Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. 1
Prezenta lege reglementează conţinutul de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecţie alimentară a consumatorilor.
ART. 2
(1) Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.
(2) Se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi produsele alimentare care conţin, în mod natural, acizi graşi trans în grăsimi animale.
ART. 3
În înţelesul prezentei legi, prin acizi graşi trans se înţelege acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare, denumiţi în continuare AGT.
ART. 4
Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2 g/100 g de grăsime din conţinut.
ART. 5
Produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene li se aplică prevederile art. 4.
ART. 6
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii efectuează periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege.
ART. 7
Controalele oficiale se efectuează în toate etapele lanţului alimentar, în funcţie de riscuri, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi în conformitate cu programele/planurile de control oficiale din domeniul siguranţei alimentelor, finanţate de la bugetul de stat.
ART. 8
Nerespectarea prevederilor art. 4 şi 5 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.
ART. 9
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 8 se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerului Sănătăţii.
(2) Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile art. 4 şi 5 se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman.
(3) Pentru produsele care nu respectă prevederile art. 4 şi 5, operatorii economici din sectorul alimentar iniţiază de îndată procedurile pentru retragerea/rechemarea produsului alimentar respectiv de pe piaţă şi informează despre aceasta autorităţile competente din domeniul siguranţei alimentelor.
ART. 10
Prevederile privind contravenţiile prevăzute la art. 8 se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 11
Prezenta lege intră în vigoare la 1 aprilie 2021.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
FLORIN IORDACHE
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
Bucureşti, 19 august 2020.
Nr. 182.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: