Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 207 din 1 iulie 2024  privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 207 din 1 iulie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apelor

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 641 din 5 iulie 2024
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52 din 31 mai 2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 din 12 iunie 2023, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I, înaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:
    " La articolul 3, după alineatul (3^1) se introduc două noi alineate, alineatele (3^2) şi (3^3), cu următorul cuprins:
    "(3^2) Persoanele care au obţinut dreptul de proprietate asupra suprafeţelor de teren cuprinse între nivelul normal de retenţie şi cota coronamentului, din jurul lacurilor de acumulare permanente, conform prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori ale prezentei legi sau potrivit unor hotărâri judecătoreşti definitive, pot cere despăgubiri de la instituţia publică/autoritatea/unitatea administrativ-teritorială care exercită/gestionează, în numele statului, dreptul de proprietate publică.
(3^3) Prin derogare de la art. 87 alin. (5), art. 166 alin. (2) lit. g) şi art. 299 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la art. 867 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Administraţia Naţională „Apele Române“ preia în administrare temporară, în vederea realizării investiţiilor de interes public naţional, bunurile din domeniul public aflate în administrarea persoanelor juridice de drept public, pe bază de protocol. Administrarea temporară încetează după data finalizării lucrărilor, cu predarea către utilizatori."
"

    2. La articolul I, după punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 7^1, cu următorul cuprins:
    "7^1. La articolul 29, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prin derogare de la prevederile art. 23 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru lucrările prevăzute la alin. (1), prin rezervaţiile ştiinţifice este permisă tranzitarea către/dinspre zonele unde se realizează acest tip de activităţi, cu avizul administraţiei ariei naturale protejate, în baza hotărârii consiliului ştiinţific, cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor.
(1^2) Prevederile alin. (1^1) se aplică şi în cazul intervenţiilor în regim de urgenţă în vederea realizării acţiunilor de înlăturare a efectelor unor calamităţi naturale şi evitării producerii unor pagube de mediu şi sociale."
"

    3. La articolul I punctul 10, articolul 33^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 33^1
    (1) Prin derogare de la art. 349 şi 350 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, autoritatea publică centrală din domeniul apelor, prin Administraţia Naţională «Apele Române», poate da în folosinţă gratuită Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, federaţiilor sportive naţionale şi cluburilor sportive, recunoscute şi afiliate, în condiţiile legii, posesoare de certificat de identitate sportivă, pe domeniul nautic, prin protocol, bunuri din domeniul public al apelor, reglementarea şi gestionarea cantitativă şi calitativă a resursei de apă rămânând în sarcina administratorului Administraţia Naţională «Apele Române», potrivit competenţelor legale.
    (2) Instrucţiunile privind încheierea protocolului prevăzut la alin. (1) şi modelul-cadru de protocol sunt aprobate prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul apelor."

    4. La articolul I, după punctul 20 se introduce un nou punct, punctul 20^1, cu următorul cuprins:
    "20^1. La articolul 50, după alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alineatul (1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^3) Pentru lucrările hidrotehnice şi construcţiile ce au aparţinut statului şi au fost înstrăinate în procesul de privatizare, care necesită lucrări de reabilitare şi punere în siguranţă, avizul de gospodărire a apelor se eliberează fără ca proprietarii construcţiilor/lucrărilor să facă dovada deţinerii terenului, cu obligaţia acestora de intabulare a terenului aferent, în numele şi pentru statul român, până la momentul eliberării actului de reglementare în domeniul gospodăririi apelor."
"

    5. La articolul I punctul 28, alineatele (3^3) şi (3^4) ale articolului 81 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3^3) Pentru deplasarea realizată în scopul prelevării probelor de apă uzată în vederea efectuării analizelor de control, respectiv a analizelor pentru urmărirea realizării prevederilor abonamentului-cadru de utilizare/exploatare a resursei de apă, raportat la frecvenţa de monitorizare pentru categoriile de folosinţe de ape, se percepe un tarif stabilit de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale «Apele Române», aprobată cu modificări prin Legea nr. 404/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Frecvenţa de monitorizare pentru categoriile de folosinţe de ape se stabileşte şi se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul apelor.
(3^4) Pentru utilizarea domeniului public în vederea traversării/subtraversării bunurilor administrate de Administraţia Naţională «Apele Române» se instituie un tarif de utilizare. Sunt exceptate de la obligaţia achitării tarifului de utilizare a domeniului public toate lucrările aferente >reţelelor de interes public de transport şi de distribuţie a energiei electrice, respectiv a gazelor naturale, realizate de operatorii din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale."

    6. La articolul I, după punctul 29 se introduce un nou punct, punctul 29^1, cu următorul cuprins:
    "29^1. La articolul 81, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) În amenajările piscicole se plăteşte numai apa consumată. În înţelesul prezentei legi, prin expresia apă consumată se înţelege diferenţa dintre cantitatea de apă înregistrată la intrarea în amenajarea piscicolă şi cea de la ieşirea din aceasta, cu condiţia ca parametrii fizico-chimici ai acesteia la ieşire să corespundă normelor de calitate acceptate. Contorizarea consumului se face atât la intrare, cât şi la ieşire de către Administraţia Naţională „Apele Române“ şi/sau Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cu care amenajarea piscicolă încheie contract de livrare a apei."
"

    7. La articolul I, după punctul 35 se introduc 3 noi puncte, punctele 36-38, cu următorul cuprins:
    "36. La articolul 110, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 110
    Autoritatea publică centrală din domeniul apelor este în drept să emită norme, normative şi ordine cu caracter obligatoriu în domeniul apelor. Următoarele acte normative necesare se elaborează şi se promovează prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul apelor:"

37. La anexa nr. 1^3 punctul 1.4, în cuprinsul literei a), sintagma «Hotărârea Guvernului nr. 100/2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafaţă utilizate pentru potabilizare şi a Normativului privind metodele de măsurare şi frecvenţa de prelevare şi analiză a probelor din apele de suprafaţă destinate producerii de apă potabilă, cu modificările şi completările ulterioare» se înlocuieşte cu sintagma «Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, aprobată cu modificări prin Legea nr. 96/2024».
38. La anexa nr. 1^3 punctul 1.4, în cuprinsul literei b), sintagma «Hotărârea Guvernului nr. 100/2002, cu modificările şi completările ulterioare» se elimină."

    8. După articolul I se introduce un nou articol, articolul I^1, cu următorul cuprins:
    "ART. I^1
    La articolul II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale «Apele Române», publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 607 din 13 iulie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 400/2005, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Personalul Administraţiei Naţionale „Apele Române“ şi al unităţilor subordonate nu se încadrează în categoria funcţionarilor publici şi beneficiază de statut special, conform dispoziţiilor art. 370 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, stabilit conform prevederilor art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale „Apele Române“, aprobată cu modificări prin Legea nr. 404/2003, cu modificările şi completările ulterioare."
"

    9. La articolul II, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3^1, cu următorul cuprins:
    "3^1. La articolul 3 alineatul (1), după litera t) se introduc două noi litere, literele ţ) şi u), cu următorul cuprins:
    "ţ) prin derogare de la dispoziţiile art. 6 alin. (5) şi art. 7 alin. (2) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, licitaţiile publice pentru închirierea suprafeţelor de plajă cu destinaţie turistică ale Mării Negre, precum şi pentru apele maritime interioare şi marea teritorială se desfăşoară de către Administraţia Naţională „Apele Române“, în numele şi pentru locatorul Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, care încheie şi derulează contractele de închiriere, pe baza rezultatului licitaţiei publice comunicat de Administraţia Naţională „Apele Române“;
u) prin derogare de la dispoziţiile art. 338 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, pentru licitaţiile publice menţionate la lit. ţ) se pot înfiinţa, după caz, una sau mai multe comisii de evaluare, putând fi nominalizaţi inclusiv salariaţi ai unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române“."
"

    10. La articolul II punctul 11, anexele nr. 5-7 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-3 la prezenta lege.
    11. La articolul IV, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru lucrările prevăzute la alin. (1), situate pe terenuri aparţinând domeniului public al statului, administrat de Administraţia Naţională «Apele Române», titularii acestora au obligaţia de intabulare a terenului aferent, în numele şi pentru statul român, până la momentul eliberării actului de reglementare în domeniul gospodăririi apelor.
(1^2) Utilizarea domeniului public, intabulat conform alin. (1^1), se face prin protocol aprobat de Consiliul de conducere al Administraţiei Naţionale «Apele Române», prevederile alin. (5)-(7) ale art. 25 din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, aplicându-se în mod similar."



    ART. II
    (1) Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (3^2) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, care au obţinut dreptul de proprietate asupra suprafeţelor de teren cuprinse între nivelul normal de retenţie şi cota coronamentului, din jurul lacurilor de acumulare permanente, conform prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori ale Legii nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, sau potrivit unor hotărâri judecătoreşti definitive, pot cere despăgubiri în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Plata despăgubirilor prevăzute la art. 3 alin. (3^2) din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, conferă proprietarului lucrării hidrotehnice drept de proprietate publică asupra terenului pentru care au fost plătite despăgubiri, în situaţia în care proprietarul lucrării hidrotehnice este statul român, iar administrator o instituţie/autoritate publică. În cazul în care proprietarul lucrării hidrotehnice este o persoană juridică privată, aceasta poate deţine terenul în concesiune, după amortizarea investiţiei, acesta intrând în domeniul public.
    (3) În situaţia în care terenurile au făcut obiectul despăgubirilor acordate în baza decretelor Consiliului de Stat emise în perioada 30 martie 1949-15 iulie 1989 privind exproprierea şi trecerea în proprietatea statului în vederea realizării lacurilor de acumulare prevăzute la alin. (1), nu se mai acordă despăgubiri.
    (4) Proprietarii suprafeţelor de teren cuprinse între nivelul normal de retenţie şi cota coronamentului, din jurul lacurilor de acumulare permanente, care nu solicită despăgubiri potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (3^2) din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, şi nu renunţă la dreptul de proprietate în favoarea statului, pentru utilizarea acestor terenuri sunt obligaţi să respecte prevederile legislaţiei specifice în vigoare cu privire la interdicţiile de construire în zonele inundabile şi de protecţie a lacurilor de acumulare şi nu pot solicita despăgubiri pentru lipsire de folosinţă sau executarea unor lucrări de protecţie, apărare şi consolidări de mal în cazul eroziunilor provocate de valuri şi regimului de exploatare a acumulărilor.
    (5) Este interzisă emiterea autorizaţiilor de construire pentru imobilele situate parţial sau integral în zona de protecţie a lacurilor de acumulare.

    ART. III
    Exceptarea de la obligaţia achitării tarifului de utilizare a domeniului public, prevăzută la art. 81 alin. (3^4) din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, este aplicabilă atât pe durata realizării lucrărilor de dezvoltare, reabilitare, modernizare, respectiv de exploatare şi de întreţinere a capacităţilor din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, cât şi pe toată durata existenţei acestor capacităţi, inclusiv pentru acele capacităţi care au data de punere în funcţiune anterioară datei de intrare în vigoare a prezentei legi. De asemenea, tariful de utilizare nu se aplică în cazul unităţilor administrativ-teritoriale pentru proiecte care au ca obiect dezvoltarea infrastructurii de utilitate publică.

    ART. IV
    În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul actualizează în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările şi completările ulterioare, prin introducerea unei anexe privind metodologia de delimitare a aglomerărilor umane şi de calcul al încărcărilor acestora.

    ART. V
    În termen de 270 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va adopta prin hotărâre măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2020/741 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 mai 2020 privind cerinţele minime pentru reutilizarea apei.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    SORIN-MIHAI CÎMPEANU

    Bucureşti, 1 iulie 2024.
    Nr. 207.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 5 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002)
    CUANTUMUL
    contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă

┌──────────────────────────┬───────────┬────────────┐
│ │ │Nivelul │
│Denumirea contribuţiei │U.M. │contribuţiei│
│ │ │(lei/U.M.) │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│0 │1 │2 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│A. Contribuţii pentru │ │ │
│utilizarea resurselor de │ │ │
│apă pe categorii de │ │ │
│resurse şi utilizatori │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│A.1. Resurse de apă de │ │ │
│suprafaţă (Marea Neagră, │ │ │
│Dunăre, râuri, lacuri │ │ │
│naturale şi lacuri de │ │ │
│acumulare amenajate, │ │ │
│indiferent de deţinător) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│1.1. Operatori economici │ │ │
│(inclusiv operatori de │ │ │
│servicii de utilităţi │ │ │
│publice), instituţii │mii mc │83,97 │
│publice, unităţi de cult, │ │ │
│operatori economici │ │ │
│agrozootehnici │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│1.2. Operatori economici │ │ │
│producători de energie │ │ │
│electrică şi termică prin │mii mc │40,31 │
│termocentrale, prin │ │ │
│centrale nucleare │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│1.3. Operatori economici │ │ │
│producători de energie │ │ │
│electrică prin │ │ │
│hidrocentrale, indiferent │mii mc │1,55 │
│de puterea instalată, în │ │ │
│regim de uzinare, care au │ │ │
│montate aparate de măsură │ │ │
│pentru debite sau volum │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│1.3^1. Operatori economici│ │ │
│producători de energie │ │ │
│electrică prin │ │ │
│hidrocentrale, indiferent │ │ │
│de puterea instalată, în │MWh produs │37,00 │
│regim de uzinare, conform │ │ │
│art. III alin. (4) din │ │ │
│Legea nr. 122/2020, cu │ │ │
│modificările ulterioare │ │ │
├───────────┬──────────────┼───────────┼────────────┤
│1.4. │Irigaţii │mii mc │5,03 │
│Irigaţii şi├──────────────┼───────────┼────────────┤
│acvacultură│Acvacultură │mii mc │0,84 │
├───────────┼──────────────┼───────────┼────────────┤
│ │Operatori │ │ │
│ │economici de │ │ │
│ │tip CHEAP │ │ │
│1.5. │(centrală │ │1,55 │
│ │hidroelectrică│ │ │
│ │cu acumulare │ │ │
│ │prin pompaj) │ │ │
├───────────┴──────────────┼───────────┼────────────┤
│A.2. Resurse de apă din │ │ │
│subteran │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│2.1. Operatori economici │mii mc │96,59 │
│industriali │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│2.2. Operatori de servicii│ │ │
│de utilităţi publice, │ │ │
│instituţii publice, │mii mc │96,59 │
│unităţi de cult şi alţii │ │ │
│care folosesc apa în scop │ │ │
│potabil │ │ │
├───────────┬──────────────┼───────────┼────────────┤
│2.3. │Irigaţii │mii mc │96,59 │
│Irigaţii şi├──────────────┼───────────┼────────────┤
│acvacultură│Acvacultură │mii mc │18,47 │
├───────────┴──────────────┼───────────┼────────────┤
│2.4. Operatori economici │mii mc │96,59 │
│agrozootehnici │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│B. Contribuţii pentru │ │Nivelul │
│primirea apelor uzate în │ │contribuţiei│
│resursele de apă**) │ │(lei/U.M.) │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│a) Indicatori chimici │ │ │
│generali │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Materii totale în │mii kg │25,35 │
│suspensie (MTS) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Cloruri (Cl^-), sulfaţi │mii kg │103,92 │
│(SO_4^-2) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Sodiu (Na^+), potasiu (K│ │ │
│^+), calciu (Ca^2+), │mii kg │103,92 │
│magneziu (Mg^2+) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Azotaţi (NO_3^-) │mii kg │103,92 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Clor rezidual liber Cl_2│mii kg │103,92 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Amoniu (NH_4^+), azot │ │ │
│total (N), azotiţi (NO_2^ │mii kg │414,56 │
│-) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Consum biochimic de │mii kg │103,64 │
│oxigen (CBO_5) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Consum chimic de oxigen │ │ │
│(CCO-Mn) (metoda cu │mii kg │103,64 │
│permanganat de potasiu) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Consum chimic de oxigen │ │ │
│(CCO-Cr) (metoda cu │mii kg │103,64 │
│bicromat de potasiu) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Fosfaţi (PO_4^3-) │mii kg │20,48 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Fosfor total (P) │mii kg │414,56 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Mangan total (Mn^2+ + Mn│mii kg │1.036,71 │
│^7+)*) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Aluminiu (Al^3+)*), fier│ │ │
│total ionic (Fe^2+ + Fe^ │mii kg │1.244,01 │
│3+)*) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Substanţe extractibile, │mii kg │777,31 │
│produse petroliere │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Detergenţi sintetici │ │ │
│anionactivi, │mii kg │414,56 │
│biodegradabili │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Reziduu filtrabil uscat │mii kg │94,53 │
│la 105°C │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│b) Indicatori chimici │ │ │
│specifici │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Sulfiţi (SO_3^2-), │ │ │
│fluoruri (F^-), fenoli │mii kg │414,56 │
│antrenabili cu vapori de │ │ │
│apă (C_6H_5OH) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Nichel (Ni^2+)*), crom │mii kg │25.924,03 │
│total (Cr^3+ + Cr^6+)*) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Amoniac (NH_3) │mii kg │25.924,03 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Bariu (Ba^2+)*), zinc │ │ │
│(Zn^2+)*), cobalt (Co^2+) │mii kg │1.244,01 │
│*) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Sulfuri şi hidrogen │mii kg │1.296,11 │
│sulfurat (S^2-) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│c) Indicatori chimici │ │ │
│toxici şi foarte toxici │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Arsen (As^+)*) │mii kg │80.632,19 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Cianuri totale (CN^-) │mii kg │80.632,19 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Mercur (Hg^2+)*), cadmiu│mii kg │103.696,39 │
│(Cd^2+)*) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Plumb (Pb^2+)*), argint │ │ │
│(Ag^+)*), crom hexavalent │mii kg │25.924,03 │
│(Cr^6+)*), cupru (Cu^2+) │ │ │
│*), molibden (Mo^2+)*) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│d) Indicatori │ │ │
│bacteriologici │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- bacterii coliforme │10^9 │ │
│totale │bacterii/ │8,56 │
│ │100 cmc │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- bacterii coliforme │10^7 │ │
│fecale │bacterii/ │150,03 │
│ │100 cmc │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │5 x 10^6 │ │
│- streptococi fecali │streptococi│386,08 │
│ │/ 100 cmc │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│e) Indicatori fizici │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│- Temperatura***) │mii mc x °C│1,15 │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│Pentru evacuările în │ │ │
│soluri permeabile şi în │ │ │
│depresiuni cu scurgere │ │ │
│asigurată natural, │ │ │
│contribuţiile menţionate │ │ │
│se triplează. │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│C. Contribuţii pentru │ │ │
│potenţialul asigurat în │ │ │
│scop hidroenergetic prin │ │Nivelul │
│barajele lacurilor de │ │contribuţiei│
│acumulare din │ │(lei/U.M.) │
│administrarea │ │ │
│Administraţiei Naţionale │ │ │
│„Apele Române“ │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│C.1. Cădere medie │(metri │ │
│asigurată la hidrocentrale│cădere/ │386,31 │
│cu puterea instalată mai │lună) x ore│ │
│mică de 4 MW │funcţionare│ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│C.2. Cădere medie │(metri │ │
│asigurată prin │cădere/ │ │
│hidrocentrale cu putere │lună) x ore│493,65 │
│instalată cuprinsă între 4│funcţionare│ │
│MW şi 8 MW │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│C.3. Cădere medie │(metri │ │
│asigurată prin │cădere/ │622,41 │
│hidrocentrale cu putere │lună) x ore│ │
│instalată mai mare de 8 MW│funcţionare│ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│D. Contribuţii pentru │ │ │
│exploatarea agregatelor │ │ │
│minerale din albiile, │ │ │
│malurile cursurilor de apă│ │ │
│şi cuvetele lacurilor de │mc │7,50 │
│acumulare, precum şi │ │ │
│fundul apelor maritime │ │ │
│interioare şi al mării │ │ │
│teritoriale │ │ │
├──────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│E. Contribuţie aferentă │ │ │
│cheltuielilor generale de │ │ │
│administrare, întreţinere │ │ │
│şi dezvoltare, pentru │ │ │
│gestionarea durabilă a │ │ │
│infrastructurii Sistemului│ │ │
│naţional de gospodărire a │ │ │
│apelor, în cotă fixă, │ │ │
│aplicabilă tuturor │ │ │
│utilizatorilor resurselor │ │ │
│de apă pe categorii de │ │ │
│resurse şi utilizatori │ │ │
├──────────────────────────┴───────────┴────────────┤
│E.1. │
├──────────────────────────────────────┬────────────┤
│Tranşe încadrare abonament volum/ │Cotă fixă │
│cantitate medie autorizată (mii mc) │abonament │
│ │lei/lună │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa brută suprafaţă - operatori │ │
│economici │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │620 │
│12.11/467-3.389 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │716 │
│12.11/3.390-34.980 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │5.241 │
│12.11 > 34.981 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa din subteran - operatori economici│ │
│gospodărie comunală, instituţii │ │
│publice, unităţi de cult şi alţii care│ │
│folosesc apa în scop potabil │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │741 │
│12.32/262-15.760 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │3.776 │
│12.32 > 15.761 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa suprafaţă - operatori economici │ │
│termo + nuclear │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │2.588 │
│12.12/5.065-10.127 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │13.677 │
│12.12/10.128-328.126 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │28.758 │
│12.12 > 328.127 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa suprafaţă - operatori economici │ │
│energie hidro │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │1.217 │
│12.13/2.022-99.145 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │5.234 │
│12.13/99.146-593.450 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │6.434 │
│12.13/593.451-4.541.184 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │37.986 │
│12.13 > 4.541.185 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Contribuţii pentru exploatare nisip, │ │
│pietriş (mc) │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │1.508 │
│grupa 22.1/9.807-58.332 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │5.594 │
│grupa 22.1/58.333-92.425 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │11.279 │
│grupa 22.1/92.426-191.200 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │22.920 │
│grupa 22.1 > 191.201 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa brută suprafaţă - irigaţii │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │586 │
│12.14 > 3.255 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa brută suprafaţă - acvacultură │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │586 │
│12.15 > 1.531 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa din subteran - operatori economici│ │
│industriali │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │1.042 │
│12.31 > 498 │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Apa din subteran - irigaţii │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┤
│Valoare necesar operatori economici │988 │
│12.33, 34, 35 > 442 │ │
├──────────────────────────────────────┴────────────┤
│E.2. │
├──────────────────────────────────────────┬────────┤
│Tranşe încadrare abonament volum/cantitate│Cotă │
│medie autorizată (mii mc) │fixă lei│
│ │/an │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa brută suprafaţă - operatori economici │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.11/│553 │
│< 58 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.11/│1.106 │
│59-117 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.11/│1.644 │
│118-233 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.11/│3.840 │
│234-466 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa din subteran - operatori economici │ │
│gospodărie comunală, instituţii publice, │ │
│unităţi de cult şi alţii care folosesc apa│ │
│în scop potabil │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.32/│594 │
│< 13 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.32/│747 │
│14-17 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.32/│1.045 │
│18-23 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.32/│2.986 │
│24-65 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.32/│4.437 │
│66-131 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.32/│5.184 │
│132-261 │ │
├──────────────────────────────────────────┴────────┤
│E.2. │
├──────────────────────────────────────────┬────────┤
│Tranşe încadrare abonament volum/cantitate│Cotă │
│medie autorizată (mii mc) │fixă lei│
│ │/an │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa suprafaţă - operatori economici termo │ │
│+ nuclear │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.12/│1.106 │
│< 2.532 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.12/│1.644 │
│2.533-5.064 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa suprafaţă - operatori economici │ │
│energie hidro │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.13/│1.106 │
│< 505 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.13/│1.644 │
│506-1.010 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.13/│3.840 │
│1.011-2.021 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Contribuţii pentru exploatare agregate │ │
│minerale (mc) │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici grupa │1.106 │
│22.1/< 2.452 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici grupa │1.644 │
│22.1/2.453-4.903 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici grupa │3.840 │
│22.1/4.904-9.806 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa brută suprafaţă - irigaţii │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.14/│553 │
│< 407 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.14/│1.160 │
│408-814 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.14/│1.644 │
│815-1.628 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.14/│3.840 │
│1.629-3.255 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa brută suprafaţă - acvacultură │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.15/│553 │
│< 191 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.15/│1.106 │
│192-383 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.15/│1.644 │
│384-766 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.15/│3.840 │
│767-1.531 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa din subteran - operatori economici │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.31/│594 │
│< 25 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.31/│747 │
│26-31 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.31/│1.045 │
│32-44 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.31/│2.986 │
│45-125 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.31/│4.437 │
│126-249 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.31/│5.184 │
│250-498 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Potenţialul hidroenergetic asigurat │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 211 │3.840 │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Apa din subteran - irigaţii, acvacultură, │ │
│zootehnie │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.33,│594 │
│12.34, 12.35/< 22 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.33,│747 │
│12.34, 12.35/23-28 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.33,│1.045 │
│12.34, 12.35/29-39 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.33,│2.986 │
│12.34, 12.35/40-111 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.33,│4.437 │
│12.34, 12.35/112-221 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┤
│Valoare necesar operatori economici 12.33,│5.184 │
│12.34, 12.35/222-442 │ │
└──────────────────────────────────────────┴────────┘

    Note:
    - Cotele se aplică anual/semestrial/trimestrial, conform termenelor prevăzute în contractele-abonament.
    La cotele anuale se pot aplica eşalonări, până la 4 tranşe pe an.

    – În cazul operatorilor care asigură alimentare cu apă şi care deservesc un număr de beneficiari mai mic de 100/lună se aplică un coeficient de 50%.
    – Pentru beneficiarii cu un volum mediu autorizat mai mic de 117 mii mc şi care arată o utilizare prudentă şi raţională a resurselor de apă, conform art. 11 al Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, se va aplica un coeficient de bonitate de 30%.
    – Orice folosinţă de apă, supusă reglementării din punctul de vedere al gospodăririi apelor (conform prevederilor art. 48 şi 54 din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare), indiferent de deţinător, se va supune aplicării cotei fixe conform anexei nr. 1.
    Contribuţiile nu conţin TVA.

    *) Se referă la concentraţia fazei totale.
    **) Contribuţia se aplică pentru substanţele evacuate în resursele de apă pentru care sunt înregistrate valori ale concentraţiilor în limitele autorizate.
    ***) Contribuţia pentru temperatură se aplică prin diferenţa dintre temperatura de la evacuarea apei uzate evacuate şi temperatura apei prelevate din sursă. În perioada de iarnă, între 15 noiembrie şi 15 martie, temperatura apei receptorului natural - sursei se consideră egală cu 4°C.


    ANEXA 2

    (Anexa nr. 6 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002)
    PENALITĂŢI
    A. Penalităţi pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate

┌────┬─────────────────────┬───────────┬─────────────┐
│Nr. │Indicatorii │ │Nivelul │
│crt.│monitorizaţi │U.M. │penalităţilor│
│ │ │ │(lei/U.M.) │
├────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │Indicatori fizici │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│A. │- temperatura │mii mc x °C│5,71 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- pH (concentraţia │mii mc x │2,84 │
│ │ionilor de hidrogen) │unităţi pH │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │Indicatori chimici │ │ │
│ │generali │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Materii totale în │mii kg │56,95 │
│ │suspensie (MTS) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Cloruri (Cl^-), │mii kg │199,30 │
│ │sulfaţi (SO_4^2-) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Sodiu (Na^+), │ │ │
│ │potasiu (K^+), calciu│mii kg │199,30 │
│ │(Ca^2+), magneziu (Mg│ │ │
│ │^2+) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Azotaţi (NO_3) │mii kg │227,78 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Clor rezidual liber│kg │2,84 │
│ │(Cl_2) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Amoniu (NH_4^+), │ │ │
│ │azot total (N_total),│kg │17,06 │
│ │azotiţi (NO_2^+) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Amoniac (NH_3) │kg │85,43 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Consum biochimic de│mii kg │455,55 │
│ │oxigen (CBO_5) │ │ │
│B. ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Consum chimic de │ │ │
│ │oxigen (CCO-Mn) │ │ │
│ │(metoda cu │mii kg │1.025,03 │
│ │permanganat de │ │ │
│ │potasiu) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Consum chimic de │ │ │
│ │oxigen (CCO-Cr) │kg │2,84 │
│ │(metoda cu bicromat │ │ │
│ │de potasiu) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Fosfaţi (PO_4^3-) │kg │4,56 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Fosfor total (P) │kg │17,06 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Mangan total (Mn^2+│kg │5,11 │
│ │+ Mn^7+)*) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Aluminiu (Al^3+)*),│kg │5,11 │
│ │fier total ionic*) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Substanţe │ │ │
│ │extractibile, produse│kg │5,71 │
│ │petroliere │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Reziduu filtrabil │mii kg │199,30 │
│ │uscat la 105°C │ │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │Indicatori chimici │ │ │
│ │specifici │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Sulfiţi (SO_3^2-), │ │ │
│ │fluoruri (F^-), │ │ │
│ │fenoli antrenabili cu│kg │17,06 │
│ │vapori de apă │ │ │
│ │(C_6H_5OH) │ │ │
│C. ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Crom trivalent (Cr^│kg │85,43 │
│ │3+)*) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Bariu (Ba^2+)*), │kg │5,11 │
│ │cobalt (Co^2+)*) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Sulfuri şi hidrogen│kg │45,55 │
│ │sulfurat (S^2-) │ │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │Indicatori chimici │ │ │
│D. │toxici şi foarte │ │ │
│ │toxici │ │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │Nesintetici │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Arsen (As)*) │kg │569,48 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Cianuri totale │mg │569,48 │
│ │(CN-) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Detergenţi │kg │8,56 │
│ │sintetici anionactivi│ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│1. │- Argint (Ag^+)*), │ │ │
│ │zinc (Zn^2+)*), │ │ │
│ │molibden (Mo^2+)*), │kg │85,43 │
│ │crom hexavalent, │ │ │
│ │cupru (Cu^2+)*) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Plumb (Pb^2+)*) │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Mercur (Hg^2+)*) │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Nichel (Ni^2+)*) │mg │2,29 │
├────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │Sintetici (indicatori│ │ │
│ │prioritari/prioritar │ │ │
│ │periculoşi) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Alaclor │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Antracen │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Atrazin │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Benzen (C_6H_6) │mg │2,31 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- │mg │3,42 │
│ │Difenileteribromuraţi│ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Cadmiu (Cd^2-)*) │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Cloralcani │mg │2,29 │
│ │C_10-C_13 │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Clorfenvinfos │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Clorpirifos │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- 1,2-Dicloretan │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Diclormetan │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Di(2-etilhexil) │mg │3,42 │
│ │ftalat │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Diuron │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Endosulfan (alfa) │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Hexaclorbenzen │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Hexaclorbutadienă │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Hexaclorciclohexan │mg │2,29 │
│ │(izomer gama) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Isoproturon │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│2. │- Naftalină │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Nonil-fenoli │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Octil-fenoli │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Pentaclorbenzen │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Pentaclorfenol │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Hidrocarburi │ │ │
│ │aromatice policiclice│mg │3,42 │
│ │(PAH) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Benz-a-piren │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Benzo-b-fluoranten │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Benzo-g,h,i-perilen│mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Fluoranten │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- │mg │3,42 │
│ │Indeno-1,2,3-cd-piren│ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Simazin │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Compuşi │mg │2,29 │
│ │tributilstanici │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Triclorbenzeni │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Triclormetan │mg │2,29 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Trifluralin │mg │3,42 │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Pentaclorbenzen PCB│ │ │
│ │(28, 52, 101, 118, │mg │2,29 │
│ │138, 153, 180) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Drinuri (aldrin, │ │ │
│ │dieldrin, endrin, │mg │2,29 │
│ │isodrin) │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- p,p’-DDT │mg │2,29 │
├────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │Indicatori │ │ │
│ │bacteriologici │ │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Bacterii coliforme │10^9 │ │
│ │totale │bacterii/ │11,40 │
│ │ │100 cmc │ │
│E. ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- Bacterii coliforme │10^7 │ │
│ │fecale │bacterii/ │206,44 │
│ │ │100 cmc │ │
│ ├─────────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │ │5 x 10^6 │ │
│ │- Streptococi fecali │streptococi│469,82 │
│ │ │/100 cmc │ │
└────┴─────────────────────┴───────────┴─────────────┘

    NOTĂ:
    Penalităţile se aplică pentru depăşirea valorilor concentraţiilor peste limitele autorizate.
    *) Se referă la concentraţia fazei totale.


    B. Penalităţi pentru abateri de la normele de utilizare/exploatare a resursei

┌────┬─────────────┬──────────┬──────────────┐
│Nr. │Natura │Mărimea │Nivelul │
│crt.│abaterii │abaterii │penalităţilor │
│ │ │ │(lei/UM) │
├────┼─────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Depăşirea │peste 10% │de două ori │
│ │debitelor sau│până la │contribuţia │
│ │volumelor │20% │ │
│ │prelevate ├──────────┼──────────────┤
│1. │prevăzute în │peste 20% │de trei ori │
│ │actele de │până la │contribuţia │
│ │reglementare │50% │ │
│ │în vigoare ├──────────┼──────────────┤
│ │sau în │peste 50% │de patru ori │
│ │abonament │ │contribuţia │
├────┼─────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │peste 10% │de două ori │
│ │Depăşirea în │până la │contribuţia │
│ │perioada de │20% │ │
│ │restricţii a ├──────────┼──────────────┤
│ │debitelor sau│peste 20% │de trei ori │
│ │volumelor │până la │contribuţia │
│2. │prelevate │50% │ │
│ │prevăzute în ├──────────┼──────────────┤
│ │planurile de │peste 50% │de patru ori │
│ │restricţii │până la │contribuţia │
│ │aprobate │70% │ │
│ │potrivit ├──────────┼──────────────┤
│ │legii │peste 75% │de şase ori │
│ │ │ │contribuţia │
├────┼─────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Utilizarea/ │ │ │
│ │Exploatarea │ │ │
│ │resurselor de│ │ │
│ │apă sau a │ │ │
│ │nisipurilor │ │de zece ori │
│3. │şi │Volum │contribuţia │
│ │pietrişurilor│ │ │
│ │fără │ │ │
│ │abonament de │ │ │
│ │utilizare/ │ │ │
│ │exploatare │ │ │
├────┼─────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Evacuare apă │ │ │
│ │uzată în │ │ │
│ │resursa de │ │ │
│ │apă fără │ │ │
│ │deţinerea │Cantitatea│de zece ori │
│4. │actelor de │de │contribuţia**)│
│ │reglementare │poluanţi*)│ │
│ │din punctul │ │ │
│ │de vedere al │ │ │
│ │gospodăririi │ │ │
│ │apelor │ │ │
├────┼─────────────┼──────────┼──────────────┤
│ │Folosirea │ │ │
│ │apei în alt │ │ │
│ │scop decât │ │de trei ori │
│5. │cel prevăzut │Volum │contribuţia │
│ │în actele de │ │ │
│ │reglementare │ │ │
│ │în vigoare │ │ │
└────┴─────────────┴──────────┴──────────────┘

    NOTE:
    *) Cantitatea de poluanţi se determină pentru fiecare poluant identificat (determinat) în apa uzată evacuată, unitatea de măsură utilizată fiind cea stabilită pentru poluantul respectiv în anexa nr. 5 „cuantumul contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă“ litera b „contribuţii pentru primirea apelor uzate în resursele de apă“.
    **) Nivelul penalităţii constă în utilizarea tarifului (cuantumului contribuţiei, lei) stabilit pe tipuri de indicatori chimici în anexa nr. 5 „cuantumul contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă“ litera b „contribuţii pentru primirea apelor uzate în resursele de apă“ şi aplicarea acestuia la nivelul fiecărei cantităţi de poluant identificat (determinat) în apa uzată evacuată.



    ANEXA 3

    (Anexa nr. 7 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002)
    7.1. CUANTUMUL TARIFELOR
    pentru serviciile de emitere de către Administraţia Naţională „Apele Române“ a permiselor de traversare, avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor, avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare în siguranţă a barajelor

┌────┬──────────────┬──────────────────────────┐
│ │ │Nivelul tarifului în │
│Nr. │Serviciul de │funcţie de complexitatea │
│crt.│avizare/ │folosinţei (lei) │
│ │autorizare ├────────┬────────┬────────┤
│ │ │mică │medie │mare │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼──────────────┼────────┴────────┴────────┤
│ │Emiterea │ │
│ │avizului de │ │
│ │amplasament/ │ │
│ │permisului de │ │
│ │traversare la │ │
│ │lucrări aflate│ │
│1. │în competenţa │1.359,27 │
│ │administraţiei│ │
│ │bazinale de │ │
│ │apă sau │ │
│ │sistemului de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor │ │
├────┼──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Emiterea │ │
│ │avizului de │ │
│ │amplasament/ │ │
│ │permisului de │ │
│2. │traversare la │2.031,75 │
│ │lucrări aflate│ │
│ │în competenţa │ │
│ │Administraţiei│ │
│ │Naţionale │ │
│ │„Apele Române“│ │
├────┼──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Emiterea │ │
│ │avizului de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor/ │ │
│ │avizului de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor │ │
│ │modificator │ │
│3. │când │ │
│ │competenţa │ │
│ │revine │ │
│ │administraţiei│ │
│ │bazinale de │ │
│ │apă sau │ │
│ │sistemului de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor │ │
├────┼──────────────┼────────┬────────┬────────┤
│ │- pentru cazul│ │ │ │
│ │în care se │ │ │ │
│3.1.│face │1.817,13│2.414,5 │3.881,08│
│ │deplasarea pe │ │ │ │
│ │teren │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │- pentru cazul│ │ │ │
│ │în care nu se │ │ │ │
│ │face deplasare│ │ │ │
│3.2.│pe teren sau │935,75 │1.316,35│2.038,90│
│ │deplasarea s-a│ │ │ │
│ │efectuat │ │ │ │
│ │anterior │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┴────────┴────────┤
│ │Emiterea │ │
│ │avizului de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor/ │ │
│ │avizului de │ │
│ │gospodărire a │ │
│4. │apelor │ │
│ │modificator │ │
│ │când │ │
│ │competenţa │ │
│ │revine │ │
│ │Administraţiei│ │
│ │Naţionale │ │
│ │„Apele Române“│ │
├────┼──────────────┼────────┬────────┬────────┤
│ │- pentru cazul│ │ │ │
│ │în care se │ │ │ │
│4.1.│face │- │- │3.881,08│
│ │deplasarea pe │ │ │ │
│ │teren │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │- pentru cazul│ │ │ │
│ │în care nu se │ │ │ │
│ │face │ │ │ │
│4.2.│deplasarea pe │- │- │2.038,90│
│ │teren sau s-a │ │ │ │
│ │efectuat │ │ │ │
│ │anterior │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┴────────┴────────┤
│ │Analiza │ │
│ │studiului de │ │
│ │evaluare a │ │
│ │impactului │ │
│ │asupra │ │
│5. │corpurilor de │1.631,12 │
│ │apă de către │ │
│ │autoritatea │ │
│ │competentă de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor │ │
├────┼──────────────┼────────┬────────┬────────┤
│ │Reactualizarea│ │ │ │
│ │avizului de │ │ │ │
│ │gospodărire a │ │ │ │
│ │apelor dat │ │ │ │
│ │anterior, a │ │ │ │
│ │cărui │ │ │ │
│6. │valabilitate │815,56 │1.019,41│1.019,41│
│ │expiră din │ │ │ │
│ │cauza │ │ │ │
│ │neînceperii │ │ │ │
│ │lucrărilor în │ │ │ │
│ │perioada de 2 │ │ │ │
│ │ani │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┴────────┴────────┤
│ │Emiterea │ │
│ │autorizaţiei │ │
│ │de gospodărire│ │
│ │a apelor │ │
│ │pentru │ │
│ │folosinţele de│ │
│ │apă amplasate │ │
│ │pe teritoriul │ │
│ │unui bazin │ │
│7. │hidrografic, │ │
│ │când │ │
│ │competenţa │ │
│ │revine │ │
│ │administraţiei│ │
│ │bazinale de │ │
│ │apă sau │ │
│ │sistemului de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor │ │
├────┼──────────────┼────────┬────────┬────────┤
│ │- obiective │ │ │ │
│ │noi şi │ │ │ │
│ │existente, │ │ │ │
│7.1.│reînnoirea │1.287,73│1.681,21│2.271,41│
│ │autorizaţiei │ │ │ │
│ │la obiective │ │ │ │
│ │existente │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │- emiterea │ │ │ │
│7.2.│autorizaţiei │1.287,73│1.681,21│2.271,41│
│ │modificatoare │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┴────────┴────────┤
│ │Emiterea │ │
│ │autorizaţiei │ │
│ │de gospodărire│ │
│ │a apelor │ │
│ │pentru │ │
│ │folosinţele de│ │
│ │apă amplasate │ │
│8. │pe teritoriul │ │
│ │unui bazin │ │
│ │hidrografic, │ │
│ │când │ │
│ │competenţa │ │
│ │revine │ │
│ │Administraţiei│ │
│ │Naţionale │ │
│ │„Apele Române“│ │
├────┼──────────────┼────────┬────────┬────────┤
│ │- obiective │ │ │ │
│ │noi şi │ │ │ │
│ │existente, │ │ │ │
│8.1.│reînnoirea │- │- │2.271,41│
│ │autorizaţiei │ │ │ │
│ │la obiective │ │ │ │
│ │existente │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │- emiterea │ │ │ │
│8.2.│autorizaţiei │- │- │2.271,41│
│ │modificatoare:│ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┴────────┴────────┤
│ │Emiterea │ │
│ │autorizaţiei │ │
│ │de gospodărire│ │
│ │a apelor │ │
│ │pentru │ │
│ │folosinţele de│ │
│ │apă amplasate │ │
│ │pe teritoriul │ │
│9. │a două sau mai│ │
│ │multe bazine │ │
│ │hidrografice, │ │
│ │când │ │
│ │competenţa │ │
│ │revine │ │
│ │Administraţiei│ │
│ │Naţionale │ │
│ │„Apele Române“│ │
├────┼──────────────┼────────┬────────┬────────┤
│ │- obiective │ │ │ │
│ │noi şi │ │ │ │
│ │existente, │ │ │ │
│9.1.│reînnoirea │- │- │2.933,15│
│ │autorizaţiei │ │ │ │
│ │la obiective │ │ │ │
│ │existente │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │- emiterea │ │ │ │
│9.2.│autorizaţiei │- │- │2.933,15│
│ │modificatoare:│ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┴────────┴────────┤
│ │Consultanţă │ │
│ │tehnică │ │
│ │acordată de │ │
│ │specialişti │ │
│10. │din cadrul │100 lei/oră │
│ │autorităţii │ │
│ │competente de │ │
│ │gospodărire a │ │
│ │apelor │ │
├────┼──────────────┼────────┬────────┬────────┤
│ │Transferul │ │ │ │
│ │avizului sau │ │ │ │
│ │al │ │ │ │
│11. │autorizaţiei │815,56 │1.019,45│1.019,45│
│ │de gospodărire│ │ │ │
│ │a apelor la un│ │ │ │
│ │alt beneficiar│ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │Emiterea │ │ │ │
│ │avizului de │ │ │ │
│ │funcţionare în│ │ │ │
│ │siguranţă a │ │ │ │
│12. │barajelor care│ │3.175,70│ │
│ │se încadrează │ │ │ │
│ │în categoriile│ │ │ │
│ │de importanţă │ │ │ │
│ │C şi D │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │Emiterea │ │ │ │
│ │acordului/ │ │ │ │
│ │autorizaţiei │ │ │ │
│ │de funcţionare│ │ │ │
│13. │în siguranţă a│ │2.209,17│ │
│ │barajelor care│ │ │ │
│ │se încadrează │ │ │ │
│ │în categoria │ │ │ │
│ │de importanţă │ │ │ │
│ │C │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ │Emiterea │ │ │ │
│ │acordului/ │ │ │ │
│ │autorizaţiei │ │ │ │
│ │de funcţionare│ │ │ │
│14. │în siguranţă a│ │1.104,58│ │
│ │barajelor care│ │ │ │
│ │se încadrează │ │ │ │
│ │în categoria │ │ │ │
│ │de importanţă │ │ │ │
│ │D │ │ │ │
└────┴──────────────┴────────┴────────┴────────┘


    7.2. CUANTUMUL TARIFELOR
    aferente deplasării realizate în scopul prelevării probelor de apă uzată în vederea efectuării analizelor de control, respectiv analizelor pentru urmărirea realizării prevederilor abonamentului-cadru de utilizare/exploatare a resursei de apă, raportat la frecvenţa de monitorizare pentru categoriile de folosinţe de ape (lei)

┌──────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬───┐
│Frecvenţă │1/an │2/an │3/an │4/an │5/an │6/an │7/an │8/an │10/an│12/an│24/an│36/an│48/an│52/│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │an │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Gospodărie/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Gospodării │750 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│individuale* │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Aglomerări │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│umane < 2.000 │1.300│1.235│1.235│1.170│ │1.105│ │ │ │1.040│ │ │ │ │
│l.e.** │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Aglomerări │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│umane │1.600│1.520│ │1.440│ │1.360│ │1.360│ │1.280│ │ │ │ │
│2.000-10.000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│l.e.** │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Aglomerări │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│umane │1.800│1.710│ │1.620│1.620│1.530│ │ │ │1.440│1.350│ │ │ │
│10.000-100.000│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│l.e.** │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Aglomerări │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│umane ≥ │ │2.000│ │1.800│ │ │ │ │ │1.600│1.500│1.500│1.500│ │
│100.000 l.e.**│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Unităţi IED***│ │2.000│1.900│1.800│ │ │ │ │1.600│1.600│ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Unităţi │1.800│1.710│1.710│1.620│1.620│1.530│ │ │ │1.440│1.350│ │ │ │
│non-IED*** │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
├──────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┤
│Alt tip │1.300│1.235│1.235│1.170│1.170│1.105│1.105│1.105│ │999 │937 │937 │ │937│
└──────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───┘

    * Gospodărie/Gospodării individuală(e) = sunt reprezentate de sistemele individuale adecvate (S.I.A.) care realizează epurarea apelor uzate şi descarcă apele uzate epurate direct în corpurile de apă de suprafaţă sau indirect în corpurile de apă subterane, în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. d^1) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare; în acest caz, S.I.A. este reprezentat de una sau mai multe gospodării/locuinţe individuale cu maximum 50 l.e.
    ** Inclusiv S.I.A. (sisteme individuale adecvate care realizează epurarea apelor uzate şi descarcă apele uzate epurate direct în corpurile de apă de suprafaţă sau indirect în corpurile de apă subterane, în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. d^1) din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare); în acest caz, S.I.A. este reprezentat de unul sau mai multe ansambluri rezidenţiale/unul sau mai multe cartiere cu mai mult de 50 l.e.; l.e. reprezintă locuitori echivalenţi; frecvenţa şi tariful aplicat sunt cele corespunzătoare categoriei de aglomerări umane în care se încadrează.
    *** Unităţi de emisii industriale - Directiva 2010/75/UE.
    NOTĂ:
    Tariful nu conţine TVA.


    7.3. CUANTUMUL TARIFELOR
    pentru utilizarea domeniului public, în vederea traversării/subtraversării bunurilor administrate de Administraţia Naţională „Apele Române“

┌──────────────┬──────────────┬──┬─────┐
│Denumire │Categorii de │ │Tarif│
│lucrări │lucrări* │UM│/UM/ │
│ │ │ │lună │
├──────────────┴──────────────┴──┴─────┤
│1. Traversări cursuri de apă, zone de │
│protecţie, lucrări de apărare │
│împotriva inundaţiilor (diguri, baraje│
│din administrarea Administraţiei │
│Naţionale „Apele Române“), lacuri din │
│administrarea Administraţiei Naţionale│
│„Apele Române“ - traversări aeriene │
├──────────────┬──────────────┬──┬─────┤
│1.1. Lucrări │poduri, │ │0,29 │
│de artă │viaducte, │m │lei/ │
│ │podeţe etc.** │ │ml │
├──────────────┼──────────────┼──┼─────┤
│ │alimentare cu │ │ │
│ │apă, │ │5,20 │
│1.2. │canalizare, │m │lei/ │
│Conducte**** │transport │ │ml │
│ │ţiţei, gaz │ │ │
│ │etc. │ │ │
├──────────────┼──────────────┼──┼─────┤
│1.3. Linii │linii │ │2,60 │
│electrice │electrice, │m │lei/ │
│ │cabluri etc. │ │ml │
├──────────────┴──────────────┴──┴─────┤
│2. Traversări lucrări de apărare │
│împotriva inundaţiilor (diguri) - │
│traversează corpul lucrării de apărare│
│împotriva inundaţiilor │
├──────────────┬──────────────┬──┬─────┤
│2.1. Lucrări │ │ │6,10 │
│de artă │culee, pile │mp│lei/ │
│ │ │ │mp │
├──────────────┼──────────────┼──┼─────┤
│ │conducte, │ │5,20 │
│ │stâlpi etc. │m │lei/ │
│2.2. │ │ │ml │
│Conducte**** ├──────────────┼──┼─────┤
│ │ │ │6,10 │
│ │stâlpi etc.***│mp│lei/ │
│ │ │ │mp │
├──────────────┼──────────────┼──┼─────┤
│ │linii │ │2,60 │
│ │electrice, │m │lei/ │
│2.3. Linii │cabluri etc. │ │ml │
│electrice ├──────────────┼──┼─────┤
│ │ │ │6,10 │
│ │stâlpi etc.***│mp│lei/ │
│ │ │ │mp │
├──────────────┴──────────────┴──┴─────┤
│3. Traversări lucrări de apărare │
│împotriva inundaţiilor (diguri, baraje│
│din administrarea Administraţiei │
│Naţionale „Apele Române“) - │
│traversează pe coronament │
├──────────────┬──────────────┬──┬─────┤
│3.1. Lucrări │ │ │0,29 │
│de artă │DN, DJ, DC │m │lei/ │
│ │ │ │ml │
├──────────────┼──────────────┼──┼─────┤
│ │alimentare cu │ │ │
│ │apă, │ │5,20 │
│3.2. │canalizare, │m │lei/ │
│Conducte**** │transport │ │ml │
│ │ţiţei, gaz │ │ │
│ │etc. │ │ │
├──────────────┼──────────────┼──┼─────┤
│3.3. Linii │linii │ │2,60 │
│electrice │electrice, │m │lei/ │
│ │cabluri etc. │ │ml │
├──────────────┴──────────────┴──┴─────┤
│4. Subtraversări cursuri de apă, zone │
│de protecţie, lucrări în albia minoră,│
│plaje, lucrări de apărare împotriva │
│inundaţiilor (diguri, baraje din │
│administrarea Administraţiei Naţionale│
│„Apele Române“), lacuri de acumulare │
│din administrarea Administraţiei │
│Naţionale „Apele Române“) │
├──────────────┬──────────────┬──┬─────┤
│ │alimentare cu │ │ │
│ │apă, │ │5,20 │
│4.1. │canalizare, │m │lei/ │
│Conducte**** │transport │ │ml │
│ │ţiţei, gaz │ │ │
│ │etc. │ │ │
├──────────────┼──────────────┼──┼─────┤
│4.2. Linii │linii │ │2,60 │
│electrice │electrice, │m │lei/ │
│ │cabluri etc. │ │ml │
├──────────────┴──────────────┴──┴─────┤
│5. Lucrări ce se execută pe fundul │
│apelor mării teritoriale │
├──────────────┬──────────────┬──┬─────┤
│5.1. Conducte │ │ │5,20 │
│traversare****│transport │m │lei/ │
│ │ │ │ml │
├──────────────┴──────────────┴──┴─────┤
│6. Alte tipuri de lucrări pentru │
│utilizarea domeniului public al │
│bunurilor administrate de │
│Administraţia Naţională „Apele Române“│
├──────────────┬──────────────┬──┬─────┤
│ │ │ │6,10 │
│6.1. Alte │ │ │lei/ │
│tipuri de │ │m │mp/ │
│lucrări │ │ │5,20 │
│ │ │ │lei/ │
│ │ │ │ml │
└──────────────┴──────────────┴──┴─────┘

    * Lucrări care se supun reglementării din punctul de vedere al gospodăririi apelor.
    ** Pod care aparţine unui terţ; nu se supun conductele/cablurile de pe aceste poduri, precum şi traversările de utilitate publică şi interes naţional judeţean şi local.
    *** În determinarea tarifului s-a ţinut cont de tariful de amplasare pentru ocuparea suprafeţelor din zona drumurilor aflate în domeniul public al statului.
    **** Cu excepţia celor al căror regim juridic de exploatare este reglementat de norme speciale.
    NOTĂ:
    Tariful nu conţine TVA.


    7.4. CUANTUMUL TARIFULUI
    expertize studii în domeniul gospodăririi apelor

┌────────────────────────────────┬─────┐
│Tarif │Lei/ │
│ │oră │
├────────────────────────────────┼─────┤
│Tarif expertize studii în │70,50│
│domeniul gospodăririi apelor │ │
└────────────────────────────────┴─────┘

    NOTĂ:
    Tariful nu conţine TVA.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016