Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 200 din 16 aprilie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 200 din 16 aprilie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 8 mai 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97 din 29 iunie 2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 14 iulie 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 5, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Organizaţiile cooperatiste de credit au un numãr variabil de membri cooperatori sau, dupã caz, de cooperative de credit afiliate, care nu poate fi mai mic decât numãrul minim de membri cooperatori, respectiv de cooperative de credit afiliate, stabilit prin prezenta ordonanta de urgenta."
2. La articolul 15, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul încetãrii calitãţii de membru cooperator, acesta sau succesorii sãi legali au dreptul doar la restituirea pãrţilor sociale subscrise şi a dividendelor cuvenite pentru perioada în care au deţinut calitatea de membru cooperator."
3. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Pãrţile sociale pot fi vândute, cesionate sau gajate numai între membrii cooperatori. Ele nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile. Pãrţile sociale nu pot fi utilizate pentru plata datoriilor personale ale membrilor cooperatori fata de cooperativa de credit sau fata de terţi şi nu sunt purtãtoare de dobânzi.
Membrii cooperatori nu pot solicita restituirea parţialã a contravalorii pãrţilor sociale subscrise.
Pãrţile sociale sunt indivizibile."
4. Dupã articolul 17 se introduce articolul 17^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - În scopul intrajutorarii fiecare membru cooperator care solicita un împrumut trebuie sa depunã un fond social ce va reprezenta cel puţin a zecea parte din valoarea împrumutului solicitat.
Pentru fondul social depus membrii cooperatori beneficiazã de o dobanda anuala care se aproba de adunarea generalã o data cu bilanţul, în funcţie de rezultatele economico-financiare ale unitãţii.
Fondul social nu poate fi retras mai devreme de un an de la data achitãrii ultimei rate de împrumut şi a dobânzii aferente, cu excepţia unor cazuri prevãzute în actul constitutiv."
5. La articolul 18, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Cooperativele de credit repartizeazã anual 25% din profitul net pentru constituirea unei rezerve de întrajutorare, destinatã creãrii condiţiilor necesare în vederea reducerii costurilor operaţiunilor bancare desfãşurate cu membrii cooperatori."
6. La articolul 21, literele a), c), d) şi j) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) acceptarea de depozite de la membrii cooperatori, precum şi de la persoane fizice, microintreprinderi, organizaţii obşteşti şi de cult, asociaţii familiale, persoane fizice cu profesii liberale reglementate, cooperative, care domiciliazã/au sediul social şi isi desfãşoarã activitatea în raza teritorialã de operare a cooperativei de credit;
..........................................................................
c) acordarea de credite microintreprinderilor, organizaţiilor obşteşti şi de cult, asociaţiilor familiale, persoanelor fizice cu profesii liberale reglementate, cooperativelor, care au sediul social şi isi desfãşoarã activitatea în raza teritorialã de operare a cooperativei de credit;
d) derularea de credite, în numele şi în contul statului, din surse puse la dispoziţie pentru membrii cooperatori, precum şi pentru microintreprinderi, organizaţii obşteşti şi de cult, asociaţii familiale, persoane fizice cu profesii liberale reglementate, cooperative, care au sediul social şi isi desfãşoarã activitatea în raza teritorialã de operare a cooperativei de credit;
.........................................................................
j) consultanţa privind activitãţile desfãşurate de organizaţiile cooperatiste de credit, acordatã membrilor cooperatori, precum şi persoanelor fizice, microintreprinderilor, organizaţiilor obşteşti şi de cult, asociaţiilor familiale şi persoanelor fizice cu profesii liberale reglementate, cooperative, care domiciliazã/au sediul social şi isi desfãşoarã activitatea în raza teritorialã de operare a cooperativei de credit;"
7. La articolul 23, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Raza teritorialã de operare a unei cooperative de credit va cuprinde o arie determinata din cadrul unui judeţ, care poate include localitãţi urbane şi rurale invecinate sau neinvecinate."
8. La articolul 24, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Actul constitutiv al cooperativei de credit se elaboreazã pe baza actului constitutiv-cadru."
9. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - Cooperativa de credit dobândeşte personalitate juridicã de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului, în temeiul încheierii irevocabile a judecãtorului delegat acordate în baza actului constitutiv şi a aprobãrii de constituire emise de casa centrala la care cooperativa de credit urmeazã sa se afilieze sau, dupã caz, a aprobãrii colective de constituire a reţelei acordate de Banca Nationala a României. Încheierea judecãtorului delegat se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Cooperativa de credit va obţine cod unic de înregistrare potrivit reglementãrilor legale în vigoare."
10. La articolul 32 alineatul 1, litera j) se abroga.
11. La articolul 35, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"În adunarea generalã membrii cooperatori pot fi reprezentaţi prin delegaţi care vor fi desemnaţi numai din rândul membrilor cooperatori care nu deţin calitatea de membru al consiliului de administraţie, în baza unei delegaţii în forma autenticã sau certificate de secretarul unitãţii administrativ-teritoriale în care isi au domiciliul cooperatorii respectivi. Delegatiile vor fi depuse în original la locul şi la termenul stabilite prin înştiinţarea de convocare şi vor fi menţionate în procesul-verbal.
Un delegat la adunarea generalã nu poate reprezenta mai mult de 20 de membri cooperatori."
12. La articolul 38, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Convocarea se face prin afişare la sediul cooperativei de credit şi prin scrisoare recomandatã expediatã pe adresa membrului cooperator cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii adunãrii generale sau prin mijloace de comunicare în masa, dacã prin actul constitutiv se prevede aceasta posibilitate."
13. La articolul 39, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Adunarea generalã mai poate fi convocatã la cererea auditorului financiar sau, dupã caz, a cenzorilor ori a casei centrale la care cooperativa de credit este afiliatã, respectiv la cererea Bãncii Naţionale a României."
14. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Copii de pe bilanţul contabil şi de pe raportul auditorului financiar sau, dupã caz, al cenzorilor trebuie puse la dispoziţie membrilor cooperatori, la sediul cooperativei de credit, cu cel puţin 10 zile înainte de data fixatã pentru ţinerea adunãrii generale."
15. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - Membrii consiliului de administraţie pot fi recompensati, în baza hotãrârii adunãrii generale, pentru activitatea desfasurata, cu jetoane al cãror cuantum lunar nu poate depãşi 20% din salariul brut al preşedintelui cooperativei de credit."
16. La articolul 52, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Consiliul de administraţie se întruneşte ori de câte ori este nevoie, dar cel puţin o data pe luna, la cererea preşedintelui, a cel puţin doi administratori, a auditorului financiar sau, dupã caz, a cenzorilor ori a casei centrale la care cooperativa de credit este afiliatã, respectiv la cererea Bãncii Naţionale a României."
17. La articolul 53, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"La şedinţele consiliului de administraţie pot participa şi cenzorii sau, dupã caz, auditorul financiar."
18. La articolul 59, litera h) a alineatului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"h) analizeazã rapoartele auditorului financiar sau, dupã caz, ale cenzorilor şi ia mãsurile de remediere a abaterilor sesizate prin acestea;"
19. La articolul 61, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Rãspunderea pentru actele sãvârşite sau pentru omisiuni nu se întinde şi la administratorii care au cerut sa se consemneze în registrul deciziilor consiliului de administraţie împotrivirea lor şi au încunoştinţat despre aceasta, în scris, auditorul financiar sau, dupã caz, cenzorii."
20. La articolul 66, alineatul 1 liniuta a 3-a şi alineatele 2 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"- sa fi promovat examenul de bacalaureat în situaţia în care sunt nelicentiati, dar cu obligaţia ca aceştia sa isi completeze studiile superioare în termen de 4 ani;
...........................................................................
În cazul cooperativelor de credit care au un numãr de cel puţin 5.000 de membri cooperatori şi au raza teritorialã de operare în spaţiul geografic al unui oraş, pe lângã condiţiile prevãzute la alineatul precedent, conducãtorii acestora trebuie sa fie licentiati în ştiinţe economice sau sa fi promovat examenul de bacalaureat, în situaţia în care sunt nelicentiati, cu obligaţia ca aceştia sa isi completeze studiile superioare economice în termen de 4 ani, iar condiţiile de experienta sa se refere exclusiv la domeniul financiar-bancar.
...........................................................................
Casa centrala va stabili reguli şi norme etice şi profesionale pentru calitatea, experienta şi activitatea conducãtorilor cooperativelor de credit afiliate."
21. La articolul 67, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Persoanele desemnate în calitate de conducãtor al cooperativei de credit trebuie sa fie aprobate de casa centrala înainte de începerea exercitãrii funcţiei, cu excepţia primilor conducatori ai unei cooperative de credit care se constituie şi se autorizeaza simultan cu casa centrala."
22. La titlul II capitolul 5, secţiunea a 4-a va avea urmãtorul titlu:
"Auditorii financiari şi cenzorii cooperativelor de credit"
23. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - Cooperativa de credit va numi un auditor financiar. Cooperativele de credit care au un numãr de pana la 5.000 de membri cooperatori vor putea numi în locul auditorului financiar 1-3 cenzori, în conformitate cu prevederile actului constitutiv-cadru."
24. La articolul 69, alineatele 3, 7 şi 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"Persoanele desemnate în calitate de cenzor trebuie sa fie aprobate de casa centrala la care cooperativa de credit este afiliatã, înainte de începerea exercitãrii mandatului lor, cu excepţia primilor cenzori ai unei cooperative de credit care se constituie şi se autorizeaza simultan cu casa centrala.
...........................................................................
Auditorul financiar al unei cooperative de credit trebuie sa fie persoana juridicã romana. Nu poate fi auditor financiar al unei cooperative de credit decât o societate de audit financiar, autorizata în condiţiile legii.
Auditorul financiar va fi supus aprobãrii prealabile a casei centrale, cu excepţia primului auditor financiar al unei coopertive de credit care se constituie şi se autorizeaza simultan cu casa centrala."
25. La articolul 70, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Nu poate fi numita auditor financiar al unei cooperative de credit o persoana juridicã aflatã sub controlul efectiv al unui administrator, conducãtor sau al uneia dintre persoanele menţionate la alineatul precedent."
26. Articolul 73 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 73. - Auditorul financiar sau, dupã caz, cenzorii sunt obligaţi sa supravegheze gestiunea cooperativei de credit, sa verifice dacã bilanţul şi contul de profit şi pierderi sunt legal întocmite şi în concordanta cu registrele, dacã acestea din urma sunt regulat ţinute şi dacã evaluarea patrimoniului s-a fãcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea bilanţului contabil.
Despre toate acestea, precum şi cu privire la propunerile pe care le vor considera necesare, referitoare la bilanţul contabil şi la repartizarea profitului, auditorul financiar sau, dupã caz, cenzorii vor prezenta adunãrii generale a membrilor cooperatori un raport amãnunţit.
Adunarea generalã a membrilor cooperatori nu va aproba bilanţul contabil, dacã acesta nu este însoţit de raportul auditorului financiar sau, dupã caz, al cenzorilor."
27. La articolul 74, partea introductivã a alineatului 1 şi alineatul 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 74. - Auditorul financiar sau, dupã caz, cenzorii au, de asemenea, urmãtoarele atribuţii:
...........................................................................
Adunarea generalã va putea stabili şi alte sarcini ce vor trebui îndeplinite pe baze contractuale de auditorul financiar desemnat."
28. La articolul 75, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Constatãrile fãcute de auditorul financiar sau, dupã caz, de cenzori în exerciţiul mandatului lor se consemneazã într-un registru special.
Auditorul financiar sau, dupã caz, cenzorii vor aduce la cunostinta administratorilor neregulile în administraţie şi încãlcãrile dispoziţiilor legale şi ale prevederilor actului constitutiv pe care le constata."
29. La articolul 77, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 3 cu urmãtorul cuprins:
"Cooperativele de credit care se constituie simultan cu casa centrala vor fi autorizate în condiţiile prevãzute la titlul III cap. 5 <<Autorizarea caselor centrale>>."
30. La articolul 78 alineatul 1, literele e) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) comunicare privind identitatea conducãtorilor cooperativei de credit, însoţitã pentru fiecare dintre persoanele desemnate de un chestionar de evaluare a onorabilitatii, calificãrii şi experienţei profesionale, certificatul de cazier judiciar, curriculum vitae, copia legalizatã de pe actul de studii şi de pe celelalte documente care atesta calificarea profesionalã solicitatã de prezenta ordonanta de urgenta şi de reglementãrile date în aplicarea acesteia, recomandãri în ceea ce priveşte calitãţile morale şi profesionale din partea a cel puţin doua persoane;
..........................................................................
g) identitatea auditorului financiar sau, dupã caz, a cenzorilor, precum şi documentele ce atesta îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta; pentru cenzor se vor prezenta, de asemenea, un curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar, iar pentru auditorul financiar se va prezenta şi documentul ce atesta asigurarea profesionalã;"
31. La articolul 78, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 3 cu urmãtorul cuprins:
"Casa centrala va tine la dispoziţia publicului, la sediul sau central şi al sucursalelor acesteia, reglementãrile proprii referitoare la aprobarea constituirii cooperativelor de credit."
32. Articolul 88 se abroga.
33. La articolul 92, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Raza teritorialã de operare a casei centrale este stabilitã prin actul constitutiv şi reprezintã spaţiul geografic în care aceasta isi desfãşoarã activitatea. Raza teritorialã de operare a casei centrale include cel puţin razele teritoriale de operare ale cooperativelor de credit afiliate la aceasta şi nu poate excede teritoriului României."
34. La articolul 93, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Deschiderea de sedii secundare va fi notificatã Bãncii Naţionale a României potrivit reglementãrilor emise de aceasta."
35. La articolul 94, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Casele centrale se constituie pe baza actului constitutiv, cu un numãr de cel puţin 50 de cooperative de credit fondatoare şi cu un nivel minim al capitalului agregat al reţelei, stabilit prin reglementãri ale Bãncii Naţionale a României."
36. La articolul 98, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Casa centrala va obţine cod unic de înregistrare potrivit reglementãrilor legale în vigoare."
37. La articolul 100, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Pãrţile sociale pot fi vândute, cesionate sau gajate numai între cooperativele de credit asociate. Ele nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile. Pãrţile sociale nu pot fi utilizate pentru plata datoriilor fata de terţi şi nu sunt purtãtoare de dobânzi."
38. La articolul 104, literele c), j) şi k) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) operaţiuni de factoring şi scontarea efectelor de comerţ, inclusiv forfetare;
...........................................................................
j) primirea de împrumuturi;
k) tranzacţii în cont propriu sau în contul clienţilor, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, cu:
- valuta;
- instrumente monetare negociabile (cecuri, cambii, certificate de depozit);
- titluri de stat;
- titluri de valoare emise de autoritãţi ale administraţiei publice locale;"
39. La articolul 104, litera l) se abroga.
40. La articolul 105, literele b) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) centralizeazã şi analizeazã bilanţurile contabile, precum şi situaţiile financiar-contabile periodice ale cooperativelor de credit afiliate şi elaboreazã situaţia financiarã consolidata a reţelei;
..........................................................................
d) aproba constituirea cooperativelor de credit şi supravegheazã pe baze individuale cooperativele de credit afiliate în ceea ce priveşte respectarea de cãtre acestea a dispoziţiilor legale în vigoare, a prevederilor actului constitutiv-cadru, a reglementãrilor-cadru, precum şi a celor emise de Banca Nationala a României şi aplica sancţiuni în limita competentelor stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta şi a celor delegate de Banca Nationala a României;"
41. La articolul 108 alineatul 1, literele a) şi l) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sa discute, sa aprobe sau sa modifice bilanţul contabil al casei centrale, precum şi situaţia financiarã consolidata a reţelei, dupã ce a ascultat raportul administratorilor şi al auditorului financiar;
.........................................................................
l) sa hotãrascã retragerea mandatului membrilor consiliului de administraţie pentru abateri grave de la prevederile prezentei ordonanţe de urgenta sau de la actul constitutiv, pentru inactivitate ori la cererea acestora sau, dupã caz, rezilierea contractului cu auditorul financiar."
42. La articolul 115, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Adunarea generalã mai poate fi convocatã la cererea auditorului financiar sau a Bãncii Naţionale a României."
43. Articolul 116 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 116. - Casa centrala este administratã de un consiliu de administraţie format din 5 pana la 17 membri aleşi de adunarea generalã din rândul reprezentanţilor cooperativelor de credit afiliate şi al salariaţilor casei centrale. Administratorii trebuie sa fie cetãţeni romani, sunt revocabili şi sunt numiţi pe o perioada de cel mult 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi.
Administratorii trebuie sa aibã experienta de cel puţin 1 an în domeniul financiar-bancar.
Consiliul de administraţie este condus de un preşedinte sau de persoana delegatã de consiliul de administraţie sa îl înlocuiascã. În caz de vacanta, pana la data urmãtoarei adunãri generale consiliul de administraţie va fi condus de vicepreşedintele ales."
44. Articolul 118 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 118. - Membrii consiliului de administraţie pot fi recompensati, pe baza hotãrârii adunãrii generale, pentru activitatea desfasurata, cu jetoane al cãror cuantum lunar nu poate depãşi 20% din salariul brut al preşedintelui casei centrale."
45. La articolul 121 alineatul 2 punctul 1, litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) analizeazã rapoartele auditorului financiar şi ia mãsurile de remediere a abaterilor sesizate prin acestea;"
46. La articolul 121 alineatul 2 punctul 2, literele a) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) analizeazã activitatea economico-financiarã, situaţia financiarã consolidata a reţelei, precum şi încadrarea cooperativelor de credit afiliate şi a întregii reţele în indicatorii de performanta financiarã şi de prudenta bancarã stabiliţi de Banca Nationala a României sau prin reglementãri proprii;
...........................................................................
c) stabileşte şi supune spre aprobare adunãrii generale situaţia financiarã consolidata a reţelei;"
47. La articolul 126 alineatul 1, liniuta a 4-a va avea urmãtorul cuprins:
"- sa fie licentiati în ştiinţe economice;"
48. Articolul 127 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 127. - Casa centrala va numi un auditor financiar."
49. Articolul 128 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 128. - Auditorul financiar al unei case centrale trebuie sa fie persoana juridicã romana. Nu poate fi auditor financiar al unei case centrale decât o societate de audit financiar, autorizata în condiţiile legii. Auditorul financiar va fi validat de adunarea generalã şi supus aprobãrii Bãncii Naţionale a României conform reglementãrilor emise de aceasta."
50. Articolul 129 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 129. - Nu poate fi numita auditor financiar al unei case centrale o persoana juridicã aflatã sub controlul efectiv al administratorilor, al soţului/sotiei acestora sau al unei rude ori afin al acestora pana la gradul al doilea inclusiv."
51. Articolul 130 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 130. - Auditorul financiar este obligat sa supravegheze gestiunea casei centrale, sa verifice dacã situaţia financiarã şi contul de profit şi pierdere ale casei centrale, precum şi situaţia financiarã consolidata a reţelei sunt legal întocmite şi în concordanta cu registrele, dacã acestea din urma sunt ţinute regulat şi dacã evaluarea patrimoniului s-a fãcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea situaţiei financiare. Despre toate acestea, precum şi cu privire la propunerile pe care le vor considera necesare, referitoare la bilanţul contabil şi la repartizarea profitului, auditorul financiar va prezenta adunãrii generale un raport amãnunţit.
Adunarea generalã nu va aproba situaţia financiarã a casei centrale, respectiv situaţia financiarã consolidata a reţelei, dacã aceasta nu este însoţitã de raportul auditorului financiar."
52. La articolul 131 alineatul 1, partea introductivã şi litera g) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 131. - Auditorul financiar este obligat, de asemenea:
.........................................................................
g) sa certifice situaţiile financiare consolidate ale reţelei, potrivit legii, şi sa elaboreze un raport amãnunţit în legatura cu acestea, pe care sa îl prezinte adunãrii generale;"
53. La articolul 131, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Adunarea generalã va putea stabili şi alte sarcini ce vor trebui îndeplinite pe baze contractuale de auditorul financiar desemnat."
54. La articolul 132, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Constatãrile fãcute de auditorul financiar se consemneazã într-un registru special.
Auditorul financiar va aduce la cunostinta administratorilor neregulile în administraţie şi încãlcãrile dispoziţiilor legale şi ale prevederilor actului constitutiv pe care le constata."
55. La articolul 136 litera d), liniuta a 5-a va avea urmãtorul cuprins:
"- estimari ale situaţiei financiare consolidate a reţelei, pe primii 2 ani de activitate, întocmitã potrivit reglementãrilor emise de Banca Nationala a României;"
56. La articolul 139 alineatul 1 punctul 2, litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) identitatea auditorului financiar şi documentele ce atesta îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta, inclusiv asigurarea profesionalã a acestuia;"
57. Articolul 142 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 142. - În termen de cel mult 4 luni de la comunicarea aprobãrii colective de constituire a reţelei casa centrala va prezenta Bãncii Naţionale a României, în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare, pentru fiecare dintre organizaţiile cooperatiste de credit din reţea, urmãtoarele documente:
a) copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare eliberat de oficiul registrului comerţului, însoţitã de documentul prin care s-a fãcut dovada efectuãrii vãrsãmintelor la capitalul social;
b) dovada deţinerii, cu titlu legal, a unui spaţiu aferent sediului social, corespunzãtor ca suprafata şi condiţii de securitate activitãţilor propuse sa fie desfãşurate;
c) copie legalizatã de pe actul constitutiv;
d) comunicare privind existenta reglementãrilor proprii, precum şi a reglementãrilor-cadru, în cazul casei centrale;
e) situaţia privind capitalul agregat al reţelei, defalcat pe fiecare dintre organizaţiile cooperatiste de credit existente;
f) confirmarea casei centrale privind îndeplinirea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta referitoare la stabilirea razelor teritoriale de operare ale cooperativelor de credit afiliate."
58. Articolul 146 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 146. - Respingerea cererii de autorizare a functionarii casei centrale atrage în mod automat revocarea avizului prealabil de constituire şi a aprobãrii colective de constituire a reţelei, cu excepţia prezentãrii unei noi cereri de autorizare, caz în care revocarea are loc în situaţia respingerii acesteia din urma.
O noua cerere de autorizare poate fi adresatã Bãncii Naţionale a României o singura data, în termen de cel mult 3 luni de la comunicarea respingerii cererii de autorizare şi numai dacã au fost remediate deficientele care au constituit motivele de respingere a cererii iniţiale.
În situaţia în care, din evaluarea documentaţiei prezentate în oricare dintre etapele procesului de autorizare, se constata ca una sau mai multe dintre cooperativele de credit din reţea nu îndeplinesc condiţiile stabilite, Banca Nationala a României va putea acorda avizul prealabil sau aprobarea colectivã a constituirii reţelei ori va putea elibera autorizaţiile de funcţionare, numai în condiţiile în care sunt respectate prevederile prezentei ordonanţe de urgenta şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, pentru reţeaua formatã din organizaţiile cooperatiste de credit care îndeplinesc condiţiile de autorizare."
59. Articolul 148 se abroga.
60. La articolul 151, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) rãscumpãrarea pãrţilor sociale, cu excepţia cazurilor de restituire a contravalorii pãrţilor sociale prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta;"
61. La articolul 158, dupã alineatul 1 se introduce alineatul 1^1 cu urmãtorul cuprins:
"Informaţii de natura secretului profesional pot fi divulgate şi în alte cazuri expres prevãzute de lege, în condiţiile stabilite prin aceasta."
62. La articolul 170, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Creditele acordate de o cooperativa de credit microintreprinderilor, organizaţiilor obşteşti şi de cult, asociaţiilor familiale, persoanelor fizice cu profesii liberale reglementate, care au sediul social şi isi desfãşoarã activitatea în raza teritorialã de operare a acesteia, nu pot depãşi 25% din activele acesteia."
63. Articolul 171 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 171. - La nivelul unei reţele cooperatiste de credit trebuie respectate urmãtoarele cerinţe prudentiale, în conformitate cu reglementãrile emise de Banca Nationala a României:
a) nivelul minim al capitalului agregat;
b) nivelul minim de solvabilitate;
c) expunerea maxima fata de un singur debitor;
d) expunerea maxima agregata;
e) nivelul minim de lichiditate;
f) clasificarea creditelor acordate şi a dobânzilor neîncasate aferente acestora şi constituirea provizioanelor specifice de risc;
g) poziţia valutarã;
h) administrarea resurselor şi a plasamentelor;
i) extinderea reţelei de puncte de lucru - sedii secundare ale organizaţiilor cooperatiste de credit.
Fiecare organizaţie cooperatista de credit trebuie sa respecte cerinţele prudentiale prevãzute la alin. 1 lit. b)-i), în conformitate cu reglementãrile emise de Banca Nationala a României şi, dupã caz, cu cele emise de casele centrale la care sunt afiliate.
Fiecare casa centrala trebuie sa menţinã în permanenta un nivel minim al capitalului, în conformitate cu reglementãrile emise de Banca Nationala a României."
64. La articolul 180, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Pe lângã situaţiile financiare prevãzute la alin. 1 casa centrala va întocmi situaţii financiare care sa reflecte operaţiunile şi situaţia financiarã ale tuturor cooperativelor de credit afiliate şi va întocmi situaţia financiarã consolidata a reţelei, potrivit prevederilor legale."
65. Articolul 182 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 182. - Bilanţul contabil al organizaţiilor cooperatiste de credit nu va fi acceptat ca având valabilitate legalã de cãtre autoritãţile în drept fãrã sa fi fost verificat şi semnat de auditorul financiar sau, dupã caz, de cenzorii organizaţiei cooperatiste de credit.
Situaţia financiarã consolidata a reţelei nu va fi acceptatã ca având valabilitate legalã de cãtre autoritãţile în drept fãrã sa fi fost verificata şi semnatã de auditorul financiar al casei centrale."
66. Articolul 183 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 183. - Fiecare organizaţie cooperatista de credit publica bilanţul contabil dupã aprobarea lui de cãtre adunarea generalã, împreunã cu opinia asupra acestuia a auditorului financiar sau, dupã caz, a cenzorilor, în forma şi la termenele stabilite de Banca Nationala a României şi de Ministerul Finanţelor Publice.
Fiecare casa centrala publica situaţia financiarã consolidata a reţelei, dupã aprobarea ei de cãtre adunarea generalã, împreunã cu opinia auditorului financiar asupra acesteia, în forma şi la termenele stabilite de Banca Nationala a României şi de Ministerul Finanţelor Publice."
67. Articolul 184 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 184. - Raportul auditorului financiar sau, dupã caz, al cenzorilor trebuie sa conţinã, printre altele, opinia acestora, din care sa rezulte dacã situaţiile financiare prezintã o imagine fidela a condiţiei organizaţiei cooperatiste de credit, referiri în ceea ce priveşte practicile şi procedurile controlului intern, precum şi recomandãrile fãcute organizaţiei cooperatiste de credit pentru remedierea eventualelor practici şi proceduri necorespunzãtoare."
68. Articolul 187 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 187. - Inspectiile la sediul organizaţiilor cooperatiste de credit se efectueazã de cãtre personalul Bãncii Naţionale a României sau, dupã caz, al casei centrale, împuternicit în acest sens, ori de cãtre auditori financiari numiţi de Banca Nationala a României."
69. Articolul 188 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 188. - Organizaţiile cooperatiste de credit sunt obligate sa permitã personalului împuternicit potrivit prevederilor art. 187, precum şi auditorilor financiari numiţi de Banca Nationala a României, care efectueazã inspecţia, sa le examineze evidentele, conturile şi operaţiunile şi sa furnizeze toate documentele şi informaţiile legate de administrarea, controlul intern şi operaţiunile organizaţiilor cooperatiste de credit, astfel cum vor fi solicitate de cãtre aceştia."
70. La articolul 189 alineatul 1, partea introductivã şi litera a) vor avea urmãtorul cuprins:
"În situaţia în care Banca Nationala a României constata ca o organizaţie cooperatista de credit şi/sau oricare dintre administratorii, conducãtorii, membrii biroului executiv, cenzorii sau, dupã caz, auditorul financiar al acesteia se fac vinovaţi de:
a) încãlcarea unei prevederi a prezentei ordonanţe de urgenta ori a reglementãrilor emise de Banca Nationala a României sau, dupã caz, de casa centrala în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta;"
71. La articolul 189 alineatul 2, literele c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) amenda aplicabilã organizaţiei cooperatiste de credit sau, dupã caz, auditorului financiar, între 0,1% şi 1% din capitalul social, ori administratorilor, conducãtorilor, membrilor biroului executiv ori cenzorilor, între 1-6 salarii ale acestora din luna precedenta, la data constatãrii faptei; amenzile încasate se fac venit la bugetul de stat;
d) retragerea aprobãrii date conducãtorilor, cenzorilor şi auditorului financiar ai organizaţiei cooperatiste de credit;"
72. La articolul 190, alineatele 1 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care casa centrala constata ca o cooperativa de credit afiliatã şi/sau oricare dintre administratorii, conducãtorii, membrii biroului executiv, cenzorii sau, dupã caz, auditorul financiar al acesteia se fac vinovaţi potrivit prevederilor art. 189 alin. 1 lit. a)-f), aceasta va aplica sancţiunile prevãzute la art. 189 alin. 2 lit. a)-d) sau poate propune Bãncii Naţionale a României retragerea autorizaţiei de funcţionare.
...........................................................................
Casa centrala va notifica Bãncii Naţionale a României orice sancţiune aplicatã, în termen de 5 zile de la data aplicãrii acesteia."
73. La articolul 200, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Pe perioada aplicãrii administrãrii speciale se suspenda activitatea adunãrii generale a organizaţiei cooperatiste de credit, a consiliului de administraţie, a conducãtorilor sau, dupã caz, a biroului executiv, a auditorului financiar sau a cenzorilor - care va fi preluatã de comitetul de administrare specialã, respectiv de administratorul special -, dreptul la dividende, precum şi dreptul la remuneraţie ale administratorilor, conducãtorilor şi auditorului financiar sau, dupã caz, ale cenzorilor."
74. Articolul 203 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 203. - Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, denumit în continuare Fondul, garanteazã restituirea sub forma de compensaţii a depozitelor constituite pe numele persoanelor fizice la cooperativele de credit şi la casele centrale ale cooperativelor de credit care accepta astfel de depozite, potrivit condiţiilor şi limitelor stabilite în <>Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
75. Articolul 204 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 204. - Restituirea depozitelor potrivit art. 203 se efectueazã în cazul falimentului caselor centrale."
76. Articolul 205 de abroga.
77. La articolul 214, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã prin fuziune sau divizare se înfiinţeazã o noua organizaţie cooperatista de credit, aceasta se constituie în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta şi nu va putea funcţiona înainte de obţinerea autorizaţiei Bãncii Naţionale a României. Procedura de autorizare şi documentaţia necesarã pentru acordarea autorizaţiei se vor stabili prin reglementãri emise de Banca Nationala a României."
78. La articolul 219, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) raportul auditorului financiar sau, dupã caz, al cenzorilor."
79. La articolul 231, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Lichidatorul va fi asistat în îndeplinirea mandatului sau de auditorul financiar sau, dupã caz, de cenzorii organizaţiei cooperatiste de credit în lichidare."
80. La articolul 238, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Bilanţul contabil semnat de lichidator şi însoţit de raportul auditorului financiar sau, dupã caz, al cenzorilor va fi depus, pentru a fi menţionat, la oficiul registrului comerţului şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a."
81. La articolul 246, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Organizaţiile cooperaţiei de credit care nu solicita în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta autorizarea de cãtre Banca Nationala a României în condiţiile prevederilor secţiunii 1 sau a 2-a din cap. 1 al prezentului titlu se dizolva prin efectul legii şi vor intra imediat în lichidare, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 109/1996 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit."
82. Dupã articolul 246 se introduc articolele 246^1-246^3 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 246^1. - Pana la data depunerii la Banca Nationala a României a documentaţiei prevãzute la art. 252 organizaţiile cooperaţiei de credit care au optat potrivit art. 246 alin. 1 lit. a) vor întreprinde mãsurile necesare în vederea reorganizãrii lor conform dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta, inclusiv prin acceptarea de noi membri, prin operaţiuni de divizare sau fuziune şi înregistrarea la oficiul registrului comerţului a mentiunilor corespunzãtoare sau, dupã caz, a entitatilor rezultate.
Organizaţiile cooperaţiei de credit care au optat potrivit art. 246 alin. 1 lit. b) se pot diviza sau pot fuziona anterior schimbãrii formei juridice în societate comercialã pe acţiuni, în vederea autorizãrii ca banca în condiţiile <>Legii bancare nr. 58/1998 .
Art. 246^2. - Operaţiunile bancare aflate în derulare cu persoanele fizice sau juridice, care în urma reorganizãrii organizaţiilor cooperaţiei de credit nu mai pot deţine calitatea de membru cooperator sau de cooperativa de credit asociata, şi alte activitãţi sau, dupã caz, investiţii ori contracte, care, potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, nu pot fi desfãşurate sau, dupã caz, deţinute ori derulate de organizaţiile cooperatiste de credit, vor fi lichidate prin vânzare, cesiune, transfer ori prin alta modalitate permisã de lege, pana la data prezentãrii la Banca Nationala a României a documentaţiei prevãzute la art. 257.
Art. 246^3. - Entitatile rezultate în urma reorganizãrii, sau, dupã caz, a schimbãrii formei juridice a organizaţiilor cooperaţiei de credit vor prelua drepturile şi obligaţiile organizaţiilor din care au rezultat.
Vãrsãmintele efectuate la capitalul social al organizaţiilor cooperaţiei de credit se asimileazã aporturilor în forma bãneascã la capitalul social al entitatilor rezultate."
83. La articolul 248, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Organizaţiile cooperaţiei de credit care nu remit, în forma şi la termenele specificate, declaraţia prevãzutã la art. 247 pierd dreptul de a solicita autorizarea de cãtre Banca Nationala a României, se dizolva prin efectul legii şi vor intra imediat în lichidare, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 109/1996 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit."
84. Articolul 249 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 249. - În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta organizaţiile cooperaţiei de credit care sunt organizate şi funcţioneazã potrivit <>Legii nr. 109/1996 şi care au hotãrât sa funcţioneze în cadrul unei reţele în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta vor depune la Banca Nationala a României o cerere colectivã în conformitate cu prevederile art. 252."
85. Articolul 250 se completeazã cu alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Pe parcursul întregului proces de autorizare fiecare organizaţie a cooperaţiei de credit trebuie sa nu se afle în situaţia de a nu-şi fi onorat integral obligaţiile scadente şi sa nu înregistreze un nivel negativ al activului net. În acest sens, pentru fiecare dintre organizaţiile cooperaţiei de credit existente se va prezenta în fiecare etapa a procesului de autorizare câte o declaraţie în forma autenticã, semnatã de reprezentanţii lor legali, din care sa rezulte ca organizaţia respectiva are toate obligaţiile scadente onorate şi ca nu înregistreazã un nivel negativ al activului net."
