Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 255 din 21 iulie 2023  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 255 din 21 iulie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 678 din 24 iulie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 925 din 27 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4 alineatul (1), punctele 2 şi 3 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "2. utilizator - orice persoană fizică, juridică sau întreprindere economică fără personalitate juridică care utilizează ori solicită un serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului;
3. abonat - orice persoană fizică, juridică sau întreprindere economică fără personalitate juridică care a încheiat un contract pentru furnizarea unor servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, oferite de un furnizor de astfel de servicii, indiferent dacă plata se realizează în avans ori ulterior furnizării serviciilor;"

    2. Articolul 13^6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13^6
    Atunci când pune în aplicare dispoziţiile art. 13^2-13^5, ANCOM ţine seama de orientările OAREC emise potrivit prevederilor art. 22 alin. (7) din Codul european al comunicaţiilor electronice, motivând eventualele decizii contrare acestor orientări."

    3. După articolul 13^6 se introduce un nou articol, articolul 13^7, cu următorul cuprins:
    "ART. 13^7
    (1) ANCOM publică cel puţin o dată la 3 ani, pe baza măsurătorilor sau simulărilor de acoperire, lista unităţilor administrativ-teritoriale aflate în zona de graniţă în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine.
    (2) În termen de 60 de zile de la data publicării listei prevăzute la alin. (1), ANCOM are obligaţia să informeze toate autorităţile administraţiei publice locale ale căror unităţi administrativ-teritoriale se regăsesc pe lista prevăzută la alin. (1), precum şi consiliile judeţene în care se regăsesc unităţile administrativ-teritoriale respective, în calitate de administratori ai drumurilor judeţene, precum şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de administrator al drumurilor naţionale, cu privire la publicarea listei în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine.
    (3) La intrările în unităţile administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM conform alin. (1) se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine.
    (4) Administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în lista prevăzută la alin. (1) au obligaţia ca, în cel mult 6 luni de la data publicării de către ANCOM a listei prevăzute la alin. (1), să instaleze sub indicatorul de intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar un indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu textul: «ATENŢIE! RISC DE ROAMING INVOLUNTAR».
    (5) Indicatoarele vor respecta dimensiunile, condiţiile tehnice şi descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate. Textul indicat la alin. (4) va fi scris cu majuscule, după cum urmează: cuvântul «ATENŢIE!» va fi scris cu roşu, iar «RISC DE ROAMING INVOLUNTAR» va fi scris cu negru."

    4. La articolul 16, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) În scopul exercitării prevederilor legale privind monitorizarea frecvenţelor radio, prevederile cap. III - Dispoziţii pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice din Legea nr. 198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice se aplică în mod corespunzător lucrărilor de construcţii care privesc staţiile de monitorizare, reţelele de comunicaţii electronice, elementele de infrastructură fizică, precum şi elementele de delimitare teritorială şi protecţie şi securitate aferente acestora, deţinute sau administrate de ANCOM."

    5. La articolul 26^1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26^1
    (1) În situaţia în care se intenţionează acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio conform procedurii stabilite potrivit art. 26 alin. (2), în cazul spectrului de frecvenţe radio armonizat pentru furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă, prin măsuri tehnice de aplicare la nivel european, ANCOM informează RSPG cu privire la orice proiecte de măsuri care intră sub incidenţa art. 25 alin. (3)-(5) şi indică, atunci când este cazul, dacă solicită RSPG convocarea unui forum de evaluare inter pares, inclusiv dacă solicită adoptarea unui aviz cu privire la măsurile propuse."

    6. La articolul 50^2, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Contractelor privind serviciile de transmisie utilizate pentru furnizarea de servicii între dispozitive le sunt aplicabile exclusiv dispoziţiile art. 59^11 alin. (1)-(4) şi alin. (7) şi art. 59^12 alin. (1) şi (3) şi doar în situaţia în care sunt încheiate cu utilizatori finali care sunt consumatori, microîntreprinderi, întreprinderi mici, organizaţii nonprofit sau întreprinderi economice fără personalitate juridică."

    7. La articolul 50^2, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Prevederile art. 50 alin. (1)-(4), art. 50^3-50^7, 50^10, art. 59^9 alin. (1) şi (2) şi art. 59^13 se aplică şi utilizatorilor finali întreprinderi economice fără personalitate juridică, în măsura în care aceştia nu au convenit în mod explicit să renunţe în tot sau în parte la aplicarea lor. Prevederile art. 51, art. 55 alin. (9), art. 56-59, art. 59^1-59^5, 59^7, 59^8, art. 76 alin. (4), art. 77^1 alin. (11) şi art. 84 alin. (16) se aplică în mod corespunzător şi utilizatorilor finali întreprinderi economice fără personalitate juridică."

    8. La articolul 50^3 alineatul (2) litera a), după punctul (v) se introduce un nou punct, punctul (vi), cu următorul cuprins:
    "(vi) alţi parametri de calitate stabiliţi de ANCOM în conformitate cu art. 61 alin. (1)-(3)."

    9. La articolul 75, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi într-o perioadă de cel puţin o lună de la data încetării, la iniţiativa utilizatorului final, a contractului de furnizare a serviciilor de comunicaţii, cu excepţia situaţiei în care utilizatorul final a renunţat, în mod expres şi individual, la acest drept.“ "

    10. La articolul 139, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 139
    (1) În cazul în care constată contravenţiile prevăzute la art. 142 pct. 10 sau 10^1, personalul de control poate dispune încetarea imediată a încălcării şi poate lua orice măsuri pe care le apreciază necesare pentru a asigura respectarea dispoziţiilor legale. Măsurile vor fi adecvate şi proporţionale cu încălcarea săvârşită şi vor prevedea un termen în care contravenientul trebuie să se conformeze acestora."

    11. Articolul 140 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 140
    În vederea constatării contravenţiilor prevăzute la art. 142 pct. 1, 7, 9^1, 10, 10^1, 11 şi 14, dacă persoana în cauză refuză să se supună controlului prevăzut la art. 137 şi 138, personalul de control are acces, în condiţiile legii, la reţelele de comunicaţii electronice, respectiv la echipamentele şi elementele reţelei de comunicaţii electronice."

    12. La articolul 141, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 141
    (1) În cazul descoperirii nerespectării unei obligaţii prevăzute la art. 142, înainte de aplicarea sancţiunii, ANCOM va transmite persoanei în cauză o notificare prin care îi va aduce la cunoştinţă încălcarea constatată şi sancţiunea aplicabilă, acordându-i un termen în vederea formulării unui punct de vedere."

    13. La articolul 141 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) în cazul contravenţiilor prevăzute la art. 142 pct. 1, 7, 9, 9^1, 10, 10^1, 11, 11^1, 16 şi 41;"

    14. La articolul 142, punctul 2^2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2^2. nerespectarea de către furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP a obligaţiei de a transmite ANCOM informarea prevăzută la art. 10^2 alin. (3), cu toate datele incluse în aceasta, inclusiv orice modificare a acestor date, în termenul dispus şi, dacă este cazul, în formatul stabilit de ANCOM;"

    15. La articolul 142, după punctul 29 se introduce un nou punct, punctul 29^1, cu următorul cuprins:
    "29^1. nerespectarea măsurilor şi obligaţiilor impuse în temeiul prevederilor art. 63 alin. (1) şi (2);"

    16. La articolul 142, punctul 40^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "40^1. nerespectarea obligaţiei de a asigura utilizatorilor finali posibilitatea de a-şi păstra, la cerere, numărul în cazul încetării contractului în conformitate cu art. 75 alin. (2);"

    17. La articolul 144, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 144
    (1) Contravenţiile prevăzute la art. 142 pct. 1-2^2, 4, 5, 7-9^1, 11-19, 24^3, 24^6-24^15, 24^17-29, 29^1, 33, 35, 36-37^3, 38-40^1, 40^3-40^13, 41^2, 46, 46^1 şi 48-50 se constată de către personalul de control din cadrul ANCOM prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii."

    18. La articolul 144, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Contravenţiile prevăzute la art. 142 pct. 10 şi 10^1 se constată şi se sancţionează de către personalul de control din cadrul ANCOM prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii."

    19. După articolul 144^1 se introduce un nou articol, articolul 144^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 144^2
    (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate încheia şi ca înscris în formă electronică. Prin derogare de la prevederile art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică se semnează de agentul constatator cu semnătură electronică calificată.
    (2) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică se comunică potrivit cap. V: Comunicarea prin serviciul «My ANCOM» din Legea nr. 198/2022.
    (3) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică, în cazul în care nu poate fi comunicat prin modalitatea prevăzută la alin. (2), se consideră comunicat la data comunicării copiei acestuia, imprimată pe suport hârtie. Documentul astfel rezultat nu trebuie să poarte semnătura olografă a agentului constatator şi se comunică potrivit art. 27 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) În vederea executării amenzii contravenţionale, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică se transmite autorităţii publice competente prin mijloace electronice.
    (5) În cazul în care nu poate fi transmis prin modalitatea prevăzută la alin. (4), în vederea executării amenzii contravenţionale, se transmite copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică, imprimată pe suport hârtie, fără să poarte semnătura olografă a agentului constatator. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică poate fi accesat prin mijloace electronice. ANCOM va asigura accesul autorităţii publice competente la exemplarul original al procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică.
    (6) Prezentul articol se aplică în mod corespunzător şi următoarelor acte normative: Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poştale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 187/2013, cu modificările şi completările ulterioare, Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 356/2018 privind unele măsuri sancţionatorii în domeniul radiocomunicaţiilor, Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârii Guvernului nr. 487/2016 privind compatibilitatea electromagnetică, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări prin Legea nr. 157/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT“, aprobată prin Legea nr. 24/2021, Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G şi Legii nr. 198/2022."

    20. După articolul 156^1 se introduce un nou articol, articolul 156^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 156^2
    Prevederile cap. III - Dispoziţii pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice din Legea nr. 198/2022 se aplică în mod corespunzător lucrărilor de construcţii care privesc reţelele de comunicaţii electronice şi elementele de infrastructură fizică deţinute sau administrate de instituţiile publice din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională."



    ART. II
    Prima publicare de către ANCOM a listei prevăzute la art. 13^7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 925 din 27 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se realizează în maximum un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 21 iulie 2023.
    Nr. 255.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016