Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 217 din 9 iulie 2024 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2023 privind reglementarea standardelor pentru instrumentele financiare ecologice dedicate sprijinirii măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice în industrie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 654 din 9 iulie 2024
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 119 din 14 decembrie 2023 privind reglementarea standardelor pentru instrumentele financiare ecologice dedicate sprijinirii măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice în industrie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1142 din 18 decembrie 2023, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul 1 alineatul (2), literele a) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) instrument financiar - formă de sprijin financiar, de tipul împrumuturilor, garanţiilor şi contragaranţiilor, influxurilor de capital, de cvasicapital sau investiţiilor de tip mezanin, pentru operatorii din industrie în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice;
...............................................................................................
f) principiul de «a nu prejudicia în mod semnificativ» sau «Do no significant harm», denumit în continuare DNSH - principiul reglementat prin art. 17 din Regulamentul (UE) 2020/852, aplicat pentru toate instrumentele financiare ecologice dedicate sprijinirii măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice în industrie, finanţate din fonduri publice, atât din bugetul Uniunii Europene, cât şi din bugetul de stat."
2. La articolul 1, alineatul (3) se abrogă.
3. La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Pentru activităţile economice pentru care se solicită acordarea sprijinului sub forma instrumentelor financiare ecologice se verifică dacă, prin propunerea de investiţie depusă, se demonstrează conformitatea cu principiul DNSH, precum şi dacă proiectele includ măsuri de atenuare/măsuri compensatorii care pot preveni, reduce şi compensa cât mai mult posibil orice efecte negative semnificative asupra mediului."
4. La articolul 2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
"(2^1) Instrumentele financiare care respectă prevederile art. 1 alin. (2) sunt eligibile pentru a purta eticheta de instrumente financiare ecologice. Această etichetă asigură că instrumentele financiare îndeplinesc criterii legate în mod specific de contribuţiile lor directe sau indirecte la finanţarea tranziţiei energetice şi climatice în industrie.
(2^2) Orice entitate publică sau privată care doreşte să utilizeze eticheta de instrumente financiare ecologice trebuie să se asigure că cel puţin 70% din obiectivele instrumentului financiar sunt durabile, astfel cum sunt definite de taxonomia Uniunii Europene pentru activităţile durabile."
5. La articolul 2, alineatele (4)-(6) se abrogă.
6. La articolul 3 alineatul (1), litera d) se abrogă.
7. Articolul 4 se abrogă.
8. La articolul 5 punctul 1, litera b) a alineatului (2) al articolului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) monitorizarea stadiului implementării Planului naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice IV, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 203/2019, şi a programelor aferente de îmbunătăţire a eficienţei energetice, la nivel naţional, precum şi a economiilor de energie rezultate în urma prestării de servicii energetice şi a altor măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, prin intermediul unui portal de colectare şi analiză a datelor de consum, înregistrare şi monitorizare a implementării măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi a activităţii auditorilor şi managerilor energetici, realizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Portalul de colectare şi analiză a datelor de consum, înregistrare şi monitorizare a implementării măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi a activităţii auditorilor şi managerilor energetici, realizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, va avea şi un modul dedicat raportărilor pentru îndeplinirea prevederilor din Planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice 2021-2030;"
9. La articolul 5, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins:
"1^1. La articolul 3 alineatul (2), după litera b) se introduc trei noi litere, literele b^1)-b^3), cu următorul cuprins:
b^1) găzduirea aplicaţiilor software dezvoltate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru Ministerul Energiei, aferente sistemului informatic, este în responsabilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;
b^2) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură mentenanţa aplicaţiilor software şi administrarea tehnică pe întreaga durată de viaţă a sistemului informatic;
b^3) solicitările privind datele vehiculate în sistemul informatic, provenite de la utilizatorii acestuia, respectiv cele provenite de la alte instituţii şi autorităţi publice, precum şi elaborarea răspunsurilor la acestea sunt în competenţa Ministerului Energiei;"
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ALFRED-ROBERT SIMONIS
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Bucureşti, 9 iulie 2024.
Nr. 217.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: