Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 240 din 7 iunie 2004 (*republicata*)  privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 240 din 7 iunie 2004 (*republicata*) privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 313 din 22 aprilie 2008
_________
*) Republicatã în temeiul prevederilor <>art. V lit. k) din titlul III din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementãrilor cu legislaţia europeanã privind protecţia consumatorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 240/2004 privind rãspunderea producãtorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 22 iunie 2004.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã raporturile juridice dintre producãtori şi persoanele vãtãmate ori prejudiciate de produsele cu defecte puse în circulaţie, rãspunderea civilã pentru pagubele generate de aceste produse, precum şi dreptul la acţiune pentru repararea pagubelor.
ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel:
a) producãtor:
1. fabricantul produsului finit al unei materii prime sau pãrţi componente ale produsului;
2. orice persoanã care se prezintã ca producãtor, prin faptul cã îşi înscrie pe produs numele, marca sau alt semn distinctiv;
3. orice altã persoanã, care importã un produs în România în vederea vânzãrii, închirierii, cumpãrãrii sau altei forme de înstrãinare în cadrul activitãţii proprii de comercializare în cadrul societãţii, este consideratã producãtor al acestuia şi rãspunde în aceeaşi mãsurã ca şi producãtorul;
4. orice altã persoanã, care importã un produs din Uniunea Europeanã în vederea vânzãrii, închirierii, cumpãrãrii sau altei forme de înstrãinare în cadrul activitãţii proprii de comercializare în cadrul societãţii, este consideratã producãtor al acestuia şi rãspunde în aceeaşi mãsurã ca şi producãtorul;
5. dacã producãtorul unui produs nu poate fi identificat, fiecare furnizor al produsului respectiv va fi tratat drept producãtor, dacã el nu comunicã consumatorului prejudiciat, într-un interval de timp rezonabil, datele de identificare a producãtorului sau a persoanei care i-a furnizat produsul; aceastã dispoziţie este valabilã şi pentru un produs importat, în cazul în care produsul nu indicã identitatea importatorului prevãzut la pct. 3 ori 4, chiar dacã este precizat numele producãtorului;
b) produs - orice bun mobil, chiar dacã acesta este încorporat într-un alt bun mobil sau imobil; prin produs se înţelege şi energia electricã;
c) pagubã:
1. prejudiciul cauzat prin moartea sau vãtãmarea integritãţii corporale sau a sãnãtãţii unei persoane;
2. deteriorarea sau distrugerea oricãrui bun, altul decât produsul cu defecte, cu condiţia ca bunul respectiv sã fie în mod normal destinat folosinţei ori consumului privat şi sã fi fost folosit de persoana prejudiciatã pentru uz sau consum personal, iar valoarea lui sã fie mai mare de 200**) lei;
________
**) Valoarea este exprimatã în monedã nouã, conform <>Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 664 din 23 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

3. deteriorarea sau distrugerea oricãrui bun, altul decât produsul cu defecte, cu condiţia ca bunul respectiv sã fie în mod normal destinat folosinţei ori consumului privat şi sã fi fost folosit de persoana prejudiciatã pentru uz sau consum personal, iar valoarea lui sã fie mai mare decât echivalentul în lei a 500 euro;
d) produs cu defecte - produsul care nu oferã siguranţa la care persoana este îndreptãţitã sã se aştepte, ţinându-se seama de toate împrejurãrile, inclusiv de:
1. modul de prezentare a produsului;
2. toate utilizãrile previzibile ale produsului;
3. data punerii în circulaţie a produsului.
(2) Un produs nu poate fi considerat cu defecte numai pentru cã, ulterior, un produs similar perfecţionat a fost pus în circulaţie.
(3) Prevederile prezentului articol nu împiedicã aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la daunele morale.

CAP. II
Condiţiile rãspunderii producãtorilor

ART. 3
În condiţiile prezentei legi, producãtorul rãspunde pentru prejudiciul actual şi pentru cel viitor, cauzate de defectul produsului sãu.
ART. 4
Rãspunderea producãtorului nu este limitatã în situaţia în care paguba este determinatã, cumulativ, de defectul produsului şi de acţiunea sau omisiunea unei terţe persoane. Aceastã dispoziţie nu aduce atingere dreptului producãtorului de a promova acţiuni în justiţie împotriva terţului, în condiţiile legii.
ART. 5
Dacã mai multe persoane sunt rãspunzãtoare pentru pagubã, ele rãspund solidar.
ART. 6
Pentru angajarea rãspunderii civile a producãtorului, persoana prejudiciatã trebuie sã facã dovada pagubei, a defectului şi a raportului de cauzalitate dintre defect şi pagubã.
ART. 7
(1) Producãtorul este exonerat de rãspundere, conform prevederilor prezentei legi, dacã dovedeşte unul dintre urmãtoarele aspecte:
a) nu el este cel care a pus produsul în circulaţie;
b) în funcţie de împrejurãri, defectul care a generat paguba nu a existat la data la care produsul a fost pus în circulaţie sau a apãrut ulterior punerii în circulaţie a produsului, din cauze neimputabile lui;
c) produsul nu a fost fabricat pentru a fi comercializat sau pentru orice altã formã de distribuţie în scop economic al producãtorului şi nu a fost fabricat sau distribuit în cadrul activitãţii sale profesionale;
d) defectul se datoreazã respectãrii unor condiţii obligatorii, impuse prin reglementãrile emise de autoritãţile competente;
e) nivelul cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice existent la momentul punerii în circulaţie a produsului nu i-a permis depistarea defectului în cauzã;
f) defectul se datoreazã nerespectãrii de cãtre consumator a instrucţiunilor de utilizare furnizate în documentele tehnice care însoţesc produsul, demonstrate în baza expertizei tehnice de specialitate.
(2) Producãtorul de componente este exonerat de rãspundere dacã dovedeşte cã defectul este imputabil proiectãrii greşite a ansamblului în care acesta a fost montat sau instrucţiunilor date de producãtorul produsului destinat consumatorului.
ART. 8
Rãspunderea producãtorului poate fi limitatã sau înlãturatã de instanţa competentã, în cazul în care paguba este cauzatã atât de defectul produsului, cât şi de culpa persoanei vãtãmate ori prejudiciate sau a altei persoane pentru care aceasta este ţinutã sã rãspundã.
ART. 9
(1) Aplicarea dispoziţiilor prezentei legi nu exclude posibilitatea persoanei vãtãmate ori prejudiciate de a pretinde despãgubiri în temeiul rãspunderii contractuale sau extracontractuale ori al altui regim special de rãspundere, existent la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) Societãţile de asigurãri au drept de regres împotriva producãtorului, conform legislaţiei în vigoare, pentru sumele plãtite persoanelor prejudiciate.
ART. 10
Orice clauze contractuale de limitare sau exonerare de rãspundere a producãtorului sunt lovite de nulitate absolutã.

CAP. III
Dreptul la acţiune pentru repararea pagubelor

ART. 11
Dreptul la acţiune pentru repararea pagubelor, ce decurge din prevederile prezentei legi, se prescrie în termen de 3 ani, care curge de la data la care reclamantul a avut sau ar fi trebuit sã aibã cunoştinţã de existenţa pagubei, a defectului şi a identitãţii producãtorului, iar acţiunea pentru repararea pagubei nu poate fi introdusã dupã împlinirea a 10 ani de la data la care producãtorul a pus produsul respectiv în circulaţie.
ART. 12
Acţiunea pentru repararea pagubelor produse este de competenţa instanţei de judecatã în a cãrei razã teritorialã s-a produs paguba, se aflã sediul sau, dupã caz, domiciliul pârâtului.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 13
Dispoziţiile prezentei legi se completeazã cu prevederile Codului civil şi ale Codului de procedurã civilã.
ART. 14
România va comunica Comisiei Europene textul exact al celor mai importante reglementãri legale interne care sunt emise sub incidenţa prezentei legi.
ART. 15
Prevederile prezentei legi nu se aplicã:
a) pagubelor generate de produsele puse în circulaţie anterior datei intrãrii în vigoare a acesteia;
b) pagubelor rezultate din accidentele nucleare.
ART. 16
Prezenta lege transpune Directiva nr. 85/374/CEE din 25 iulie 1985 privind rãspunderea producãtorului, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L210 din 7 august 1985, modificatã şi completatã prin Directiva nr. 1.999/34/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE), nr. L141 din 4 iunie 1999.
ART. 17
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 2 alin. (1) lit. a) pct. 4, art. 2 alin. (1) lit. c) pct. 3 şi art. 14, care intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
(2) Dispoziţiile art. 2 alin. (1) lit. a) pct. 3 şi art. 2 alin. (1) lit. c) pct. 2 se aplicã pânã la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 18
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã prevederile <>art. 42-42^7 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016