86. La articolul 252 alineatul 1 litera d), liniutele a 5-a şi a 6-a vor avea urmãtorul cuprins:
"- bilanţul contabil întocmit pentru exerciţiul financiar anterior anului intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, respectiv bilanţul de fuziune sau de divizare în cazul organizaţiilor cooperaţiei de credit rezultate în urma fuziunii sau divizãrii realizate în baza prevederilor <>Legii nr. 109/1996 , întocmite potrivit reglementãrilor legale în vigoare pentru organizaţiile cooperaţiei de credit existente;
- estimari ale situaţiei financiare consolidate a reţelei pe primii 2 ani de activitate, întocmite potrivit reglementãrilor emise de Banca Nationala a României;"
87. La articolul 252 alineatul 1, dupã litera d) se introduce litera e) cu urmãtorul cuprins:
"e) declaraţie din partea fiecãrei organizaţii a cooperaţiei de credit existente, din care sa rezulte ca aceasta este organizatã şi funcţioneazã în baza <>Legii nr. 109/1996 ."
88. La articolul 254, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) una sau mai multe organizaţii ale cooperaţiei de credit existente au înregistrat un nivel negativ al activului net, potrivit bilanţului contabil prevãzut la art. 252 alin. 1 lit. d) liniuta a 5-a, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 146 alin. (3)."
89. La articolul 257, dupã litera e) se introduc literele f) şi g) cu urmãtorul cuprins:
"f) confirmarea casei centrale privind îndeplinirea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, referitoare la stabilirea razelor teritoriale de operare ale cooperativelor de credit afiliate;
g) declaraţiile prevãzute la art. 250 alin. 2, certificate de o societate de audit financiar, în condiţiile legii."
90. Articolul 262 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 262. - Organizaţiile cooperaţiei de credit care nu au obţinut autorizaţia de funcţionare potrivit prezentei secţiuni sau au fost respinse în oricare dintre etapele procesului de autorizare se dizolva prin efectul legii şi vor intra imediat în lichidare, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 109/1996 ."
91. Dupã articolul 262 se introduce articolul 262^1 cu urmãtorul cuprins:
"<>Art. 262^1. - Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va modifica şi se va completa în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenta, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 203 şi 204 din prezenta ordonanta de urgenta."
92. Articolul 264 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 264. - Cererea de autorizare va fi înaintatã Bãncii Naţionale a României în termen de cel mult 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, în forma stabilitã de aceasta. Documentaţia care trebuie sa însoţeascã cererea, termenele şi procedura de autorizare vor fi stabilite prin reglementãrile Bãncii Naţionale a României."
93. La articolul 265, litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) auditorul financiar;"
94. La articolul 272, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Se pedepseşte cu amenda cuprinsã între 10.000.000 lei şi 50.000.000 lei auditorul financiar care nu convoacã adunarea generalã în cazurile în care este obligat prin prezenta ordonanta de urgenta sau care nu aduce la cunostinta organelor de cercetare penalã, adunãrii generale, casei centrale, Bãncii Naţionale a României actele frauduloase ale unui administrator sau angajat care a adus prejudicii organizaţiei cooperatiste de credit."
95. La articolul 274, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Hotãrârile luate de adunãrile generale în baza unui raport al unui cenzor sau auditor financiar numit cu încãlcarea dispoziţiilor art. 70 nu pot fi anulate din cauza încãlcãrii dispoziţiilor cuprinse în acel articol."
96. Articolul 276 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 276. - Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda cuprinsã între 50.000.000 lei şi 100.000.000 lei membrul cooperator, administratorul, conducãtorul sau reprezentantul legal al organizaţiei cooperatiste de credit, care a împiedicat desemnarea cenzorului sau, dupã caz, a auditorului financiar ori nu l-a convocat la adunãrile generale.
Aceleaşi pedepse se aplica şi în cazul în care aceştia impiedica în mod intentionat verificãrile sau controalele cenzorilor ori ale auditorului financiar sau refuza sa comunice documentele necesare în vederea exercitãrii misiunii de control, în special contracte, registre, documente contabile şi registrele de procese-verbale."
97. La articolul 277, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani administratorul, conducãtorul sau reprezentantul legal al organizaţiei cooperatiste de credit, care:"
98. Articolul 286 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 286. - La 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga: titlul III - Cooperativa de credit - banca populara; titlul IV - Casa teritorialã a cooperativelor de credit; titlul VI - Casa cooperativelor de credit - CREDITCOOP, precum şi celelalte dispoziţii referitoare la organizaţiile cooperaţiei de credit din <>Legea nr. 109/1996 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 252 din 18 octombrie 1996, cu modificarea corespunzãtoare a titlului acesteia, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Prevederile <>Legii nr. 109/1996 rãmân aplicabile în cazurile arãtate la art. 246 alin. 2, art. 248 alin. 2, art. 262 şi 287 din prezenta ordonanta de urgenta, pana la obţinerea de cãtre organizaţiile cooperaţiei de credit a autorizaţiei de funcţionare din partea Bãncii Naţionale a României sau, dupã caz, pana la lichidarea acestora."
ART. 2
Prevederile prezentei legi se aplica şi cererilor de autorizare a functionarii organizaţiilor cooperatiste de credit nesolutionate la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 3
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/1999 pentru suspendarea aplicãrii dispoziţiilor <>art. 59 din Legea nr. 109/1996 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312 din 30 iunie 1999.
(2) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comuna din 20 martie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016