Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 171 din 16 mai 2006  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 171 din 16 mai 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 437 din 19 mai 2006

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
<>Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despãgubiri sau compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rãmase în Basarabia, Bucovina de Nord şi fiinutul Herţa, ca urmare a stãrii de rãzboi şi a aplicãrii Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 14 iulie 2003, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Cetãţenii români, deposedaţi ca urmare a pãrãsirii forţate a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa, precum şi ca urmare a celui de al Doilea Rãzboi Mondial şi a aplicãrii Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, au dreptul la despãgubiri sau compensaţii pentru bunurile imobile avute în proprietatea lor în aceste teritorii, precum şi pentru recolta neculeasã din anul pãrãsirii forţate a bunurilor, în condiţiile prezentei legi.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiazã foştii proprietari, moştenitorii legali ai acestora, pânã la gradul al IV-lea inclusiv, sau moştenitorii testamentari ai acestora, dacã au la data formulãrii cererii cetãţenia românã."
2. La articolul 2, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Pentru terenurile rãmase în teritoriile prevãzute la art. 1, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora li se vor atribui terenuri de acelaşi gen în judeţele în care locuiesc, în condiţiile <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în limita disponibilitãţilor, din domeniul privat al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale.
Propunerile de atribuire în naturã a acestor terenuri se vor comunica Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 , în vederea avizãrii. Metodologia avizãrii de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor a propunerilor de atribuire în naturã se va stabili prin norme metodologice.
(2) În cazul în care prevederile alin. (1) nu pot fi îndeplinite în naturã, foştii proprietari beneficiazã de despãgubiri sau compensaţii, o sumã calculatã la valoarea medie a categoriilor de teren, stabilitã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 59/1994 pentru modificarea anexei la <>Hotãrârea Guvernului nr. 746/1991 privind stabilirea valorii de patrimoniu a terenurilor agricole în vederea aplicãrii <>art. 36 şi 38 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , actualizatã potrivit coeficientului de inflaţie existent la data plãţii compensaţiei, raportat la cel stabilit pentru luna martie 1994, fãrã ca totalul suprafeţei de teren pentru care se acordã despãgubirile sau compensaţiile sã depãşeascã suprafaţa de 50 ha teren agricol şi 10 ha teren forestier de proprietar deposedat."
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Pentru recoltele neculese în anul pãrãsirii proprietãţilor în teritoriile prevãzute la art. 1, şi anume: grâu, porumb, floarea-soarelui, sfeclã de zahãr, viţã-de-vie, in, tutun, mac şi fructe, se acordã, pentru 3 dintre acestea, la alegerea foştilor proprietari sau a moştenitorilor acestora, o sumã calculatã în raport cu suprafaţa cultivatã şi cu producţia medie la hectar în anul pãrãsirii proprietãţilor, potrivit preţului de achiziţie al produselor menţionate, publicat de Institutul Naţional de Statisticã pentru anul anterior celui în care se acordã despãgubirea."
4. La articolul 5, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Persoanele îndreptãţite vor depune cereri proprii, pânã la data de 1 mai 2007, la comisiile constituite în cadrul prefecturilor, în temeiul <>art. 6 din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã. Cererile trebuie însoţite de acte doveditoare, certificate de autoritãţi, sau de declaraţia autenticã a petentului, însoţitã de declaraţiile a cel puţin 2 martori, de asemenea, autentificate."
5. Dupã alineatul (1) al articolului 5 se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Cererile de despãgubiri respinse prin hotãrâri ale comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru motivul nedepunerii în termenul prevãzut de lege, sunt considerate cereri noi, în sensul prezentei legi.
(1^2) Cererile cetãţenilor români cu domiciliul în strãinãtate se depun la Comisia municipiului Bucureşti pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 ."
6. La articolul 5, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã pentru bunurile aceluiaşi proprietar sunt mai mulţi moştenitori, fiecare dintre aceştia este obligat sã îi menţioneze pe ceilalţi în cererea formulatã. Dacã moştenitorii domiciliazã în judeţe diferite, aceştia vor trimite cererile la Comisia municipiului Bucureşti pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 ."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - În situaţia imposibilitãţii temporare de a procura acte doveditoare, solicitanţii vor depune cererea cu acte incomplete sau neînsoţitã de acte, cu menţiunea procurãrii dovezilor în maximum 3 luni de la împlinirea termenului prevãzut la art. 5 alin. (1)."
8. La articolul 8, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 primesc, verificã şi rezolvã cererile de atribuire în naturã ori pentru acordare de despãgubiri sau compensaţii, dupã caz. Hotãrârile privind recunoaşterea drepturilor, acordarea despãgubirilor sau/şi a compensaţiilor se dau în termen de cel mult 6 luni de la înregistrarea cererilor. Hotãrârile se adoptã cu majoritatea voturilor membrilor comisiei şi se comunicã Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 , precum şi solicitantului."
9. Dupã alineatul (2) al articolului 8 se introduc douã noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 au obligaţia de a convoca petenţii sau alte persoane, în vederea lãmuririi unor situaţii în care existã neclaritãţi privind calitatea succesoralã a petentului, dovada refugiului sau a proprietãţii asupra bunurilor pentru care se cer despãgubiri ori compensaţii.
(2^2) Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 poate solicita acte şi relaţii privind aspectele înfãţişate în contestaţii atât petenţilor, cât şi oricãrei instituţii publice."
10. La articolul 8, alineatele (3), (4), (5) şi (7) vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) În termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemulţumit de hotãrârea comisiei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 poate face contestaţie la Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 .
(4) În termen de cel mult 60 de zile, Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 va analiza contestaţiile şi le va aproba sau le va respinge prin decizie motivatã a vicepreşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor care coordoneazã activitatea Serviciului pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 . Hotãrârea se comunicã comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 şi solicitanţilor.
(5) Hotãrârile Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 sunt supuse controlului judecãtoresc, putând fi atacate în condiţiile <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile ulterioare.
............................................................................
(7) În vederea soluţionãrii cererilor, comisiile prevãzute la art. 5 pot solicita din oficiu, cu respectarea legii, acte şi informaţii oricãror instituţii publice din ţarã sau din strãinãtate."
11. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Plata despãgubirilor se dispune de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 .
(2) Sumele prevãzute în bugetul Ministerului Finanţelor Publice pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 290/2003 se transferã, la solicitarea Cancelariei Primului-Ministru, în vederea aplicãrii acestei legi.
(3) Activitãţile privind evidenţa contabilã şi plata despãgubirilor se realizeazã prin compartimentele de specialitate din cadrul Cancelariei Primului-Ministru."
12. Articolul 12 se abrogã.
13. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Criteriile de evaluare şi modalitãţile concrete de stabilire a cuantumului despãgubirilor sau de acordare a compensaţiilor pentru terenurile agricole şi intravilane, precum şi pentru construcţii şi recolte, procedurile de lucru ale comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 şi ale Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 , gestionarea fondurilor destinate despãgubirilor, precum şi modalitãţile de efectuare a plãţilor vor fi stabilite prin norme metodologice elaborate de Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor şi aprobate prin hotãrâre a Guvernului."
14. La articolul 14, alineatul (2) se abrogã.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 16 mai 2006.
Nr. 171.

---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016