Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. 1
(1) Decoraţia Vulturul României, prevãzutã la <>art. 10 pct. 1 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, face parte din categoria semnelor onorifice.
(2) Semnul onorific Vulturul României este o decoraţie specificã ce se acordã parlamentarilor români, membri ai Camerei Deputaţilor sau ai Senatului.
(3) Semnul onorific Vulturul României se poate conferi şi parlamentarilor strãini care au merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor parlamentare cu România.
(4) Semnul onorific Vulturul României este asimilat în ierarhie, la grade egale, cu Ordinul Serviciul Credincios, în conformitate cu <>art. 31 pct. 28 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Semnul onorific Vulturul României se prezintã sub douã forme cu valoare ierarhicã egalã: însemnul şi rozeta.
(2) Însemnul decoraţiei se prezintã sub forma unei acvile cu aripile semideschise, uşor ovalizate, şi ţinând în cioc o cruce ortodoxã, în gheara dreaptã o sabie, iar în gheara stângã un buzdugan.
ART. 3
Regulamentul privind descrierea şi modul de acordare a Semnului onorific Vulturul României pentru fiecare grad, precum şi modelul desenat al semnului sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta lege.
ART. 4
(1) Semnul onorific Vulturul României se conferã de Preşedintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale formulate, potrivit <>art. 4 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de preşedintele Camerei Deputaţilor sau al Senatului.
(2) Propunerile nominale pentru conferirea Semnului onorific Vulturul României sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu <>art. 5 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Semnul onorific Vulturul României se poate conferi nelimitat.
ART. 6
Semnul onorific Vulturul României cuprinde 5 grade. Ierarhia, în ordine descrescãtoare, este urmãtoarea:
a) Mare Cruce;
b) Mare Ofiţer;
c) Comandor;
d) Ofiţer;
e) Cavaler.
ART. 7
(1) Atestarea Semnului onorific Vulturul României se face printr-un brevet, în conformitate cu <>art. 24 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Brevetele pentru Semnul onorific Vulturul României sunt validate, pentru gradele de Cavaler şi Ofiţer, prin parafa Preşedintelui României, iar pentru gradele de Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce, prin semnãtura autografã a Preşedintelui României. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de preşedintele Camerei Deputaţilor şi, respectiv, de preşedintele Senatului şi de cancelarul ordinelor, în conformitate cu <>art. 26 lit. c) din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Ziua Semnului onorific Vulturul României este 16 august, data instituirii semnului onorific în anul 1933, şi se sãrbãtoreşte, în fiecare an, în prima zi a celei de-a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
ART. 9
În cazul decesului unui membru al Semnului onorific Vulturul României, însemnul decoraţiei rãmâne în posesia moştenitorilor legali.
ART. 10
Calitatea de membru al Semnului onorific Vulturul României se poate pierde în condiţiile prevãzute la <>art. 52 lit. a) din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Sumele necesare confecţionãrii însemnelor, rozetelor, brevetelor şi cutiilor decoraţiilor Semnului onorific Vulturul României sunt asigurate din bugetul aprobat anual Administraţiei Prezidenţiale.
Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU
Bucureşti, 27 mai 2004.
Nr. 221.
ANEXA 1
REGULAMENT
privind descrierea şi modul de acordare a
Semnului onorific Vulturul României
ART. 1
Semnul onorific Vulturul României se acordã pe viaţã.
ART. 2
Semnul onorific Vulturul României se acordã nelimitat. Ierarhia, în ordine crescãtoare, este urmãtoarea:
a) Cavaler;
b) Ofiţer;
c) Comandor;
d) Mare Ofiţer;
e) Mare Cruce.
ART. 3
(1) Însemnul gradului de Cavaler al Semnului onorific Vulturul României se prezintã sub forma unei acvile cu aripile semideschise, uşor ovalizate, şi ţinând în cioc o cruce ortodoxã, în gheara dreaptã o sabie, iar în gheara stângã un buzdugan; însemnul are înãlţimea de 45 mm şi lãţimea de 38 mm şi este confecţionat din argint cu titlul de 800 la mie, având culoarea naturalã a argintului.
(2) Pe avers, pe piept, acvila are aplicat un scut din argint aurit, înalt de 17 mm şi lat de 13 mm, pe care este redat scutul mic al Stemei României, din email colorat.
(3) Pe revers însemnul este lis; central, într-un cartuş orizontal, este gravat numele parlamentarului.
(4) Însemnul este surmontat de un inel circular, cu diametrul de 15 mm, prin care se petrece panglica. Pe reversul inelului este poansonat titlul argintului.
(5) Panglica, latã de 40 mm şi având înãlţimea aparentã de 50 mm, este din rips moarat albastru şi are la margini o bandã roşie, iar spre interior o bandã galben-aurie, fiecare latã de 4 mm.
(6) Pentru persoanele de sex feminin, panglica se prezintã sub forma unei funde, realizatã prin plierea unei panglici din rips moarat, având aceleaşi caracteristici ca panglica prevãzutã la alin. (5), lungã de 120 mm şi latã de 40 mm.
(7) Rozeta se prezintã sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lungã de 16 mm şi latã de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.
ART. 4
Însemnul gradului de Ofiţer al Semnului onorific Vulturul României are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) însemnul este aurit;
b) panglica primeşte central o rozetã cu diametrul de 25 mm;
c) rozeta se prezintã sub forma unui tambur din rips, cu diametrul de 10 mm şi cu grosimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii, prevãzute la art. 3 alin. (5), reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
d) pentru persoanele de sex feminin, rozeta prevãzutã la lit. b) se prinde pe mijlocul fundei.
ART. 5
(1) Însemnul gradului de Comandor al Semnului onorific Vulturul României are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) însemnul este confecţionat din argint cu titlul de 925 la mie, având culoarea naturalã a argintului. Însemnul are înãlţimea de 55 mm şi lãţimea de 48 mm;
b) pe avers, pe piept, acvila are aplicat un scut din aur, cu titlul de 583 la mie, înalt de 22 mm şi lat de 17 mm, pe care este redat scutul mic al Stemei României, din email colorat.
(2) Pe revers însemnul este lis; central, într-un cartuş orizontal, este gravat numele parlamentarului.
(3) Însemnul este surmontat de un inel plat, lat de 4 mm şi înalt de 25 mm, prin care se petrece panglica; pe inel este poansonat titlul argintului.
(4) Panglica este latã de 45 mm şi are lungimea reglabilã pentru a fi adaptatã la circumferinţa gâtului; benzile roşii şi galben-aurii au fiecare lãţimea de 5 mm şi sunt plasate la margini.
(5) Rozeta gradului de Comandor este formatã din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer cu cea a gradului de Cavaler.
(6) Pentru persoanele de sex feminin, panglica are caracteristicile prevãzute la alin. (4).
ART. 6
Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Semnului onorific Vulturul României este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
ART. 7
(1) Însemnul propriu-zis şi panglica gradului de Mare Ofiţer al Semnului onorific Vulturul României sunt identice cu însemnul şi panglica gradului de Comandor, cu particularitatea cã însemnul este confecţionat din argint aurit.
(2) Rozeta se prezintã sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lungã de 16 mm şi latã de 6 mm, peste care se aplicã rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.
ART. 8
Placa gradului de Mare Ofiţer este o stea bombatã cu patru raze lise şi este confecţionatã din argint cu titlul de 925 la mie. Placa are diametrul de 75 mm. Pe avers, central, este aplicat însemnul gradului de Ofiţer. Pe revers, într-un medalion, este gravat numele parlamentarului. Pe spate, placa are un sistem de prindere.
ART. 9
Însemnul gradului de Mare Cruce al Semnului onorific Vulturul României se compune din însemnul propriu-zis ataşat de lentã şi placa gradului.
ART. 10
(1) Însemnul propriu-zis al gradului de Mare Cruce are caracteristicile generale ale însemnului propriuzis al gradului de Mare Ofiţer, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) înãlţimea însemnului este de 60 mm, iar lãţimea este de 53 mm;
b) scutul are înãlţimea de 24 mm şi lãţimea de 18 mm.
(2) Însemnul este surmontat de un inel circular, cu diametrul de 25 mm şi grosimea de 3 mm.
(3) Pe revers însemnul este lis; central, într-un cartuş orizontal, este gravat numele parlamentarului.
(4) Lenta însemnului propriu-zis, din rips moarat albastru, este latã de 100 mm şi are lungimea reglabilã. Benzile roşii şi galben-aurii au lãţimea de 12 mm şi sunt plasate la margini. Lenta are, în partea inferioarã, ataşatã o rozetã cu diametrul de 75 mm, aplicatã pe o fundã care depãşeşte ambele margini ale lentei cu 25 mm, sub care este prinsã o carabinierã de care se ataşeazã însemnul.
(5) Rozeta se prezintã sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips auriu, lungã de 16 mm şi latã de 6 mm, peste care este aplicatã rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.
ART. 11
Placa gradului de Mare Cruce este o stea cu opt raze aurite şi este confecţionatã din argint cu titlul de 925 la mie. Placa are diametrul de 85 mm. Pe avers, central, este aplicat însemnul gradului de Comandor. Pe revers, într-un medalion, este gravat numele parlamentarului. Pe spate, placa are un sistem de prindere.
ART. 12
(1) Cutia în care se pãstreazã decoraţia este îmbrãcatã la exterior în piele naturalã matã, neagrã, pentru gradele de Mare Cruce, Mare Ofiţer şi Comandor, şi în piele ecologicã, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler; are colţare şi închizãtori metalice; în interior este cãptuşitã cu pluş de culoare gri şi mãtase albã, are inscripţionat numele firmei producãtoare şi în colţul din dreapta jos este scris numãrul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.
(2) Pe capacul cutiei sunt imprimate auriu Stema României, denumirea şi gradul semnului onorific.
(3) Etuiul în care se pãstreazã brevetul este îmbrãcat în piele ecologicã, pentru gradele de Mare Cruce, Mare Ofiţer şi Comandor, şi în înlocuitor de piele, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, toate de culoare neagrã, matã.
ART. 13
(1) Semnul onorific Vulturul României se poartã, de regulã, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sãrbãtori naţionale sau religioase, la şedinţele solemne ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la care participã Preşedintele României, de Ziua Semnului onorific Vulturul României şi în alte situaţii stabilite prin regulamentele specifice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
(2) Semnul onorific Vulturul României se poartã dupã cum urmeazã:
a) pe partea stângã a pieptului, pentru gradele de Cavaler şi de Ofiţer;
b) la gât, cu panglica prinsã sub cravatã, pentru gradul de Comandor;
c) la gât, cu panglica prinsã sub cravatã şi cu placa gradului pe partea dreaptã a pieptului, pentru gradul de Mare Ofiţer;
d) cu lenta petrecutã peste bust - de pe umãrul stâng spre şoldul drept, unde este prins însemnul - şi cu placa gradului pe partea dreaptã a pieptului, pentru gradul de Mare Cruce.
(3) Se poartã numai însemnul gradului celui mai mare. Însemnul sau însemnele gradului inferior rãmân în posesia celui decorat.
ART. 14
Conferirea gradelor Semnului onorific Vulturul României se face în funcţie de numãrul de legislaturi în care este ales un deputat sau un senator şi de funcţiile deţinute de un deputat sau un senator în Camera Deputaţilor ori în Senat, astfel:
A. Gradul de Cavaler se conferã deputaţilor şi senatorilor la împlinirea a 3 ani din prima legislaturã în care sunt aleşi.
B. Gradul de Ofiţer se conferã:
a) deputaţilor şi senatorilor la împlinirea a 3 ani din cea de-a doua legislaturã în care sunt aleşi;
b) deputaţilor şi senatorilor la prima legislaturã, dupã exercitarea mandatului în funcţia de secretar sau de chestor al birourilor permanente ale celor douã Camere, în minimum 6 sesiuni ordinare.
C. Gradul de Comandor se conferã:
a) deputaţilor şi senatorilor la împlinirea a 3 ani din cea de-a treia legislaturã în care sunt aleşi;
b) deputaţilor şi senatorilor la a doua legislaturã, dupã exercitarea mandatului în funcţia de secretar sau de chestor al birourilor permanente ale celor douã Camere, în minimum 6 sesiuni ordinare;
c) deputaţilor şi senatorilor la prima legislaturã, dupã exercitarea mandatului în funcţia de vicepreşedinte al birourilor permanente ale celor douã Camere, în minimum 6 sesiuni ordinare.
D. Gradul de Mare Ofiţer se conferã:
a) deputaţilor şi senatorilor la împlinirea a 3 ani din cea de-a patra legislaturã în care sunt aleşi;
b) deputaţilor şi senatorilor la a treia legislaturã, dupã exercitarea mandatului în funcţia de secretar sau de chestor al birourilor permanente ale celor douã Camere, în minimum 6 sesiuni ordinare;
c) deputaţilor şi senatorilor la a doua legislaturã, dupã exercitarea mandatului în funcţia de vicepreşedinte al birourilor permanente ale celor douã Camere, în minimum 6 sesiuni ordinare;
d) preşedinţilor celor douã Camere, la împlinirea a minimum 2 ani din prima legislaturã în care sunt aleşi.
E. Gradul de Mare Cruce se conferã:
a) deputaţilor şi senatorilor la împlinirea a 3 ani din cea de-a şasea legislaturã în care sunt aleşi;
b) deputaţilor şi senatorilor la a cincea legislaturã, dupã exercitarea mandatului în funcţia de secretar sau de chestor al birourilor permanente ale celor douã Camere, în minimum 6 sesiuni ordinare;
c) deputaţilor şi senatorilor la a patra legislaturã, dupã exercitarea mandatului în funcţia de vicepreşedinte al birourilor permanente ale celor douã Camere, în minimum 6 sesiuni ordinare;
d) preşedinţilor celor douã Camere, la împlinirea a minimum 2 ani din a treia legislaturã în care sunt aleşi.
ART. 15
(1) Numãrul de legislaturi necesare pentru conferirea gradelor superioare ale Semnului onorific Vulturul României se calculeazã cumulat, indiferent dacã deputatul sau senatorul a fost ales şi a îndeplinit funcţii în mod succesiv în cele douã Camere.
(2) Deputaţilor sau senatorilor care deţin diferite funcţii pe o perioadã de minimum jumãtate din durata prevãzutã pentru fiecare grad, conform art. 14, pentru a li se acorda un nou grad, li se poate cumula perioada respectivã cu o perioadã dintr-o legislaturã anterioarã în care au îndeplinit o funcţie echivalentã sau o funcţie superioarã. În cazul în care funcţia nu este echivalentã, se pot echivala funcţiile la nivelul funcţiei celei mai mici deţinute.
(3) Un deputat sau un senator care a ocupat diferite funcţii în Camera Deputaţilor sau în Senat în mai multe legislaturi, cu excepţia funcţiei de preşedinte, nu poate beneficia decât o singurã datã de prevederile art. 14 lit. A-E b) şi, respectiv, o datã de prevederile art. 14 lit. A-E c).
(4) Un deputat sau un senator nu poate fi decorat de douã ori în aceeaşi legislaturã pentru funcţii diferite deţinute succesiv în una dintre cele douã Camere.
ART. 16
(1) Legislaturile care se iau în calcul pentru acordarea gradelor superioare ale Semnului onorific Vulturul României încep cu legislatura 1990-1992.
(2) Legislatura pentru determinarea gradului Semnului onorific Vulturul României se ia în calcul indiferent dacã mandatul a fost mai scurt decât cel prevãzut legal, respectându-se condiţia ca acesta sã depãşeascã 18 luni de la data ultimelor alegeri.
(3) În cazul prevãzut la alin. (2) termenele prevãzute la art. 15 pentru deputaţii şi senatorii care îndeplinesc diferite funcţii în cele douã Camere se pot reduce proporţional cu pânã la 50%.
ART. 17
Semnul onorific Vulturul României se poartã, în funcţie de ordinea importanţei ierarhice, în conformitate cu art. 31 pct. 28 şi <>art. 36 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
(1) În ultima sãptãmânã a celui de-al doilea şi al treilea an legislativ, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului vor înainta Cancelariei Ordinelor listele cu numele parlamentarilor din Camera Deputaţilor, respectiv din Senat, care au dreptul sã le fie conferit Semnul onorific Vulturul României.
(2) Semnul onorific Vulturul României se conferã de cãtre Preşedintele României în primele 10 zile de la convocarea Parlamentului, în prima sesiune ordinarã din al treilea şi al patrulea an al legislaturii.
ART. 19
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor elabora, în baza art. 14 şi 15, reglementãri specifice în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Semnul onorific Vulturul României.
ANEXA 2
MODELUL DESENAT
al Semnului onorific Vulturul României
NOTA CTCE Piatra Neamt
Modelul desenului semnului onorific Vulturul României, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 523 din 10 iunie 2004, la pagina 5 - 9 a se vedea imaginea asociata
_______________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: