Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 22 din 17 decembrie 1971  pentru organizarea producerii si folosirii rationale a resurselor de nutreturi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 22 din 17 decembrie 1971 pentru organizarea producerii si folosirii rationale a resurselor de nutreturi

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 156 din 17 decembrie 1971
EXPUNERE DE MOTIVE

Ţara noastrã, datoritã asezarii sale, climei şi solului, dispune de condiţii naturale deosebit de favorabile creşterii animalelor. Statul acorda un sprijin substanţial unitãţilor socialiste şi crescatorilor cu gospodãrie personalã, pentru dezvoltarea acestui important sector economic. Orgonizarea producţiei de furaje, precum şi modul de utilizare a acestora în hrana animalelor, reprezintã factori importanti în dezvoltarea sectorului zootehnic. În vederea hranirii rationale a animalelor, de cea mai mare importanta este cunoaşterea cerinţelor în substanţe nutritive, saruri minerale şi vitamine ale organismelor diferitelor specii, rase şi categorii de animale, precum şi a valorii nutritive a întregului sortiment de furaje. Prima reglementare oficialã în ţara noastrã a normarii consumului de furaje s-a fãcut prin Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2008/1952 , care a fost abrogatã în anul 1956 şi înlocuitã cu Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2619. În baza acestei hotãrâri, care a fost în vigoare pana în prezent, s-au întocmit norme şi ratii furajere medii pentru toate speciile de animale şi pãsãri din sectorul socialist. Dezvoltarea tot mai puternica a sectorului de creştere a animalelor în întreprinderile agricole de stat şi cooperativele agricole de producţie, concentrarea efectivelor de animale şi intensificarea sistemelor de exploatare, ca şi apariţia unor noi sisteme furajere şi sisteme tehnologice de utilizare a acestora, au fãcut ca reglementãrile cuprinse în Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2619/1956 sa nu mai corespundã. Ca urmare, a devenit necesarã elaborarea unei noi reglementãri a normelor şi consumurilor de furaje, care, data fiind importanta deosebita a acestei probleme, s-a considerat necesar sa fie stabilitã prin lege. În acest scop, s-a sdoptat alãturatã lege cu un conţinut mai larg în ce priveşte producerea şi conservarea nutreturilor, precum şi folosirea acestora, în funcţie de valorile lor nutritive şi de normele medii de consum specific ce se pot realiza în ţara noastrã. Prin conţinutul sau, actuala lege stabileşte obiectivele principale pe care trebuie sa le realizeze comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale şi Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor în producerea şi folosirea nutreturilor, astfel:
a) optimizarea structurii ratiilor prin creşterea ponderii furajelor de volum, cu folosirea maximala a producţiei obţinute pe pãşunile naturale şi cultivate, sursa ieftina şi eficienta de furaje;
b) reducerea consumului de nutreturi concentrate;
c) obţinerea de producţii mari pe pajistile naturale şi pe suprafeţele cultivate cu plante de nutret, precum şi folosirea mai raţionalã a produselor agricole secundare şi a reziduurilor industriale;
d) simplificarea şi modernizarea tehnologiilor de prelucrare şi utilizare a nutreturilor. Legea statorniceste, de asemenea, în mod unitar, pe baza conceptiei specifice condiţiilor din ţara noastrã, urmãtoarele principii:
a) obligativitatea deţinãtorilor de animale de a asigura necesarul de furaje din producţie proprie, folosindu-se cu prioritate resursele cele mai economice: pajistile naturale şi semanate, produsele secundare agricole, suculentele şi fibroasele;
b) organizarea acţiunilor obligatorii, legate de producerea nutreturilor şi de conservarea, prelucrarea şi folosirea lor pe baza unor criterii unitare de lucru;
c) constituirea resurselor de furaje şi ponderea acestora în structura consumului, la diferite categorii de animale şi pãsãri;
d) reducerea consumului de concentrate pentru animale ale cãror cerinţe de întreţinere şi producţie pot fi acoperite din resursele de baza: suculente, fibroase, grosiere, la cuantumul necesar completãrii ratiilor în perioade fiziologice speciale. Principiile de normare a consumului de furaje, stabilite în prezenta lege, sînt fundamentate pe varsta, dezvoltarea corporalã, potenţialul de producţie şi sistemul de exploatare a animalelor, având la baza în primul rând experienta de producţie şi rezultatul cercetãrii ştiinţifice proprii. Se prevede, de asemenea, ca Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor sa elaboreze standarde de calitate pentru fiecare nutret, iar prin organele sale de specialitate sa determine valorile nutritive medii ale nutreturilor, normele medii de consum, precum şi receptura anuala a producţiei de nutreturi combinate. Reglementãrile cuprinse în prezenta lege constituie o noua expresie a preocuparii permanente a statului nostru cu privire la valorificarea superioarã a condiţiilor şi resurselor specifice tarii noastre. Efectele economice favorabile ce vor rezulta vor contribui deopotrivã la îmbunãtãţirea activitãţii de producţie din sectorul creşterii animalelor şi la ridicarea contribuţiei acestei ramuri la venitul naţional.

LEGE PENTRU ORGANIZAREA PRODUCERII ŞI FOLOSIRII RATIONALE A RESURSELOR DE NUTRETURI

În cadrul dezvoltãrii intensive şi multilaterale a agriculturii noastre socialiste, creşterea animalelor ocupa un loc important datoritã ponderii sale în structura producţiei şi veniturilor, precum şi rolului pe care îl are aprovizionarea populaţiei cu produse de mare valoare alimentara. Elaborarea de cãtre partid a Programului naţional de dezvoltare a zootehniei şi creştere a producţiei animaliere în anii 1970-1980, document de însemnãtate istorica pentru progresul continuu al zootehniei, a dat un nou impuls activitãţii ce se desfãşoarã în acest domeniu, stabilind liniile directoare, cãile şi mijloacele necesare punerii în valoare a condiţiilor naturale, sociale şi economice din ţara noastrã, deosebit de favorabile pentru creşterea animalelor. Hrana constituie factorul determinant în punerea în valoare a potenţialului genetic al animalelor, conţinutul acesteia influentind direct nivelul, calitatea şi eficienta producţiei zootehnice. Folosind cu pricepere traditia şi experienta pozitiva existente la noi în producerea furajelor, aplicând în mod creator, în condiţiile specifice tarii noastre, cuceririle ştiinţei şi practicii mondiale în domeniul nutritiei animalelor, specialiştii din unitãţile agricole şi toţi crescatorii de animale trebuie sa-şi concentreze atenţia spre asigurarea întregului necesar de nutreturi, organizând acţiuni pentru creşterea producţiei pe suprafeţele arabile destinate bazei furajere, precum şi pe fanetele naturale. Cantitãţile mari de nutreturi grosiere care de produc anual constituie o importanta sursa de furaje ieftine pentru hrana taurinelor şi ovinelor. Exista condiţii deosebit de favorabile pentru diversificarea producţiei de nutreturi prin extinderea în cultura a dovleceilor şi sfeclei furajere, precum şi prin dezvoltarea industriei de granule din furaje verzi, deshidratarea şi granularea borhoturilor, a reziduurilor de la fabricile de conserve, utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare şi altele. Reducerea continua a consumurilor specifice de concentrate pe produs, prin utilizarea lor raţionalã, în primul rând sub forma de nutreturi combinate şi de amestecuri furajere, corespunde pe deplin intereselor economiei, ca mijloc principal de sporire şi ieftinire a producţiei zootehnice. În îndeplinirea acţiunilor preconizate, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice are un rol important, atât în ceea ce priveşte elaborarea unor metode şi procedee tehnologice din ce în ce mai moderne în hranirea animalelor, care sa permitã punerea în valoare a tuturor resurselor care pot constitui nutreturi, cat şi în ceea ce priveşte producerea unor noi soiuri şi hibrizi de plante de nutret şi elaborarea tehnologiilor de cultivare a acestora. Pentru realizarea obiectivelor prevãzute, Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Sînt considerate nutreturi, în sensul legii de fata, toate produsele de origine vegetala, animala, minerala şi de sinteza, care, folosite în hrana animalelor, asigura desfãşurarea normalã a funcţiilor vitale şi punerea în valoare a potenţialului productiv al acestora.
ART. 2
În funcţie de caracteristicile nutritive şi de provenienta, nutreturile se clasifica astfel:
a) grupa nutreturilor fibroase;
b) grupa nutreturilor suculente;
c) grupa nutreturilor grosiere;
d) grupa nutreturilor concentrate;
e) grupa substanţelor energetice;
f) grupa substanţelor minerale;
g) grupa aditivilor furajeri;
h) grupa preparatelor furajere.
Încadrarea nutreturilor pe grupe este prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 3
Toate cantitãţile de nutreturi din grupele prevãzute la articolul 2, fãrã deosebire de provenienta şi deţinãtor, constituie fond naţional de furaje. Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va stabili mãsuri pentru evidentierea fondului naţional de furaje şi modalitatea de dirijare planificata a acestuia, fata de necesitãţile economiei naţionale. Pentru unitãţile agricole socialiste, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, în calitate de titular de balanţa pentru toate resursele furajere, are obligaţia sa organizeze valorificarea eficienta a acestora, prin dirijarea în stare naturala, sau dupã prelucrare, în funcţie de nevoile sectoarelor şi sarcinile economice de producţie.

CAP. 2
Organizarea producerii nutreturilor

ART. 4
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor rãspunde de organizarea producerii tuturor categoriilor de nutreturi necesare hranirii întregului efectiv de animale, din unitãţile agricole socialiste. De asemenea, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare, va acorda sprijin gospodariilor populaţiei în vederea obţinerii unor cantitãţi sporite de furaje pe terenurile ce le deţin. În cazurile în care în unele zone, producţia de furaje prevãzutã nu se realizeazã, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va organiza ajutorarea acestora, prin dirijare, în vederea valorificãrii, a excedentelor de furaje din alte zone. Mãsuri asemãnãtoare se vor lua şi în caz de modificare a sarcinilor de efective sau producţii animaliere. Deţinãtorii sînt obligaţi sa asigure, pentru efectivele de animale aflate în proprietate, administrare directa, folosinta, uzufruct, custodie sau tranzit, nutreturile necesare punerii în valoare a întregului potenţial de producţie al animalelor, pentru întreţinerea şi pãstrarea sãnãtãţii acestora.
ART. 5
În vederea creşterii continue a producţiei şi pentru îmbunãtãţirea sortimentului de nutreturi necesare, deţinãtorii de suprafeţe destinate culturilor furajere, inclusiv cele destinate culturilor succesive, precum şi de pajişti naturale şi semanate, sînt obligaţi sa ia urmãtoarele mãsuri:
a) realizarea unei structuri favorabile a culturilor, utilizarea unor specii şi soiuri de inalta productivitate şi cu un conţinut ridicat de substanţe nutritive, astfel încât în condiţiile specifice de sol şi clima sa asigure realizarea unor producţii maxime de substanţe nutritive la hectar şi de cea mai buna calitate;
b) executarea tuturor lucrãrilor agrotehnice la un înalt nivel calitativ şi în termen optim, în funcţie de cerinţele specifice fiecãrei culturi, de destinaţia acesteia şi de zona pedoclimatica;
c) cultivarea plantelor leguminoase şi graminee perene pe minimum 60% din suprafata arabila prevãzutã pentru baza furajera;
d) extinderea irigatiilor pe suprafeţele destinate bazei furajere, din fiecare unitate agricolã socialistã, în primul rând prin amenajãri în vederea utilizãrii unor resurse locale de apa;
e) fertilizarea sistematica, cu îngrãşãminte naturale şi chimice, a suprafeţelor destinate plantelor de nutret cultivate, precum şi a pajiştilor semanate şi naturale. În acest scop Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va preciza în repartiţiile de îngrãşãminte chimice cantitãţile destinate suprafeţelor afectate producţiei de furaje;
f) creşterea gradului de mecanizare a lucrãrilor în producţia de nutreturi ce se obţine de pe terenurile arabile, precum şi de pe pajistile semanate şi naturale. Ministerul Industriei Constructilor de Maşini şi Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor rãspund de asigurarea perfecţionãrii şi diversificãrii continue a maşinilor şi utilajelor, specifice diverselor condiţii de lucru, pentru producerea, recoltarea, transportul, depozitarea şi prelucrarea nutreturilor, precum şi pentru executarea lucrãrilor de îmbunãtãţirea pajiştilor. Ministerele menţionate vor lua mãsuri ca pana în anul 1975 sa se producã în cantitãţi suficiente aceste maşini şi utilaje, în vederea dotãrii cerespunzatoare a tuturor unitãţilor agricole socialiste. Pentru crescatorii de animale cu gospodãrii personale se vor produce maşini şi utilaje de mica capacitate.
ART. 6
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale rãspund de organizarea loturilor semincere necesare pentru producerea întregii cantitãţi de seminţe de plante furajere, inclusiv pentru pajistile naturale, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 13/1971 privind producerea, folosirea şi controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor pentru producţia agricolã vegetala. Suprafeţele loturilor semincere de plante furajere nu se vor include în cele destinate producerii de nutreturi. Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice rãspunde de organizarea producerii semintei elita, în cantitãţi corespunzãtoare pentru toate culturile furajere.
ART. 7
Pentru asigurarea producerii nutreturilor necesare tuturor efectivelor de animale din unitãţile agricole socialiste, - Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale rãspund ca toate suprafeţele de teren prevãzute pentru culturile furajere, inclusiv cele destinate culturilor succesive, precum şi suprafeţele de pajişti semanate şi naturale, sa fie folosite numai în scopul obţinerii de nutreturi din culturi de cea mai mare eficienta. Productiile obţinute de pe aceste terenuri vor fi folosite în exclusivitate în hrana animalelor. Suprafeţele de culturi furajere şi productiile de nutreturi, exprimate în tone, constituie indicatori ai planului de stat. Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va stabili, pe unitate vita mare, norme de suprafata pentru producerea nutreturilor de volum, diferenţiate dupã gradul de fertilitate al terenului.

CAP. 3
Folosirea raţionalã a nutreturilor

ART. 8
Deţinãtorii de resurse furajere sînt obligaţi sa organizeze recoltarea, conservarea şi prelucrarea în cele mai bune condiţii a întregii producţii de nutreturi din toate categoriile. Unitãţile producãtoare de nutreturi combinate, precum şi furnizorii de produse care pot constitui materii prime pentru obţinerea de nutreturi, rãspund de calitatea acestora, stabilitã prin standarde şi receptura şi prevãzutã în buletinele de analiza primara, pe care le elibereazã şi care însoţesc produsul livrat. În acest scop, au obligaţia sa-şi asigure aparatura de laborator, instalaţiile, maşinile şi utilajele necesare. Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice rãspunde de cercetarea şi elaborarea unor tehnologii moderne de recoltare, conservare şi utilizare în hrana a nutreturilor produse, în vederea creşterii gradului de consumabilitate şi a aportului nutritiv al tuturor resurselor furajere, şi în primul rând al nutreturilor de volum.
ART. 9
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale, conducerile unitãţilor agricole de stat şi cooperatiste, organele tehnice de specialitate, precum şi toţi deţinãtorii de pajişti naturale şi semanate, au obligaţia sa ia toate mãsurile pentru creşterea continua a producţiei acestora, prin executarea în termeni optimi şi la un nivel calitativ corespunzãtor a tuturor lucrãrilor agro-fito-ameliorative şi de folosire raţionalã a cantitãţilor de masa verde şi fin, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 8/1971 pentru organizarea, administrarea şi folosirea pajiştilor, loturilor zootehnice şi semincere, precum şi a staţiunilor comunale de monta.
ART. 10
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale, prin organele de specialitate, sînt obligate sa controleze modul de realizare a producţiei de furaje, depozitarea şi folosirea acesteia şi sa ia mãsuri în vederea inlaturarii deficienţelor constatate în aplicarea prezentei legi.
ART. 11
Conducerile şi cadrele tehnice ale unitãţilor agricole socialiste deţinãtoare de animale, împreunã cu întreprinderile pentru mecanizarea agriculturii, au obligaţia de a organiza bucatarii furajere dotate cu maşini, instalaţii şi utilaje pentru prepararea, în vederea ridicãrii valorii nutritive şi a gradului de utilizare, a tuturor sortimentelor de nutreturi folosite în hrana, în funcţie de specia şi categoria de animale.
ART. 12
Furajele de baza, pentru toate categoriile de taurine şi ovine, se constituie în timpul verii din masa verde de pe pãşuni, de pe pajistile semanate, de pe terenurile din fondul forestier pe care este permis pasunatul şi din culturile furajere, iar pe timpul iernii din nutreturile suculente, fibroase şi grosiere. Nutreturile concentrate se vor folosi în hrana taurinelor şi ovinelor, în vederea optimizarii structurii ratiilor, potrivit normelor prevãzute în prezenta lege, care sînt considerate maxime. În creşterea şi ingrasarea porcilor în sistem intensiv şi semiintensiv se vor folosi cantitãţi cat mai mari de masa verde şi suculente.
ART. 13
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor rãspunde de determinarea valorii nutritive a tuturor sortimentelor furajere, elaboreazã standarde de calitate pentru fiecare nutret şi recepturi care sa stabileascã nivelul şi proportiile diferitelor elemente de baza din retetele furajere. Valorile nutritive medii ale nutreturilor în alimentaţia animalelor se vor publica în buletinele oficiale ale Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor. În scopul cunoaşterii calitãţii furajelor, din punct de vedere al conţinutului nutritiv şi al stãrii de salubritate, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor împreunã cu consiliile populare judeţene vor infiinta laboratoare judeţene specializate, staţii de testare biologica a furajelor şi vor dota fiecare unitate agricolã crescatoare de animale cu un minimum de aparatura, instrumentar şi reactivi necesari pentru efectuarea permanenta a unor analize primare.
ART. 14
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor rãspunde de generalizarea în producţie a metodelor conservãrii nutreturilor de volum: leguminoase şi graminee perene, porumb planta intreaga, tescovina şi borhoturi, resturi de la fabricile de conserve, prin deshidratare, brichetare sau granulare, în care scop va organiza şi asigura buna funcţionare a unitãţilor de deshidratare, brichetare şi granulare a nutreturilor de volum, iar împreunã cu Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini va asigura, potrivit cerinţelor, asimilarea şi producerea maşinilor de recoltat şi transportat, precum şi a instalaţiilor de deshidratat, brichetat şi granulat, de dimensiuni şi capacitãţi diferite pentru folosirea acestora, stationar sau mobil, în modul cel mai economic în toate zonele tarii.

CAP. 4
Cerinţe nutritive şi normele de consum medii în alimentaţia animalelor

ART. 15
Se stabilesc ca cerinţe nutritive şi norme de consum medii, pe specii categorii de animale şi unitate de produs, valabile în unitãţile socialiste deţinãtoare de animale, valorile cuprinse în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta lege. Cerinţele nutritive şi normele de consum medii se stabilesc corelat cu productiile animaliere planificate. Din valoarea normelor de consum medii, concentratele cultivate, taratele şi sroturile nu vor depãşi urmãtoarele prevederi:



A. TAURINE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare Norma de furaje
concentrate în U.N.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. TAURI DE REPRODUCŢIE - cerinţe pe zi furajata
a) taurasi peste 18 luni 2,5
b) tauri adulti sub 700 kg greutate 3,4 peste 700 kg greutate 3,8
c) tauri folosiţi intensiv la insamintari artificiale
- se adauga un apor de 10% la norma de consum de baza.
2. VACI PENTRU LAPTE
a) Pentru 100 kg greutate vie - întreţinere, cerinţe pe zi furajata
b) Pentru 1 litru lapte
- pana la 3l/zi -
- de la 3,1 - 5l/zi 0,11
- de la 5,1 - 7l/zi 0,12
- de la 7,1 - 9l/zi 0,14
- de la 9,1 - 11l/zi 0,16
- de la 11,1 - 13l/zi 0,19
- de la 13,1 - 15l/zi 0,23
- peste 15 l/zi 0,27
- în ultimele 2 luni de gestatie se are în vedere producţia
planificata
3. TINERET TAURIN DE PRASILA - cerinţe pe zi furajata
- de la 0 - 6 luni 1,2
- de la 6 - 18 luni 1,1
- juninci gestante 1,1
4. TINERET TAURIN LA INGRASAT - pentru obţinerea a 1 kg spor
a) sistem gospodãresc, cu spor mediu zilnic de 700 g 1,8
b) sistem intensiv, cu spor mediu zilnic de 900 g 3,0
5. BOI DE MUNCA 0,95
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. OVINE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare Norma de consum furaje
concentrate în U.N.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. BERBECI DE REPRODUCŢIE - cerinţe pe zi furajata
- greutate corporalã sub 70 kg 0,25
- greutate corporalã peste 70 kg 0,30
2. OVINE ADULTE - cerinţe pe zi furajata
- oi cu lina fina (producţie pe lina 4 kg) 0,11
- oi cu lina semifina şi grosiera (producţie pe lina 2,5 kg) 0,085
- peste 1 kg lina peste producţia de baza 0,015
3. TINERET DE REPRODUCŢIE - cerinţe pe zi furajata
- de la 0 - 6 luni 0,10
- de la 6 - 18 luni 0,08
4. TINERET LA INGRASAT - cerinţe pe zi furajata
a) sistem gospodãresc, greutate finala 30 kg, spor mediu
zilnic 120 g
- de la 0-3 luni 0.10
- de la 3-8 luni 0,08
b) sistem intensiv, greutate finala 35 kg la 5 luni, spor
mediu zilnic 190 g
- de la 1-5 luni 0,40
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

C. PORCINE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare Perioada Norma de consum
în zile furaje concentrate
în U.N.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) SISTEM GOSPODĂRESC
- vieri reproducţie 365 900
- scroafe 365 700
- tineret de reproducţie de la 1-80 kg 210 300
- porci grasi de la 1-100 kg 265 300
b) SISTEM INTENSIV
- vieri reproducţie 365 1100
- scroafe 365 940
- tineret de reproducţie de la 1-80 kg 210 340
- porci grasi de la 1-100 kg 220 360
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

D. PĂSĂRI
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare Consum Pe ou /g Pentru kg Total kg
nutret spor /kg
combinat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
GAINI OUATOARE
- Gaini uşoare(producţie anuala de
200- 260 oua pe cap) 180 - -
- tineret reproducţie pentru gaini uşoare - - 11
GAINI RASE GRELE
- Gaini pentru reproducţie (producţia
anuala de 120-18- oua pe cap ) 430 - -
- tineret pentru reproducţie (0-26
sãptãmâni) - - 15
PUI DE CARNE - 2,5 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

E.CABALINE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare Norma de consum furaje
concentrate în U.N.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
-- cerinţe pe zi --
Armasari de reproducţie din depozite şi herghelii 3,5
Iepe de reproducţie din depozite şi herghelii 2,5
- Cai şi iepe de munca 1,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va organiza controlul permanent asupra modului în care se aplica prevederile privind normele de consum de furaje concentrate.

ART. 16
Deţinãtorii de animale sînt obligaţi sa respecte normele de consum şi pe baza lor sa stabileascã ratii furajere economice, sa creeze condiţii optime de întreţinerea animalelor, în vederea valorificãrii la maximum a potenţialului lor biologic şi creşterii eficientei furajelor consumate. Conducerile unitãţilor agricole, toţi specialiştii din unitãţi, au obligaţia introducerii unor programe de acţiune care sa asigure, în condiţiile aplicãrii prevederilor noii legislaţii, îndeplinirea şi depãşirea sarcinilor de producţie din planurile anuale şi de perspectiva, precum şi reducerea acestor consumuri prin folosirea unor noi sisteme, metode şi procedee în nutritie.
ART. 17
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, împreunã cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, va elabora în termen de 90 de zile, normative şi ratii furajere, prin care cerinţele nutritive şi normele de consum, medii, stabilite prin prezenta lege în anexa nr. 2 vor fi diferenţiate în funcţie de rasa, tipul morfo-productiv, categoriile de varsta şi stãri fiziologice, sisteme de exploatare şi condiţiile specifice pedoclimatice, pentru toate categoriile de taurine, ovine, porcine, pãsãri şi cabaline, cu respectarea limitelor de consum pentru nutreturile concentrate, stabilite în art. 15 din prezenta lege. De asemenea, va stabili cerinţele nutritive, normele de consum şi ratiile furajere şi pentru bubaline, caprine, peste, animale de blana, albine şi viermi de mãtase. Pentru orientarea gospodariilor populaţiei în organizarea producţiei şi buna gospodãrire a resurselor furajere, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va elabora norme de consum, adaptate la condiţiile specifice acestora.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 18
În vederea intensificãrii acţiunilor de chimizare a consumului de nutreturi, Ministerul Industrei Chimice împreunã cu Ministerul Industriei Lemnului, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor şi Ministerul Sãnãtãţii, pe baza unui program, vor asigura producerea, în decurs de doi ani, a întregului necesar de substanţe active de uz furajer, aminoacizi sintetici, produse enzimatice, biostimulatori chimici şi hormonali, antibiotice, antioxidanti, şi alte substanţe aditive care sa asigure folosirea ştiinţificã şi eficienta a resurselor de furaje.
ART. 19
Pentru rezultate deosebite în aplicarea prezentei legi, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va elabora un sistem de stimulare, prin popularizarea rezultatelor deosebite obţinute, precum şi prin acordarea de diplome, plachete şi premii.
ART. 20
Încãlcarea prevederilor prezentei legi atrage rãspunderea administrativã, disiplinara, contravenţionalã, materialã şi civilã, dupã caz. Încãlcarea, de cãtre angajaţii şi membrii unitãţilor şi organizaţiilor socialiste, a prevederilor articolului 4 alin. 3, articolelor 5 alin. 1 şi 8 alin. 1 şi 2, articolelor 9, 11, 12 alin. şi articolului 16 alin. 1, precum şi alte fapte privind folosirea raţionalã a resurselor de nutreturi, ce se vor stabili şi sanctiona prin hotãrâre a Consiliului de Miniştri, constituie contravenţii.
ART. 21
Prezenta lege intra în vigoare cu începere de la 1 ianuarie 1972, cu excepţia articolului 15, pentru a cãrui aplicare Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va elabora un program de acţiuni, în vederea creãrii pana la 31 iulie 1972, a bazei materiale necesare trecerii la folosirea normelor mesii de consum prevãzute. Orice dispoziţii sau reglementãri care contravin prevederilor prezentei legi se abroga.

ANEXA 1

CLASIFICAREA NUTRETURILOR
1. grupa nutreturilor fibroase
a) fanuri;
b) granule şi brichete de plante verzi deshidrate;
c) fãina de nutreturi fibroase.

2. grupa nutreturilor suculente
a) grupa insilozate;
b) semisiloz;
c) nutreturi verzi;
d) borhoturi
e) radacinoase;
f) tuberculi;
g) bostanoase;
h) resturi culinare.

3. grupa nutreturilor grosiere
a) paie de cereale
b) coceni de porumb
c) ciocalai;
d) vreji;
e) plevuri;
j) gozuri II.

4. grupa nutreturilor concentrate
a) concentrate cultivate;
b) concentrate industriale
c) fainuri proteice de origine vegetala;
d) fainuri proteice de origine animala;
e) spartuei de cereale (gozuri I).

5. grupa substanţelor energetice
a) grãsimi vegetale de uz furajer;
b) grãsimi animale de uz furajer;
c) zahãr furajer;
d) glucoza;
e) amidon;
f) melasa.

6. grupa substanţelor minerale
a) macroelemente
b) microelemente.

7. grupa aditivilor furajeri
a) vitamine;
b) aminoacizi;
c) antibiotice furajere;
d) substanţe enzimatice;
e) coloranti;
f) antioxidanti.

8. grupa preparatelor furajere
a) nutreturi combinate
b) nuclee;
c) premixuri;
d) substituienti.



ANEXA 2

CERINŢE NUTRITIVE ŞI NORME MEDII DE COSUM ÎN HRANA ANIMALELOR

A. TAURINE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cerinţe nutritive │ Norme de consum
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare │S.U.│ Kg │Valoare│E.D. │Proteina│Furaje│Concentrate
│ │ │energe-│Kcal.│bruta │ de │ % U.N.
│ │ │tica │ │digesti-│volum │
│ │ │U.N. │ │bila │ % │
│ │ │ │ │grame │ │
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. TAURI DE REPRODUCŢIE -
cerinţe pe zi furajata
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) taurasi de peste
18 luni 13,2 7,5 22500 936 67 33 2,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) tauri adulti sub
700 kg greutate 14,6 8,2 24600 1025 59 41 3,4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
peste 700 kg greutate 15,4 9,0 27000 1100 58 42 3,8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) tauri folosiţi
intensiv la insamintari
artificiale
- se adauga un spor de 10%
la cerinţele nutritive de
baza
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. VACI PENTRU LAPTE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Pentru 100 kg greutate
vie - întreţinere, cerinţe
pe zi furajata 1,45 1,28 3750 70 100 - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Pentru 1 litru lapte
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pînã la 3 l/zi 0,46 0,47 1330 70 100 - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 3,1 - 5 l/zi 0,46 0,47 1330 70 76 24 0,11
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 5,1 - 7 l/zi 0,46 0,47 1330 70 75 25 0,12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 7,1 - 9 l/zi 0,46 0,47 1330 70 70 30 0,14
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 9,1 - 11 l/zi 0,42 0,47 1330 72 66 34 0,16
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 11,1 -13 l/zi 0,42 0,47 1330 72 60 40 0,19
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 13,1 -15 l/zi 0,42 0,47 1330 72 51 49 0,23
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- peste 15 l/zi 0,42 0,47 1330 72 43 57 0,27
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- în ultimele 2 luni de
gestatie se are în vedere
producţia planificata
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. TINERET TAURIN DE
PRASILA
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cerinţe pe zi furajata
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 0 - 6 luni 2,4 3,0 9000 207 60 40 1,2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 6 - 18 luni 9,2 6,0 18000 605 82 18 1,1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- juninci gestante 13,0 6,8 20000 680 84 16 1,1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. TINERET TAURIN LA
INGRASAT - pentru
obţinerea a 1 kg spor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- sistem gospodãresc cu
spor mediu zilnic de
700 g 7,5 9,10 27500 820 80 20 1,8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- sistem intensiv cu spor
mediu zilnic de 900 g 5,0 6,10 18000 725 50 50 3,0
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. BOI DE MUNCA 14,5 9,7 29100 730 90,5 9,5 0,95
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. OVINE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. BERBECI DE REPRODUCŢIE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cerinţe pe zi furajata
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- greutate corporalã sub
70 kg 2,9 2,1 6300 310 92 8 0,25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- greutate corporalã
peste 70 kg 3,5 2,5 7500 350 91 9 0,30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. OVINE ADULTE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cerinţe pe zi furajata
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- oi cu lina fina -
producţie de lina 4 kg 2,4 1,6 4800 170 93 7 0,11
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- oi cu lina semifina şi
grosiera, producţie de
lina 2,5 kg 2,1 1,4 4200 151 94 6 0,085
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pentru 1 kg lina peste
producţia de baza 0,13 0,15 450 18 90 10 0,015
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. TINERET DE REPRODUCŢIE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cerinţe pe zi furajata
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 0 - 6 luni 1,10 0,90 2500 80 89 11 0,10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 6-18 luni 1,40 1,25 3800 140 94 6 0,08
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. TINERET LA INGRASAT
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cerinţe pe zi furajata
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) sistem gospodãresc,
grautate finala 300 kg,
spor mediu zilnic 120g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 0 -3 luni 0,42 0,37 1020 52 76 24 0,10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 3 -8 luni 1,40 1,00 3000 100 92 8 0,08
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) sistem intensiv,
greutate finala 35 kg la
virsta de 5 luni
spor mediu zilnic 190 g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- de la 1-5 luni 1,40 1,15 3300 115 65 35 0,40
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

C. PORCINE
────────────────┬────────┬─────┬────┬─────┬─────────┬─────────────────────────
Cerinţe │ │ │ │ │ │ Norme de consum
nutritive │ │ │ │ │ │
────────────────┼────────┼─────┼────┼─────┼─────────┼──────────┬──────┬───────
Specificare │Perioada│ S.U.│ Kg │U.N. │Energ. │Proteina │Furaje│Concen-
│de zile │ │ │ │metaboli-│bruta │de │trate
│ │ │ │ │zabila │digestibi-│volum │% U.N.
│ │ │ │ │mii Kcal.│la │ % │
│ │ │ │ │ │kg │ │
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) SISTEM
GOSPODĂRESC
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- vieri
reproducţie 365 980 1100 2607 167 18 82 900
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- scroafe 365 810 900 2133 150 22 78 700
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- tineret de
reproducţie de
la 1-80 kg 210 390 410 984 50 27 73 300
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- porci grasi
de la 1-100 kg 265 390 410 984 60 27 73 300
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) SISTEM INTENSIV
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- vieri
reproducţie 365 1130 1260 2990 190 13 87 1100
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- scroafe 365 970 1080 2420 175 13 87 940
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- tineret de
reproducţie de
la 1-80 kg 210 380 400 960 60 15 85 340
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- porci grasi
de la 1-100 kg 220 360 382 970 58 6 94 360
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

D. PĂSĂRI
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare │Valoare │P.B.%│Grasime%│Consum │Pe │Pentru │ Total
│nutritiva│ │ │nutret │ou │ kg │ kg
│a ratiei │ │ │combinat│g │spor/kg│
│ E.M. │ │ │ │ │ │
│kcsl./kg │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- GAINI OUATOARE -
- Gaini uşoare cu
producţie anuala de
200-260 0ua/cap 2900 17 4 - 180 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- tineret reproducţie
pentru gaini uşoare 2950 18,5 4 - - 11 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- GAINI RASE GRELE -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Gaini pentru
reproducţie (producţia
anuala de 120-180
oua/cap) 2800 17 4 430 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- tineret pentru
reproducţie(0-26
saptamini) 2950 18,5 4 - - 15 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- PUI DE CARNE 3150 22,5 6 - 2,5 - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

E. CABALINE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cerinţe nutritive │ Norme de consum
──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────
Specificare │S.U.│ Kg │Valoare│E.D. │Proteina│Furaje│Concentrate
│ │ │energe-│Kcal.│bruta │ de │ % U.N.
│ │ │tica │ │digesti-│volum │
│ │ │U.N. │ │bila │ % │
│ │ │ │ │grame │ │
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Armasari de reproducţie
din depozite şi herghelii 10,5 12,0 36000 1560 71 29 3,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Iepe de reproducţie din
depozite de herghelii 12,0 10,0 30000 1000 75 25 2,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cai şi iepe de munca 12,0 10,8 32400 940 86 14 1,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Aceasta lege a fost votatã de Marea Adunare Nationala în şedinţa din 17 decembrie 1971, intrunind din cele 428 voturi exprimate, 423 voturi pentru şi 5 voturi impotriva.

Preşedintele
Marii Adunãri Naţionale,
ŞTEFAN VOITEC

În conformitate cu articolul 57 din Constituţia Republicii Socialiste România, semnam aceasta lege.

Preşedintele
Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016