organizării de tabere de creaţie plastică, prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. d), se introduc în inventarul patrimoniului cultural al unităţii administrativ-teritoriale.

    ART. III
    (1) Prezenta lege intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Culturii va elabora normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului culturii.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU

    Bucureşti, 10 noiembrie 2022.
    Nr. 299.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016