Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 236 din 19 iulie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 668 din 20 iulie 2023
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35 din 6 aprilie 2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 340 din 7 aprilie 2022, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul 1, litera a) a alineatului (1) şi partea introductivă a alineatului (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) întocmirea proiectelor, precum şi efectuarea lucrărilor de împădurire şi de întreţinere a plantaţiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosinţă teren arabil şi culturi permanente, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, precum şi a unităţilor administrativ-teritoriale;
.................................................................................................
(4) Prin ghidurile prevăzute la alin. (3) se reglementează modul de solicitare a finanţării, elaborarea proiectelor, realizarea lucrărilor de împădurire sau reîmpădurire, recepţia lucrărilor executate, paza acestora şi decontarea lucrărilor, astfel:"
2. La articolul 1, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (5) şi (6), cu următorul cuprins:
"(5) Fondurile alocate pentru plata lucrărilor prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sunt distribuite în cuantum de minimum 15% pentru fiecare dintre cele 3 categorii prevăzute.
(6) În situaţia în care, până la finalul anului 2024, fondurile alocate pentru fiecare categorie nu vor fi contractate conform prevederilor alin. (5), sumele rămase disponibile vor fi redistribuite unde există solicitări."
3. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) Finanţarea serviciilor şi lucrărilor prevăzute la art. 1 alin. (1) se asigură prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă, de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, din fonduri externe nerambursabile, precum şi, prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (3) lit. g) şi ale art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, din Fondul pentru mediu, din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, prevăzute la articolul 10 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Cuantumul creditelor bugetare şi al creditelor de angajament ce se suportă de la bugetul de stat, din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică şi din fondul pentru mediu se aprobă anual prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al autorităţi publice centrale pentru protecţia mediului."
4. La articolul 3, alineatele (1) şi (2) se modifică si vor avea următorul cuprins:
"ART. 3
(1) Pentru persoanele fizice şi juridice, precum şi pentru unităţile administrativ-teritoriale, pe ale căror terenuri se realizează serviciile şi lucrările prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) şi b), se acordă suplimentar o primă anuală, denumită primă de sechestrare forestieră, care reprezintă contravaloarea carbonului stocat în biomasă de către o plantaţie forestieră, de la înfiinţare, pentru o perioadă de 20 de ani.
(2) Prima anuală prevăzută la alin. (1) se acordă în ultimul trimestru al fiecărui an, începând cu anul recepţionării lucrărilor de plantare, în cuantum de 456 euro/an/ha, pentru o perioadă de 20 de ani, la valoarea cursului valutar comunicată de Banca Naţională a României de la data de 1 ianuarie a anului în care se acordă, în baza unui raport care confirmă existenţa plantaţiei realizate, întocmit de către garda forestieră competentă teritorial."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ALFRED-ROBERT SIMONIS
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Bucureşti, 19 iulie 2023.
Nr. 236.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: