Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ARTICOL UNIC
<>Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 705 din 20 octombrie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Prevederile prezentei legi se aplicã tuturor persoanelor fizice şi juridice care desfãşoarã relaţii comerciale cu produse alimentare, indiferent de forma de comerţ."
2. La articolul 2 alineatul (2), punctele 2 şi 3 se abrogã.
3. La articolul 2 alineatul (2), dupã punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"2^1. carne proaspãtã - carnea provenitã de la animale şi pãsãri care a fost supusã doar tratamentului de refrigerare în vederea conservãrii şi care se prezintã sub formã de carcasã, semicarcasã, sferturi de carcasã, piese vrac sau ambalate, dupã caz;".
4. La articolul 2 alineatul (2), punctele 5, 6, 10 şi 11 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"5. consumator - orice persoanã fizicã sau juridicã care cumpãrã, dobândeşte, utilizeazã sau consumã produse alimentare;
6. comerciant - persoana fizicã sau juridicã autorizatã sã desfãşoare activitãţi de comercializare cãtre consumator a produselor alimentare;
..................................................................................................
10. discount - avantajul financiar oferit direct comerciantului de cãtre furnizor, raportat la vânzãrile previzionate prin contract şi aplicat procentual la preţul de listã la furnizor;
11. cost de achiziţie al bunurilor - cuprinde preţul de cumpãrare, taxele de import şi alte taxe, cu excepţia acelora pe care persoana juridicã le poate recupera de la autoritãţile fiscale, cheltuielile de transport, de manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achiziţiei bunurilor respective. În costul de achiziţie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obţinerea de autorizaţii şi alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective;".
5. La articolul 2 alineatul (2), dupã punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
"10^1. bonus - avantajul financiar oferit direct de cãtre furnizor comerciantului, raportat şi aplicat la vânzãrile realizate;".
6. La articolul 4, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Este interzis oricãrui comerciant sã solicite şi sã încaseze de la furnizor plata de servicii care nu au legãturã directã cu operaţiunea de vânzare."
7. La articolul 7, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Termenul prevãzut la alin. (4) se aplicã şi în cazul facturilor."
8. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Termenul de platã al comerciantului cãtre furnizor pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea contractului.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) carnea, laptele, ouãle, fructele, legumele şi ciupercile proaspete, la care termenul de platã nu poate fi mai mare de 30 de zile."
9. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a unei obligaţii contractuale de cãtre una dintre pãrţi, acestea pot stabili în contract plata unor penalitãţi de cãtre partea în culpã, cuantumul acestora fiind negociat la data încheierii contractului.
(2) Penalitãţile pentru întârzierea plãţii şi livrãrii produselor se stabilesc de cãtre pãrţi în cuantum egal."
10. Articolul 10 se abrogã.
11. La articolul 11, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Constatarea contravenţiei în sfera comercialã şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre organele de control abilitate ale Ministerului Finanţelor Publice."
12. La articolul 13, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru a verifica desfãşurarea relaţiilor comerciale dintre comerciant şi furnizor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice solicitã toate documentele care stau la baza desfãşurãrii acestor relaţii comerciale."
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANĂ
Bucureşti, 14 decembrie 2010.
Nr. 247.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: