Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 19 din 9 ianuarie 2003  privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa ROMPRES    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 19 din 9 ianuarie 2003 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa ROMPRES

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 34 din 22 ianuarie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Agenţia Nationala de Presa ROMPRES se organizeazã şi funcţioneazã ca instituţie publica autonomã, de interes naţional, cu personalitate juridicã, independenta editorial, sub controlul Parlamentului.
(2) Agenţia Nationala de Presa ROMPRES, denumita în continuare ROMPRES, are sediul în municipiul Bucureşti.
ART. 2
ROMPRES asigura culegerea, redactarea şi difuzarea informaţiilor şi fotografiilor de presa pentru informarea în masa, în ţara şi în strãinãtate, a diferitelor categorii de beneficiari, fãrã discriminare şi cu respectarea deplinei obiectivitati, în cadrul general al asigurãrii dreptului la informare.
ART. 3
(1) ROMPRES este obligatã sa prezinte în mod obiectiv şi echidistant realitatile vieţii social-politice, economice, religioase şi cultural-ştiinţifice ale tarii, promovand valorile democratice, civice şi morale.
(2) Informaţiile trebuie sa fie prezentate şi transmise fidel, fãrã vreo influenta din partea autoritãţilor publice sau a altor persoane juridice de drept public ori privat.
(3) Ştirile şi informaţiile difuzate sub forma de texte sau fotografii trebuie sa fie verificate şi sa aibã un nivel corespunzãtor de calitate, sa fie obiective şi corecte.
ART. 4
În îndeplinirea atribuţiilor pe care le are ROMPRES are datoria sa respecte principiile ordinii constituţionale din România, demnitatea, onoarea şi viata particularã a persoanelor, precum şi dreptul legitim la propria imagine, fãrã nici o lezare a acestora şi fãrã a prejudicia mãsurile de protejare a tinerilor şi siguranta nationala.
ART. 5
Activitatea editoriala a ROMPRES, inclusiv producţia fotografica, se bucura de protecţia proprietãţii intelectuale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 6
Autonomia ROMPRES şi independenta sa editoriala sunt garantate prin prezenta lege, iar conţinutul şi structura serviciilor sale sunt ocrotite de orice ingerinţe ale autoritãţilor publice, precum şi de influentele formatiunilor social-politice, sindicale ori ale organismelor economice sau ale altor grupuri de presiune.
ART. 7
Personalul de specialitate din cadrul ROMPRES se afla sub protecţia prezentei legi.
ART. 8
(1) Se considera personal de specialitate personalul care colecteazã şi redacteazã ştiri, coordoneazã servicii de ştiri, de documentare, grafice, fotografice şi multimedia sau realizeazã publicaţii ori participa direct la alte activitãţi editoriale.
(2) Personalul de specialitate are drepturile şi obligaţiile proprii exercitãrii profesiei de ziarist şi principiilor deontologice ale profesiei.
ART. 9
Este interzisã exercitarea oricãrei forme de constrângere fizica sau psihicã, a oricãrei presiuni ori acţiuni de intimidare impotriva personalului de specialitate din cadrul ROMPRES, de natura sa împiedice exercitarea profesiei sau sa aducã atingere prestigiului social şi profesional al acestuia.
ART. 10
Caracterul confidenţial al surselor de informare a personalului de specialitate este garantat prin prezenta lege. Dezvaluirea acestor surse, motivatã prin existenta unui interes public, poate fi facuta numai în baza unei hotãrâri judecãtoreşti.
ART. 11
Rãspunderea pentru conţinutul informaţiilor de presa transmise beneficiarilor revine, dupã caz, autorului, editorului şi ROMPRES.

CAP. 2
Atribuţii

ART. 12
ROMPRES are urmãtoarele atribuţii:
a) culege şi redacteazã informaţii privind actualitatea româneascã şi internationala, pe care le difuzeazã în limba romana sau în limbi de circulaţie internationala, pe baze contractuale, presei romane şi strãine, precum şi altor categorii de beneficiari; realizeazã fotografii de presa pe care le oferã, potrivit aceluiaşi regim, beneficiarilor;
b) asigura difuzarea prompta a comunicatelor, a declaraţiilor, a altor documente oficiale şi materiale de presa provenind de la autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi de la alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale;
c) colecteazã, depoziteaza, prelucreaza şi arhiveaza materiale de presa, fotografii şi alte documente realizate sau primite;
d) editeazã, în interesul valorificãrii resurselor documentare de care dispune, lucrãri de interes larg, sub forma de buletine, cataloage, reviste, albume şi alte asemenea publicaţii, beneficiind de protecţia <>Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile ulterioare;
e) presteazã la cerere, contra cost sau pe baza de reciprocitate ori compensaţie, servicii specifice activitãţii de informare în masa, pentru persoane fizice ori juridice, din ţara sau din strãinãtate; poate difuza gratuit fluxuri de informaţii şi fotografii pentru a susţine în scop promotional proiecte majore ale statului roman;
f) stabileşte, pe baza prevederilor legale, preţuri şi tarife, în lei sau în valuta, pentru producţia editoriala, pentru emisiunile sale de ştiri şi fotografii, precum şi pentru celelalte servicii pe care le realizeazã;
g) participa la activitatea organizaţiilor internaţionale ale agentiilor de presa;
h) încheie acorduri de cooperare şi schimb de fluxuri de informaţii şi fotografii, prin reciprocitate sau compensaţie ori contra cost, cu instituţiile de presa naţionale şi internaţionale;
i) realizeazã activitãţi publicitare prin fluxurile de ştiri, inclusiv pe Internet, prin buletinele şi publicaţiile proprii, pentru beneficiarii din ţara şi din strãinãtate, în schimbul unor produse, prestãri de servicii, sponsorizãri sau în scop autopromotional;
j) organizeazã reţele proprii de corespondenti în ţara şi în strãinãtate.
ART. 13
(1) În cadrul activitãţii de control parlamentar Comisia pentru cultura, culte, arta şi mijloace de informare în masa a Senatului şi Comisia pentru cultura, arta, mijloace de informare în masa a Camerei Deputaţilor vor examina, în şedinţa comuna, raportul anual de activitate şi, cu avizul comisiilor de buget, finanţe şi bãnci ale Parlamentului, contul de execuţie bugetarã. Comisiile de specialitate pot solicita, în cazuri deosebite, rapoarte pe probleme specifice.
(2) Raportul anual al ROMPRES va cuprinde bilanţul activitãţii pentru anul precedent, evaluarea activitãţii proprii, precum şi strategiile, proiectele şi mãsurile de optimizare a activitãţii pentru anul în curs, fiind depus la Parlament pana la data de 30 martie a fiecãrui an.
(3) Raportul comisiilor de specialitate ale Parlamentului asupra raportului anual al ROMPRES va fi supus spre dezbatere şi aprobare plenului Camerelor reunite, care se pronunţa prin vot.

CAP. 3
Organizare şi funcţionare

ART. 14
(1) ROMPRES este condusã de un consiliu director, coordonat de un director general cu rang de secretar de stat.
(2) Directorul general este propus de primul-ministru şi numit prin votul Parlamentului, cu avizul comisiilor de specialitate, în şedinţa comuna a celor doua Camere, în cel mult 15 zile de la nominalizare. În cazul unui vot negativ, procedura se reia în cel mult 30 de zile.
(3) Durata mandatului directorului general este de 5 ani.
ART. 15
Mandatul directorului general înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) imposibilitatea exercitãrii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni;
b) demisie;
c) condamnarea definitiva pentru sãvârşirea unei infracţiuni;
d) existenta unei situaţii de incompatibilitate dintre cele prevãzute la art. 19.
ART. 16
(1) În cazul încetãrii mandatului directorul general adjunct pe probleme de presa centrala asigura interimatul.
(2) Durata interimatului nu poate fi mai mare de 3 luni.
ART. 17
(1) Consiliul director al ROMPRES este format din directorul general, directorii generali adjuncţi, directorii direcţiilor financiarã şi tehnica.
(2) Directorul general este preşedintele consiliului director.
(3) Directorii generali adjuncţi şi directorii sunt numiţi în urma promovãrii concursului pentru ocuparea funcţiei respective, potrivit legii, prin ordin al directorului general.
(4) Consiliul director se întruneşte cel puţin o data pe luna sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea directorului general sau cel puţin a unei treimi din numãrul membrilor consiliului.
ART. 18
Consiliul director are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã Regulamentul de organizare şi funcţionare a ROMPRES;
b) stabileşte strategia de dezvoltare a ROMPRES;
c) stabileşte structura şi componenta compartimentelor ROMPRES;
d) propune proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi urmãreşte execuţia acestuia;
e) avizeazã efectuarea de cheltuieli şi de tranzacţii comerciale şi financiare;
f) stabileşte şi urmãreşte respectarea principiilor deontologiei profesionale;
g) elaboreazã raportul anual privind activitatea ROMPRES, în vederea prezentãrii acestuia Parlamentului, precum şi rapoarte pe probleme solicitate de comisiile de cultura ale Parlamentului;
h) stabileşte alte reglementãri şi instrucţiuni de serviciu.
ART. 19
(1) Directorul general, membrii consiliului director şi personalul de specialitate nu pot face parte din partide sau formaţiuni politice şi nici nu pot promova partizan ideile, programele şi activitãţile acestora.
(2) Directorul general, membrii consiliului director şi personalul de specialitate nu pot face parte din conducerea altor instituţii de presa, nu pot cumula funcţii de execuţie în cadrul acestora şi nu pot fi colaboratori ai altor instituţii de media.
(3) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) şi (2) se sancţioneazã cu desfacerea disciplinarã a contractului individual de munca sau, dupã caz, cu destituirea din funcţie.
ART. 20
(1) Structura organizatoricã a ROMPRES poate cuprinde direcţii, servicii, redactii şi birouri.
(2) Structura organizatoricã, precum şi atribuţiile, sarcinile şi rãspunderile personalului se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare elaborat de consiliul director şi aprobat prin ordin al directorului general.
(3) Structura posturilor pe compartimente, încadrarea personalului, modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de munca se aproba prin ordin al directorului general.
ART. 21
(1) Funcţiile de conducere şi de execuţie de specialitate sunt asimilate funcţiilor prevãzute în cap. II din anexa nr. I la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Asimilarea funcţiilor de conducere şi de execuţie de specialitate cu cele prevãzute la alin. (1) se va face prin statul de funcţii al ROMPRES, cu avizul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale.
ART. 22
(1) Directorul general are urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) asigura împreunã cu consiliul director conducerea curenta a ROMPRES;
b) urmãreşte respectarea prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a ROMPRES, precum şi a actelor normative, regulamentelor şi instrucţiunilor de serviciu;
c) aproba, în condiţiile legii, angajarea şi concedierea personalului ROMPRES;
d) aproba, în condiţiile legii, angajarea de specialişti pentru efectuarea de lucrãri şi studii de interes pentru ROMPRES;
e) aproba trimiterea de delegaţi sau participa personal la reuniuni interne ori internaţionale, intalniri de afaceri sau studii de interes pentru ROMPRES;
f) prezintã Parlamentului raportul anual de activitate al ROMPRES;
g) exercita atribuţiile care îi revin conform prevederilor legale şi regulamentului de organizare şi funcţionare.
(2) Directorul general poate delega unele dintre atribuţiile sale directorilor generali adjuncţi.
ART. 23
(1) Directorul general reprezintã ROMPRES în raporturile cu persoanele fizice şi juridice, romane şi strãine.
(2) În exercitarea conducerii ROMPRES directorul general emite ordine şi decizii, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.

CAP. 4
Activitatea financiarã şi patrimoniul

ART. 24
ROMPRES administreazã bunurile din patrimoniul sau şi dispune de ele, sub control parlamentar.
ART. 25
(1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de investiţii ale ROMPRES se asigura de la bugetul de stat şi din venituri proprii.
(2) ROMPRES va utiliza veniturile proprii provenite din serviciile prestate, din vânzarea de informaţii, fotografii, documentare şi publicaţii proprii, din publicitate sau din donaţii şi sponsorizãri, precum şi din exploatarea bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea sau în administrarea sa, pentru finanţarea programului propriu de investiţii, pentru cheltuieli materiale şi pentru crearea unui fond de premii pentru stimularea personalului.
ART. 26
Directorul general al ROMPRES este ordonator principal de credite.
ART. 27
ROMPRES administreazã şi foloseşte, în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, spaţii corespunzãtoare, echipamente şi instalaţii proprii de receptionare, prelucrare, stocare şi transmitere a informaţiilor şi a fotografiilor, de telecomunicaţii, de editare-imprimare.
ART. 28
Patrimoniul fostei Agenţii Naţionale de Presa ROMPRES din subordinea Ministerului Informaţiilor Publice se transmite cãtre ROMPRES, organizatã în conformitate cu prezenta lege.
ART. 29
ROMPRES se excepteazã de la prevederile <>art. 7 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritãţile administraţiei publice şi instituţiile publice, aprobatã cu modificãri pirn <>Legea nr. 247/2002 .

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 30
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi Agenţia Nationala de Presa ROMPRES din subordinea Ministerului Informaţiilor Publice îşi înceteazã activitatea.
(2) Personalul fostei Agenţii Naţionale de Presa ROMPRES din subordinea Ministerului Informaţiilor Publice este preluat prin transfer de cãtre ROMPRES, organizatã în conformitate cu prezenta lege.
ART. 31
(1) În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi primul-ministru va propune Parlamentului candidatul pentru postul de director general al ROMPRES.
(2) În termen de 45 de zile de la numirea directorului general se constituie Consiliul director al ROMPRES.
(3) În termen de 30 de zile de la constituirea consiliului director se va elabora şi se va aproba Regulamentul de organizare şi funcţionare a ROMPRES.
ART. 32
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 886/2001 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presa ROMPRES, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 594 din 21 septembrie 2001.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) şi ale art. 77 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 12 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) şi ale art. 77 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Bucureşti, 9 ianuarie 2003.
Nr. 19.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016