Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 298 din 14 decembrie 2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 11 iunie 2021
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1188 din 15 decembrie 2021
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. 1
Se ratifică Acordul de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 150 milioane euro, semnat la Bucureşti la 11 iunie 2021, denumit în continuare Acord de împrumut.
ART. 2
(1) Ministerul Sănătăţii este desemnat agenţie de implementare şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului prevăzut la art. 1, denumit în continuare Proiect.
(2) Ministerul Sănătăţii va implementa Proiectul, prin Unitatea de management al proiectului Băncii Mondiale, existentă în subordinea acestuia.
(3) Pe parcursul implementării Proiectului şi cu acordul prealabil al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi al Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii poate transfera Unitatea de management al proiectului Băncii Mondiale prevăzută la alin. (2) în cadrul unei alte entităţi specializate aflate în subordinea sau în coordonarea acestuia.
(4) Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Sănătăţii un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea Acordului de împrumut.
ART. 3
Cheltuielile aferente Proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului, vor fi cuprinse în bugetul Ministerului Sănătăţii, în cadrul sumelor alocate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat.
ART. 4
Sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 5
Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale.
ART. 6
(1) Se autorizează Guvernul României ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
(2) Amendamentele convenite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
SORIN MIHAI GRINDEANU
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU
Bucureşti, 14 decembrie 2021.
Nr. 298.
ACORD DE ÎMPRUMUT
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: