Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 231 din 14 iulie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 655 din 17 iulie 2023
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 133 din 17 decembrie 2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.207 din 20 decembrie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, cu următoarele modificări:
1. La articolul 2 alineatul (4), litera p) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"p) agenţie executivă - agenţie europeană instituită în baza Regulamentului (CE) nr. 58/2003 al Consiliului din 19 decembrie 2002 de stabilire a statutului agenţiilor executive cărora urmează să li se încredinţeze anumite sarcini în gestionarea programelor comunitare, responsabilă şi cu implementarea Mecanismului pentru interconectarea Europei;"
2. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 6
(1) În scopul derulării operaţiunilor financiare aferente gestionării instrumentelor financiare, autoritatea de management deschide un cont, în euro, la o instituţie financiar-bancară. Alegerea instituţiei financiar-bancare se realizează cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice."
3. La articolul 7, alineatele (8) şi (11)-(13) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(8) Cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi a legislaţiei Uniunii Europene privind ajutorul de stat se pot asigura de la bugetul de stat, pentru proiectele din domeniul energiei şi digital, în cadrul titlului din clasificaţia bugetară referitor la proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2021-2027, de la o poziţie distinctă de transferuri, prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, sume necesare finanţării proiectelor aprobate la finanţare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru beneficiari, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (11) şi (13). Categoriile de cheltuieli asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi mecanismul de implementare a proiectelor aprobate la finanţare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
.............................................................................................
(11) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru proiectele aprobate la finanţare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, în bugetele beneficiarilor finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale se cuprind sumele necesare asigurării cofinanţării publice, finanţării altor cheltuieli decât cele eligibile, precum şi celor aferente continuării proiectelor până la rambursarea tranşei finale de către agenţia executivă.
(12) Prin excepţie de la prevederile alin. (11), în bugetele beneficiarilor finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale se cuprind creditele de angajament şi creditele bugetare aferente valorii totale a proiectelor proprii aprobate la finanţare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, în cazul în care pentru implementarea acestor proiecte nu se primesc sume în avans de la Comisia Europeană/agenţia executivă.
(13) Beneficiarii finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale cuprind sumele care se primesc în avans de la Comisia Europeană/agenţia executivă pentru implementarea proiectelor proprii aferente Mecanismului pentru interconectarea Europei în bugetul fondurilor externe nerambursabile."
4. La articolul 10, alineatele (1) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 10
(1) Propunerile de credite de angajament şi de credite bugetare pentru asigurarea sumelor necesare implementării corespunzătoare a proiectelor pentru beneficiarii prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(6) şi (15), art. 8 şi art. 9 se stabilesc de către aceştia pe baza fişelor de fundamentare ale proiectelor propuse la finanţare/finanţate în cadrul programelor. Fişele de fundamentare ale beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) sunt avizate de principiu de către autorităţile de management, inclusiv în funcţie de cheltuielile estimate pentru anul respectiv, în cazul proiectelor aflate în implementare conform contractelor/deciziilor de finanţare.
..............................................................................................
(5) Beneficiarii prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15) care au obţinut avizul de principiu al autorităţii de management sunt obligaţi să depună cereri de finanţare în condiţiile stabilite prin ghidurile solicitantului în termen de cel mult un an de la data obţinerii avizului."
5. La articolul 11 alineatul (1), literele a) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) sumele reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat pentru proiectele finanţate din fonduri europene ai căror beneficiari/lideri de parteneriat/parteneri sunt alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15);
..............................................................................................
h) sumele necesare rambursării cheltuielilor/achitării cererilor de plată pentru beneficiari, alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15), conform prevederilor cadrului legal naţional şi autorizate de autoritatea de management, dar care ulterior nu sunt considerate eligibile în relaţia cu Comisia Europeană, altele decât cele prevăzute la lit. b);"
6. La articolul 12 alineatul (1), literele a) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) sumele reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat pentru proiectele finanţate din fonduri europene ai căror beneficiari/lideri de parteneriat/parteneri sunt alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15);
.............................................................................................
h) sumele necesare rambursării cheltuielilor/achitării cererilor de plată pentru beneficiari, alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15), conform prevederilor cadrului legal naţional, şi autorizate de autoritatea de management, dar care ulterior nu sunt considerate eligibile în relaţia cu Comisia Europeană, altele decât cele prevăzute la lit. b);"
7. La articolul 13, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) sumele necesare asigurării, prin intermediul autorităţilor de management, a prefinanţării proiectelor pentru beneficiari, alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15), şi/sau continuării finanţării proiectelor în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor europene;"
8. La articolul 15 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) în limita a 100% pentru Autoritatea de management Programul operaţional Dezvoltare durabilă, cu excepţia domeniului apă şi apă uzată din cadrul programului operaţional, pentru Autoritatea de management Programul operaţional Sănătate, pentru Autoritatea de management Programul operaţional Creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare şi pentru autorităţile de management programele operaţionale regionale, Autoritatea de management Programul Tranziţie justă;"
9. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 17
(1) Disponibilităţile din fondurile europene destinate finanţării/prefinanţării, rămase la sfârşitul exerciţiului bugetar în conturile Autorităţii de Certificare şi Plată şi autorităţilor de management, precum şi disponibilităţile din fonduri europene şi/sau cofinanţare de la bugetul de stat rămase la sfârşitul exerciţiului bugetar în conturile beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor de proiecte, alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15), se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie."
10. La articolul 18, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 18
(1) Pentru proiectele finanţate din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus şi Fondul pentru o tranziţie justă se poate acorda prefinanţare în tranşe de maximum 10% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare, fără depăşirea valorii totale eligibile a acestuia, beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15). Tranşa solicitată, împreună cu soldul nejustificat al prefinanţării, prin cereri de rambursare, nu poate depăşi procentul indicat anterior."
11. La articolul 22, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 22
(1) Mecanismul cererilor de plată se aplică beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri europene, alţii decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5), (8), (10) şi (15)."
12. La articolul 26, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 26
(1) După autorizarea cheltuielilor de către autorităţile de management, conform legislaţiei europene şi naţionale, sumele din fonduri europene şi cofinanţare, după caz, cuvenit a fi rambursate în condiţiile art. 25 beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(6) şi (15) şi art. 8, conform contractelor/deciziilor de finanţare, se virează de către autorităţile de management în conturile de venituri ale bugetelor din care au fost finanţate proiectele respective.
(2) După autorizarea cheltuielilor de către autorităţile de management, conform legislaţiei Uniunii Europene şi celei naţionale, sumele cuvenit a fi rambursate altor beneficiari decât cei prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(6) şi (15) şi art. 8, conform contractelor/deciziilor de finanţare, se virează de către autorităţile de management în conturile indicate în contractul/decizia de finanţare sau în cererea de rambursare, deschise în sistemul Trezoreriei Statului sau la instituţii de credit, în funcţie de opţiunea acestora."
13. La articolul 34, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) În cazul proiectelor, inclusiv al celor implementate în parteneriat, depuse în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, se aplică regulile stabilite de agenţia executivă, prin apelurile de proiecte."
14. La articolul 36, alineatul (2) litera e) şi alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"e) conturile bancare deschise de către organizaţia de cercetare/unitatea administrativ-teritorială şi întreprindere;
..............................................................................................
(4) Autoritatea de management virează sumele aferente activităţilor proprii ale organizaţiei de cercetare/unităţii administrativ-teritoriale, respectiv ale întreprinderilor în conturile corespunzătoare deschise de acestea conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(5) Pentru neregulile identificate în cadrul proiectelor implementate în parteneriat pentru transfer de cunoştinţe, notificările şi titlurile de creanţă se emit pe numele organizaţiei de cercetare/unităţii administrativ-teritoriale/întreprinderii care a efectuat cheltuielile afectate de nereguli, conform contractului subsidiar."
15. La articolul 38, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În aplicarea alin. (1), în cazul beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 alin. (1)-(5) şi (15), prin excepţie de la prevederile art. 20 alin. (9), sumele prevăzute la art. 37 alin. (1) se restituie din contul în care au fost încasate, conform normelor metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ALFRED-ROBERT SIMONIS
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Bucureşti, 14 iulie 2023.
Nr. 231.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: