Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 272 din 21 iunie 2004  privind protectia si promovarea drepturilor copilului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 557 din 23 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale şi definiţii

ART. 1
(1) Prezenta lege reglementeazã cadrul legal privind respectarea, promovarea şi garantarea drepturilor copilului.
(2) Autoritãţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile de protecţia copilului sunt obligate sã respecte, sã promoveze şi sã garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţã cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificatã prin <>Legea nr. 18/1990 , republicatã, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte.
ART. 2
(1) Prezenta lege, orice alte reglementãri adoptate în domeniul respectãrii şi promovãrii drepturilor copilului, precum şi orice act juridic emis sau, dupã caz, încheiat în acest domeniu se subordoneazã cu prioritate principiului interesului superior al copilului.
(2) Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv în legãturã cu drepturile şi obligaţiile ce revin pãrinţilor copilului, altor reprezentanţi legali ai sãi, precum şi oricãror persoane cãrora acesta le-a fost plasat în mod legal.
(3) Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritãţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecãtoreşti.
(4) Persoanele prevãzute la alin. (3) sunt obligate sã implice familia în toate deciziile, acţiunile şi mãsurile privitoare la copil şi sã sprijine îngrijirea, creşterea şi formarea, dezvoltarea şi educarea acestuia în cadrul familiei.
ART. 3
De dispoziţiile prezentei legi beneficiazã:
a) copiii cetãţeni români aflaţi pe teritoriul României;
b) copiii cetãţeni români aflaţi în strãinãtate;
c) copiii fãrã cetãţenie aflaţi pe teritoriul României;
d) copiii care solicitã sau beneficiazã de o formã de protecţie în condiţiile reglementãrilor legale privind statutul şi regimul refugiaţilor în România;
e) copiii cetãţeni strãini aflaţi pe teritoriul României, în situaţii de urgenţã constatate, în condiţiile prezentei legi, de cãtre autoritãţile publice române competente.
ART. 4
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) copil - persoanã care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nu a dobândit capacitatea deplinã de exerciţiu, în condiţiile legii;
b) familie - pãrinţii şi copiii acestora;
c) familie extinsã - copilul, pãrinţii şi rudele acestuia pânã la gradul IV inclusiv;
d) familie substitutivã - persoanele, altele decât cele care aparţin familiei extinse, care, în condiţiile legii, asigurã creşterea şi îngrijirea copilului;
e) planul individualizat de protecţie - documentul prin care se realizeazã planificarea serviciilor, prestaţiilor şi a mãsurilor de protecţie specialã a copilului, pe baza evaluãrii psihosociale a acestuia şi a familiei sale, în vederea integrãrii copilului care a fost separat de familia sa într-un mediu familial stabil permanent, în cel mai scurt timp posibil;
f) planul de servicii - documentul prin care se realizeazã planificarea acordãrii serviciilor şi a prestaţiilor, pe baza evaluãrii psihosociale a copilului şi a familiei, în vederea prevenirii separãrii copilului de familia sa;
g) reprezentant legal al copilului - pãrintele sau persoana desemnatã potrivit legii sã exercite drepturile şi sã îndeplineascã obligaţiile pãrinteşti faţã de copil;
h) A.N.P.D.C. - Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului;
i) C.P.C. - comisia pentru protecţia copilului;
j) D.G.A.S.P.C. - direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului;
k) S.P.A.S. - serviciul public de asistenţã socialã;
l) O.R.A. - Oficiul Român pentru Adopţii.
ART. 5
(1) Copiii au dreptul la protecţie şi asistenţã în realizarea şi exercitarea deplinã a drepturilor lor, în condiţiile prezentei legi.
(2) Rãspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltãrii copilului revine în primul rând pãrinţilor, aceştia având obligaţia de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini obligaţiile faţã de copil ţinând seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.
(3) În subsidiar, responsabilitatea revine colectivitãţii locale din care fac parte copilul şi familia sa. Autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia de a sprijini pãrinţii sau, dupã caz, alt reprezentant legal al copilului în realizarea obligaţiilor ce le revin cu privire la copil, dezvoltând şi asigurând în acest scop servicii diversificate, accesibile şi de calitate, corespunzãtoare nevoilor copilului.
(4) Intervenţia statului este complementarã; statul asigurã protecţia copilului şi garanteazã respectarea tuturor drepturilor sale prin activitatea specificã realizatã de instituţiile statului şi de autoritãţile publice cu atribuţii în acest domeniu.
ART. 6
Respectarea şi garantarea drepturilor copilului se realizeazã conform urmãtoarelor principii:
a) respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului;
b) egalitatea şanselor şi nediscriminarea;
c) responsabilizarea pãrinţilor cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor pãrinteşti;
d) primordialitatea responsabilitãţii pãrinţilor cu privire la respectarea şi garantarea drepturilor copilului;
e) descentralizarea serviciilor de protecţie a copilului, intervenţia multisectorialã şi parteneriatul dintre instituţiile publice şi organismele private autorizate;
f) asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate pentru fiecare copil;
g) respectarea demnitãţii copilului;
h) ascultarea opiniei copilului şi luarea în considerare a acesteia, ţinând cont de vârsta şi de gradul sãu de maturitate;
i) asigurarea stabilitãţii şi continuitãţii în îngrijirea, creşterea şi educarea copilului, ţinând cont de originea sa etnicã, religioasã, culturalã şi lingvisticã, în cazul luãrii unei mãsuri de protecţie;
j) celeritate în luarea oricãrei decizii cu privire la copil;
k) asigurarea protecţiei împotriva abuzului şi exploatãrii copilului;
l) interpretarea fiecãrei norme juridice referitoare la drepturile copilului în corelaţie cu ansamblul reglementãrilor din aceastã materie.
ART. 7
Drepturile prevãzute de prezenta lege sunt garantate tuturor copiilor fãrã nici o discriminare, indiferent de rasã, culoare, sex, limbã, religie, opinie politicã sau altã opinie, de naţionalitate, apartenenţã etnicã sau origine socialã, de situaţia materialã, de gradul şi tipul unei deficienţe, de statutul la naştere sau de statutul dobândit, de dificultãţile de formare şi dezvoltare sau de alt gen ale copilului, ale pãrinţilor ori ale altor reprezentanţi legali sau de orice altã distincţie.

CAP. II
Drepturile copilului

SECŢIUNEA 1
Drepturi şi libertãţi civile

ART. 8
(1) Copilul are dreptul la stabilirea şi pãstrarea identitãţii sale.
(2) Copilul este înregistrat imediat dupã naştere şi are de la aceastã datã dreptul la un nume, dreptul de a dobândi o cetãţenie şi, dacã este posibil, de a-şi cunoaşte pãrinţii şi de a fi îngrijit, crescut şi educat de aceştia.
(3) Pãrinţii aleg numele şi prenumele copilului, în condiţiile legii.
(4) Copilul are dreptul de a-şi pãstra cetãţenia, numele şi relaţiile de familie, în condiţiile prevãzute de lege, fãrã nici o ingerinţã.
(5) Dacã se constatã cã un copil este lipsit, în mod ilegal, de elementele constitutive ale identitãţii sale sau de unele dintre acestea, instituţiile şi autoritãţile publice sunt obligate sã ia de urgenţã toate mãsurile necesare în vederea restabilirii identitãţii copilului.
ART. 9
(1) În scopul realizãrii dreptului prevãzut la art. 8 alin. (1), unitãţile sanitare care au în structurã secţii de nou-nãscuţi şi/sau de pediatrie au obligaţia de a angaja un asistent social sau, dupã caz, de a desemna o persoanã cu atribuţii de asistenţã socialã.
(2) În vederea stabilirii identitãţii copilului pãrãsit sau gãsit ori a pãrinţilor acestuia, organele de poliţie competente au obligaţia de a desemna una sau mai multe persoane responsabile cu realizarea demersurilor ce le revin, potrivit legii, pentru înregistrarea naşterii copilului.
ART. 10
(1) Certificatul medical constatator al naşterii, atât pentru copilul nãscut viu, cât şi pentru copilul nãscut mort, se întocmeşte în termen de 24 de ore de la naştere.
(2) Rãspunderea pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (1) revine medicului care a asistat sau a constatat naşterea şi medicului şef de secţie.
(3) Când naşterea a avut loc în afara unitãţilor sanitare, medicul de familie având cabinetul înregistrat în raza teritorialã unde a avut loc naşterea este obligat ca, la cererea oricãrei persoane, în termen de 24 de ore, sã constate naşterea copilului, dupã care sã întocmeascã şi sã elibereze certificatul medical constatator al naşterii copilului, chiar dacã mama nu este înscrisã pe lista cabinetului sãu.
ART. 11
(1) În situaţia în care copilul este pãrãsit de mamã în maternitate, unitatea medicalã are obligaţia sã sesizeze telefonic şi în scris direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului şi organele de poliţie, în termen de 24 de ore de la constatarea dispariţiei mamei.
(2) În termen de 5 zile de la sesizarea prevãzutã la alin. (1), se întocmeşte un proces-verbal de constatare a pãrãsirii copilului, semnat de reprezentantul direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului, reprezentantul poliţiei şi al maternitãţii; când starea de sãnãtate a copilului permite externarea, în baza procesului-verbal, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului va stabili mãsura plasamentului în regim de urgenţã pentru copil.
(3) În termen de 30 de zile de la întocmirea procesului-verbal, poliţia este obligatã sã întreprindã verificãrile specifice privind identitatea mamei şi sã comunice rezultatul acestor verificãri direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
(4) În situaţia în care mama este identificatã, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului va asigura consilierea şi sprijinirea acesteia în vederea realizãrii demersurilor legate de întocmirea actului de naştere.
(5) În situaţia în care, în urma verificãrilor efectuate de poliţie, nu este posibilã identificarea mamei, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului transmite serviciului public de asistenţã socialã în a cãrui razã administrativ-teritorialã s-a produs naşterea dosarul cuprinzând certificatul medical constatator al naşterii, procesul-verbal prevãzut la alin. (2), dispoziţia de plasament în regim de urgenţã şi rãspunsul poliţiei cu rezultatul verificãrilor.
(6) În termen de 5 zile de la primirea documentaţiei prevãzute la alin. (5), serviciul public de asistenţã socialã are obligaţia de a obţine dispoziţia de stabilire a numelui şi prenumelui copilului, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilã, cu modificãrile ulterioare, şi de a face declaraţia de înregistrare a naşterii la serviciul de stare civilã competent.
(7) Dupã înregistrarea naşterii copilului, serviciul public de asistenţã socialã are obligaţia de a transmite direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului actul de înregistrare a naşterii copilului.
ART. 12
(1) În situaţia copilului gãsit, precum şi a celui pãrãsit de pãrinţi în alte unitãţi sanitare, a cãrui naştere nu a fost înregistratã, obligaţia de a realiza demersurile prevãzute de lege pentru înregistrarea naşterii copilului revine serviciului public de asistenţã socialã în a cãrui razã administrativ-teritorialã a fost gãsit sau pãrãsit copilul.
(2) Expertiza medico-legalã necesarã pentru înregistrarea naşterii copilului este gratuitã.
ART. 13
(1) Unitãţile sanitare, unitãţile de protecţie socialã, serviciile de îngrijire de tip rezidenţial, entitãţile fãrã personalitate juridicã, alte persoane juridice, precum şi persoane fizice, care interneazã sau primesc în îngrijire femei gravide ori copii care nu posedã acte pe baza cãrora sã li se poatã stabili identitatea, sunt obligate sã anunţe, în termen de 24 de ore, în scris, autoritatea administraţiei publice locale în a cãrei razã îşi au sediul sau, dupã caz, domiciliul, în vederea stabilirii identitãţii lor.
(2) Cel care ia un copil pentru a-l îngriji sau proteja temporar, pânã la stabilirea unei mãsuri de protecţie în condiţiile legii, are obligaţia de a-l întreţine şi, în termen de 48 de ore, de a anunţa autoritatea administraţiei publice locale în a cãrei razã teritorialã îşi are sediul sau domiciliul.
ART. 14
(1) Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu pãrinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţã de care copilul a dezvoltat legãturi de ataşament.
(2) Copilul are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alãturi de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în mãsura în care acest lucru nu contravine interesului sãu superior.
(3) Pãrinţii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relaţiile personale ale acestuia cu bunicii, fraţii şi surorile ori cu alte persoane alãturi de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, decât în cazurile în care instanţa decide în acest sens, apreciind cã existã motive temeinice de naturã a primejdui dezvoltarea fizicã, psihicã, intelectualã sau moralã a copilului.
ART. 15
(1) În sensul prezentei legi, relaţiile personale se pot realiza prin:
a) întâlniri ale copilului cu pãrintele ori cu o altã persoanã care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gãzduirea copilului pe perioadã determinatã de cãtre pãrintele sau de cãtre altã persoanã la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit;
d) corespondenţã ori altã formã de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informaţii copilului cu privire la pãrintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
f) transmiterea de informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluãri medicale sau şcolare, cãtre pãrintele sau cãtre alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informaţiilor prevãzute la alin. (1) lit. e) şi f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum şi a dispoziţiilor speciale vizând confidenţialitatea şi transmiterea informaţiilor cu caracter personal.
ART. 16
(1) Copilul care a fost separat de ambii pãrinţi sau de unul dintre aceştia printr-o mãsurã dispusã în condiţiile legii are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu ambii pãrinţi, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanţa judecãtoreascã, luând în considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, dacã existã motive temeinice de naturã a periclita dezvoltarea fizicã, mentalã, spiritualã, moralã sau socialã a copilului.
ART. 17
(1) Copilul ai cãrui pãrinţi locuiesc în state diferite are dreptul de a întreţine relaţii personale şi contacte directe cu aceştia, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Exercitarea dreptului prevãzut la alin. (1) va fi facilitatã de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pe baza unei proceduri aprobate prin ordin comun.
ART. 18
(1) Copiii neînsoţiţi de pãrinţi sau de un alt reprezentant legal ori care nu se gãsesc sub supravegherea legalã a unor persoane au dreptul de a li se asigura, în cel mai scurt timp posibil, reîntoarcerea alãturi de reprezentanţii lor legali.
(2) Deplasarea copiilor în ţarã şi în strãinãtate se realizeazã cu înştiinţarea şi cu acordul ambilor pãrinţi; orice neînţelegeri între pãrinţi cu privire la exprimarea acestui acord se soluţioneazã de cãtre instanţa judecãtoreascã.
(3) Pãrinţii sau, dupã caz, altã persoanã responsabilã de supravegherea, creşterea şi îngrijirea copilului sunt obligaţi sã anunţe la poliţie dispariţia acestuia de la domiciliu, în cel mult 24 de ore de la constatarea dispariţiei.
ART. 19
(1) Misiunile diplomatice şi consulare ale României au obligaţia de a sesiza Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului cu privire la copiii cetãţeni români aflaţi în strãinãtate care, din orice motive, nu sunt însoţiţi de pãrinţi sau de un alt reprezentant legal ori nu se gãsesc sub supravegherea legalã a unor persoane din strãinãtate.
(2) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului va lua mãsurile necesare pentru întoarcerea copilului la pãrinţi sau la un alt reprezentant legal, imediat dupã identificarea acestora. În cazul în care persoanele identificate nu pot sau refuzã sã preia copilul, la cererea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, tribunalul de la domiciliul copilului sau Tribunalul Bucureşti, în situaţia în care acest domiciliu nu este cunoscut, va dispune plasamentul copilului într-un serviciu de protecţie specialã propus de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
(3) Procedura de întoarcere a copiilor în ţarã, de identificare a pãrinţilor sau a altor reprezentanţi legali ai copiilor, modul de avansare a cheltuielilor ocazionate de întoarcerea în ţarã a acestora, precum şi serviciile de protecţie specialã, publice sau private, competente sã asigure protecţia în regim de urgenţã a copiilor aflaţi în situaţia prevãzutã la alin. (1) se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 20
(1) Misiunile diplomatice şi consulare strãine au obligaţia de a sesiza Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Autoritatea pentru Strãini despre toate situaţiile în care au cunoştinţã de copii cetãţeni strãini aflaţi pe teritoriul României, care, din orice motive, nu sunt însoţiţi de pãrinţi sau de un alt reprezentant legal ori nu se gãsesc sub supravegherea legalã a unor persoane. În cazul în care autoritãţile române se autosesizeazã, acestea vor înştiinţa de urgenţã misiunea strãinã competentã cu privire la copiii în cauzã.
(2) În situaţia copiilor prevãzuţi la alin. (1), Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului, pânã la definitivarea demersurilor legale ce cad în competenţa Autoritãţii pentru Strãini, va solicita Tribunalului Bucureşti stabilirea plasamentului copilului într-un serviciu de protecţie specialã propus de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
(3) Mãsura plasamentului dureazã pânã la returnarea copilului în ţara de reşedinţã a pãrinţilor ori în ţara în care au fost identificaţi alţi membri ai familiei dispuşi sã ia copilul.
(4) În cazul nereturnãrii copilului, acesta beneficiazã de protecţia specialã prevãzutã în prezenta lege.
ART. 21
În vederea aplicãrii prevederilor art. 19 şi 20 se încheie tratatele necesare cu statele sau cu autoritãţile statelor vizate, pe baza propunerilor Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi ale Ministerului Afacerilor Externe, precum şi a altor instituţii interesate.
ART. 22
(1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.
(2) Este interzisã orice acţiune de naturã sã afecteze imaginea publicã a copilului sau dreptul acestuia la viaţã intimã, privatã şi familialã.
(3) Participarea copilului în vârstã de pânã la 14 ani la dezbateri publice în cadrul unor programe audiovizuale se poate face numai cu consimţãmântul scris al acestuia şi al pãrinţilor sau, dupã caz, al altui reprezentant legal.
(4) Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de cãtre pãrinţi, reprezentanţi legali sau alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, în scopul de a obţine avantaje personale sau de a influenţa deciziile autoritãţilor publice.
(5) Consiliul Naţional al Audiovizualului monitorizeazã modul de derulare a programelor audiovizuale, astfel încât sã se asigure protecţia şi garantarea dreptului copilului prevãzut la alin. (1).
ART. 23
(1) Copilul are dreptul la libertate de exprimare.
(2) Libertatea copilului de a cãuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice naturã, care vizeazã promovarea bunãstãrii sale sociale, spirituale şi morale, sãnãtatea sa fizicã şi mentalã, sub orice formã şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilã.
(3) Pãrinţii sau, dupã caz, alţi reprezentanţi legali ai copilului, persoanele care au în plasament copii, precum şi persoanele care, prin natura funcţiei, promoveazã şi asigurã respectarea drepturilor copiilor au obligaţia de a le asigura informaţii, explicaţii şi sfaturi, în funcţie de vârsta şi de gradul de înţelegere al acestora, precum şi de a le permite sã-şi exprime punctul de vedere, ideile şi opiniile.
(4) Pãrinţii nu pot limita dreptul copilului minor la libertatea de exprimare decât în cazurile prevãzute expres de lege.
ART. 24
(1) Copilul capabil de discernãmânt are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricãrei probleme care îl priveşte.
(2) În orice procedurã judiciarã sau administrativã care îl priveşte copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacã autoritatea competentã apreciazã cã audierea lui este necesarã pentru soluţionarea cauzei.
(3) Dreptul de a fi ascultat conferã copilului posibilitatea de a cere şi de a primi orice informaţie pertinentã, de a fi consultat, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea opinia sa, dacã este respectatã, precum şi asupra consecinţelor oricãrei decizii care îl priveşte.
(4) În toate cazurile prevãzute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare şi li se va acorda importanţa cuvenitã, în raport cu vârsta şi cu gradul de maturitate a copilului.
(5) Orice copil poate cere sã fie ascultat conform dispoziţiilor alin. (2) şi (3). În caz de refuz, autoritatea competentã se va pronunţa printr-o decizie motivatã.
(6) Dispoziţiile legale speciale privind consimţãmântul sau prezenţa copilului în procedurile care îl privesc, precum şi prevederile referitoare la desemnarea unui curator, în caz de conflict de interese, sunt şi rãmân aplicabile.
ART. 25
(1) Copilul are dreptul la libertate de gândire, de conştiinţã şi de religie.
(2) Pãrinţii îndrumã copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate a acestuia, fãrã a-l putea obliga sã adere la o anumitã religie sau la un anumit cult religios.
(3) Religia copilului care a împlinit 14 ani nu poate fi schimbatã fãrã consimţãmântul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul sã-şi aleagã singur religia.
(4) Atunci când copilul beneficiazã de protecţie specialã, persoanelor în îngrijirea cãrora se aflã le sunt interzise orice acţiuni menite sã influenţeze convingerile religioase ale copilului.
ART. 26
(1) Copilul are dreptul la liberã asociere în structuri formale şi informale, precum şi libertatea de întrunire paşnicã, în limitele prevãzute de lege.
(2) Autoritãţile administraţiei publice locale, unitãţile de învãţãmânt şi alte instituţii publice sau private competente iau mãsurile necesare asigurãrii exercitãrii corespunzãtoare a drepturilor prevãzute la alin. (1).
ART. 27
(1) Copilul aparţinând unei minoritãţi naţionale, etnice, religioase sau lingvistice are dreptul la viaţã culturalã proprie, la declararea apartenenţei sale etnice, religioase, la practicarea propriei sale religii, precum şi dreptul de a folosi limba proprie în comun cu alţi membri ai comunitãţii din care face parte.
(2) Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminãrii asigurã şi urmãreşte exercitarea drepturilor prevãzute la alin. (1).
ART. 28
(1) Copilul are dreptul la respectarea personalitãţii şi individualitãţii sale şi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
(2) Mãsurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se aflã în legãturã cu dezvoltarea fizicã, psihicã sau care afecteazã starea emoţionalã a copilului.
ART. 29
(1) Copilul are dreptul sã depunã singur plângeri referitoare la încãlcarea drepturilor sale fundamentale.
(2) Copilul este informat asupra drepturilor sale, precum şi asupra modalitãţilor de exercitare a acestora.

SECŢIUNEA a 2-a
Mediul familial şi îngrijirea alternativã

ART. 30
(1) Copilul are dreptul sã creascã alãturi de pãrinţii sãi.
(2) Pãrinţii au obligaţia sã asigure copilului, de o manierã corespunzãtoare capacitãţilor în continuã dezvoltare ale copilului, orientarea şi sfaturile necesare exercitãrii corespunzãtoare a drepturilor prevãzute în prezenta lege.
(3) Pãrinţii copilului au dreptul sã primeascã informaţiile şi asistenţa de specialitate necesare în vederea îngrijirii, creşterii şi educãrii acestuia.
ART. 31
(1) Ambii pãrinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor pãrinteşti trebuie sã aibã în vedere interesul superior al copilului şi sã asigure bunãstarea materialã şi spiritualã a copilului, în special prin îngrijirea acestuia, prin menţinerea relaţiilor personale cu el, prin asigurarea creşterii, educãrii şi întreţinerii sale, precum şi prin reprezentarea sa legalã şi administrarea patrimoniului sãu.
(3) În cazul existenţei unor neînţelegeri între pãrinţi cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor pãrinteşti, instanţa judecãtoreascã, dupã ascultarea ambilor pãrinţi, hotãrãşte potrivit interesului superior al copilului.
ART. 32
Copilul are dreptul sã fie crescut în condiţii care sã permitã dezvoltarea sa fizicã, mentalã, spiritualã, moralã şi socialã. În acest scop pãrinţii sunt obligaţi:
a) sã supravegheze copilul;
b) sã coopereze cu copilul şi sã îi respecte viaţa intimã, privatã şi demnitatea;
c) sã informeze copilul despre toate actele şi faptele care l-ar putea afecta şi sã ia în considerare opinia acestuia;
d) sã întreprindã toate mãsurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor;
e) sã coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice care exercitã atribuţii în domeniul îngrijirii, educãrii şi formãrii profesionale a copilului.
ART. 33
Copilul nu poate fi separat de pãrinţii sãi sau de unul dintre ei, împotriva voinţei acestora, cu excepţia cazurilor expres şi limitativ prevãzute de lege, sub rezerva revizuirii judiciare şi numai dacã acest lucru este impus de interesul superior al copilului.
ART. 34
(1) Serviciul public de asistenţã socialã va lua toate mãsurile necesare pentru depistarea precoce a situaţiilor de risc care pot determina separarea copilului de pãrinţii sãi, precum şi pentru prevenirea comportamentelor abuzive ale pãrinţilor şi a violenţei în familie.
(2) Orice separare a copilului de pãrinţii sãi, precum şi orice limitare a exerciţiului drepturilor pãrinteşti trebuie sã fie precedate de acordarea sistematicã a serviciilor şi prestaţiilor prevãzute de lege, cu accent deosebit pe informarea corespunzãtoare a pãrinţilor, consilierea acestora, terapie sau mediere, acordate în baza unui plan de servicii.
ART. 35
(1) Planul de servicii se întocmeşte şi se pune în aplicare de cãtre serviciul public de asistenţã socialã, organizat la nivelul municipiilor şi oraşelor, precum şi de persoanele cu atribuţii de asistenţã socialã din aparatul propriu al consiliilor locale comunale din unitatea administrativ-teritorialã unde se aflã copilul, în urma evaluãrii situaţiei copilului şi a familiei acestuia.
(2) La nivelul municipiului Bucureşti întocmirea şi punerea în aplicare a planului prevãzut la alin. (1) se realizeazã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului de la nivelul fiecãrui sector.
(3) Planul de servicii se aprobã prin dispoziţia primarului.
(4) Planul de servicii are ca obiectiv prevenirea separãrii copilului de pãrinţii sãi. În acest scop serviciul public de asistenţã socialã ori, dupã caz, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului de la nivelul fiecãrui sector al municipiului Bucureşti sprijinã accesul copilului şi al familiei sale la serviciile şi prestaţiile destinate menţinerii copilului în familie.
(5) Planul de servicii poate avea ca finalitate transmiterea cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului a cererii de instituire a unei mãsuri de protecţie specialã a copilului, numai dacã, dupã acordarea serviciilor prevãzute de acest plan, se constatã cã menţinerea copilului alãturi de pãrinţii sãi nu este posibilã.
ART. 36
(1) Dacã existã motive temeinice de a suspecta cã viaţa şi securitatea copilului sunt primejduite în familie, reprezentanţii serviciului public de asistenţã socialã ori, dupã caz, ai direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti au dreptul sã viziteze copiii la locuinţa lor şi sã se informeze despre felul în care aceştia sunt îngrijiţi, despre sãnãtatea şi dezvoltarea lor fizicã, educarea, învãţãtura şi pregãtirea lor profesionalã, acordând, la nevoie, îndrumãrile necesare.
(2) Dacã, în urma vizitelor efectuate potrivit alin. (1), se constatã cã dezvoltarea fizicã, mentalã, spiritualã, moralã sau socialã a copilului este primejduitã, serviciul public de asistenţã socialã este obligat sã sesizeze de îndatã direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului în vederea luãrii mãsurilor prevãzute de lege.
(3) Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului este obligatã sã sesizeze instanţa judecãtoreascã în situaţia în care considerã cã sunt întrunite condiţiile prevãzute de lege pentru decãderea, totalã sau parţialã, a pãrinţilor ori a unuia dintre ei din exerciţiul drepturilor pãrinteşti.
ART. 37
(1) Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului va lua toate mãsurile necesare pentru ca pãrinţii decãzuţi din drepturile pãrinteşti, precum şi cei cãrora le-a fost limitat exerciţiul anumitor drepturi sã beneficieze de asistenţã specializatã pentru creşterea capacitãţii acestora de a se ocupa de copii, în vederea redobândirii exerciţiului drepturilor pãrinteşti.
(2) Pãrinţii care solicitã redarea exerciţiului drepturilor pãrinteşti beneficiazã de asistenţã juridicã gratuitã, în condiţiile legii.
ART. 38
Instanţa judecãtoreascã este singura autoritate competentã sã se pronunţe, luând în considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, cu privire la:
a) persoana care exercitã drepturile şi îndeplineşte obligaţiile pãrinteşti în situaţia în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea pãrinţilor sãi;
b) modalitãţile în care se exercitã drepturile şi se îndeplinesc obligaţiile pãrinteşti;
c) decãderea totalã sau parţialã din exerciţiul drepturilor pãrinteşti;
d) redarea exerciţiului drepturilor pãrinteşti.
ART. 39
(1) Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea pãrinţilor sãi sau care, în vederea protejãrii intereselor sale, nu poate fi lãsat în grija acestora are dreptul la protecţie alternativã.
(2) Protecţia prevãzutã la alin. (1) include instituirea tutelei, mãsurile de protecţie specialã prevãzute de prezenta lege, adopţia. În alegerea uneia dintre aceste soluţii autoritatea competentã va ţine seama în mod corespunzãtor de necesitatea asigurãrii unei anumite continuitãţi în educarea copilului, precum şi de originea sa etnicã, religioasã, culturalã şi lingvisticã.
ART. 40
(1) Tutela se instituie în situaţia în care ambii pãrinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decãzuţi din exerciţiul drepturilor pãrinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor pãrinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecãtoreşte morţi sau dispãruţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa judecãtoreascã hotãrãşte cã este în interesul copilului instituirea unei tutele.
(2) Tutela se instituie conform legii de cãtre instanţa judecãtoreascã în a cãrei circumscripţie teritorialã domiciliazã sau a fost gãsit copilul.
ART. 41
(1) Pot fi tutori persoanele fizice sau soţul şi soţia împreunã, care au domiciliul în România şi nu se aflã în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevãzute de lege.
(2) Persoana fizicã sau familia care urmeazã a fi tutore trebuie sã fie evaluatã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului cu privire la garanţiile morale şi condiţiile materiale pe care trebuie sã le îndeplineascã pentru a primi un copil în îngrijire. Evaluarea se realizeazã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului de la domiciliul persoanei sau familiei, acordându-se prioritate membrilor familiei extinse a copilului.
ART. 42
(1) Instanţa judecãtoreascã numeşte cu prioritate ca tutore, dacã motive întemeiate nu se opun, o rudã sau un afin ori un prieten al familiei copilului, în stare sã îndeplineascã aceastã sarcinã.
(2) Persoana fizicã, respectiv soţii care urmeazã a fi tutori sunt numiţi pe baza prezentãrii de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului a raportului de evaluare a acestora. Propunerea se va face ţinându-se seama de relaţiile personale, de apropierea domiciliilor, precum şi de opinia copilului.

SECŢIUNEA a 3-a
Sãnãtatea şi bunãstarea copilului

ART. 43
(1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bunã stare de sãnãtate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizãrii efective a acestui drept.
(2) Accesul copilului la servicii medicale şi de recuperare, precum şi la medicaţia adecvatã stãrii sale în caz de boalã este garantat de cãtre stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi de la bugetul de stat.
(3) Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autoritãţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sãnãtãţii sunt obligate sã adopte, în condiţiile legii, toate mãsurile necesare pentru:
a) reducerea mortalitãţii infantile;
b) asigurarea şi dezvoltarea serviciilor medicale primare şi comunitare;
c) prevenirea malnutriţiei şi a îmbolnãvirilor;
d) asigurarea serviciilor medicale pentru gravide în perioada pre- şi postnatalã, indiferent dacã acestea au sau nu au calitatea de persoanã asiguratã în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
e) informarea pãrinţilor şi a copiilor cu privire la sãnãtatea şi alimentaţia copilului, inclusiv cu privire la avantajele alãptãrii, igienei şi salubritãţii mediului înconjurãtor;
f) dezvoltarea de acţiuni şi programe pentru ocrotirea sãnãtãţii şi de prevenire a bolilor, de asistenţã a pãrinţilor şi de educaţie, precum şi de servicii în materie de planificare familialã;
g) verificarea periodicã a tratamentului copiilor care au fost plasaţi pentru a primi îngrijire, protecţie sau tratament;
h) asigurarea confidenţialitãţii consultanţei medicale acordate la solicitarea copilului;
i) derularea sistematicã în unitãţile şcolare de programe de educaţie pentru viaţã, inclusiv educaţie sexualã pentru copii, în vederea prevenirii contactãrii bolilor cu transmitere sexualã şi a graviditãţii minorelor.
(4) Pãrinţii sunt obligaţi sã solicite asistenţã medicalã pentru a asigura copilului cea mai bunã stare de sãnãtate pe care o poate atinge şi pentru a preveni situaţiile care pun în pericol viaţa, creşterea şi dezvoltarea copilului.
(5) În situaţia excepţionalã în care viaţa copilului se aflã în pericol iminent ori existã riscul producerii unor consecinţe grave cu privire la sãnãtatea sau integritatea acestuia, medicul are dreptul de a efectua acele acte medicale de strictã necesitate pentru a salva viaţa copilului, chiar fãrã a avea acordul pãrinţilor sau al altui reprezentant legal al acestuia.
(6) Vizitele periodice ale personalului medical de specialitate la domiciliul gravidelor şi al copiilor pânã la împlinirea vârstei de un an sunt obligatorii, în vederea ocrotirii sãnãtãţii mamei şi copilului, educaţiei pentru sãnãtate, prevenirii abandonului, abuzului sau neglijãrii copilului.
ART. 44
(1) Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sã permitã dezvoltarea sa fizicã, mentalã, spiritualã, moralã şi socialã.
(2) Pãrinţilor sau, dupã caz, altor reprezentanţi legali le revine în primul rând responsabilitatea de a asigura, în limita posibilitãţilor, cele mai bune condiţii de viaţã necesare creşterii şi dezvoltãrii copiilor; pãrinţii sunt obligaţi sã le asigure copiilor locuinţã, precum şi condiţiile necesare pentru creştere, educare, învãţãturã şi pregãtirea profesionalã.
ART. 45
(1) Copilul are dreptul de a beneficia de asistenţã socialã şi de asigurãri sociale, în funcţie de resursele şi de situaţia în care se aflã acesta şi persoanele în întreţinerea cãrora se gãseşte.
(2) În cazul în care pãrinţii sau persoanele care au, potrivit legii, obligaţia de a întreţine copilul nu pot asigura, din motive independente de voinţa lor, satisfacerea nevoilor minime de locuinţã, hranã, îmbrãcãminte şi educaţie ale copilului, statul, prin autoritãţile publice competente, este obligat sã asigure acestora sprijin corespunzãtor, sub formã de prestaţii financiare, prestaţii în naturã, precum şi sub formã de servicii, în condiţiile legii.
(3) Pãrinţii au obligaţia sã solicite autoritãţilor competente acordarea alocaţiilor, indemnizaţiilor, prestaţiilor în bani sau în naturã şi a altor facilitãţi prevãzute de lege pentru copii sau pentru familiile cu copii.
(4) Autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia de a informa pãrinţii şi copiii în legãturã cu drepturile pe care le au, precum şi asupra modalitãţii de acordare a drepturilor de asistenţã socialã şi de asigurãri sociale.
ART. 46
(1) Copilul cu handicap are dreptul la îngrijire specialã, adaptatã nevoilor sale.
(2) Copilul cu handicap are dreptul la educaţie, recuperare, compensare, reabilitare şi integrare, adaptate posibilitãţilor proprii, în vederea dezvoltãrii personalitãţii sale.
(3) Îngrijirea specialã trebuie sã asigure dezvoltarea fizicã, mentalã, spiritualã, moralã sau socialã a copiilor cu handicap. Îngrijirea specialã constã în ajutor adecvat situaţiei copilului şi pãrinţilor sãi ori, dupã caz, situaţiei celor cãrora le este încredinţat copilul şi se acordã gratuit, ori de câte ori acest lucru este posibil, pentru facilitarea accesului efectiv şi fãrã discriminare al copiilor cu handicap la educaţie, formare profesionalã, servicii medicale, recuperare, pregãtire, în vederea ocupãrii unui loc de muncã, la activitãţi recreative, precum şi la orice alte activitãţi apte sã le permitã deplina integrare socialã şi dezvoltare a personalitãţii lor.
(4) Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi autoritãţile administraţiei publice locale sunt obligate sã iniţieze programe şi sã asigure resursele necesare dezvoltãrii serviciilor destinate satisfacerii nevoilor copiilor cu handicap şi ale familiilor acestora în condiţii care sã le garanteze demnitatea, sã le favorizeze autonomia şi sã le faciliteze participarea activã la viaţa comunitãţii.

SECŢIUNEA a 4-a
Educaţie, activitãţi recreative şi culturale

ART. 47
(1) Copilul are dreptul de a primi o educaţie care sã îi permitã dezvoltarea, în condiţii nediscriminatorii, a aptitudinilor şi personalitãţii sale.
(2) Pãrinţii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educaţiei care urmeazã sã fie datã copiilor lor şi au obligaţia sã înscrie copilul la şcoalã şi sã asigure frecventarea cu regularitate de cãtre acesta a cursurilor şcolare.
(3) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere încuviinţarea instanţei judecãtoreşti de a-şi schimba felul învãţãturii şi al pregãtirii profesionale.
ART. 48
(1) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, precum şi inspectoratele şcolare şi unitãţile de învãţãmânt, ca instituţii ale administraţiei publice locale cu atribuţii în domeniul educaţiei, sunt obligate sã întreprindã mãsuri necesare pentru:
a) facilitarea accesului la educaţia preşcolarã şi asigurarea învãţãmântului general obligatoriu şi gratuit pentru toţi copiii;
b) dezvoltarea de programe de educaţie pentru pãrinţii tineri, inclusiv în vederea prevenirii violenţei în familie;
c) organizarea de cursuri speciale de pregãtire pentru copiii care nu pot rãspunde la cerinţele programei şcolare naţionale, pentru a nu intra prematur pe piaţa muncii;
d) organizarea de cursuri speciale de pregãtire pentru copiii care au abandonat şcoala, în vederea reintegrãrii lor în sistemul naţional de învãţãmânt;
e) respectarea dreptului copilului la timp de odihnã şi timp liber, precum şi a dreptului acestuia de a participa liber la viaţa culturalã şi artisticã;
f) prevenirea abandonului şcolar din motive economice, luând mãsuri active de acordare a unor servicii sociale în mediul şcolar, cum sunt: hranã, rechizite, transport şi altele asemenea.
(2) În cadrul procesului instructiv-educativ copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de cãtre cadrele didactice, de a fi informat asupra drepturilor sale, precum şi asupra modalitãţilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.
(3) Copilul, personal şi, dupã caz, reprezentat sau asistat de reprezentantul sãu legal, are dreptul de a contesta modalitãţile şi rezultatele evaluãrii şi de a se adresa în acest sens conducerii unitãţii de învãţãmânt, în condiţiile legii.
(4) Cadrele didactice au obligaţia de a semnala serviciului public de asistenţã socialã sau, dupã caz, direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului cazurile de rele tratamente, abuzuri sau de neglijare a copiilor.
ART. 49
(1) Copilul are dreptul la odihnã şi vacanţã.
(2) Copilul trebuie sã beneficieze de timp suficient pentru odihnã şi vacanţã, sã participe în mod liber la activitãţi recreative proprii vârstei sale şi la activitãţile culturale, artistice şi sportive ale comunitãţii. Autoritãţile publice au obligaţia sã contribuie, potrivit atribuţiilor ce le revin, la asigurarea condiţiilor exercitãrii în condiţii de egalitate a acestui drept.
(3) Autoritãţile publice au obligaţia sã asigure, potrivit atribuţiilor care le revin, locuri de joacã suficiente şi adecvate pentru copii, în mod special în situaţia zonelor intens populate.

CAP. III
Protecţia specialã a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii comune

ART. 50
Protecţia specialã a copilului reprezintã ansamblul mãsurilor, prestaţiilor şi serviciilor destinate îngrijirii şi dezvoltãrii copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi sau a celui care, în vederea protejãrii intereselor sale, nu poate fi lãsat în grija acestora.
ART. 51
(1) Copilul beneficiazã de protecţia specialã prevãzutã de prezenta lege pânã la dobândirea capacitãţii depline de exerciţiu.
(2) La cererea tânãrului, exprimatã dupã dobândirea capacitãţii depline de exerciţiu, dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt de zi, protecţia specialã se acordã, în condiţiile legii, pe toatã durata continuãrii studiilor, dar fãrã a se depãşi vârsta de 26 de ani.
(3) Tânãrul care a dobândit capacitate deplinã de exerciţiu şi a beneficiat de o mãsurã de protecţie specialã, dar care nu îşi continuã studiile şi nu are posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiazã, la cerere, pe o perioadã de pânã la 2 ani, de protecţie specialã, în scopul facilitãrii integrãrii sale sociale. În cazul în care se face dovada cã tânãrului i s-au oferit un loc de muncã şi/sau locuinţã, iar acesta le-a refuzat ori le-a pierdut din motive imputabile lui, în mod succesiv, prevederile prezentului alineat nu mai sunt aplicabile.
ART. 52
Serviciile de protecţie specialã sunt cele prevãzute la art. 108-110.
ART. 53
(1) Mãsurile de protecţie specialã a copilului se stabilesc şi se aplicã în baza planului individualizat de protecţie.
(2) Planul prevãzut la alin. (1) se întocmeşte şi se revizuieşte în conformitate cu normele metodologice elaborate şi aprobate de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
(3) Mãsurile de protecţie specialã a copilului care a împlinit vârsta de 14 ani se stabilesc numai cu consimţãmântul acestuia. În situaţia în care copilul refuzã sã îşi dea consimţãmântul, mãsurile de protecţie se stabilesc numai de cãtre instanţa judecãtoreascã, care, în situaţii temeinic motivate, poate trece peste refuzul acestuia de a-şi exprima consimţãmântul faţã de mãsura propusã.
ART. 54
(1) Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului are obligaţia de a întocmi planul individualizat de protecţie imediat dupã primirea cererii de instituire a unei mãsuri de protecţie specialã sau imediat dupã ce directorul direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului a dispus plasamentul în regim de urgenţã.
(2) În situaţia copilului pentru care a fost instituitã tutela, dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile.
(3) La stabilirea obiectivelor planului individualizat de protecţie se acordã prioritate reintegrãrii copilului în familie sau, dacã aceasta nu este posibilã, plasamentului copilului în familia extinsã. Obiectivele planului se stabilesc cu consultarea obligatorie a pãrinţilor şi a membrilor familiei lãrgite care au putut fi identificaţi.
(4) Planul individualizat de protecţie poate prevedea plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidenţial, numai în cazul în care nu a putut fi instituitã tutela ori nu a putut fi dispus plasamentul la familia extinsã, la un asistent maternal sau la o altã persoanã sau familie, în condiţiile prezentei legi.
ART. 55
Mãsurile de protecţie specialã a copilului sunt:
a) plasamentul;
b) plasamentul în regim de urgenţã;
c) supravegherea specializatã.
ART. 56
De mãsurile de protecţie specialã, instituite de prezenta lege, beneficiazã:
a) copilul ai cãrui pãrinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decãzuţi din exerciţiul drepturilor pãrinteşti sau cãrora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor pãrinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecãtoreşte morţi sau dispãruţi, când nu a putut fi instituitã tutela;
b) copilul care, în vederea protejãrii intereselor sale, nu poate fi lãsat în grija pãrinţilor din motive neimputabile acestora;
c) copilul abuzat sau neglijat;
d) copilul gãsit sau copilul abandonat de cãtre mamã în unitãţi sanitare;
e) copilul care a sãvârşit o faptã prevãzutã de legea penalã şi care nu rãspunde penal.
ART. 57
Pãrinţii, precum şi copilul care a împlinit vârsta de 14 ani au dreptul sã atace în instanţã mãsurile de protecţie specialã instituite de prezenta lege, beneficiind de asistenţã juridicã gratuitã, în condiţiile legii.

SECŢIUNEA a 2-a
Plasamentul

ART. 58
(1) Plasamentul copilului constituie o mãsurã de protecţie specialã, având caracter temporar, care poate fi dispusã, în condiţiile prezentei legi, dupã caz, la:
a) o persoanã sau familie;
b) un asistent maternal;
c) un serviciu de tip rezidenţial, prevãzut la art. 110 alin. (2) şi licenţiat în condiţiile legii.
(2) Persoana sau familia care primeşte un copil în plasament trebuie sã aibã domiciliul în România şi sã fie evaluatã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului cu privire la garanţiile morale şi condiţiile materiale pe care trebuie sã le îndeplineascã pentru a primi un copil în plasament.
ART. 59
Pe toatã durata plasamentului, domiciliul copilului se aflã, dupã caz, la persoana, familia, asistentul maternal sau la serviciul de tip rezidenţial care îl are în îngrijire.
ART. 60
(1) Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 2 ani poate fi dispus numai la familia extinsã sau substitutivã, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se poate dispune plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 2 ani, în situaţia în care acesta prezintã handicapuri grave, cu dependenţã de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.
(3) La stabilirea mãsurii de plasament se va urmãri:
a) plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsã sau la familia substitutivã;
b) menţinerea fraţilor împreunã;
c) facilitarea exercitãrii de cãtre pãrinţi a dreptului de a vizita copilul şi de a menţine legãtura cu acesta.
ART. 61
(1) Mãsura plasamentului se stabileşte de cãtre comisia pentru protecţia copilului, în situaţia în care existã acordul pãrinţilor, pentru situaţiile prevãzute la art. 56 lit. b) şi e).
(2) Mãsura plasamentului se stabileşte de cãtre instanţa judecãtoreascã, la cererea direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului:
a) în situaţia copilului prevãzut la art. 56 lit. a), precum şi în situaţia copilului prevãzut la art. 56 lit. c) şi d), dacã se impune înlocuirea plasamentului în regim de urgenţã dispus de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului;
b) în situaţia copilului prevãzut la art. 56 lit. b) şi e), atunci când nu existã acordul pãrinţilor sau, dupã caz, al unuia dintre pãrinţi, pentru instituirea acestei mãsuri.
ART. 62
(1) Drepturile şi obligaţiile pãrinteşti faţã de copil se menţin pe toatã durata mãsurii plasamentului dispus de cãtre comisia pentru protecţia copilului.
(2) Drepturile şi obligaţiile pãrinteşti în situaţia copilului pentru care nu a putut fi instituitã tutela şi pentru care instanţa a dispus mãsura plasamentului sunt exercitate şi, respectiv, îndeplinite de cãtre preşedintele consiliului judeţean, respectiv de cãtre primarul sectorului municipiului Bucureşti.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), pãrinţii decãzuţi din drepturile pãrinteşti, precum şi cei cãrora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor pãrinteşti pãstreazã dreptul de a consimţi la adopţia copilului lor.
(4) Modalitatea de exercitare a drepturilor şi de îndeplinire a obligaţiilor pãrinteşti cu privire la persoanã şi la bunurile copilului aflat în situaţia prevãzutã la art. 56 lit. c) şi d) şi, respectiv, la art. 56 lit. b) şi e) se stabileşte de cãtre instanţa judecãtoreascã.
ART. 63
Comisia pentru protecţia copilului sau, dupã caz, instanţa care a dispus plasamentul copilului va stabili, dacã este cazul, şi cuantumul contribuţiei lunare a pãrinţilor la întreţinerea acestuia, în condiţiile stabilite de Codul familiei. Sumele astfel încasate se constituie venit la bugetul judeţului, respectiv la cel al sectorului municipiului Bucureşti de unde provine copilul.

SECŢIUNEA a 3-a
Plasamentul în regim de urgenţã

ART. 64
(1) Plasamentul copilului în regim de urgenţã este o mãsurã de protecţie specialã, cu caracter temporar, care se stabileşte în situaţia copilului abuzat sau neglijat, precum şi în situaţia copilului gãsit sau a celui abandonat în unitãţi sanitare.
(2) Dispoziţiile art. 58-60 se aplicã în mod corespunzãtor.
(3) Pe toatã durata plasamentului în regim de urgenţã se suspendã de drept exerciţiul drepturilor pãrinteşti, pânã când instanţa judecãtoreascã va decide cu privire la menţinerea sau la înlocuirea acestei mãsuri şi cu privire la exercitarea drepturilor pãrinteşti. Pe perioada suspendãrii, drepturile şi obligaţiile pãrinteşti privitoare la persoana copilului sunt exercitate şi, respectiv, sunt îndeplinite de cãtre persoana, familia, asistentul maternal sau de cãtre şeful serviciului de tip rezidenţial care a primit copilul în plasament în regim de urgenţã, iar cele privitoare la bunurile copilului sunt exercitate şi, respectiv, sunt îndeplinite de cãtre preşedintele consiliului judeţean, respectiv de cãtre primarul sectorului municipiului Bucureşti.
ART. 65
(1) Mãsura plasamentului în regim de urgenţã se stabileşte de cãtre directorul direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului din unitatea administrativ-teritorialã în care se gãseşte copilul gãsit sau cel abandonat de cãtre mamã în unitãţi sanitare ori copilul abuzat sau neglijat, în situaţia în care nu se întâmpinã opoziţie din partea reprezentanţilor persoanelor juridice, precum şi a persoanelor fizice care au în îngrijire sau asigurã protecţia copilului respectiv.
(2) Mãsura plasamentului în regim de urgenţã se stabileşte de cãtre instanţa judecãtoreascã în condiţiile art. 94 alin. (3).
ART. 66
(1) În situaţia plasamentului în regim de urgenţã dispus de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului, aceasta este obligatã sã sesizeze instanţa judecãtoreascã în termen de 48 de ore de la data la care a dispus aceastã mãsurã.
(2) Instanţa judecãtoreascã va analiza motivele care au stat la baza mãsurii adoptate de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului şi se va pronunţa, dupã caz, cu privire la menţinerea plasamentului în regim de urgenţã sau la înlocuirea acestuia cu mãsura plasamentului, instituirea tutelei ori cu privire la reintegrarea copilului în familia sa. Instanţa este obligatã sã se pronunţe şi cu privire la exercitarea drepturilor pãrinteşti.
(3) În situaţia în care plasamentul în regim de urgenţã este dispus de cãtre instanţa judecãtoreascã, aceasta se va pronunţa în condiţiile art. 94 alin. (4).

SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea specializatã

ART. 67
(1) Mãsura de supraveghere specializatã se dispune în condiţiile prezentei legi faţã de copilul care a sãvârşit o faptã penalã şi care nu rãspunde penal.
(2) În cazul în care existã acordul pãrinţilor sau al reprezentantului legal, mãsura supravegherii specializate se dispune de cãtre comisia pentru protecţia copilului, iar, în lipsa acestui acord, de cãtre instanţa judecãtoreascã.

SECŢIUNEA a 5-a
Monitorizarea aplicãrii mãsurilor de protecţie specialã

ART. 68
(1) Împrejurãrile care au stat la baza stabilirii mãsurilor de protecţie specialã, dispuse de comisia pentru protecţia copilului sau de instanţa judecãtoreascã, trebuie verificate trimestrial de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
(2) În cazul în care împrejurãrile prevãzute la alin. (1) s-au modificat, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului este obligatã sã sesizeze de îndatã comisia pentru protecţia copilului sau, dupã caz, instanţa judecãtoreascã, în vederea modificãrii sau, dupã caz, a încetãrii mãsurii.
(3) Dreptul de sesizare prevãzut la alin. (2) îl au, de asemenea, pãrinţii sau alt reprezentant legal al copilului, precum şi copilul.
ART. 69
(1) Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului sau, dupã caz, organismul privat autorizat are obligaţia de a urmãri modul în care sunt puse în aplicare mãsurile de protecţie specialã, dezvoltarea şi îngrijirea copilului pe perioada aplicãrii mãsurii.
(2) În îndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (1) direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului sau, dupã caz, organismul privat autorizat întocmeşte, trimestrial sau ori de câte ori apare o situaţie care impune acest lucru, rapoarte privitoare la evoluţia dezvoltãrii fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului şi a modului în care acesta este îngrijit.
(3) În situaţia în care se constatã, pe baza raportului întocmit potrivit alin. (2), necesitatea modificãrii sau, dupã caz, a încetãrii mãsurii, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului este obligatã sã sesizeze de îndatã comisia pentru protecţia copilului sau, dupã caz, instanţa judecãtoreascã.
ART. 70
La încetarea mãsurilor de protecţie specialã prin reintegrarea copilului în familia sa, serviciul public de asistenţã socialã, organizat la nivelul municipiilor şi oraşelor, persoanele cu atribuţii de asistenţã socialã din aparatul propriu al consiliilor locale comunale, precum şi direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului, în cazul sectoarelor municipiului Bucureşti, de la domiciliul sau, dupã caz, de la reşedinţa pãrinţilor au obligaţia de a urmãri evoluţia dezvoltãrii copilului, precum şi modul în care pãrinţii îşi exercitã drepturile şi îşi îndeplinesc obligaţiile cu privire la copil. În acest scop acestea întocmesc rapoarte lunare pe o perioadã de minimum 3 luni.
ART. 71
Copilul faţã de care a fost luatã o mãsurã de protecţie specialã are dreptul de a menţine relaţii cu alte persoane, dacã acestea nu au o influenţã negativã asupra dezvoltãrii sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.

CAP. IV
Protecţia copiilor refugiaţi şi protecţia copiilor în caz de conflict armat

ART. 72
(1) Copiii care solicitã obţinerea statutului de refugiat, precum şi cei care au obţinut acest statut beneficiazã de protecţie şi asistenţã umanitarã corespunzãtoare pentru realizarea drepturilor lor.
(2) Copiii prevãzuţi la alin. (1) beneficiazã de una dintre formele de protecţie prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 323/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 73
(1) În situaţia în care copilul care solicitã statutul de refugiat este neînsoţit de cãtre pãrinţi sau de un alt reprezentant legal, susţinerea intereselor acestuia pe parcursul procedurii de acordare a statutului de refugiat se asigurã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului în a cãrei razã administrativ-teritorialã se aflã organul teritorial al Ministerului Administraţiei şi Internelor unde urmeazã a fi depusã cererea.
(2) Cererea pentru acordarea statutului de refugiat al copilului aflat în situaţia prevãzutã la alin. (1) se analizeazã cu prioritate.
(3) În scopul susţinerii adecvate a intereselor copilului prevãzut la alin. (1), direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului desemneazã o persoanã cu studii superioare juridice sau de asistenţã socialã din cadrul personalului propriu sau al unui organism privat autorizat, care sã susţinã drepturile copilului şi sã participe, alãturi de acesta, la întreaga procedurã de acordare a statutului de refugiat.
(4) În situaţia în care se constatã cã persoana desemnatã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului nu îşi îndeplineşte corespunzãtor obligaţia de apãrare a intereselor copilului sau dovedeşte rea-credinţã în îndeplinirea acesteia, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi poate solicita direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului înlocuirea acestei persoane.
ART. 74
(1) Pânã la soluţionarea definitivã şi irevocabilã a cererii de acordare a statutului de refugiat, cazarea copiilor prevãzuţi la art. 73 se realizeazã într-un serviciu de tip rezidenţial prevãzut de prezenta lege, aparţinând direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului sau unui organism privat autorizat.
(2) Copiii care au împlinit vârsta de 16 ani pot fi cazaţi şi în centrele de primire şi cazare aflate în subordinea Oficiului Naţional pentru Refugiaţi.
(3) Copiii prevãzuţi la alin. (1), cãrora li s-a acordat statutul de refugiat, beneficiazã de protecţia specialã a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi, prevãzutã de prezenta lege.
ART. 75
(1) În situaţia în care cererea copilului prevãzut la art. 72, de acordare a statutului de refugiat, este respinsã în mod definitiv şi irevocabil, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului sesizeazã Autoritatea pentru Strãini şi solicitã instanţei judecãtoreşti stabilirea plasamentului copilului într-un serviciu de protecţie specialã.
(2) Mãsura plasamentului dureazã pânã la returnarea copilului în ţara de reşedinţã a pãrinţilor ori în ţara în care au fost identificaţi alţi membri ai familiei dispuşi sã ia copilul.
ART. 76
(1) Copiii afectaţi de conflicte armate beneficiazã de protecţie şi asistenţã în condiţiile prezentei legi.
(2) În caz de conflicte armate, instituţiile statului iau mãsurile necesare pentru dezvoltarea de mecanisme speciale menite sã asigure monitorizarea mãsurilor adoptate pentru protejarea drepturilor copilului.
ART. 77
Nici un copil nu va fi folosit ca spion, cãlãuzã sau curier în timpul conflictelor armate.
ART. 78
(1) În situaţia existenţei unui conflict armat, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu Ministerul Apãrãrii Naţionale, precum şi cu alte instituţii cu atribuţii specifice, are obligaţia de a iniţia şi de a implementa strategii şi programe, inclusiv la nivel familial şi comunitar, pentru a asigura demobilizarea copiilor soldaţi şi, respectiv, pentru a remedia efectele fizice şi psihice ale conflictelor asupra copilului şi pentru a promova reintegrarea socialã a acestuia.
(2) Organele administraţiei publice centrale menţionate la alin. (1), în colaborare cu Agenţia Naţionalã de Ocupare a Forţei de Muncã şi cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, vor promova mãsurile corespunzãtoare pentru:
a) educarea în spiritul înţelegerii, solidaritãţii şi pãcii, ca un proces general şi continuu în prevenirea conflictelor;
b) educarea şi pregãtirea copiilor demobilizaţi pentru o viaţã socialã activã şi responsabilã.
ART. 79
(1) În orice judeţ sau sector al municipiului Bucureşti, preşedintele consiliului judeţean ori, dupã caz, primarul sectorului municipiului Bucureşti are obligaţia de a înainta direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului, în termen de 24 de ore de la iniţierea unui conflict armat, o listã completã a tuturor copiilor aflaţi pe teritoriul respectivei unitãţi administrativ-teritoriale, în vederea monitorizãrii situaţiei acestora.
(2) Infrastructura având ca destinaţie protecţia şi promovarea drepturilor copilului nu va fi folositã în scopuri militare.
(3) În cazul acţiunilor de evaluare desfãşurate în urma unor conflicte armate, copiilor li se va acorda prioritate. Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului, în colaborare cu protecţia civilã, va lua mãsurile necesare pentru a se asigura supravegherea copiilor care sunt evacuaţi de cãtre persoane care îşi pot asuma responsabilitatea ocrotirii şi siguranţei lor. Ori de câte ori este posibil, membrii aceleiaşi familii vor fi cazaţi împreunã.

CAP. V
Protecţia copilului care a sãvârşit o faptã penalã şi nu rãspunde penal

ART. 80
(1) Pentru copilul care a sãvârşit o faptã prevãzutã de legea penalã şi care nu rãspunde penal, la propunerea direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului în a cãrei unitate administrativ-teritorialã se aflã copilul, se va lua una dintre mãsurile prevãzute la art. 55 lit. a) şi c).
(2) În dispunerea uneia dintre mãsurile prevãzute la art. 55 lit. a) şi c), Comisia pentru Protecţia Copilului, atunci când existã acordul pãrinţilor sau al altui reprezentant legal al copilului, ori, dupã caz, instanţa judecãtoreascã, atunci când acest acord lipseşte, va ţine seama de:
a) condiţiile care au favorizat sãvârşirea faptei;
b) gradul de pericol social al faptei;
c) mediul în care a crescut şi a trãit copilul;
d) riscul sãvârşirii din nou de cãtre copil a unei fapte prevãzute de legea penalã;
e) orice alte elemente de naturã a caracteriza situaţia copilului.
ART. 81
(1) Mãsura supravegherii specializate constã în menţinerea copilului în familia sa, sub condiţia respectãrii de cãtre acesta a unor obligaţii, cum ar fi:
a) frecventarea cursurilor şcolare;
b) utilizarea unor servicii de îngrijire de zi;
c) urmarea unor tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie;
d) interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea legãturi cu anumite persoane.
(2) În cazul în care menţinerea în familie nu este posibilã sau atunci când copilul nu îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite prin mãsura supravegherii specializate, comisia pentru protecţia copilului ori, dupã caz, instanţa judecãtoreascã, dupã distincţiile prevãzute la art. 80 alin. (2), poate dispune plasamentul acestuia în familia extinsã ori în cea substitutivã, precum şi îndeplinirea de cãtre copil a obligaţiilor prevãzute la alin. (1).
ART. 82
În cazul în care fapta prevãzutã de legea penalã, sãvârşitã de copilul care nu rãspunde penal, prezintã un grad ridicat de pericol social, precum şi în cazul în care copilul pentru care s-au stabilit mãsurile prevãzute la art. 81 sãvârşeşte în continuare fapte penale, comisia pentru protecţia copilului sau, dupã caz, instanţa judecãtoreascã dispune, pe perioadã determinatã, plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidenţial specializat.
ART. 83
Este interzis sã se dea publicitãţii orice date referitoare la sãvârşirea de fapte penale de cãtre copilul care nu rãspunde penal, inclusiv date privitoare la persoana acestuia.
ART. 84
(1) Pe toatã durata aplicãrii mãsurilor destinate copilului care sãvârşeşte fapte penale şi nu rãspunde penal, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii în procesul de reintegrare în societate.
(2) Tipurile de servicii specializate prevãzute la alin. (1), precum şi standardele referitoare la modalitatea de asigurare a acestor servicii se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.

CAP. VI
Protecţia copilului împotriva exploatãrii

ART. 85
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricãror forme de violenţã, abuz, rele tratamente sau neglijenţã.
(2) Orice persoanã fizicã sau juridicã, precum şi copilul pot sesiza autoritãţile abilitate de lege sã ia mãsurile corespunzãtoare pentru a-l proteja împotriva oricãror forme de violenţã, inclusiv violenţã sexualã, vãtãmare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenţã.
(3) Angajaţii instituţiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intrã în contact cu copilul şi au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente au obligaţia de a sesiza de urgenţã direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
ART. 86
(1) Pãrinţii copilului sau, dupã caz, alt reprezentant legal al acestuia, autoritãţile publice şi organismele private au obligaţia sã ia toate mãsurile corespunzãtoare pentru a facilita readaptarea fizicã şi psihologicã şi reintegrarea socialã a oricãrui copil care a fost victima oricãrei forme de neglijenţã, exploatare sau abuz, de torturã sau pedeapsã ori tratamente crude, inumane sau degradante.
(2) Persoanele menţionate la alin. (1) vor asigura condiţiile necesare pentru ca readaptarea şi reintegrarea sã favorizeze sãnãtatea, respectul de sine şi demnitatea copilului.

SECŢIUNEA 1
Protecţia copilului împotriva exploatãrii economice

ART. 87
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatãrii şi nu poate fi constrâns la o muncã ce comportã un risc potenţial sau care este susceptibilã sã îi compromitã educaţia ori sã îi dãuneze sãnãtãţii sau dezvoltãrii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.
(2) Este interzisã orice practicã prin intermediul cãreia un copil este dat de unul sau de ambii pãrinţi ori de reprezentantul lui legal în schimbul unei recompense sau nu, în scopul exploatãrii copilului sau a muncii acestuia.
(3) În situaţiile în care copiii de vârstã şcolarã se sustrag procesului de învãţãmânt, desfãşurând munci cu nerespectarea legii, unitãţile de învãţãmânt sunt obligate sã sesizeze de îndatã serviciul public de asistenţã socialã. În cazul unor asemenea constatãri, serviciul public de asistenţã socialã împreunã cu inspectoratele şcolare judeţene şi cu celelalte instituţii publice competente sunt obligate sã ia mãsuri în vederea reintegrãrii şcolare a copilului.
(4) Inspecţia Muncii, în colaborare cu Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului, are obligaţia de a promova campanii de conştientizare şi informare:
a) pentru copii - despre mãsurile de protecţie de care pot beneficia şi despre riscurile pe care le implicã cazurile de exploatare economicã;
b) pentru publicul larg - incluzând educaţie parentalã şi activitãţi de pregãtire pentru categoriile profesionale care lucreazã cu şi pentru copii, pentru a-i ajuta sã asigure copiilor o realã protecţie împotriva exploatãrii economice;
c) pentru angajatori sau potenţiali angajatori.

SECŢIUNEA a 2-a
Protecţia copilului împotriva consumului de droguri

ART. 88
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva folosirii ilicite de stupefiante şi substanţe psihotrope.
(2) Este interzisã vânzarea de solvenţi copiilor, fãrã acordul pãrintelui ori al altui reprezentant legal.
(3) Agenţia Naţionalã Antidrog, în colaborare cu Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copiilor, şi, dupã caz, cu alte autoritãţi sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, are obligaţia de a lua mãsurile corespunzãtoare pentru:
a) prevenirea folosirii copiilor la producţia şi traficul ilicit al acestor substanţe;
b) conştientizarea publicului larg şi, în mod particular, a copiilor cu privire la aceastã problematicã, inclusiv prin intermediul sistemului de învãţãmânt şi, dupã caz, prin introducerea acestui subiect în programa şcolarã;
c) sprijinirea copiilor şi familiilor acestora, prin consiliere şi îndrumare - dacã este necesar, de naturã confidenţialã, dar şi prin elaborarea de politici şi strategii care sã garanteze recuperarea fizicã şi psihicã şi reintegrarea socialã a copiilor dependenţi de droguri, inclusiv prin dezvoltarea în acest scop de metode de intervenţie alternativã la instituţiile psihiatrice tradiţionale;
d) dezvoltarea suplimentarã a sistemelor pentru adunarea unor date reale asupra apariţiei consumului de droguri la copii, ca şi asupra implicãrii acestora în producţia şi traficul ilicit de droguri; evaluarea permanentã a acestor situaţii, a progreselor realizate, a dificultãţilor întâmpinate şi, respectiv, a obiectivelor propuse pentru viitor;
e) dezvoltarea unui sistem de informare publicã care sã reducã toleranţa în ceea ce priveşte consumul de droguri şi sã ajute la recunoaşterea primelor simptome de consum de droguri, mai ales în rândul copiilor.
(4) Instituţiile prevãzute la alin. (3) se vor asigura cã opiniile copiilor sunt luate în considerare la elaborarea strategiilor antidrog.

SECŢIUNEA a 3-a
Protecţia copilului împotriva abuzului sau neglijenţei

ART. 89
(1) Prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntarã a unei persoane care se aflã într-o relaţie de rãspundere, încredere sau de autoritate faţã de acesta, prin care este periclitatã viaţa, dezvoltarea fizicã, mentalã, spiritualã, moralã sau socialã, integritatea corporalã, sãnãtatea fizicã sau psihicã a copilului.
(2) Prin neglijarea copilului se înţelege omisiunea, voluntarã sau involuntarã, a unei persoane care are responsabilitatea creşterii, îngrijirii sau educãrii copilului de a lua orice mãsurã subordonatã acestei responsabilitãţi, fapt care pune în pericol viaţa, dezvoltarea fizicã, mentalã, spiritualã, moralã sau socialã, integritatea corporalã, sãnãtatea fizicã sau psihicã a copilului.
ART. 90
Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice formã, precum şi privarea copilului de drepturile sale de naturã sã punã în pericol viaţa, dezvoltarea fizicã, mentalã, spiritualã, moralã sau socialã, integritatea corporalã, sãnãtatea fizicã sau psihicã a copilului, atât în familie cât şi în orice instituţie care asigurã protecţia, îngrijirea şi educarea copiilor.
ART. 91
(1) Orice persoanã care, prin natura profesiei sau ocupaţiei sale, lucreazã direct cu un copil şi are suspiciuni în legãturã cu existenţa unei situaţii de abuz sau de neglijare a acestuia este obligatã sã sesizeze serviciul public de asistenţã socialã sau direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului în a cãrei razã teritorialã a fost identificat cazul respectiv.
(2) Pentru semnalarea cazurilor de abuz sau de neglijare a copilului, la nivelul fiecãrei direcţii generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului se înfiinţeazã obligatoriu telefonul copilului, al cãrui numãr va fi adus la cunoştinţã publicului.
ART. 92
În vederea asigurãrii protecţiei speciale a copilului abuzat sau neglijat, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului este obligatã:
a) sã verifice şi sã soluţioneze toate sesizãrile privind cazurile de abuz şi neglijare, inclusiv cele venite din partea asistenţilor familiali;
b) sã asigure prestarea serviciilor prevãzute la art. 107, specializate pentru nevoile copiilor victime ale abuzului sau neglijãrii şi ale familiilor acestora.
ART. 93
Pentru verificarea sesizãrilor privind cazurile de abuz şi neglijare a copilului, reprezentanţii direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului au drept de acces, în condiţiile legii, în sediile persoanelor juridice, precum şi la domiciliul persoanelor fizice care au în îngrijire sau asigurã protecţia unui copil. Pentru efectuarea acestor verificãri, organele de poliţie au obligaţia sã sprijine reprezentanţii direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
ART. 94
(1) Reprezentanţii persoanelor juridice, precum şi persoanele fizice care au în îngrijire sau asigurã protecţia unui copil sunt obligaţi sã colaboreze cu reprezentanţii direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului şi sã ofere toate informaţiile necesare pentru soluţionarea sesizãrilor.
(2) În situaţia în care, în urma verificãrilor efectuate, reprezentanţii direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului stabilesc cã existã motive temeinice care sã susţinã existenţa unei situaţii de pericol iminent pentru copil, datoratã abuzului şi neglijãrii, şi nu întâmpinã opoziţie din partea persoanelor prevãzute la alin. (1), directorul direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului instituie mãsura plasamentului în regim de urgenţã. Prevederile art. 58-60, art. 64 alin. (3) şi ale art. 66 se aplicã în mod corespunzãtor.
(3) În situaţia în care persoanele prevãzute la alin. (1) refuzã sau împiedicã în orice mod efectuarea verificãrilor de cãtre reprezentanţii direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului, iar aceştia stabilesc cã existã motive temeinice care sã susţinã existenţa unei situaţii de pericol iminent pentru copil, datoratã abuzului şi neglijãrii, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului sesizeazã instanţa judecãtoreascã, solicitând emiterea unei ordonanţe preşedinţiale de plasare a copilului în regim de urgenţã la o persoanã, la o familie, la un asistent maternal sau într-un serviciu de tip rezidenţial, licenţiat în condiţiile legii. Prevederile art. 58-60 şi ale art. 64 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
(4) În termen de 48 de ore de la data executãrii ordonanţei preşedinţiale prin care s-a dispus plasamentul în regim de urgenţã, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului sesizeazã instanţa judecãtoreascã pentru a decide cu privire la: înlocuirea plasamentului în regim de urgenţã cu mãsura plasamentului, decãderea totalã sau parţialã din exerciţiul drepturilor pãrinteşti, precum şi cu privire la exercitarea drepturilor pãrinteşti.
ART. 95
(1) În cadrul procesului prevãzut la art. 94 alin. (3) şi (4), se poate administra, din oficiu, ca probã, declaraţia scrisã a copilului referitoare la abuzul sau neglijarea la care a fost supus. Declaraţia copilului poate fi înregistratã, potrivit legii, prin mijloace tehnice audio-video. Înregistrãrile se realizeazã în mod obligatoriu cu asistenţa unui psiholog.
(2) Acordul copilului este obligatoriu pentru realizarea înregistrãrii declaraţiei sale.
(3) Dacã instanţa judecãtoreascã apreciazã necesar, aceasta îl poate chema pe copil în faţa ei, pentru a-l audia. Audierea are loc numai în camera de consiliu, în prezenţa unui psiholog şi numai dupã o prealabilã pregãtire a copilului în acest sens.
ART. 96
În cazul în care abuzul sau neglijarea a fost sãvârşitã de cãtre persoane care, în baza unui raport juridic de muncã sau de altã naturã, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia sã sesizeze de îndatã organele de urmãrire penalã şi sã dispunã îndepãrtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa.
ART. 97
În instituţiile publice sau private, precum şi în serviciile de tip rezidenţial, publice sau private, care asigurã protecţia, creşterea, îngrijirea sau educarea copiilor, este interzisã angajarea persoanei împotriva cãreia a fost pronunţatã o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã pentru sãvârşirea, cu intenţie, a unei infracţiuni.

SECŢIUNEA a 4-a
Protecţia copilului împotriva rãpirii sau oricãror forme de traficare

ART. 98
(1) Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, vor efectua demersurile necesare pentru adoptarea tuturor mãsurilor legislative, administrative şi educative destinate asigurãrii protecţiei efective împotriva oricãror forme de trafic intern sau internaţional al copiilor, în orice scop sau sub orice formã, inclusiv de cãtre propriii pãrinţi.
(2) În acest scop, autoritãţile publice menţionate la alin. (1) au responsabilitatea elaborãrii unei strategii la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen, inclusiv a unui mecanism intern de coordonare şi monitorizare a activitãţilor întreprinse.

SECŢIUNEA a 5-a
Protecţia copilului împotriva altor forme de exploatare

ART. 99
(1) Copilul are dreptul la protecţie împotriva oricãrei forme de exploatare.
(2) Instituţiile şi autoritãţile publice, potrivit atribuţiilor lor, adoptã reglementãri specifice şi aplicã mãsuri corespunzãtoare pentru prevenirea, între altele:
a) transferului ilicit şi a nereturnãrii copilului;
b) încheierii adopţiilor, naţionale ori internaţionale, în alte scopuri decât interesul superior al copilului;
c) exploatãrii sexuale şi a violenţei sexuale;
d) rãpirii şi traficãrii de copii în orice scop şi sub orice formã;
e) implicãrii copiilor în conflicte armate;
f) dezvoltãrii forţate a talentelor copiilor în dauna dezvoltãrii lor armonioase, fizice şi mentale;
g) exploatãrii copilului de cãtre mass-media;
h) exploatãrii copilului în cadrul unor cercetãri ori experimente ştiinţifice.

CAP. VII
Instituţii şi servicii cu atribuţii în protecţia copilului

SECŢIUNEA 1
Instituţii la nivel central

ART. 100
Monitorizarea respectãrii principiilor şi drepturilor stabilite de prezenta lege şi de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificatã prin <>Legea nr. 18/1990 , republicatã, precum şi coordonarea şi controlul activitãţii de protecţie şi promovare a drepturilor copilului se realizeazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, aflat în subordinea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 101
Apãrarea drepturilor şi libertãţilor copilului în raporturile acestuia cu autoritãţile publice cu scopul de a promova şi de a îmbunãtãţi condiţia copilului se realizeazã şi prin instituţia Avocatul Poporului.

SECŢIUNEA a 2-a
Instituţii şi servicii la nivel local

ART. 102
Autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia sã garanteze şi sã promoveze respectarea drepturilor copiilor din unitãţile administrativ-teritoriale, asigurând prevenirea separãrii copilului de pãrinţii sãi, precum şi protecţia specialã a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de îngrijirea pãrinţilor sãi.
ART. 103
(1) Autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia de a implica colectivitatea localã în procesul de identificare a nevoilor comunitãţii şi de soluţionare la nivel local a problemelor sociale care privesc copiii.
(2) În acest scop pot fi create structuri comunitare consultative cuprinzând, dar fãrã a se limita, oameni de afaceri locali, preoţi, cadre didactice, medici, consilieri locali, poliţişti. Rolul acestor structuri este atât de soluţionare a unor cazuri concrete, cât şi de a rãspunde nevoilor globale ale respectivei colectivitãţi.
(3) Mandatul structurilor comunitare consultative se stabileşte prin acte emise de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale.
(4) Pentru a-şi îndeplini rolul pentru care au fost create, structurile comunitare consultative vor beneficia de programe de formare în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului.
ART. 104
(1) În subordinea consiliului judeţean şi, respectiv, a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti funcţioneazã comisia pentru protecţia copilului, ca organ de specialitate al acestora, fãrã personalitate juridicã, având urmãtoarele atribuţii principale:
a) stabilirea încadrãrii în grad de handicap şi orientarea şcolarã a copilului;
b) pronunţarea, în condiţiile prezentei legi, cu privire la propunerile referitoare la stabilirea unei mãsuri de protecţie specialã a copilului;
c) soluţionarea cererilor privind eliberarea atestatului de asistent maternal;
d) alte atribuţii prevãzute de lege.
(2) Organizarea şi metodologia de funcţionare a comisiei pentru protecţia copilului se reglementeazã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 105
(1) Serviciul public specializat pentru protecţia copilului, existent în subordinea consiliilor judeţene şi a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi serviciul public de asistenţã socialã de la nivelul judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti se reorganizeazã ca direcţie generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
(2) Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului este instituţie publicã cu personalitate juridicã, înfiinţatã în subordinea consiliului judeţean, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, care preia, în mod corespunzãtor, funcţiile serviciului public de asistenţã socialã de la nivelul judeţului şi, respectiv, atribuţiile serviciului public de asistenţã socialã de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti.
(3) Instituţia prevãzutã la alin. (2) exercitã în domeniul protecţiei drepturilor copilului atribuţiile prevãzute de prezenta lege, precum şi de alte acte normative în vigoare.
(4) Structura organizatoricã, numãrul de personal şi finanţarea direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului se aprobã prin hotãrâre a consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti, care o înfiinţeazã, astfel încât sã asigure îndeplinirea în mod corespunzãtor a atribuţiilor ce îi revin, precum şi realizarea deplinã şi exercitarea efectivã a drepturilor copilului.
(5) Atribuţiile şi regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare ale direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 106
(1) Serviciile publice de asistenţã socialã organizate la nivelul municipiilor şi oraşelor, precum şi persoanele cu atribuţii de asistenţã socialã din aparatul propriu al consiliilor locale comunale îndeplinesc în domeniul protecţiei copilului urmãtoarele atribuţii:
a) monitorizeazã şi analizeazã situaţia copiilor din unitatea administrativ-teritorialã, precum şi modul de respectare a drepturilor copiilor, asigurând centralizarea şi sintetizarea datelor şi informaţiilor relevante;
b) realizeazã activitatea de prevenire a separãrii copilului de familia sa;
c) identificã şi evalueazã situaţiile care impun acordarea de servicii şi/sau prestaţii pentru prevenirea separãrii copilului de familia sa;
d) elaboreazã documentaţia necesarã pentru acordarea serviciilor şi/sau prestaţiilor şi acordã aceste servicii şi/sau prestaţii, în condiţiile legii;
e) asigurã consilierea şi informarea familiilor cu copii în întreţinere asupra drepturilor şi obligaţiilor acestora, asupra drepturilor copilului şi asupra serviciilor disponibile pe plan local;
f) asigurã şi urmãresc aplicarea mãsurilor de prevenire şi combatere a consumului de alcool şi droguri, de prevenire şi combatere a violenţei în familie, precum şi a comportamentului delincvent;
g) viziteazã periodic la domiciliu familiile şi copiii care beneficiazã de servicii şi prestaţii;
h) înainteazã propuneri primarului, în cazul în care este necesarã luarea unei mãsuri de protecţie specialã, în condiţiile legii;
i) urmãresc evoluţia dezvoltãrii copilului şi modul în care pãrinţii acestuia îşi exercitã drepturile şi îşi îndeplinesc obligaţiile cu privire la copilul care a beneficiat de o mãsurã de protecţie specialã şi a fost reintegrat în familia sa;
j) colaboreazã cu direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului în domeniul protecţiei copilului şi transmit acesteia toate datele şi informaţiile solicitate din acest domeniu.
(2) La nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti, atribuţiile prevãzute la alin. (1) sunt exercitate de direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
ART. 107
(1) Pentru prevenirea separãrii copilului de pãrinţii sãi, precum şi pentru realizarea protecţiei speciale a copilului separat, temporar sau definitiv, de pãrinţii sãi, se organizeazã şi funcţioneazã urmãtoarele tipuri de servicii:
a) servicii de zi;
b) servicii de tip familial;
c) servicii de tip rezidenţial.
(2) Regulamentul-cadru pentru organizarea şi funcţionarea serviciilor prevãzute la alin. (1) se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 108
(1) Serviciile de zi sunt acele servicii prin care se asigurã menţinerea, refacerea şi dezvoltarea capacitãţilor copilului şi ale pãrinţilor sãi, pentru depãşirea situaţiilor care ar putea determina separarea copilului de familia sa.
(2) Accesul la aceste servicii se realizeazã în baza planului de servicii sau, dupã caz, a planului individualizat de protecţie, în condiţiile prezentei legi.
ART. 109
Serviciile de tip familial sunt acele servicii prin care se asigurã, la domiciliul unei persoane fizice sau familii, creşterea şi îngrijirea copilului separat, temporar sau definitiv, de pãrinţii sãi, ca urmare a stabilirii în condiţiile prezentei legi a mãsurii plasamentului.
ART. 110
(1) Serviciile de tip rezidenţial sunt acele servicii prin care se asigurã protecţia, creşterea şi îngrijirea copilului separat, temporar sau definitiv, de pãrinţii sãi, ca urmare a stabilirii în condiţiile prezentei legi a mãsurii plasamentului.
(2) Fac parte din categoria serviciilor de tip rezidenţial centrele de plasament şi centrele de primire a copilului în regim de urgenţã.
(3) Sunt considerate servicii de tip rezidenţial şi centrele maternale.
(4) Serviciile de tip rezidenţial care aparţin autoritãţilor administraţiei publice se organizeazã numai în structura direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului, în regim de componente funcţionale ale acestora, fãrã personalitate juridicã.
(5) Serviciile de tip rezidenţial se organizeazã pe model familial şi pot avea caracter specializat în funcţie de nevoile copiilor plasaţi.
ART. 111
(1) Pentru asigurarea prevenirii separãrii copilului de pãrinţii lui, consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti au obligaţia sã organizeze, în mod autonom sau prin asociere, servicii de zi, potrivit nevoilor identificate în comunitatea respectivã.
(2) În situaţia în care consiliul local nu identificã resurse financiare şi umane suficiente pentru a organiza serviciile prevãzute la alin. (1), la cererea acestuia, consiliul judeţean va asigura finanţarea necesarã înfiinţãrii acestor servicii. Consiliul local asigurã finanţarea cu pânã la 50% a cheltuielilor de funcţionare a acestor servicii, cota-parte şi cuantumul total al acestor cheltuieli fiind stabilite anual prin hotãrâre a consiliului judeţean.
ART. 112
Pentru asigurarea protecţiei speciale a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi, consiliul judeţean şi, respectiv, consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti au obligaţia sã organizeze, în mod autonom sau prin asociere, servicii de tip familial şi de tip rezidenţial, potrivit nevoilor identificate la nivelul unitãţii lor administrativ-teritoriale. În funcţie de nevoile evaluate ale copiilor plasaţi, consiliul judeţean poate organiza şi dezvolta şi servicii de zi.

CAP. VIII
Organisme private

ART. 113
(1) Organismele private care pot desfãşura activitãţi în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi al protecţiei speciale a acestuia sunt persoane juridice de drept privat, fãrã scop patrimonial, constituite şi acreditate în condiţiile legii.
(2) În desfãşurarea activitãţilor prevãzute la alin. (1), organismele private acreditate se supun regimului de drept public prevãzut de prezenta lege, precum şi de reglementãrile prin care aceasta este pusã în executare.
ART. 114
Organismele private legal constituite şi acreditate pot înfiinţa, organiza şi dezvolta serviciile de prevenire a separãrii copilului de familia sa, precum şi de protecţie specialã a copilului, prevãzute la art. 107, numai pe baza licenţei eliberate de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

CAP. IX
Licenţierea şi inspecţia serviciilor de prevenire a separãrii copilului de familia sa, precum şi a celor de protecţie specialã a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi

ART. 115
(1) Autoritãţile publice sau organismele private autorizate pot înfiinţa, organiza şi dezvolta servicii de prevenire a separãrii copilului de familia sa, precum şi servicii de protecţie specialã a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi, prevãzute de prezenta lege, numai dacã au obţinut licenţa de funcţionare pentru serviciul respectiv, eliberatã de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
(2) Licenţa de funcţionare prevãzutã la alin. (1) se acordã pe baza îndeplinirii standardelor minime obligatorii elaborate pentru serviciile de prevenire a separãrii copilului de familia sa, precum şi pentru serviciile de protecţie specialã a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi. Standardele se elaboreazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi se aprobã prin ordin al secretarului de stat.
ART. 116
Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului efectueazã inspecţii periodice cu privire la modul în care autoritãţile publice sau organismele private autorizate respectã standardele prevãzute la art. 110.
ART. 117
Condiţiile şi procedura de acordare, retragere, anulare sau suspendare a licenţei prevãzute la art. 115, precum şi condiţiile şi procedura de efectuare a inspecţiilor prevãzute la art. 116 se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.

CAP. X
Finanţarea sistemului de protecţie a copilului

ART. 118
(1) Prevenirea separãrii copilului de familia sa, precum şi protecţia specialã a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea pãrinţilor sãi se finanţeazã din urmãtoarele surse:
a) bugetul local al comunelor, oraşelor şi municipiilor;
b) bugetele locale ale judeţelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
c) bugetul de stat;
d) donaţii, sponsorizãri şi alte forme private de contribuţii bãneşti, permise de lege.
(2) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului poate finanţa programe de interes naţional pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, din fonduri alocate de la bugetul de stat cu aceastã destinaţie, din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, precum şi din alte surse, în condiţiile legii.
ART. 119
(1) Pentru fiecare copil faţã de care s-a luat mãsura plasamentului se acordã o alocaţie lunarã de plasament, în cuantum de 670.000 lei, care se indexeazã prin hotãrâre a Guvernului. De aceastã alocaţie beneficiazã şi copilul pentru care a fost instituitã tutela, în condiţiile legii.
(2) Alocaţia se plãteşte persoanei sau reprezentantului familiei care a luat în plasament copilul sau tutorelui.
(3) Alocaţia de plasament se suportã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 120
Cheltuielile pentru plata salariilor sau a indemnizaţiilor asistenţilor maternali, precum şi cele legate de aplicarea prevederilor <>Legii nr. 326/2003 privind drepturile de care beneficiazã copiii şi tinerii ocrotiţi de serviciile publice specializate pentru protecţia copilului, mamele protejate în centre maternale, precum şi copiii încredinţaţi sau daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti se suportã de la bugetul judeţului, respectiv de la bugetul sectorului municipiului Bucureşti, şi se gestioneazã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului.
ART. 121
(1) Primarii acordã prestaţii financiare excepţionale, în situaţia în care familia care îngrijeşte copilul se confruntã temporar cu probleme financiare determinate de o situaţie excepţionalã şi care pune în pericol dezvoltarea armonioasã a copilului.
(2) Prestaţiile excepţionale se acordã cu prioritate copiilor ale cãror familii nu au posibilitatea sau capacitatea de a acorda copilului îngrijirea corespunzãtoare ori ca urmare a necesitãţii suportãrii unor cheltuieli particulare destinate menţinerii legãturii copilului cu familia sa.
(3) În funcţie de fiecare caz în parte, primarul decide, prin dispoziţie, cu privire la acordarea prestaţiei financiare excepţionale şi cuantumul acesteia.
ART. 122
Cuantumul maxim, precum şi condiţiile de acordare a prestaţiilor financiare excepţionale se stabilesc prin hotãrâre a consiliului local.
ART. 123
Prestaţiile financiare excepţionale pot fi acordate şi sub formã de prestaţii în naturã, pe baza dispoziţiei primarului, constând, în principal, în alimente, îmbrãcãminte, manuale şi rechizite sau echipamente şcolare, suportarea cheltuielilor legate de transport, procurarea de proteze, medicamente şi alte accesorii medicale.

CAP. XI
Reguli speciale de procedurã

ART. 124
(1) Cauzele prevãzute de prezenta lege privind stabilirea mãsurilor de protecţie specialã sunt de competenţa tribunalului de la domiciliul copilului.
(2) Dacã domiciliul copilului nu este cunoscut, competenţa revine tribunalului în a cãrui circumscripţie teritorialã a fost gãsit copilul.
ART. 125
(1) Cauzele prevãzute la art. 124 se soluţioneazã în regim de urgenţã, cu citarea reprezentantului legal al copilului, a direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului şi cu participarea obligatorie a procurorului.
(2) Audierea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie şi se face cu respectarea prevederilor art. 24, cu excepţia cauzelor care privesc stabilirea unei mãsuri de protecţie specialã pentru copilul abuzat sau neglijat; în acest caz, audierea copilului se face cu respectarea prevederilor art. 95 alin. (3).
(3) Termenele de judecatã nu pot fi mai mari de 10 zile.
(4) Pãrţile sunt legal citate dacã citaţia le-a fost înmânatã cel puţin cu o zi înaintea judecãrii.
ART. 126
(1) Hotãrârile prin care se soluţioneazã fondul cauzei se pronunţã în ziua în care au luat sfârşit dezbaterile.
(2) În situaţii deosebite, pronunţarea poate fi amânatã cel mult douã zile.
ART. 127
(1) Hotãrârea instanţei de fond este executorie şi definitivã.
(2) Hotãrârea se redacteazã şi se comunicã pãrţilor în termen de cel mult 10 zile de la pronunţare.
ART. 128
Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicãrii hotãrârii.
ART. 129
Dispoziţiile prezentei legi referitoare la procedura de soluţionare a cauzelor privind stabilirea mãsurilor de protecţie specialã se completeazã în mod corespunzãtor cu prevederile Codului de procedurã civilã.
ART. 130
(1) În toate cauzele care privesc aplicarea prezentei legi, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului de la domiciliul copilului sau în a cãrei razã administrativ-teritorialã a fost gãsit copilul întocmeşte şi prezintã instanţei raportul referitor la copil, care va cuprinde date privind:
a) personalitatea, starea fizicã şi mentalã a copilului;
b) antecedentele sociomedicale şi educaţionale ale copilului;
c) condiţiile în care copilul a fost crescut şi în care a trãit;
d) propuneri privind persoana, familia sau serviciul de tip rezidenţial în care ar putea fi plasat copilul;
e) orice alte date referitoare la creşterea şi educarea copilului, care pot servi soluţionãrii cauzei.
(2) În toate cauzele care privesc stabilirea, înlocuirea ori încetarea mãsurilor de protecţie specialã stabilite de prezenta lege pentru copilul care a sãvârşit o faptã penalã şi nu rãspunde penal se va întocmi un raport şi din partea serviciului de reintegrare şi supraveghere de pe lângã instanţa judecãtoreascã.
ART. 131
Cauzele care privesc aplicarea prezentei legi sunt scutite de taxa judiciarã de timbru şi de timbru judiciar.

CAP. XII
Rãspunderi şi sancţiuni

ART. 132
(1) Îndemnul ori înlesnirea practicãrii cerşetoriei de cãtre un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicãrii cerşetoriei de cãtre un minor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani.
(2) Recrutarea ori constrângerea unui minor la cerşetorie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(3) Dacã fapta prevãzutã la alin. (1) sau (2) este sãvârşitã de un pãrinte sau de reprezentantul legal al minorului, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani, pentru fapta prevãzutã la alin. (1), şi de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, pentru fapta prevãzutã la alin. (2).
ART. 133
Fapta pãrintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
ART. 134
(1) Nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (2), art. 48 alin. (4) şi art. 91 constituie abatere disciplinarã gravã şi se sancţioneazã potrivit legii.
(2) Nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 36 alin. (2), art. 87 alin. (3) teza întâi constituie abatere disciplinarã.
ART. 135
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 9 alin. (1), în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;
b) nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 9 alin. (2);
c) nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 10 alin. (1) şi (3);
d) nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 11 alin. (1);
e) necomunicarea de cãtre organele de poliţie a rezultatelor verificãrilor specifice privind identitatea mamei în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3);
f) neefectuarea de cãtre serviciul public de asistenţã socialã a declaraţiei de înregistrare a naşterii, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6);
g) nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 11 alin. (7);
h) nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 13 şi la art. 18 alin. (3);
i) nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (2)-(4) şi ale art. 83;
j) nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 96.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã astfel:
a) cu amendã de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei, cele prevãzute la lit. a), c), g) şi h);
b) cu amendã de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei, cea prevãzutã la lit. f);
c) cu amendã de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei, cele prevãzute la lit. b), d) şi j);
d) cu amendã de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei, cele prevãzute la lit. e) şi i).
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunii se fac de cãtre persoane anume desemnate dintre cele cu atribuţii de control din:
a) Ministerul Sãnãtãţii, pentru contravenţiile de la alin. (1) lit. a), c) şi d);
b) Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru contravenţiile de la alin. (1) lit. b), e), h) şi i);
c) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului, pentru contravenţia de la alin. (1) lit. j);
d) consiliul judeţean, respectiv consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti, pentru contravenţiile de la alin. (1) lit. f) şi g).
ART. 136
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 135 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. XIII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 137
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului va reevalua împrejurãrile care au stat la baza mãsurilor de protecţie dispuse de comisia pentru protecţia copilului şi, dupã caz, va solicita instituirea tutelei sau stabilirea unei mãsuri de protecţie specialã, în condiţiile prezentei legi.
ART. 138
Centrele de plasament, centrele de primire în regim de urgenţã şi centrele maternale organizate în structura fostelor servicii publice specializate pentru protecţia copilului se reorganizeazã prin hotãrârea consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectoarelor municipiului Bucureşti în structura direcţiei generale de asistenţã socialã din subordinea consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectoarelor municipiului Bucureşti, în regim de componente funcţionale ale acestora, fãrã personalitate juridicã.
ART. 139
(1) Serviciile de zi destinate prevenirii situaţiilor ce pun în pericol securitatea şi dezvoltarea copilului, înfiinţate de consiliile judeţene, precum şi personalul care deserveşte aceste servicii se transferã consiliilor locale pe teritoriul cãrora acestea funcţioneazã.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) serviciile de zi specializate pentru copilul abuzat sau neglijat, care se considerã de interes judeţean.
(3) În situaţia în care serviciile prevãzute la alin. (1) fac parte dintr-un complex de servicii care are ca obiect de activitate şi protecţia copilului în regim rezidenţial, respectiv centru de plasament, centru de primire în regim de urgenţã sau centru maternal, transferul se realizeazã numai dacã este posibilã separarea patrimoniului şi a personalului.
(4) Consiliile locale au obligaţia sã pãstreze destinaţia şi structura de personal a serviciilor preluate.
(5) Transferul prevãzut la alin. (1) se realizeazã pe bazã de protocol încheiat între consiliul judeţean şi consiliul local.
ART. 140
Personalul didactic şi didactic auxiliar, transferat potrivit <>art. 46 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 26/1997 privind protecţia copilului aflat în dificultate, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care la data intrãrii în vigoare a prezentei legi este încadrat cu acest statut în cadrul serviciilor publice specializate pentru protecţia copilului, îşi pãstreazã statutul.
ART. 141
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile judeţene, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului au obligaţia sã desemneze persoanele dintre cele cu atribuţii de control, care vor constata contravenţiile şi vor aplica sancţiunile menţionate în prezentul capitol.
ART. 142
(1) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã:
a) art. 88 din Codul familiei;
b) <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 26/1997 privind protecţia copilului aflat în dificultate, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 24 iulie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia art. 20;
c) <>Hotãrârea Guvernului nr. 604/1997 privind criteriile şi procedurile de autorizare a organismelor private care desfãşoarã activitãţi în domeniul protecţiei copilului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 16 octombrie 1997;
d) <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 123/2001 privind reorganizarea comisiei pentru protecţia copilului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 15 octombrie 2001, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 71/2002 ;
e) lit. A a alin. (2) al art. 3 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a serviciului public de asistenţã socialã, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 90/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 7 februarie 2003, cu modificãrile ulterioare.
(2) Se modificã în mod corespunzãtor dispoziţiile referitoare la înregistrarea naşterii copilului abandonat de mamã în spital, cuprinse în <>Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 11 noiembrie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã orice alte dispoziţii contrare.
ART. 143
(1) Formarea iniţialã în domeniul protecţiei drepturilor copilului este obligatorie pentru toate categoriile profesionale din sistem şi pentru cei care au atribuţii decizionale privitoare la copil.
(2) Educaţia permanentã şi formarea profesionalã continuã în domeniul protecţiei speciale a copilului se asigurã pentru toate categoriile profesionale din sistem.
(3) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului împreunã cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Sãnãtãţii, precum şi, dupã caz, cu celelalte instituţii publice şi private interesate vor asigura formarea iniţialã şi continuã a personalului care, în exercitarea sarcinilor ce îi revin, intrã în contact cu domeniul protecţiei şi promovãrii drepturilor copilului.
ART. 144
(1) La angajarea personalului de educaţie, protecţie şi îngrijire din cadrul instituţiilor publice şi private, care, prin natura profesiei, intrã în contact cu copilul, se va prezenta în mod obligatoriu şi o expertizã neuropsihiatricã.
(2) Anual personalul prevãzut la alin. (1) este evaluat din punct de vedere psihologic.
(3) Rapoartele privind expertizele neuropsihiatrice, precum şi rapoartele de evaluare psihologicã se pãstreazã conform legii la dosarul personal al salariatului.
ART. 145
(1) Regulamentele proprii ale persoanelor juridice care desfãşoarã activitãţi de protecţie a copilului vor specifica expres regulile stabilite pentru a asigura exercitarea drepturilor şi îndeplinirea îndatoririlor pe care le au copiii, în conformitate cu vârsta, sãnãtatea şi gradul de maturitate al acestora.
(2) Aceste regulamente vor fi expuse într-un loc vizibil, astfel încât sã permitã accesul copiilor şi informarea lor adecvatã.
ART. 146
Prevederile prezentei legi se completeazã cu alte reglementãri care se referã la drepturile copilului, inclusiv cu prevederile cuprinse în convenţiile şi tratatele internaţionale la care România este parte.
ART. 147
Elaborarea proiectelor de acte normative care fac referire la oricare dintre drepturile copilului prevãzute de prezenta lege se realizeazã obligatoriu cu avizul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
ART. 148
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 1 ianuarie 2005, cu excepţia prevederilor art. 17 alin. (2), art. 19 alin. (3), art. 84 alin. (2), art. 104 alin. (2), art. 105 alin. (5), art. 107 alin. (2) şi art. 117, care intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Procedura de întoarcere a copiilor în ţarã, de identificare a pãrinţilor sau altor reprezentanţi legali ai copiilor, modul de avansare a cheltuielilor ocazionate de întoarcerea în ţarã a acestora, precum şi serviciile de protecţie specialã, publice sau private, competente sã asigure protecţia în regim de urgenţã a copiilor aflaţi în strãinãtate, care, din orice motive, nu sunt însoţiţi de pãrinţi sau de un alt reprezentant legal ori nu se gãsesc sub supravegherea legalã a unor persoane din strãinãtate, prevãzutã la art. 19 alin. (3), se elaboreazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie.
(3) Organizarea şi metodologia de funcţionare a comisiei pentru protecţia copilului, prevãzutã la art. 104 alin. (2), se elaboreazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie.
(4) Regulamentul-cadru pentru organizarea şi funcţionarea serviciilor prevãzute la art. 107 alin. (2) se elaboreazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie.
(5) Condiţiile şi procedura de acordare, retragere, anulare sau suspendare a licenţei prevãzute la art. 115, precum şi condiţiile şi procedura de efectuare a inspecţiilor prevãzute la art. 116 se elaboreazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie.
(6) Procedura referitoare la exercitarea dreptului copilului ai cãrui pãrinţi locuiesc în state diferite de a întreţine relaţii personale şi contacte directe cu aceştia, prevãzutã la art. 17 alin. (2), se elaboreazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie împreunã cu Ministerul Afacerilor Externe.
(7) Tipurile de servicii specializate, prevãzute la art. 84 alin. (2), ce se asigurã pe toatã durata aplicãrii mãsurilor destinate copilului care sãvârşeşte fapte penale şi nu rãspunde penal, pentru a-i asista pe copii în procesul de reintegrare în societate, precum şi standardele referitoare la modalitatea de asigurare a acestor servicii se elaboreazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie în colaborare cu Ministerul Justiţiei.
(8) Atribuţiile şi Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului, prevãzute la art. 105 alin. (5), se elaboreazã de cãtre Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 21 iunie 2004.
Nr. 272.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016